Gość: . IP: *.stacje.agora.pl 16.12.01, 18:56 Jak się okazuje - według większości tych, co głosowali w konkursie GW. Nie ma bata, ładna okolica nasza. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: vinc Re: Stary Mokotów najpiękniejszy!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.12.01, 22:37 cała Warszawa jest piękna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emjot Re: Stary Mokotów najpiękniejszy!!! IP: *.stacje.agora.pl 17.12.01, 15:34 Są miejsca niepiękne np. Ursus. Ale zgoda, że Warszawa jako CAŁOSĆ jest piękna. Piękna, bo różnorodna, bo nawet brzydkie dzielnice takie jak wspomniany Ursus mają swój klimat i rzec mozna - są piękne w swej brzydocie. A jesli chodzi o Mokotów - przypomnę tylko, że czytelnicy GW uznali go za swą ULUBIONĄ, a nie za najpiekniejszą dzielnicę. To drobna różnica, ale jednak... Osobiscie za najpiekniejszy uważam własnie Mokotów, ale dlatego że tam mieszkam. Pieknych miejsc w stolicy bowiem nie brakuje np. stara Ochota czy kawałek starego Sródmiescia tez budzą moje ciepłe uczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Stary Mokotów najpiękniejszy!!! 17.12.01, 16:52 Wszystkie ładne, ale Mokotów ładniejszy. :-)) Też tu mieszkam. Miaął być ulubiona dzielnica, ale gdyby nie była ładna, to i ulubiona by nie była Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Ulica Narbutta 26.01.02, 19:00 Oprócz pięknych przedwojennych kamienic są dwa dla mnie ciekawe obiekty: dom rodziny Hiszpańskich na Narbutta 18 oraz willa na rogu Narbutta i Wiśniowej. Dom prawdopodobnie zasiedlony lokatorami kwaterunkowymi ledwo zipie, jeszcze chwila i rozpadnie się. Natomiast willa ma oryginalny kształt Ps do michała: czy wiesz, co to za willa? chyba Narbutta 36? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Ulica Narbutta36 IP: *.zigzag.pl 26.01.02, 20:28 Niestety nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Ulica Narbutta36 IP: *.zigzag.pl 26.01.02, 20:33 Tez czuje sie nieswojo,a nawet jestem zazenowany moja niewiedza.Mam jednak sporo materialow w domu,moze cosik uda mi sie wyszperac. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Ulica Narbutta36 26.01.02, 20:38 Jak będziesz miał trochę czasu kiedys, to pogrzeb trochę. Nie pamiętam na 100% czy to 36, ale na pewno naroznik Wisniowej i Narbutta. Duza willa, jakby dworek, wyraxnie wyróżniona główna część i jakby dwa boczne skrzydła. Oczywiście zaniedbane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Ulica Narbutta36 IP: *.zigzag.pl 26.01.02, 20:40 Na pewno sprawdze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Ulica Narbutta36 i okolice blizsze i dalsze IP: *.zigzag.pl 26.01.02, 20:44 W ogole bede musial ktoregos dnia sie przejsc,przewietrzyc i przypomniec sobie okolice Mokotowa.Dawno nie bylem,czas odswiezyc wspominki. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Ulica Narbutta36 i okolice blizsze i dalsze 26.01.02, 20:48 Musisz się przejśc koniecznie. Zobaczyc Narbutta, Bałuckiego i Fałata i stare Wierzbno. Tam się czas zatrzymał. Na Na rbutta na jednej kamienicy, całkiem porzadnej, sa jeszcze slady po kulach powstańczych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Ulica Narbutta36 i okolice blizsze i dalsze IP: *.zigzag.pl 26.01.02, 20:51 Tak,musze przyjsc i zobaczyc.Pulawska,Rozana,Grazyny,Madalinskiego,Falata, Lowicka i inne. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Ulica Narbutta36 26.01.02, 20:44 Dziękuję Wiekszość kamienic jakos wyglada. Po nieparzystej stronie jest ciąg 3 kamienic 23, 25, 27. Ta środkowa nr 25 ma piekny secesyjny wyglad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Ulica Narbutta36 IP: *.zigzag.pl 26.01.02, 20:49 Przy Narbutta(czy tez okolicach)bylem kilka lat temu,w servisie firmy Veris,do ktorego zanioslem zepsuty telefon mojej babci. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Ulica Narbutta36 26.01.02, 20:53 Na Narbutta nie zauwazyłam tego serwisu. Natomiast jest sklep/pracownia z pięknymi lampami witrażowymi, podstawy mosięzne. Ale nie taki bazarowy szajs, tylko naprawde stylowe, przepiekne lampy. Ceny, niestety, nigdzie nie było Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Ulica Narbutta36? IP: *.zigzag.pl 27.01.02, 11:46 Czy to na pewno adres Narbutta36?Zerknalem jak zwykle do katalogu o architek. miedzywojennej,ale tam nie ma takiego numeru.Sa:Narbutta 2,22,82,86. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Ulica Narbutta36? IP: *.zigzag.pl 27.01.02, 11:47 Bede jednak szukal i szperal dalej.Moze cos znajde. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Ulica Narbutta 30!!! 27.01.02, 18:37 To jest Narbutta 30, reszta bez zmian :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Ulica Narbutta 30!!! IP: *.zigzag.pl 27.01.02, 18:41 Zgodnie z obietnica bede szukal.Moze cosik znajde. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Ulica Narbutta 30!!! 27.01.02, 20:11 Będę Ci bardzo wdzięczna, bo mnie ten budynek bardzo zaciekawił Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Ulica Narbutta 30!!!/jak poszukiwania? 09.02.02, 19:28 Michał, znalazłes cos? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Ulica Narbutta 30!!!/jak poszukiwania? IP: *.zigzag.pl 09.02.02, 19:37 Szukam,ale nie jest to proste zadanie.Obawiam sie,iz jeszcze troche to potrwa, nie moge tez podac terminu konca poszukiwan.Nikt nie powiedzial,ze bycie S.Holmsem jest latwym zadaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Ulica Narbutta 30!!!/jak poszukiwania? IP: *.zigzag.pl 09.02.02, 19:39 Chociaz wiem,kiedy:gdy ukaze sie kolejny tom "Atlasu architektury dawnej Warszawy",z opisem m.in.ulic na N.To zapewne dosc odlegla przyszlosc(atlas ukazuje sie w odstepach ca 8 miesiecznych),ostatnio ukazal sie na litere K. Bede szukal dalej.Kto szuka nie bladzi. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Ulica Narbutta 30!!!/jak poszukiwania? 10.02.02, 18:48 To rzeczywiście trudno być śledczym :). Zajrzałąm do "Warszawskim pożegnań". Tam nie ma niczego na ten temat, a o domu Hiszpańskich jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Ulica Narbutta 30!!!/jak poszukiwania? IP: *.zigzag.pl 10.02.02, 20:10 Tu bardziej potrzebne jest naukowe opracowanie nizli epickie dzielo(niczego rzecz jasna Kasprzyckiemu nie ujmujac). Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Ulica Narbutta 30!!!/jak poszukiwania? 10.02.02, 20:22 No, na pewno, on tylko sygnalizuje i załącza rysunek Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Ulica Narbutta 30!!!/do michała 27.02.02, 11:17 Gość portalu: michal napisał(a): > Chociaz wiem,kiedy:gdy ukaze sie kolejny tom "Atlasu architektury dawnej > Warszawy",z opisem m.in.ulic na N.To zapewne dosc odlegla przyszlosc(atlas > ukazuje sie w odstepach ca 8 miesiecznych),ostatnio ukazal sie na litere K. > Bede szukal dalej.Kto szuka nie bladzi. Michał, nie szukaj juz. J. Majewski odpowiedział: Willa na rogu Narbutta i Wiśniowej 36 ma istotnie dość niecodzienną architekturę, na pograniczu wczesnego modernizmu, mocno przetworzonego stylu Ludwika XV i art deco. Powstała na zlecenie Michała Wereszczaka w latach 1923-24. Prace budowlane podobno prowadziła firma Zamojski Wojnarowski i ska. Jak pisał Jerzy Kasprzycki w Życiu Warszawy z dn 28 Czerwca 1980 niedlugo po wojnie w l. 1948 -49 jakiś rzutki przedsiębiorca z Łodzi odbudował opuszczoną willę i natychmiast sprzedał ją jakiejś instytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Ulica Narbutta36? 27.01.02, 13:16 Na pewno trzydzieści parę. Jeszcze raz sprawdzę zresztą Odpowiedz Link Zgłoś