Dodaj do ulubionych

Remont kaplicy św. Barbary

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.04, 23:34
przecież kościół św.trójcy to zbytek epoki stanislawowskiej. Ma czwartą co do
wielkości kopułe w Europie po Bazylice św. Piotra w Rzymie i katedrze sw.
Pawła w Londynie. No , ale nie niech niszczeje bo kościół nie należy
do "poprawnego" wyznania w Naszym "ekumenicznym" Kraju.
NA wszystkie kościoły w stolicy sa pieniądze, ale tylko tej wiary
wiekszościowej i to przykre, że taki podzial trwa w XXI wieku
Obserwuj wątek
    • Gość: El Re: Remont kaplicy św. Barbary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.04, 09:38
      Nie dziwię się proboszczowi, że szuka oszczędności. Załatwianie wszelkich
      potrzebnych zgód niestety dużo kosztuje. Gdy chciałam naprawić połamane pręty i
      słupki okalające rodzinny zabytkowy grób z piaskowca na Powązkach dowiedziałam
      się, że też muszę zapłacić stosowny haracz (kościelna administracja cmentarza,
      konserwator zabytków, firma z uprawnieniami, itd. itp.). Najlepiej by było nie
      robić nic. Załatwiłam tę sprawę nieformalnie, zaoszczędziłam duże pieniądze.
    • pan_pndzelek Re: Remont kaplicy św. Barbary 26.08.04, 09:49
      Czy firma "z uprawnieniami konserwacji zabytków" zatrudnia innych robotników
      niż ta bez "uprawnień"? Czy to robotnicy z wyższym wykształceniem? Widziałem
      już w swoim życiu kompletnie spartolone roboty, których wykonawcą były
      te "uprawnione" firmy. Widziałem też doskonale przeprowadzone prace
      renowacyjne, których wykonawcą były "zwykłe" firmy...

Uprawnianie pewnych firm do określonych prac zawsze skutkuje zawyżaniem
      stawek... taka jest niestety prawda... Swego czasu taką "politykę" prowadziła w
      Śródmieściu niejaka Pani Wojtysiak z ZDK, zgodę na prace renowacyjne wydawała
      tylko pod warunkiem, że "dobrowolnie" wybierze się jedną z
      trzech "ukoszernionych" przez nią firm... nic więcej nie napiszę... reszty
      należy się domyślić...
    • Gość: Wojciech Re: Remont kaplicy św. Barbary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 10:24
      Współczuję Księdzu Proboszczowi. Niech Ksiądz się nie załamuje. Nadgorliwy pan
      napewno Księdzu pomoże finansowo, jezeli nie sam to złatwi pieniądze od jemu
      podobnych gorliwców.Wtedy pracę wykonają fachowo na jeden rok, a później
      tablice same odpadną, ale wykonają tę pracę ludzie z dyplomami. Tak jak było na
      wieży kościoła św. Anny.
    • Gość: Mat Re: Remont kaplicy św. Barbary IP: *.net.external.hp.com 26.08.04, 12:11
      Ehm, a co ma piernik do wiatraka? Toż to nie ten kościół...
    • Gość: gosc Re: Remont kaplicy św. Barbary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 13:31
      pomysliły Ci się świątynie, Ty mówisz o Zborze Ewangelickim na pl.
      Małachowksiego z okolic 1777 roku, autorstwa Seimanna Gottlieba Zuga, a tu
      piszą o Kościele za Mariottem, na ul. Wspólnej. Poza tym to uszeregowanie kopuł
      też chyba jakies dowolne, bo zapomniałas o kopule Panteonu (42 metry) w Rzymie,
      kopule katedry Santa Maria del Fiore we Florencji(38 metrow), ktore tez sa dosc
      duze, a nasz zbór to chyba nietety nie grzeszy srednica wokolicach 35 metrów,
      co dawaloby mu wysoka pozycje.
      • Gość: gosc Re: Remont kaplicy św. Barbary IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.04, 22:55
        tu juz nie chodzi o wielkość kopuły zboru, ale o to , że każdy kościoł wiary
        rzymskiej jest zawsze pierwszy do remontu nawet jeśli jego stan jest o wiele
        lepszy. to jest smutne
        • pan_pndzelek Re: Remont kaplicy św. Barbary 26.08.04, 23:31
          Tobie to się zdeczka pojebało chyba... Proboszcz od świętej Barbary robi remont
          kościoła za pieniądze swojej parafii... Co tu ma do rzeczy jakaś kolejność? To
          według ciebie on powinien najpierw wyremontować tamten?
    • Gość: vega juz po remoncie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 17:27
      ludzie - kaplica sw. Barbary na Wspolnej NIESTETY wlasnie wyremontowana - jak?
      skandalicznie! oryginalne tablice z epitafiami wmurowane w mury zewn. usunieto
      (to byla glowna ozdoba!!), zastepujac je betonem, a front od Wspolnej czesciowo
      pomalowano na sniezno bialy kolor (jak na wysepce greckiej!), ktory
      niemilosiernie kontrastuje z pozostawionym w orygin. piaskowej barwie malunkiem
      Jezusa. Calosc jest oblesna! to niewiarygodne. kons. zabytkow chyba nic o tym
      nie wie; jedyne wytlumaczenie jakie przychodzi mi do glowy, to ze
      zaprzyjazniona ekipa proboszcza "raz-dwa" wyrychtowala kaplice wedlug
      jego "gustu".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka