ghurka 14.09.06, 02:59 czy ktos potrafi milosc nazwac?bo tyle sie o tym gada nawet na tym forum.czy milosc moze trwac wiecznie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zbuntowany8aniol Re: milosc wielkie slowo 14.09.06, 09:46 Hymn o milosci "Gdybym mówił językami ludzi i aniołów, a miłości bym nie miał, stałbym się jak miedź brzęcząca albo cymbał brzmiący. Gdybym też miał dar prorokowania i znał wszystkie tajemnice, i posiadał wszelką wiedzę, i wszelką [możliwą] wiarę, tak iżbym góry przenosił. a miłości bym nie miał, byłbym niczym. I gdybym rozdał na jałmużnę całą majętność moją, a ciało wystawił na spalenie, lecz miłości bym nie miał, nic bym nie zyskał. Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest. Miłość nie zazdrości, nie szuka poklasku, nie unosi się pychą; nie dopuszcza się bezwstydu, nie szuka swego, nie unosi się gniewem, nie pamięta złego; nie cieszy się z niesprawiedliwości, lecz współweseli się z prawdą. Wszystko znosi, wszystkiemu wierzy, we wszystkim pokłada nadzieję, wszystko przetrzyma. Miłość nigdy nie ustaje, [nie jest] jak proroctwa, które się skończą, albo jak dar języków, który zniknie, lub jak wiedza, której zabraknie. Po części bowiem tylko poznajemy, po części prorokujemy. Gdy zaś przyjdzie to, co jest doskonałe, zniknie to, co jest tylko częściowe. Gdy byłem dzieckiem, mówiłem jak dziecko, czułem jak dziecko, myślałem jak dziecko. Kiedy zaś stałem się mężem, wyzbyłem się tego, co dziecięce. Teraz widzimy jakby w zwierciadle, niejasno; wtedy zaś [zobaczymy] twarzą w twarz: Teraz poznaję po części, wtedy zaś poznam tak, jak i zostałem poznany. Tak więc trwają wiara, nadzieja, miłość - te trzy: z nich zaś największa jest miłość."-1 List do Koryntian www.nonpossumus.pl/ps/1_Kor/13.php PS.Ghurka Ty to masz nosa,a mnie przeczucia nie zawodza))))))))))) Odpowiedz Link
cuski Po przeczytaniu tego hymnu... 14.09.06, 16:01 Po przeczytaniu tego hymnu nie mozna miec zadnej watpliwosci, ze bez MILOSCI jestesmy NICZYM ! PS. Ghurka, zakladasz fajne temaciki Odpowiedz Link
zbuntowany8aniol Znalazlam taka strone.... 14.09.06, 09:59 tiny.pl/7lnh I co przyciagnelo moja najwieksza uwage to takie slowa: "Jakże jest ważne zdać sobie sprawę, że miłość aby była prawdziwa musi boleć. Muszę być gotowy dać z siebie wszystko by nie krzywdzić innych lecz czynić dla nich dobro, wymaga to ode mnie gotowości dawania siebie aż do bólu."....tak z obserwacji,to duzo w tym prawdy jest i chyba znalazlam odpowiedz na nurtujace mnie pytanie...dzieki Ghurka Odpowiedz Link
tadeuszx Tu wcale nie chodzi (tak myślę) o milość 14.09.06, 14:23 w ujęciu ewangelicznym! Moim zdaniem Ghurka pyta o te zwykła, ludzką, między mężczyzną a kobietą. Mieszanie tu przykazania i ujęcia ewangelicznego jest nieporozumieniem. To nie ten temat, i nie KUL. To jest forum jakby się ktos pytał. To ciągłe trucie co i jak z punktu widzenia niebios, staje się nudne jak flaki z olejem. A może by tak wreszcie pogadać jak to jest z punktu widzenia ludzi?? Odpowiedz Link
cuski Tadeusz 14.09.06, 16:05 Nie zgodze sie z Toba, bo wedlug mnie MILOSC jest jedna. PS. A co do flakow z olejem, to sa tacy, ktorzy je lubia Odpowiedz Link
zbuntowany8aniol Oj Tadek:)))) 14.09.06, 18:21 Flaki mi sie przewracaja od tego oleju)) Odpowiedz Link
cuski Olej musi byc ! 14.09.06, 18:23 Olej musi byc, zeby lepsze smarowanie bylo, he he he... Odpowiedz Link
cuski Akurat nie o flakach myslalem, he he he... 14.09.06, 18:40 Akurat nie o flakach myslalem, he he he... Odpowiedz Link
cuski Nieeeeeeeeeeeeeee 14.09.06, 18:42 Nieeeeeeeeeeeeeee, bo jeszcze bym Was zgorszyl, he he he... Odpowiedz Link
zbuntowany8aniol O matko,to faktycznie... 15.09.06, 08:40 ...juz jestesmy zgorszeniDDDDDDDD Odpowiedz Link
cuski Aniol 15.09.06, 15:07 Ale ja przeciez jeszcze nic nie napisalem, wiec skad to zgorszenie ? Odpowiedz Link
ghurka Re: Tu wcale nie chodzi (tak myślę) o milość 15.09.06, 00:36 tadeusz nie zapomnij ze to czlowiek ,niejaki apostol pawel napisal. Odpowiedz Link
tadeuszx Re: milosc wielkie slowo 14.09.06, 14:27 sjp.pwn.pl/lista.php?co=mi%B3o%B6%E6 1. «głębokie uczucie do drugiej osoby, któremu zwykle towarzyszy pożądanie» 2. «silna więź, jaka łączy ludzi sobie bliskich» 3. «poczucie silnej więzi z czymś, co jest dla kogoś wielką wartością» 4. «głębokie zainteresowanie czymś, znajdowanie w czymś przyjemności» 5. «obiekt czyichś uczuć i pragnień» 6. «pożycie seksualne» ====================================== Ghurka, o którym z tych punktów chcesz pogadać? Ponieważ np. pkt 1 i pkt 6 mogą, ale nie musza iść w parze. Odpowiedz Link
ghurka Re: milosc wielkie slowo 15.09.06, 00:47 tadziu nie mysle ze milosc da sie opisac w punktach.osobiscie uwazam ze najblizsza prawdziwej milosci jest milosc matki do dziecka.nie zgodze sie z harajukugirl ze nie istnieje pomiedzy mezczyzna a kobieta.istnieje napewno ,napewno nie czesto ,wtedy jak sie dwoje nieegoistow spotka.ciezko o milosc wtedy kiedy bycie z kims ma byc wyskocznia do osiagniecia innych celow .jedno jest pewne.w tym coraz bardziej egoistycznym swiecie coraz ciezej o milosc.ci co mowia ze jej nie ma sami nie porafia kochac.takie jest moje zdanie.a pismo swiate tadziu jest niezla inspiracja.warto go czytac.ale nikogo nie namawiam tylko zachecam. Odpowiedz Link
cuski Prawdziwa milosc 14.09.06, 15:58 Prawdziwa milosc trwa po grobowa deske i jeszcze jeden dzien dluzej ! Odpowiedz Link
zbuntowany8aniol Harajuku,a kto Ci takich glupot naopowiadal,ze... 14.09.06, 18:41 ...nieistnieje??? Wiesz z doswiadczenia swojego,czy gdzies w ksiazkach napisali o tym???? Odpowiedz Link
harajukugirl Re: Harajuku,a kto Ci takich glupot naopowiadal,z 14.09.06, 23:09 Uchylam sie od odpowiedzi. Odpowiedz Link
harajukugirl Ale wiem napewno ze... 14.09.06, 23:10 ...prawdziwa milosc( taka jak ja Cuski opisal) nie istnieje... Odpowiedz Link
cuski W takim razie jestem fantasta, he he he.... 14.09.06, 23:22 W takim razie jestem fantasta, he he he.... Odpowiedz Link
harajukugirl Re: W takim razie jestem fantasta, he he he.... 15.09.06, 05:26 A moze nieswiadomy szczesliwiec... pamietaj Tomek punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia... Pozdrawiam, Moniboska Odpowiedz Link
ghurka Re: Pamietam :) 26.09.06, 06:41 prawdziwa milosc istnieje.ktos sie z tym nie zgadza? Odpowiedz Link
ghurka Re: W takim razie jestem fantasta, he he he.... 16.09.06, 03:27 masz racje.szkoda ze tak jest. Odpowiedz Link
zbuntowany8aniol No tak... 15.09.06, 08:42 ...wolno Ci Wysoki Sad przychyla sie do decyzji pytanegoDD Odpowiedz Link