Dodaj do ulubionych

REYTAN - chyba już nie istnieje?

IP: *.chello.pl 01.02.06, 17:31
Przejrzałem najnowszy ranking liceów ("Perspektyw") i Reytana w tym rankingu
ani widu ani słychu! Kryterium tworzenia rankingu była liczba olimpijczyków.
Z tego wniosek, że w Reytanie nie ma olimpijczyków! Nie mogę w to uwierzyć!
Za moich czasów (matura 1985 r.) Reytan był b. dobra szkołą i mieliśmy wielu
olimpijczyków. Nikomu nie umniejszając, ale takie szkoły, które były za nami
daleko w tyle są na liscie Perspektyw; Gdyby nie fakt, że w ubiegłym roku
Reytan obchodził z wielką pompą 100 - lecie istnienia, to myślałbym, że tej
szkoły już nie ma. Przykre.
Obserwuj wątek
    • Gość: Reytaniak98 Re: REYTAN - chyba już nie istnieje? IP: *.chello.pl 01.02.06, 17:38
      Wciąż istnieje... Ale nie wygląda na to aby się rozwijał.
      :(
      • Gość: mama Reytaniaków Re: REYTAN - chyba już nie istnieje? IP: *.chello.pl 01.02.06, 22:24
        Reytan nie dość, że istnieje to od kilku lat powiększył sie o gimnazjum. Do
        gimnazjum dostaja się naprawdę bardzo dobre dzieciaki i maja b. dobre oceny.
        Dzięki świetnie napisanym testom, trzecioklasiści r. szk. 2005/2006 wywindowali
        gimnazjum Reytana na pierwsze miejsce w Warszawie. No właśnie...i czegóż
        jeszcze można chcieć?? Otóż, wydaje się, tę szkołę "ciągną" wyłącznie dzieci.
        Nauczyciele nie mają z nimi kłopotów, bo są to dzieci, które chcą się uczyć,
        które są zdolne i umotywowane. Wszelkie sukcesy na zewnątrz osiągają wyłacznie
        dzięki sobie, nauczyciele sprawiają wrażenie jakby w ogóle nie zależało im na
        osiągnięciach w olimpiadach i konkursach. Wiadomo, że zadania na olimpiadzie
        wykraczaja poza zakres programu szkolnego i szkoły, którym zależy na
        osiągnięciach uczniów pracuja nad tym; organizują dodatkowe zajęcia, koła
        zainteresowań etc. W Reytanie gimnazjaliści nie moga liczyc na takie
        ekstrawagancje. Działa wprawdzie kilka kółek (biologiczne,
        historyczne,geograficzne) lecz paradoksem jest, że odbywają się one wtedy,
        kiedy uczniowie mają jeszcze planowe lekcje, albo zajęcia te pokrywają się, np.
        kółko historyczne z teatralnym. Reytan słynął kiedyś z matematyków; aktualnie w
        gimnazjum nie ma koła matematycznego, a uczniowie, którzy "siłą rozpędu"
        przeszli do następnego etapu konkursu im. Banacha, dalej zdani sa wyłącznie na
        siłe własnego rozpędu.
        Jak moje starsze dziecko rozpoczynało naukę w gimnazjum to cieszylismy się, że
        bedzie potencjalnym uczniem liceum i przez 6 lat w tym samym otoczeniu.
        Tymczasem dziecko wcale nie zamierza kontynuowac nauki w Reytanie - mimo, że w
        tym roku doszło do pierwszej klasy rodzeństwo - bo słyszy o innych szkołach,
        gdzie nauczycielom zależy na osiągnięciach uczniów i po prostu z nimi pracują a
        olimpiada w liceum, to niejednokrotnie szansa na wymarzone studia bez
        egzaminacyjnego stresu.
        • dantex987 Re: REYTAN - chyba już nie istnieje? 03.02.06, 17:31
          Ale dzieci czuja sie w tym gimnazjum bardzo dobrze! Atmosfera jest super!
          • Gość: STO Tego gimnazjum już nie będzie - rejonizacja!!!;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 18:03
            A ja zarobię!!!
            • dantex987 Re: Tego gimnazjum już nie będzie - rejonizacja!! 04.02.06, 11:35
              Na głupotę - szczególnie kogoś, kto jest u władzy - nie ma lekarstwa. Trzeba do
              tego podejść ze stoickim spokojem. A Ty STO zarabiaj!!! Jak jesteś dobry, to
              powiedz gdzie Cie szukać; Mokotów?
              • aaj3 Re: Tego gimnazjum już nie będzie - rejonizacja!! 04.02.06, 13:13
                Jak widać władze Naszego kochanego Mokotowa mocno dbają o to żeby rozwalić
                najlepsze szkoły,po sp 57 przyszedł czas na gimnazjum Rejtana,pewnie zrobić
                rejonówkę i niech się dalej dzieje co chce.czy nie wystarczy sławetne gimnazjum
                rejonowe na Różanej
                • Gość: dantex987 Re: Tego gimnazjum już nie będzie - rejonizacja!! IP: *.chello.pl 04.02.06, 14:42
                  Na Narbutta nie lepiej (niż na Różanej)
                • Gość: doritta Re: Tego gimnazjum już nie będzie - rejonizacja!! IP: *.chello.pl 04.02.06, 14:44
                  To nie władze Mokotowa, tylko Warszawy; Mokotów sie broni, ale nie ma siły
                  przebicia!
        • potworny Re: REYTAN - chyba już nie istnieje? 09.03.06, 15:29
          No pewnie trzeba coś napisać pochlebnego jak chodza dzieci... Mojemu dziecku
          będę odradzał liceum reytana. Chyba nie trzeba uzasadniać?
      • potworny Re: REYTAN - chyba już nie istnieje? 13.02.06, 14:36
        To dzięki "silnej kadrze" nauczycieli tak mocno akcentowanej na stronie www.
        Kilka osób pamiętam z swoich czasów i z perspektywy czasu zastanawiam się jak
        mogli i mogą uczyć.... Przecież to horror.... A tak przy okazji: w niebyt
        poszybowała Jedynka ale to inna bajka.....
    • dziewczynka_z_zapalnikiem Od tegorocznej maturzystki 05.02.06, 10:58
      w tym roku czeka mnie matura. i wszystko byłoby pieknie gdyby nie jeden fakt:
      maturzyści MUSZĄ uczuć sie wszystkiego! zero luzu! nie zdajesz biologii?-twoja
      sprawa ale uczyc się musisz. niektórzy nauczyciele rozumieją nas i spusczaja
      troche z tonu. inni nie. nie mówię tutaj o takich przedmiotach jak polski czy
      angielski, gdyz to bedzie zdawać prawie każdy (mam na mysli ang). rok temu
      chciałam wziąc udział w olimpiadzie polonistycznej. przeczytałam wymagane
      ksiązki, ale nie zdązyłam napisać pracy-miałam za mało czasu. czasem cięzko
      pogodzic ze sobą naukę wszystkiego (niezaleznie od tego czy przedmiot bedę
      zdawać czy nie). a co do olimpijczyków-moim zdaniem mało jets szkól które
      pracują z młodzieża aby przygotowac do olimpiady. to raczej przypadek, że
      trafiaja do nich takie osoby (a nawet jesli nie, to uczen pracuje sam i jest
      zdolny, więc osiąga rezultaty... tylko musi miec na to troche czasu). serce sie
      kraja gdy słyszę, że maturzysci z innych szkól kończą po 5 lekcjach... ja
      kończe po 7, czyli o 14.45 a potem mam jeszcze zajecia, fakultety itp. Prosze
      nauczycieli Reytana aby nie mieli pretensji do uczniów, że zapisuja się na
      kursy. Uwazam, iż szkoła nie może przygotowac do matury z niektórych
      przedmiotów. a nam, uczniom zalezy aby napisac ja jak najlepiej. weźmy
      chociazby WOS. ponad połowa osób zdaje go na maturze. co wiecej-na poziomie
      rozszerzonym. mamy dwie godziny wosu planowo (w pierwszej i drugije klasie nie
      mielismy), do tego dodatkoew zajęcia. ale nikt nie pomyślał, że przez sytuację
      z nauczycielem który odszedł po I semestrze, niczego praktycznie nie nauczył,
      bo robil doktorat, tracimy nie tylko my, ale także szkoła...

Odnosnie rejonizacji: były artykuły w Gazecie Wyborczej i Polityce.

Niech Dyrekcja da odpowiednie warunki nam, da nam szansę. My wtedy pkażemy na
      co nas stać!
      • Gość: VI To nie zależy od dyrekcji!Mieszkasz w W-wie IV RP! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 13:46
        • Gość: zainteresowany Re: To nie zależy od dyrekcji!Mieszkasz w W-wie I IP: *.chello.pl 05.02.06, 19:06
          Ale Dyrekcje, szkół, które są w rankingu perspektyw też są w Warszawie i w IV
          RP?!
      • Gość: z reytana Re: Od tegorocznej maturzystki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 18:13
        szkoła sie słania
        • Gość: Katka Re: Od tegorocznej maturzystki IP: *.aster.pl 10.02.06, 20:00
          Zastanawiam się jak wygląda średnia ocen gimnazjalistów w III klasie.CZy mają
          na tyle dobre oceny ,aby dostać się do dowolnego liceum.Czy dostaja się do
          dobrych szkół ,bo bdb piszą egzamin gimnazjalny.Dzieci idą do tego gimnazjum
          ze średnią ocen ponad 5,a z jaką średnia kończą jako klasa III/interesuje mnie
          średnia całej klasy ,a nie najlepszych uczniów/.
          • Gość: jaga Re: Od tegorocznej maturzystki IP: *.chello.pl 11.02.06, 13:01
            Nie pamiętam bardzo dokładnie, ale srednia na I sem. obydwu 3 cich klas wynosi
            ok. 4, 50
          • dziewczynka_z_zapalnikiem Re: Od tegorocznej maturzystki 12.02.06, 17:55
            Przeciez ranking jest robiony dla liceum a nie gimnazjum!!! pozatym średnia ma
            niewiele do rzeczy. stopnie nie sa miernikiem wiedzy. w każdej szkole jest
            inaczej.
            • Gość: jaga Re: Od tegorocznej maturzystki IP: *.chello.pl 14.02.06, 18:08
              Ranking, który rozpoczyna niniejszy watek jest istotnie rankingiem liceów; Ale
              Reytan ma też gimnazjum, tak więc osoby mające do czynienia z gimnazjum
              skorzystały z tego watku, żeby sie wypowiedzieć; Nota bene gimnazjum Reytana w
              rankingu z ostatniego roku jest na I miejscu w Warszawie! Podzielam Twoją
              opinię Dziewczynko z zapalnikiem, że stopnie nie są miernikiem wiedzy ALE chyba
              Ty jako licealistka powinnaś wiedzieć najlepiej, że przy przekraczaniu etapu
              gimnazjum - liceum TO WŁAŚNIE OCENY decydują!!!
              • Gość: leyla Re: Od tegorocznej maturzystki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 20:39
                nie oceny ale punkty z egzaminu gimnazjalnego.
                • dantex987 Re: Od tegorocznej maturzystki 16.02.06, 16:55
                  Z testów mozna mieć max. 100 pkt. a resztę zdobywa sie głównie ocenami,
                  świadectwem z wyróżnieniem itp.. Są licea, które wymagaja od kandydatów ponad
                  150 pkt., np. 170, a zatem przy założeniu, że kandytat ma 100 pkt. z testów to
                  brakujące musi dokooptować ocenami; niestety taka jest prawda :-)!!!
    • Gość: STO Od wczoraj(rejonizacja!) owszem!A ja zarobię!!!;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 18:11
    • Gość: absolwent REYTAN - historia IP: *.swn.vectranet.pl / *.swn.vectranet.pl 06.03.06, 08:28
      Zapraszam na stronę:
      www.wne.uw.edu.pl/historia_reytana/index.html
      • potworny Re: REYTAN - historia 09.03.06, 15:34
        Był minęło. Z żywymi naprzód iść....
        • bumier1 Re: REYTAN - historia 09.03.06, 17:17
          Potworny jesteś z tą nienawiśicią do szkoły. Może czas dojrzeć?
          • potworny Re: REYTAN - historia 15.03.06, 14:52
            bumer1 ty to masz rozległą wiedze o wszystkim ... Na forum gazety wszędzie
            wrzuciłeś swoje zdanko.... I jak zwykle masz trudności z czytaniem a następnie
            zrozumieniem tego o czym przeczytałeś. Wypowiedziałem się ogólnie na
            przykładzie reyjtana bo znam .... I nie jest to nienawiść tylko wiedza o
            niektórych nauczycielach uczących w tej szkole. Wiem jaki był Reytan przed
            rokiem ’80 i po. Różnica jest jak przepaść, co odzwierciedlają rankingi. bumer1
            sadząc z innych twoich wypowiedzi z pewnością wiesz o czym mówię.... Znasz
            pewnie wszystkich nauczycieli z tego "szacownego ciała gogicznego"? A co do
            reszty to ci gratuluje, że nigdy ty ani twoje dzieci(?) nie trafiły na miernoty
            nauczycielskie. A może nie miąłeś okazji?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka