Dodaj do ulubionych

Stary Mokotów najpiękniejszy!!!

IP: *.stacje.agora.pl 16.12.01, 18:56
Jak się okazuje - według większości tych, co głosowali w konkursie GW. Nie ma
bata, ładna okolica nasza.
Obserwuj wątek
    • Gość: vinc Re: Stary Mokotów najpiękniejszy!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.12.01, 22:37
      cała Warszawa jest piękna
      • Gość: emjot Re: Stary Mokotów najpiękniejszy!!! IP: *.stacje.agora.pl 17.12.01, 15:34
        Są miejsca niepiękne np. Ursus. Ale zgoda, że Warszawa jako CAŁOSĆ jest piękna. Piękna, bo różnorodna, bo
        nawet brzydkie dzielnice takie jak wspomniany Ursus mają swój klimat i rzec mozna - są piękne w swej
        brzydocie.
        A jesli chodzi o Mokotów - przypomnę tylko, że czytelnicy GW uznali go za swą ULUBIONĄ, a nie za
        najpiekniejszą dzielnicę. To drobna różnica, ale jednak...
        Osobiscie za najpiekniejszy uważam własnie Mokotów, ale dlatego że tam mieszkam. Pieknych miejsc w stolicy
        bowiem nie brakuje np. stara Ochota czy kawałek starego Sródmiescia tez budzą moje ciepłe uczucia.
        • eela Re: Stary Mokotów najpiękniejszy!!! 17.12.01, 16:52
          Wszystkie ładne, ale Mokotów ładniejszy. :-)) Też tu mieszkam. Miaął być
          ulubiona dzielnica, ale gdyby nie była ładna, to i ulubiona by nie była
    • eela Re: Ulica Narbutta 26.01.02, 19:00
      Oprócz pięknych przedwojennych kamienic są dwa dla mnie ciekawe obiekty: dom
      rodziny Hiszpańskich na Narbutta 18 oraz willa na rogu Narbutta i Wiśniowej.
      Dom prawdopodobnie zasiedlony lokatorami kwaterunkowymi ledwo zipie, jeszcze
      chwila i rozpadnie się. Natomiast willa ma oryginalny kształt

Ps do michała: czy wiesz, co to za willa? chyba Narbutta 36?
      • Gość: michal Re: Ulica Narbutta36 IP: *.zigzag.pl 26.01.02, 20:28
        Niestety nie wiem.
        • eela Re: Ulica Narbutta36 26.01.02, 20:31
          Szkoda, liczyłam na Ciebie :)
          • Gość: michal Re: Ulica Narbutta36 IP: *.zigzag.pl 26.01.02, 20:33
            Tez czuje sie nieswojo,a nawet jestem zazenowany moja niewiedza.Mam jednak
            sporo materialow w domu,moze cosik uda mi sie wyszperac.
            • eela Re: Ulica Narbutta36 26.01.02, 20:38
              Jak będziesz miał trochę czasu kiedys, to pogrzeb trochę. Nie pamiętam na 100%
              czy to 36, ale na pewno naroznik Wisniowej i Narbutta. Duza willa, jakby
              dworek, wyraxnie wyróżniona główna część i jakby dwa boczne skrzydła.
              Oczywiście zaniedbane
              • Gość: michal Re: Ulica Narbutta36 IP: *.zigzag.pl 26.01.02, 20:40
                Na pewno sprawdze.
                • Gość: michal Re: Ulica Narbutta36 i okolice blizsze i dalsze IP: *.zigzag.pl 26.01.02, 20:44
                  W ogole bede musial ktoregos dnia sie przejsc,przewietrzyc i przypomniec sobie
                  okolice Mokotowa.Dawno nie bylem,czas odswiezyc wspominki.
                  • eela Re: Ulica Narbutta36 i okolice blizsze i dalsze 26.01.02, 20:48
                    Musisz się przejśc koniecznie. Zobaczyc Narbutta, Bałuckiego i Fałata i stare
                    Wierzbno. Tam się czas zatrzymał. Na Na rbutta na jednej kamienicy, całkiem
                    porzadnej, sa jeszcze slady po kulach powstańczych
                    • Gość: michal Re: Ulica Narbutta36 i okolice blizsze i dalsze IP: *.zigzag.pl 26.01.02, 20:51
                      Tak,musze przyjsc i zobaczyc.Pulawska,Rozana,Grazyny,Madalinskiego,Falata,
                      Lowicka i inne.
                • eela Re: Ulica Narbutta36 26.01.02, 20:44
                  Dziękuję
                  Wiekszość kamienic jakos wyglada. Po nieparzystej stronie jest ciąg 3 kamienic
                  23, 25, 27. Ta środkowa nr 25 ma piekny secesyjny wyglad
                  • Gość: michal Re: Ulica Narbutta36 IP: *.zigzag.pl 26.01.02, 20:49
                    Przy Narbutta(czy tez okolicach)bylem kilka lat temu,w servisie firmy Veris,do
                    ktorego zanioslem zepsuty telefon mojej babci.
                    • eela Re: Ulica Narbutta36 26.01.02, 20:53
                      Na Narbutta nie zauwazyłam tego serwisu. Natomiast jest sklep/pracownia z
                      pięknymi lampami witrażowymi, podstawy mosięzne. Ale nie taki bazarowy szajs,
                      tylko naprawde stylowe, przepiekne lampy. Ceny, niestety, nigdzie nie było
                      • Gość: michal Re: Ulica Narbutta36? IP: *.zigzag.pl 27.01.02, 11:46
                        Czy to na pewno adres Narbutta36?Zerknalem jak zwykle do katalogu o architek.
                        miedzywojennej,ale tam nie ma takiego numeru.Sa:Narbutta 2,22,82,86.
                        • Gość: michal Re: Ulica Narbutta36? IP: *.zigzag.pl 27.01.02, 11:47
                          Bede jednak szukal i szperal dalej.Moze cos znajde.
                          • eela Re: Ulica Narbutta 30!!! 27.01.02, 18:37
                            To jest Narbutta 30, reszta bez zmian :)
                            • Gość: michal Re: Ulica Narbutta 30!!! IP: *.zigzag.pl 27.01.02, 18:41
                              Zgodnie z obietnica bede szukal.Moze cosik znajde.
                              • eela Re: Ulica Narbutta 30!!! 27.01.02, 20:11
                                Będę Ci bardzo wdzięczna, bo mnie ten budynek bardzo zaciekawił
                                • eela Re: Ulica Narbutta 30!!!/jak poszukiwania? 09.02.02, 19:28
                                  Michał, znalazłes cos?
                                  • Gość: michal Re: Ulica Narbutta 30!!!/jak poszukiwania? IP: *.zigzag.pl 09.02.02, 19:37
                                    Szukam,ale nie jest to proste zadanie.Obawiam sie,iz jeszcze troche to potrwa,
                                    nie moge tez podac terminu konca poszukiwan.Nikt nie powiedzial,ze bycie
                                    S.Holmsem jest latwym zadaniem.
                                    • Gość: michal Re: Ulica Narbutta 30!!!/jak poszukiwania? IP: *.zigzag.pl 09.02.02, 19:39
                                      Chociaz wiem,kiedy:gdy ukaze sie kolejny tom "Atlasu architektury dawnej
                                      Warszawy",z opisem m.in.ulic na N.To zapewne dosc odlegla przyszlosc(atlas
                                      ukazuje sie w odstepach ca 8 miesiecznych),ostatnio ukazal sie na litere K.
                                      Bede szukal dalej.Kto szuka nie bladzi.
                                      • eela Re: Ulica Narbutta 30!!!/jak poszukiwania? 10.02.02, 18:48
                                        To rzeczywiście trudno być śledczym :). Zajrzałąm do "Warszawskim pożegnań".
                                        Tam nie ma niczego na ten temat, a o domu Hiszpańskich jest
                                        • Gość: michal Re: Ulica Narbutta 30!!!/jak poszukiwania? IP: *.zigzag.pl 10.02.02, 20:10
                                          Tu bardziej potrzebne jest naukowe opracowanie nizli epickie dzielo(niczego
                                          rzecz jasna Kasprzyckiemu nie ujmujac).
                                          • eela Re: Ulica Narbutta 30!!!/jak poszukiwania? 10.02.02, 20:22
                                            No, na pewno, on tylko sygnalizuje i załącza rysunek
                                      • eela Re: Ulica Narbutta 30!!!/do michała 27.02.02, 11:17
                                        Gość portalu: michal napisał(a):

> Chociaz wiem,kiedy:gdy ukaze sie kolejny tom "Atlasu architektury dawnej
                                        > Warszawy",z opisem m.in.ulic na N.To zapewne dosc odlegla przyszlosc(atlas
                                        > ukazuje sie w odstepach ca 8 miesiecznych),ostatnio ukazal sie na litere K.
                                        > Bede szukal dalej.Kto szuka nie bladzi.

Michał, nie szukaj juz. J. Majewski odpowiedział:

Willa na rogu Narbutta i Wiśniowej 36 ma istotnie dość niecodzienną architekturę,
                                        na pograniczu
                                        wczesnego modernizmu, mocno przetworzonego stylu Ludwika XV i art deco. Powstała
                                        na zlecenie
                                        Michała Wereszczaka w latach 1923-24. Prace budowlane podobno prowadziła firma
                                        Zamojski
                                        Wojnarowski i ska.
                                        Jak pisał Jerzy Kasprzycki w Życiu Warszawy z dn 28 Czerwca 1980 niedlugo po
                                        wojnie w l. 1948 -49
                                        jakiś rzutki przedsiębiorca z Łodzi odbudował opuszczoną willę i natychmiast
                                        sprzedał ją jakiejś
                                        instytucji.

• eela Re: Ulica Narbutta36? 27.01.02, 13:16
                          Na pewno trzydzieści parę. Jeszcze raz sprawdzę zresztą
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka