Dodaj do ulubionych

ZAKŁADAJCIE KASKI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

IP: *.centrala.kbsa / 10.3.24.* 29.05.03, 10:29
Wczoraj byłem świadkiem upadku rowerzysty koło Kościoła Wniebowstąpienia
Pańskiego na Ursynowie. Chłopak pędem wjechał na opuszczoną metalową blokadę
wjazdu na osiedle. Efekt był taki, że góral (marki Peugeot) rozpadł się na 2
części + lożyska rozsypane na kilkanaście metrów, a rowerzysta zmasakrował
sobie twarz - ruszające się zęby, rozcięty łuk brwiowy, kałuża krwi etc. Jaki
wniosek - dzisiaj idę kupić kask, którego zakup do tej pory uważałem za
zbytek.
Obserwuj wątek
    • Gość: KA Re: ZAKŁADAJCIE KASKI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 217.153.16.* 29.05.03, 11:04
      Gość portalu: Kwiku napisał(a):

> wniosek - dzisiaj idę kupić kask, którego zakup do tej pory uważałem za
      > zbytek.

Robiłem już kilka przymiarek do kasku, szkoda mi kasy na porządny kask , ale
      chyba wysupłam te 50 zł i kupie sobie coś w markecie i jednak wcisnę to coś
      sobie na głowe....
      Kumpel który wylądował na kolanach pasażera taksówki zyje tylko dzięki
      kaskowi...
      KA
      • yuurei Re: ZAKŁADAJCIE KASKI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 29.05.03, 17:26
        Gość portalu: KA napisał(a):

> Gość portalu: Kwiku napisał(a):
        >
        > > wniosek - dzisiaj idę kupić kask, którego zakup do tej pory uważałem za
        > > zbytek.
        >
        > Robiłem już kilka przymiarek do kasku, szkoda mi kasy na porządny kask , ale
        > chyba wysupłam te 50 zł i kupie sobie coś w markecie i jednak wcisnę to coś
        > sobie na głowe....

Kask za 50 zł spełnia taką samą rolę jak amortyzator za 300 zł - stwarza
        pozory. Skoro tak cenicie własne bezpieczeństwo to chyba warto zainwestować te
        150 zł na coś porządnego.
        Swoją drogą, skoro ten gość zmasakrował sobie twarz i zęby to nie wiem jak kask
        miał go uchronić? Kask chroni głowę i przedewszystkim tył głowy...
        ... no chyba, że ma się integrala.

Pzdr
        • Gość: KA Re: ZAKŁADAJCIE KASKI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 217.153.16.* 30.05.03, 09:50
          TYŻ PROWDA I TRZA JEDNAK DODAĆ 100, a to 36 pifek - makabra
          KA
        • Gość: Kwiku Re: ZAKŁADAJCIE KASKI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.centrala.kbsa / 10.3.24.* 30.05.03, 09:58
          yuurei napisała:

>> Swoją drogą, skoro ten gość zmasakrował sobie twarz i zęby to nie wiem jak
          > kask miał go uchronić? Kask chroni głowę i przedewszystkim tył głowy...
          > ... no chyba, że ma się integrala.
          >

Gdyby opisany przeze mnie facet miał zwykły kask to nie rozciął by sobie łuku
          brwiowego na 5 cm, a co do zębów to tak jak piszesz pozostaje tylko integral,
          tylko czy nie jest to zbyt duża ekstrawagancja - dorosły facet jeżdżący w
          integralu po ścieżkach rowerowych na Ursynowie ;-) ?
          • yuurei Re: ZAKŁADAJCIE KASKI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 30.05.03, 23:25

> Gdyby opisany przeze mnie facet miał zwykły kask to nie rozciął by sobie łuku
            > brwiowego na 5 cm, a co do zębów to tak jak piszesz pozostaje tylko integral,
            > tylko czy nie jest to zbyt duża ekstrawagancja - dorosły facet jeżdżący w
            > integralu po ścieżkach rowerowych na Ursynowie ;-) ?

Ale za to mógłby sobie czołem kasku złamać nos a daszkiem rozciąć wargi i
            dziąsła i wybić zęby. O takich przypadkach też słyszałem.
            Z integralem jest inny problem. Nie wiem jak długo dało by się wytrzymać taki
            napór gorąca :D
            • polokokt Re: ZAKŁADAJCIE KASKI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 30.05.03, 23:50
              ostatnio widzialem goscia w swojej "wsi" ktory jezdzil w kasku motocyklowym
              Pozdrawiam
            • szpmm Re: ZAKŁADAJCIE KASKI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 01.06.03, 14:18
              Oszczędnym polecam kaski typu jojo. WSK pewnie i tak od dłuższego czasu w
              szopie stoi.
              Ewentualnie zgodzę się zaprojektować integrala z klimą.
    • Gość: sagar6 Re: ZAKŁADAJCIE KASKI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.acn.pl / 10.65.0.* 30.05.03, 16:19

> Wczoraj byłem świadkiem upadku rowerzysty koło Kościoła Wniebowstąpienia
      > Pańskiego na Ursynowie. Chłopak pędem wjechał na opuszczoną metalową blokadę
      > wjazdu na osiedle. Efekt był taki, że góral (marki Peugeot) rozpadł się na 2
      > części + lożyska rozsypane na kilkanaście metrów, a rowerzysta zmasakrował
      > sobie twarz - ruszające się zęby, rozcięty łuk brwiowy, kałuża krwi etc. Jaki
      > wniosek - dzisiaj idę kupić kask, którego zakup do tej pory uważałem za
      > zbytek.

Ja nie jezdze w kasku bo nie mam.
      Kodex drogowy wyranie mOwi o otym, ze rowerzysta ma OBOWIAZEK JAZDY W KASKU NA
      GLOWIE !!!

A swoja droga jak sie jezdzi jak wariat to takie sa skutki .

Rowerzysci jezdzacy po ulicy MAJA JEDZIC W KASKU I DLA WLASNEGO BESPIECZENSTWA
      W KAMIZELCE ODBLASKOWEJ.

POLICJA ZALECA JAZDE W KAMIZELCE !!!

Wszystkich rowerzystow zachecam do jazdy w sposob BEZPIECZNY DLA NICH I
      OTOCZENIA.
      pOZDRAWIAm

• Gość: KA Re: ZAKŁADAJCIE KASKI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 217.153.16.* 30.05.03, 16:43
        Gość portalu: sagar6 napisał(a):
        > Kodex drogowy wyranie mOwi o otym, ze rowerzysta ma OBOWIAZEK JAZDY W KASKU
        NA
        >
        > GLOWIE !!!
        >
        > A swoja droga jak sie jezdzi jak wariat to takie sa skutki .
        >
        > Rowerzysci jezdzacy po ulicy MAJA JEDZIC W KASKU I DLA WLASNEGO
        BESPIECZENSTWA
        > W KAMIZELCE ODBLASKOWEJ.
        >
        > POLICJA ZALECA JAZDE W KAMIZELCE !!!
        >
        > Wszystkich rowerzystow zachecam do jazdy w sposob BEZPIECZNY DLA NICH I
        > OTOCZENIA.
        > pOZDRAWIAm
        >
        Gdzie jest ten przepis nakazujący jazdę w kasku??? czy raczej jest to też
        zalecenie policji??
        KA
      • yuurei Re: ZAKŁADAJCIE KASKI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 30.05.03, 23:23
        Gość portalu: sagar6 napisał(a):

> Ja nie jezdze w kasku bo nie mam.
        > Kodex drogowy wyranie mOwi o otym, ze rowerzysta ma OBOWIAZEK JAZDY W KASKU
        NA
        >
        > GLOWIE !!!

To łamiesz w takim razie przepisy kodeksu drogowego! Ty niedobry ;P
        Swoją drogą pokazał byś ten paragraf o obowiązku jazdy w kasu bo AFAIK to
        głosowanie na temat takiego obowiązku skończyło się przewagą głosów na nie.

>
        > A swoja droga jak sie jezdzi jak wariat to takie sa skutki .

Nie trzeba być wariatem, żeby się przewrócić. Czasami wystarczy pech.

>
        > Rowerzysci jezdzacy po ulicy MAJA JEDZIC W KASKU I DLA WLASNEGO
        BESPIECZENSTWA
        > W KAMIZELCE ODBLASKOWEJ.

Najlepiej jeszcze z akumulatorem, światłami przeciwmgielnymi, postojowymi i
        drogowymi i radarem. Nie popadamy w paranoję?

>
        > POLICJA ZALECA JAZDE W KAMIZELCE !!!

To samo zaleca motocyklistą i niewielu z tego korzysta. Ciekawe, dlaczego nie
        zalecają unikania linii od znaków poziomych namalowanych na jezdniach?

>
        > Wszystkich rowerzystow zachecam do jazdy w sposob BEZPIECZNY DLA NICH I
        > OTOCZENIA.

Amen :)
    • ann.k Re: ZAKŁADAJCIE KASKI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 06.06.03, 13:07
      jak ktos slepy to sie tak konczy; jakby nie pedzil jak wariat, to by moze
      zauwazyl metalowa!! barierke; na brak wyobrazni to kask niestety nie pomaga
      • gacus2 Re: ZAKŁADAJCIE KASKI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.06.03, 16:48
        Kask zaklada sie po to, aby zyc...zreszta kamizelke rowniez. Sam czasem jadac
        samochodem noca wiem,z e rowerzystow nei widac po prostu (jesli nie maja
        dodatkowo tylnego swiatla) Niestety wielu rowerzystow o tym nie wie, ze ich
        niewidocznosc moze kosztowac zycie...
        • yuurei Re: ZAKŁADAJCIE KASKI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.06.03, 17:23
          gacus2 napisał:

> Kask zaklada sie po to, aby zyc...zreszta kamizelke rowniez. Sam czasem jadac
          > samochodem noca wiem,z e rowerzystow nei widac po prostu (jesli nie maja
          > dodatkowo tylnego swiatla)

A według czytano ostatnio przezemnie artykułu w AutoŚwiecie bodajrze 60%
          kierowców i tak nie dostrzega tylniego światła :)

Pzdr
          • gacus2 Re: ZAKŁADAJCIE KASKI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.06.03, 00:27
            Hmmm to ja nie wiem. Tylne swiatlo w ciemnosci (szczegolnie pulsujace a nie
            ogarek) widac. Nosze okulary prawie -6 i widze...
            • yuurei Re: ZAKŁADAJCIE KASKI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.06.03, 18:03
              gacus2 napisał:

> Hmmm to ja nie wiem. Tylne swiatlo w ciemnosci (szczegolnie pulsujace a nie
              > ogarek) widac. Nosze okulary prawie -6 i widze...

Tak, ale jesteś użytkownikiem drogi zarówno w pojeździe dwu- jak i
              czterokołowym i w samochodzie myślisz trochę jak rowerzysta i na odwrót :)

Pzdr
    • Gość: ponponka Re: ZAKŁADAJCIE KASKI - Golebie atakuja IP: *.waw 16.06.03, 08:32
      Kolejny argument za noszeniem kasku
      W piatek wracalam z pracy rowerkiem. Przy Parku Praskim
      wpadlam w gromade golebi. Jeden z nich
      (mlody-niedoswiadczony??? slepy i stary???) zamiast w
      gore wlecial mi prosto na glowe. W tym momencie juz
      stalam po ostrym hamowaniu. Na szczescie mialam kask i
      okulary
      Poza tym bywaja niespodziewane galezie, i inne ciekawostki...
      Pozdrawiam
      Ponponka i iKONkA
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka