Dodaj do ulubionych

Zabawa w ciuciabkę - komentarz o nielegalnych r...

IP: *.compi.net.pl / *.crowley.pl 08.07.05, 07:01
W Niemczech nikomu do głowy przy nie przyszedł taki pomysł. Ponadto w ciągu
godziny wywieziono by taką przyczepę daleko na parking za miasto. A kara by
wyniosła kilka tysięcy Euro.
Dlaczego w Warszawie panuje takie bezhołowie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Zenon Tarasujące jezdnię samochody IP: *.compi.net.pl / *.crowley.pl 08.07.05, 07:08
      W ubiegłym roku przez kilka miesięcy na jezdni dojazdowej - Wawelskiej pomiędzy
      Niepodległości a Krzywickiego stała porzucona Skoda na brytyjskich numerach.
      Służby niejskie po 5 miesiącach wywiozły pojazd stojący pod zakazem
      zatrzymywania!
      ZDM usprawiedliwiało się, że musza najpierw skontaktować sie z właścicielem!
      Wyobrażacie sobie cos takiego w Europie Zachodniej? Tam od razu wywozi sie
      nieprawidłowo zaparkowany, tarasujący jezdnie pojazd.
      • Gość: TS Re: Tarasujące jezdnię samochody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.05, 09:18
        Z treści artykułu nie wynika, że przyczepa stoi niezgodnie z przepisami. A
        skoro właściciel nie łamie prawa, to jaka jest podstawa usunięcia przyczepy.
        Nie znajduję też wyjaśnienia, dlaczego ZDM twierdzi, iż ustawienie przyczepy
        wymaga jego zgody.
    • Gość: PW Ta bezradność jest powszechna IP: 195.245.217.* 08.07.05, 08:56
      Dotyczy nie tylko złego parkowania, łamania przepisów ruchu drogowego ale
      każdej interwencji służb porządkowych w sprawach bardziej błahych niż
      zabójstwo. Hałasujący sąsiad, napady i roboje, kłopoty z pijakami na podwórku,
      psie kupy, nielegalny handel uliczny - w żadnej sprawie Policja ani Straż
      miejska nic nie mogą zrobić.
      Ja zacząłem pisać skargi na adres skargi.kgp@policja.gov.pl - nie trafiają w
      próżnię - jest reakcja. Może "popchnięcie" sprawy z góry doda skrzydeł naszym
      stróżom prawa.
    • Gość: ZDM KODEKS DROGOWY IP: *.zdm.waw.pl / *.crowley.pl 08.07.05, 11:53
      "Z kolei policja twierdzi, że do reklamy nic nie ma, bo przyczepka jest
      zaparkowana prawidłowo. Jej właściciel nie łamie kodeksu drogowego, który na
      temat przyczep milczy."

Szanowna Policjo!
      art 49.1 kodeksu drogowego: Zabrania się zatrzymania POJAZDU na przejeździe
      kolejowym, na przejeździe tramwajowym, na skrzyżowaniu oraz W ODLEGŁOŚCI
      MNIEJSZEJ NIŻ 10 M OD SKRZYŻOWANIA.

kodeksowa definicja przyczepy:
      Przyczepa - POJAZD bez silnika."

Tak więc właściciel przyczepy NARUSZA przepisy ruchu drogowego. Oczywiście ZDM
      naliczy opłąty za nielegalną reklamę.

Adam Czugajewicz

Wydział Informacji i Promocji ZDM
      • Gość: Jacek Re: KODEKS DROGOWY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 12:06
        A jaka jest definicja reklamy, nielegalnej reklamy? Czy jeżeli zaparkuję
        samochód na którym umieszczę reklamę... też będę musiał zapłacić?
        • Gość: ZDM Re: KODEKS DROGOWY IP: *.zdm.waw.pl / *.crowley.pl 08.07.05, 13:38
          art. 4 pkt. 23 ustawy o drogach publicznych:
          reklama - nośnik informacji wizualnej w jakiejkolwiek materialnej formie wraz z
          elementami konstrukcyjnymi i zamocowaniami, umieszczony w polu widzenia
          użytkowników drogi, nie będący znakiem w rozumieniu przepisów o znakach i
          sygnałach lub znakiem informującym o obiektach użyteczności publicznej
          ustawionym przez gminę.
    • Gość: Jacek Tekst jest prywitywny oraz na żenującym poziomie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 12:01
      Z całym szacunkiem, ale tekst jest prywitywny oraz na żenującym, stronniczym
      poziomie. Autor zapomniał o kilku kwestiach.
      1. Właściciel tego ośrodka, postawił przyczepkę, na której znajduje się
      reklama, ale to wcale nie oznacza, iż postawił reklamę... Nikt nigdzie nie
      wskazuje, iż nie można stawiać pojazdów z umieszczonymi na nich reklamami bez
      opłacenia za powierzchnię reklamową... bo w ten sposób firmy które umieszczają
      na swoich pojazdach reklamy winny za nie dodatkowo płacić, a to już byłoby
      śmieszne.
      2. Policja nie ma podstaw do usunięcia przyczepki, która zaparkowana jest
      poprawnie.
      3. Straż miejska ma prawo zalożyć blokadę na koło pojazdu (w związku z brakiem
      wniesienia opłaty), a to chyba akurat byłoby pozytywną wiadomością dla
      właściciela pojazdu, gdyż byłoby to dodatkowe zabezpieczenie przed kradzieżą :-)

Kiedyś sam chciałem ustalić czy i na jakich zasadach można pozostawić
      przyczepkę w strefie płatnego parkowania i gdziekolwiek dzwoniłem otrzymywałem
      odpowiedź, iż takiego przypadku nie uwzględniono... a tym samym, wydawałoby
      się, iż jeżeli nie uwzględniono, to jest bezpłatne. Chyba, że zmieniono.
    • Gość: CHRISEK mam ochote zamalowac to szkaradziejstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 12:53
      Publicznie oświadczam, ze jezeli ta szkarada nie zniknie do niedzieli to kupie
      czarny spray i wymaluje na niej jakies hasla - aby temu panu odechcialo sie
      szpecic moje miasto!!!!!

jesli ktos chce mi pomoc w tej akcji to prosze o kontakt -
      krzyskl@poczta.onet.pl

krzysiek
    • Gość: Slawek.K Re: Zabawa w ciuciabkę - komentarz o nielegalnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 14:07
      Tylko absurdalna interpretacja przepisów PoRD nie pozwala SM na odholowanie tej zawalidrogi. Wystarczyłaby odrobina chęci i bardziej radyklane podejście do problemu nieprawidłowego parkowania, a natychmiast z ulic, chodników, dróg rowerowych i trawników zniknęłyby samochody.
    • kaczor99 Informacja dla służb miejskich 08.07.05, 20:44
      Przyczepa z wielką reklamą tarasująca chodnik na rogu Niepodleglości i
      Wawelskiej naprzeciw GUS-u znajduje sie ewidentnie w obszarze skrzyżowania,
      ponadto częściowo wystaje na jezdnię - zatokę autobusową.
      Apeluję do władz miasta o energiczne działania w celu pozbycia się takiego
      bajzlu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka