Dodaj do ulubionych

ogrodzony park natoliński

IP: *.acn.pl 28.03.03, 21:29
Czy ktoś wie,dlaczego nadal ( tak jak za komuny )park(?)natoliński jest
niedostępny dla polaka-szaraka-ursynowiaka???
PS.chodzi mi o teren opłotowany stalową palisadą - z pałacem, w którym mieści
się jakaś wyższa szkoła europejska ( nie znam dokładnej nazwy).Na teren UW
może wejść każdy, więc chyba nie jest przyczyną to,że w parku tym jest szkoła
wyższa.Proszę o info.dobrze poinformowanych,lub domyślnych.
Obserwuj wątek
    • Gość: Marcin Re: ogrodzony park natoliński IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.03, 23:00
      Chyba tam ciągle są jakieś tajne instytucje rzadowe. W końcu obok Parku mieszka
      całą elita SLD z premierem na czele. Ale popieram że Park powinien być otwarty
      dla Ursynowian. W końcu jesteśmy jedną z najporządniejszych dzielnic, nie
      napaskudzimy tam?
      • asztet Re: ogrodzony park natoliński 29.03.03, 23:12
        No, zaraz tam ruszą hordy strasznych rodzinek z pieskami kotkami i innym
        tałatajstwem, wiewiórki się powieszą na drzewie z radści, trawniki zamienią się
        w klepiska usiane psim ekskrementem. Wieczorami sympatyczna młodzież ursynowska
        będzie tam urządzała spotkania koleżeńskie, dzięki czemu pałac doczeka się
        estetycznych malunków na monotonnie szarej elewacji.
        No i oczywiscie przyjeżdżający tam z cywilizowanego świata studenci, którzy
        zresztą tam mieszkają będą musieli wydać pieniądze na nowe zamki i drzwi
        antywłamaniowe. Ale przecież jeśli chcą mieszkać w Polsce, to powinni się
        liczyć z tego typu wydatkami.
        Na pewno otwarcie tego terenu dla mieszkańców Ursynowa i Natolina przyniesie
        same korzyści instytucjom mieszczacym się na tym terenie.

A swoją drogą o ja bym tak samo ogrodził Las Kabacki - wtedy może coś jeszcze z
        niego zostanie. Niestety - jak się nie dorosło to pewne rzeczy trzeba po prostu
        przyjąć do wiadomości: nie dla psa kiełbasa. Zbyt ładnie tam jest, żeby tam
        wpuszczać naszych sąsiadów!
        • Gość: Marcin Re: ogrodzony park natoliński IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.03, 23:21
          Czy Ty aby jesteś normalny? Sorry ale idąc Twoim tokiem rozumowania to trzeba
          Łazienki zamknąć!
        • Gość: beton47 Re: ogrodzony park natoliński IP: *.acn.pl 30.03.03, 01:21
          No dobrze, ale kto to są Ci nasi Sąsiedzi- co to ich nie należy wpuszczać?? Nie
          chodzi mi o filozofię - a tylko o to, jakim przepisem prawnym jest warunkowany
          fakt,że do tego obszaru nie ma wstępu polak-szarak-ursynowiak. Może zresztą
          jest to słuszne?? (ten brak dostępu dla byle-kogo), ale chcę zrozumieć-
          DLACZEGO???. PS. Jakoś-coś wydaje mi się, że nie jest to sprawa dająca wyjaśnić
          się argumentem: "kupki psie";+ "dresiarze";+" nie dla psa kiełbasa"...itp.
          NARAWDĘ NIE WIEM,CO JEST grane, Proszę o podpowiedź tych URSYNOWIAN, którzy
          mają pogląd na odnośną SPRAWĘ.
          szacunek i pozdrawiam..beton"47
          • asztet Re: ogrodzony park natoliński 02.04.03, 22:29
            Zdecydowana większość parku leży co prawda na terenie Wilanowa, ale trudno -
            niech Ursynów obrywa, że zamyka i nie udostępnia.
            Miałem okzazję rozmawiać z leśnikiem opiekującym się Lasem Kabackim - i on był
            pełen jak najgorszych uwag w stosunku do zwyczju wprowadzaniu do lasu psów bez
            smyczy.
            Nie jest też tajemnicą, że obrzeża Lasu Kabackiego upodobali sobie amatorzy
            ognisk (chodzi o teren wzdłuż Ursynowa, nie o polanę między lasem a Powsinem),
            oraz różnej maści łobuzy wywożące tak śmieci i gruz.
            Ja mam szczęście pamiętać czasy, kiedy Lasu Kabackiego nie dotknęło jeszcze
            poprowadzenie metra i rozbudowa osiedli z dwóch czy nawet trzech stron - aż po
            sam skraj lasu. Wtedy był to jeszcze las, były sarny, bażanty, zające. Obecnie
            starczą dwa weekendy, kiedy ludzie wprowadzą tam swoje psy "żeby sobie
            pobiegały" i większość zwierząt, które tam jeszcze są (może po zimie)szlag
            trafi.

Niestety społeczeństwo mamy jakie mamy - ani mieszkańcy Ursynowa nie wybudowali
            czy nie założyli tego parku, ani nie powstał on dla nich. Prawda jest taka:
            jeśli chce się aby ten park w miarę przeżył - trzeba go chronić przed
            nieograniczonym wstępem.

Popatrzcie jak wygląda pałac Niemcewicza na SGGW - teren zupełnie otwarty - a
            społeczeństwo to samo - też nasi sąsiedzi. Wcale się nie dziwię instytucji,
            która uzytkuje park, ze nie są dla niej mile widziani nasi sąsiedzi.

Zgadzam się, że można tam urządzać jakieś wycieczki dla uczniów ursynowskich
            czy jekieś "dni otwarte" - ale otworzyć taki teren dla szerokiej publiki to to
            samo co oddać go we władanie meneli, którzy z rozkoszą znajdą sobie tam
            zaciszne miejsce dla róznych rzeczy.

Też bym chciał żyć w kraju w którym parki służą ludziom a nie bydłu - ale na
            Ursynowie tego się zrobić nie da (polecam space rpo parku Jana Pawła latem ok.
            22).
            • rubeus Re: ogrodzony park natoliński 03.04.03, 18:29
              asztet napisał:

> Ja mam szczęście pamiętać czasy, kiedy Lasu Kabackiego nie dotknęło jeszcze
              > poprowadzenie metra i rozbudowa osiedli z dwóch czy nawet trzech stron - aż
              po
              > sam skraj lasu. Wtedy był to jeszcze las, były sarny, bażanty, zające.
              ja tez pamietam ten okres - sprowadzielm sie na kabty w 1989 r. i do polowy lat
              90-tych niczym niezwyklym byly odglosy bazantow pochodzacych z okolicznych pol
              i nieuzytkow

> Zgadzam się, że można tam urządzać jakieś wycieczki dla uczniów ursynowskich
              > czy jekieś "dni otwarte" - ale otworzyć taki teren dla szerokiej publiki to
              to
              > samo co oddać go we władanie meneli, którzy z rozkoszą znajdą sobie tam
              > zaciszne miejsce dla róznych rzeczy.
              >
              to jest b. dobry pomysl z urzadzaniem takich "dni" otwartych" - raz na jakis
              czas. wszyscy byliby zadowloeni.
              intryguje mnie jedna sprawa - jak ma sie przyroda w parku po intensywnej
              robudowie budynkow wykladowych i budowie nowych osiedli.
              mialem okazje byc szczesliwcem, ktory zalapal sie na wyjatkowe zwiedzanie parku
              zorganizowane pod koniec lat 80-tych [88?] przez redakcje pasma -
              naprawde bardzo ladny park byl wowczas [choc nie do spacerow alejkami ].
        • Gość: betn47 Re: ogrodzony park natoliński IP: *.acn.pl 30.03.03, 01:26
        • Gość: dfhd Re: ogrodzony park natoliński IP: *.radio.com.pl 03.04.03, 13:00
          zamiast naciskać na otwarcie parku natolińskiego, lepiej zmusić spółdzielnie,
          by nie sprzedawały (za łapówy) małych terenów zielonych wewnątrz osiedla -np.
          sadku przy ul. Żabińskiego na natolinie
          • Gość: beton47 Re: ogrodzony park natoliński IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 03.04.03, 19:59
            Gość portalu: dfhd napisał(a):

> zamiast naciskać na otwarcie parku natolińskiego, lepiej zmusić spółdzielnie,
            > by nie sprzedawały (za łapówy) małych terenów zielonych wewnątrz osiedla -np.
            > sadku przy ul. Żabińskiego na natolinie
            CZY / OPRÓCZ MĄKI / NAPEWNO MA COŚ PIERNIK DO WIATRAKA??????
    • Gość: MIŁOŚNIK-GÓWNA WSTĘP DO LASU POD KONTROLĄ IP: *.chello.pl 31.03.03, 03:04
      Proponuję odgrodzić też np. Las Kabacki i udostępnić go "zwiedzającym" tylko w
      sposób kontrolowany, za drobną opłatą i z biletami, poprzez strzeżone bramy,
      gdzie nie przepuszczałoby się np. ludzi Z PSAMI i innej hołoty - czyli na
      podobnych warunkach jak wpuszcza się gości do Parku Łazienkowskiego lub na
      teren pałacowy w Wilanowie.

Wszystko bowiem wskazuje na to, że NIE pojawienie się nowej zwartej zabudowy w
      ciągu otatnich kilku lat, SAMO W SOBIE, lecz raczej "spacery" plagi pół-dziczy
      ludzkiej - nie rozumiejącej jak należy się zachować w REZERWACIE PRZYRODY -
      dokonają skutecznie DEWASTACJI Lasu Kabackiego!
      • kwasna_cytryna Re: WSTĘP DO LASU POD KONTROLĄ 31.03.03, 22:20
        Tam mieści się Kolegium Europejskie....
        www.natolin.edu.pl/index.html
        • Gość: beton47 Re: WSTĘP DO P A R K U POD KONTROLĄ IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 03.04.03, 13:38
          kwasna_cytryna napisała:

> Tam mieści się Kolegium Europejskie....
          > <a
          href="http://www.natolin.edu.pl/index.html"target="_blank">www.natolin.edu.p
          > l/index.html</a>
          A NA U.W.- Krak.Przedm. - MIEŚCI SIĘ UNIWERSYTET W-WSKI; i nawet jest to teren
          ogrodzony, zresztą tak jak Łazienki, park Ujazdowski,itd. ALE TAM WEJŚĆ MOŻNA.
          DLACZEGO NIE MOŻNA NA TEREN KOLEGIUM EUROPEJSKIEGO jeżeli można na teren
          Uniwersytetu ( czy jest AZJATYCKI i dlatego można ) ???
      • asztet Re: WSTĘP DO LASU POD KONTROLĄ 02.04.03, 22:31
        Panie Miłośniku Gówna, w pełni się z Panem zgadzam.
        Dodam tylko, że np. w Łazienkach nie zawsze radzą sobie z odwiedzającym park
        elementem.
    • Gość: Piotr Skubiszewski Re: ogrodzony park natoliński IP: *.chello.pl 31.03.03, 23:20

W związku z pytaniami odpowiadam:

Co do dostępności Parku Natolińskiego dla zwiedzających złożyłem zapytanie
      dotyczące tematu na IV Sesji Dzielnicy Ursynów m.st. Warszawy.

W odpowiedzi na interpelacje otrzymałem następujące informacje:

§ W dniu 23 grudnia 2003 r. Rada Gminy Ursynów podjęła Uchwałę
      225 „Studium Uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy
      Warszawa- Ursynów”, w którym zapisano iż postuluje się podjęcie działań
      mających na celu udostępnienie Parku Natolińskiego dla zwiedzających.

§ Park Natoliński położony jest obecnie na terenie dzielnicy Wilanów, a
      właścicielem terenu jest Skarb Państwa, a władającym Urząd Rady Ministrów. Na
      terenie Parku Natolińskiego znajdują się budynki Centrum Europejskiego Natolin.

§ Zgodnie z obowiązującym do dnia 31 grudnia 2003 r. Miejscowym Planem
      Zagospodarowania Przestrzennego m.st. Warszawy z 1992 r., teren parku położony
      jest w obszarze funkcji ochrony systemu przyrodniczego miasta O-63, który
      obejmuje tereny Skarpy Warszawskiej i m.in. Park Natolińskiego. Część Parku
      Natolińskiego objęta jest ochroną prawną jako Rezerwat „Las Natoliński”.
      Wszelka działalność realizacyjna wymaga zgody Wojewódzkiego Konserwatora
      Przyrody.
      Teren ten jest objęty także nadzorem Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków.

W ramach działań mających na celu udostępnienie zwiedzającym w/w parku należy
      uzyskać zgodę wyżej wymienionych jednostek.

Gmina Ursynów w ramach „Regionalnej edukacji ekologicznej” jednocześnie
      wystąpiła do Dyrektora Fundacji Centrum Europejskiego Natolin o zgodę na
      udostępnienie parku dla uczniów ursynowskich szkół.
      Do dnia, w którym otrzymałem odpowiedź na interpelacje, nie odpowiedziano na
      pismo z dnia 7 sierpnia 2002 r. złożonego przez gminę Ursynów. Prośba poparta
      została przez Wojewódzkiego Konserwatora Przyrody.

Sprawa wygląda mniej więcej tak, jak opisałem.
      Mozę warto razem podziałać na rzecz otwarcia Parku ?

Pozdr,
      Piotr Skubiszewski
      Radny dzielnicy Warszawa-Ursynów
      Zostawiam e-mail:piotr.skubiszewski@wp.pl
      i tel: 0 607 323 031
      • gienkowy_syn Re: ogrodzony park natoliński 03.04.03, 14:50
        No i na takim przykładzie dotykamy prawdziwej idei samorządności. Gówno mnie
        obchodzi, Panie Piotrze, czy jest Pan z lewicy czy prawicy, czy jest Pan za
        aborcją czy przeciw aborcji. Jako mieszkaniec Ursynowa cieszę się, że zajął się
        Pan jako radny sprawą Parku Natolińskiego. Panu jako radnemu na pewno będzie
        łatwiej nagłośnić tą sprawę i pozyskać zwolenników. Zamknięcie Parku
        Natolińskiego jest dla mnie kolejnym bulwersującym przykładem arogancji i buty
        władzy (wszelakiej maści). Przeznaczenie pięknego (wiem bo byłem), dużego parku
        położonego w centrum dzielnicy mieszkaniowej WYŁĄCZNIE na potrzeby jakiejś
        elitarnej uczelni, w której uczą się głównie obcokrajowcy to skandal, który
        powinien zostać jak najszybciej zlikwidowany.
        Jeżeli bedzie się Pan konsekwentnie i mam nadzieję skutecznie domagał
        udostępnienia Parku Natolińskiego dla nas, mieszkańców Ursynowa - to na mój
        głos w urnie może Pan spokojnie liczyć. Pozdrawiam.
        • Gość: beton47 Re: ogrodzony park natoliński IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 03.04.03, 19:54
          Tak,tak.., ale to nie p.Piotr Skubi-radny i też nie Gienkowy@syn podjął wątek,
          ale ja, beton47. Swoją drogą dziwne sprawy w swojej do mnie ( betonu47 ) Radny
          P.Skubi argumenty wytacza;.... widocznie Starówka W-wska nie leży na skarpie i
          nie jest pod kuratelą Konserwatora Zbytków. No, ale może jeżeli pomożemy
          ( pomożecie???...pomożemy !!! )- jak to proponuje Radny - p. P.Sk.,to
          kiedyś..,czasem..., nam szarakom-ursynowiakom pozwolą zajrzeć za tajemniczą,
          żelazną palisadę. P.S.udało się napisać kilka słów, bez użycia słowa
          wulgarnego, np: gó..o.
          • gienkowy_syn do betonu 04.04.03, 08:56
            Uff... Faktycznie udało ci się coś napisać bez używania słów wulgarnych. Gdyby
            to jeszcze było składne i miało jakiś sens...

P.S. Słowo "gówno" nie jest słowem wulgarnym. Wulgarne są następujące
            słowa: "ku..a", "pier..lić", "ru..ać", których w swoim poście oczywiście nie
            użyłem.
        • Gość: Skubi Re: ogrodzony park natoliński IP: *.chello.pl 04.04.03, 00:30
          Pewnie, że Park powinien być otwarty. Na pewno nie jest to łatwe, samemu trudno
          jest coś wywalczyć. Tworząc grupę, czy coś w rodzaju Ruchu na rzecz
          udostępnianienia p. zwiedzającym można zrobić więcej.

Jeżeli naprawdę wam zależy na tej kwesti to proponuję jakieś spotkanie w tejże
          sprawie.
          pozdr
    • Gość: padalcowa_prawdziw Re: ogrodzony park natoliński IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 13.05.03, 21:17
      NO I CO Z TYM PARKIEM ????? Ogrodzić wszystkie uczelnie w czynie społecznym!!!!
      Zeby było sprawiedliwie.
      • ojej5 Re: ogrodzony park natoliński 13.05.03, 22:32
        już w roku 80. powiedziałam sobie, że uwierzę, że w Polsce naprawdę się coś
        zmieniło, jeśli otworzą Park Natoliński
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka