eela 10.02.02, 20:27 Wybrałam się dziś na Sielce i przespacerowałam Sielecką aż do końca, potem Podchorążych i wróciłam Czerską. Pewne zmiany tam zachodzą, ogólnie jednak okolica zaniedbana Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eela Re: Dolny Mokotów - Sielce 10.02.02, 20:35 Na Sieleckiej chyba są 3 przedwojenne kamienice, a w ogródkach już kwitna pierwiosnki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Dolny Mokotów - Sielce IP: *.zigzag.pl 10.02.02, 20:43 A przy Podchorazych?Ostatnimi laty tez pobudowano w tamtej okolicy sporo eleganckich domow,m.in.tuz za ambasada Austrii jest jeden z najdrozszych apartamentowcow w miescie.Przy Nowosieleckiej r.Podchorazych tez jeszcze buduja wysoki apartamentowiec o kremowej elewacji. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Dolny Mokotów - Sielce 10.02.02, 20:46 Na Podchorązych jest elegancki apartamentowiec. Chyba nazywa sie Łazienki, albo Przy Łazienkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Dolny Mokotów - Sielce IP: *.zigzag.pl 10.02.02, 20:47 lub Rezydencja Lazienki. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Dolny Mokotów - Sielce 10.02.02, 20:49 Masz racje, chyba Rezydencja. Żeby tylko jeszcze chodniki zrobili nowe, bo na obecnych zęby mozna sobie wybić Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Dolny Mokotów - Sielce/Czerska 10.02.02, 20:47 Przy siedzibie Agory trwa dalej rozbiórka jakiegos chyba magazynu. Gruz aż do i pietra, a na tym stała koparka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Dolny Mokotów - Sielce/Czerska IP: *.zigzag.pl 10.02.02, 20:49 To o tym budynku poprzednio pisalem.To byl chyba jakis marny biurowiec.ktory teraz ustapil miejsca nowoczesnej zabudowie. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Dolny Mokotów - Sielce/Czerska 10.02.02, 20:51 Ale to jakieś wielkie gmaszysko. Na tle pozostałych domów ten Agory świeci jak Gwiazda Północy na czarnym niebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Dolny Mokotów - Sielce/Czerska IP: *.zigzag.pl 10.02.02, 20:56 Te sklady,baraki,szopy,komorki na pewno usuna.Ciekawi mnie czy wyburza tez te zapylone i poszarzale budynki od strony Czerniakowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Dolny Mokotów - Sielce/Sielecka 10.02.02, 20:53 Na Sieleckiej jest kilka dużych domów z ciekawymi czerwonymi dachami, z jakby facjatkami. Ciekawa jestem, kiedy to budowali? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Dolny Mokotów - Sielce/Sielecka IP: *.zigzag.pl 10.02.02, 20:55 Podejrzewam,ze po wojnie,aczkolwiek widac w nich rece przedwojennych archi- tektow i majstrow. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Dolny Mokotów - Sielce/Sielecka 10.02.02, 21:03 Własnie, mają dobre proporcje i te oryginalne dachy, które sa ich największa ozdobą. Jedna kamienica (przedwojenna? nr 48?) ma nad drzwiami jakies takie ozdoby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Dolny Mokotów - Sielce/Sielecka IP: *.zigzag.pl 10.02.02, 21:06 kamienica przy Sieleckiej?jakie ozdoby? Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Dolny Mokotów - Sielce/Sielecka 10.02.02, 21:18 Takie jakies zawijasy, jakby rogi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Dolny Mokotów - Sielce/Sielecka IP: *.zigzag.pl 10.02.02, 21:21 Bardzo to tajemnicze i podejrzane.Bede musial dokonac wizji lokalnej,moze uda mi sie w tygodniu.Sielecka 48? Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Dolny Mokotów - Sielce/Sielecka 10.02.02, 21:25 Tak, tak mi się zdaje. To juz za Gagarina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Dolny Mokotów - Sielce/Sielecka IP: *.zigzag.pl 10.02.02, 21:27 za Gagarina w strone Lazienek czy Chelmskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Dolny Mokotów - Sielce/Sielecka 10.02.02, 21:33 W strone Łazienek, ale ja przeszłam cała Sielecką. Nie jest znów taka długa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Dolny Mokotów - Sielce/Sielecka IP: *.zigzag.pl 10.02.02, 21:35 Postaram sie zbadac sprawe,a nastepnie podziele sie moimi spostrzezeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emjot Re: Dolny Mokotów - Sielce/Sielecka IP: 10.202.54.* 11.02.02, 15:56 eela: �Przy siedzibie Agory trwa dalej rozbiórka jakiegos chyba magazynu. Gruz aż do I pietra, a na tym stała koparka� michal: To o tym budynku poprzednio pisalem.To byl chyba jakis marny biurowiec.ktory teraz ustapil miejsca nowoczesnej zabudowie. Eelu i Michale. Budynek o którym piszecie był do niedawna (jeszcze trzy tygodnie temu) siedzibą Gazety.To rzeczywiscie był marny biurowiec... Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Dolny Mokotów - Sielce/Sielecka 11.02.02, 16:20 Gość portalu: emjot napisał(a): > eela: �Przy siedzibie Agory trwa dalej rozbiórka jakiegos chyba magazynu. Gruz > aż do I pietra, a na tym stała > koparka� > > > michal: To o tym budynku poprzednio pisalem.To byl chyba jakis marny biurowiec. > ktory teraz ustapil miejsca > nowoczesnej zabudowie. > > Eelu i Michale. Budynek o którym piszecie był do niedawna (jeszcze trzy tygodni > e temu) siedzibą Gazety.To > rzeczywiscie był marny biurowiec... o rety, ale trafilismy .....:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Dolny Mokotów - Sielce/Sielecka IP: *.zigzag.pl 11.02.02, 16:36 Rzeczywiscie,zupelnie nie skojarzylem.Jest mi niezmiernie glupio,wstydze sie i jestem wrecz zazenowany.Tym bardziej,iz bylem kiedys w tym budynku. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Dolny Mokotów - Sielce/Sielecka 11.02.02, 16:44 Mnie też głupawo. W pierwszej chwili zaniemówiłam z wrazenia. Wydaje mi się, że przy nowym gmachu Agory ten stary po prostu zeszpetniał. Poza tym tam jest teraz pełno parkanów, parkaników i różnych ogrodzen i to troche utrudnia orientacje w przestrzeni. Chyba nam Agora to wybaczy ....nie zrobilismy tego ze złej woli :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Dolny Mokotów - Sielce/Sielecka IP: *.zigzag.pl 11.02.02, 17:01 Mnie jest glupio,ze nie skojarzylem.Na moje usprawiedliwienie(bardzo marne i watle)moge dodac,ze bylem zaabsorbowany nowym gmachem,do ktorego teraz przeniesie sie redakcja a w dotychczasowej znajda sie biura,cafe i biblioteka. W ramach ekspiacji do konca tygodnia nie bede korzystal z internetu. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Dolny Mokotów - Sielce/Sielecka 11.02.02, 17:16 Nie umartwiaj się tak, michał. Ja w ogóle nie wiedziałam, jak tam przejść, tam naprawde bardzo się zmieniło. Chciałam obejrzec cała siedzibę Agory, ale nie wiedziałam, jak obejść te wszystkie ogrodzenia. Pojecia nie mam, jak załoga tam wchodzi. Czy z boku, czy tam gdzie szlaban? Bo chyba nie przelatują na miotłach :) Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Dolny Mokotów - Sielce/Sielecka 11.02.02, 16:32 Michał, Sielecka 48 lub 52 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emjot Re: Dolny Mokotów - Sielce/Sielecka IP: 10.202.54.* 11.02.02, 18:28 Załoga wchodzi albo od Czerniakowskiej albo tam gdzie jest szlaban. A tak w ogóle to nie martwcie się - komus kto tu nie bywa codziennie rzeczywiscie trudno się połapać, bowiem te wszystkie baraki, magazyny i juz prawie nie istniejąca stara siedziba Gazety wyglądały tak samo nieciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Dolny Mokotów - Sielce/Sielecka IP: *.zigzag.pl 11.02.02, 19:39 Na Czerskiej rzeczywiscie nie bylem,za to dosc czesto przechodze pobliska Chelmska i nadal nie moge pojac jak moglem tak nie skojarzyc.Nawet dzisiaj przechodzilem i burzenie bylo coraz intensywniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Dolny Mokotów - Sielce/Sielecka 12.02.02, 08:58 Dziękujemy za słowa pociechy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Dolny Mokotów - Sielce/Sielecka IP: *.zigzag.pl 12.02.02, 16:30 Pociechy?Ja nadal jestem niepocieszony.Niepocieszenie moje. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Dolny Mokotów - Sielce/Sielecka 12.02.02, 16:33 No faktycznie, dobrze nie wypadliśmy, ale przeciez nie bedziemy rozpaczac do końca swiata. Trzeab uważac na przyszłośc. michał, jesteś w tej nominowanej do zwiedzania Agory 15-tce. Pewnie nawet nie zauwazyłes? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Dolny Mokotów - Sielce/Sielecka IP: *.zigzag.pl 12.02.02, 16:40 jakiej 15-stce? Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Dolny Mokotów - Sielce/Sielecka 12.02.02, 16:51 Ojej, michał, 15-tka najbardziej aktywnych forumowiczów zostałą zaproszona do siedziby Agory na piatek. Na głównej stronie sa szczególy w wątku z czerwonymi kropkami. Zajrzyj tam koniecznie, bo trzenna w redakcji potwierdzic przybycie. bedziemy zwiedzac cały budynek, zobaczymy jak powstaje gazeta i ma byc duzo atrakcji Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Dolny Mokotów - Sielce/Dolna 02.03.02, 16:51 A na Dolnej dziś jedna pani juz siała kwiatki. Wiosna jednak idzie Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Sielce dla ubogich..... 02.03.02, 16:27 Przeszłam sie dzis pierwszy raz w życiu skarpą u podnóża Warszawianki wzdłuż ulic Piaseczyńskiej, Jaworowskiej i Bandoski. Kto by pomyslał, że o rzut beretem od gwarnej Puławskiej jest tak zaniedbana okolica? Plus jest jeden - cisza, spokój, zamiast samochodów słychać skrzeczenie srok i szczekanie psów. Poza tym moze ogarnąć uczucie przygnębienia. Tylko kilka porządnych, zamieszkanych domów. Pozostałe opuszczone, zrujnowane, pozawalane bramy, zamiast dawnych podwórek chaszcze i góra smieci. Ulica jest nieskanalizowana, poprzeczne uliczki to gruntowe drogi - bez kaloszy do kolan nie wejdzie sie tam. I wszędzie mieszkaja ludzie. Na Bandoski podobnie, w dodatku okolica niezmeliorowana, na podwórkach mała powódź. Czy ktos wie, co tu ma w przyszłości być? czy jest dla tych ulic plan zagospodarowania przestrzennego? Zadziwiła mnie tu jedna rzecz - ulice Piaseczyńska i Jaworowska należą do Sielc, natomiast Bandoski (stoi jak byk na tablicy z nazwa ulicy) do Starego Mokotowa !!!!. czy ci urzędnicy z Mokotowa juz do reszty zdurnieli?!? Odpowiedz Link Zgłoś