Dodaj do ulubionych

PROTESTANCI

12.03.05, 17:08
chcialabym porozmawiac o tej religii i o samych Protestantach.
Czy sa tu jacys?
Na czym dokladnie polega ta religia?
Jak wyglada zycie Protestanta w Polsce?
Jak w ogole wyglada zycie Protestanta, jesli chodzi o sfere religijna?
jakie maja zasady itp..
Czym rozni sie od Katolicyzmu?

:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Dori Re: PROTESTANCI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 10:40
      Zależy jaki kościół. Ewangelicko-augsburski (luteranie) czy ewangelicko-
      reformowany(kalwini).
      Charakterystyczne dla obydwóch Kościołów jest założenie, że Bóg przeznaczył
      człowieka albo do potępienia albo do grona wybranych. Decyduje o tym dorobek
      życia (praca, szczęśliwa rodzina itd). Luteranie pracują na to całe życie,
      natomiast kalwini wierzą, że już w chwili przyjścia na świat człowiek jest albo
      wybrany, albo potępiony (predestynacja) - to równiez okazuje się w trakcie
      życia - po tym, co kto osiągnął. Kalwinizm uchodzi za najsurowszą odmianę
      religi protestanckiej.
      Kolejną cechą charakterystyczną jest wiara tylko w Boga i Pismo Święte. Nie
      uznają Jezusa, Matki Boskiej i nie uznają też świętych (wyjątek - Św. Łucja w
      Szwecji i Św. Henryk - patron Finlandii). Kościoły są skromne w wyposażeniu,
      nie znajdziesz w nich witraży ze świętymi.
      Protestanci nie obchodzą imienin,uroczystości religijne np. Boże Narodzenie czy
      Wielkanoc mają skromniejszy charakter niż u katolików. Są bardzo pracowici,
      solidni ("koncentruję się na tym, żeby dobrze skakać"-Adam Małysz),
      obowiązkowi, praca obok rodziny ma w ich hierarchii wartości rangę bardzo
      wysoką - tuż za rodziną. Żadna inna religia nie propaguje takiego etosu pracy.
      • hubkulik Re: PROTESTANCI 13.03.05, 10:58
        >Są bardzo pracowici,
        > solidni ("koncentruję się na tym, żeby dobrze skakać"-Adam Małysz),
        > obowiązkowi, praca obok rodziny ma w ich hierarchii wartości rangę bardzo
        > wysoką - tuż za rodziną. Żadna inna religia nie propaguje takiego etosu pracy.

To jest prawdopodobnie jedna z przyczyn, dla ktorych kraje zachodnie (USA,
        Anglia, Niemcy) osiagnely taki poziom dobrobytu. Po prostu pracowitosc jest w
        cenie. Bog nagradza pracowitych.

Pozdrawiam Hubert
      • Gość: abakumow Do Dori IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.03.05, 12:09
        Dori napisała:

Kolejną cechą charakterystyczną jest wiara tylko w Boga i Pismo Święte. Nie
        > uznają Jezusa, Matki Boskiej i nie uznają też świętych (wyjątek - Św. Łucja w
        > Szwecji i Św. Henryk - patron Finlandii). Kościoły są skromne w wyposażeniu,
        > nie znajdziesz w nich witraży ze świętymi.

Dori, mylisz się co do wiary w Jezusa. Zarówno protestanci jak i katolicy a
        także prawosławni są chrześcijanami, czyli WIERZĄ W JEZUSA.
        Pozdrawiam
        • Gość: nan Re: Do Dori IP: *.chello.pl 13.03.05, 13:40
          hmmmm, nie jestem protestantką- choc kiedys chcialam nią byc- ale wydaje mi
          sie, ze wlasnie Jezusa to oni wychwalają pod niebiosa- patrz: gospel. to co mi
          wiadomo, to zydzi nie uznaja Jezusa. a co do matki boskiej, to ja tez w nia
          wierza, ale nie gloryfikuja tak bardzo jak katolicy. po prostu ona jest na
          dalszym planie. no, ale ja moge sie mylic.
      • Gość: pak Re: PROTESTANCI IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 26.03.05, 11:25
        "Nie uznają Jezusa," skadzes ty to wytrzasnal?
      • Gość: hansii Dori, dziewcze!. Protestanci uznaja JEZUSA...!!! IP: *.arcor-ip.net 26.03.05, 11:49
        nie uznaja tylko Papieza...

- to tak skromna dygresja...
    • hubkulik Re: PROTESTANCI 13.03.05, 10:55
      Najwazniejsza jest Biblia, a nie doktryna ustalona przez Kosciol.
      Nie ma wiec tylu prawd wiary i zasad, a wierny ma raczej samodzielnie zglebiac
      prawdy zawarte w Biblii. Nie ma jednego Kosciola protestanckiego, tylko wiele
      roznych, wiekszych i mniejszych.

Pozdrawiam Hubert
    • mamalgosia Re: PROTESTANCI 13.03.05, 14:50
      Myślę, że lepsze do tego celu jest forum Kościół i religia
      • Gość: demi77 Re: PROTESTANCI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 15:01
        a gdzie moge je znalezc? w jakim dziale?

aczkolwiek tu tez fajne wypowiedzi sie pojawiaja :)
        • Gość: an Re: PROTESTANCI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 19:06
          za pl.wikipedia.org/wiki/Protestantyzm

Reformacja i protestantyzm
          Główną cechą wyznań protestanckich jest uznanie Jezusa Chrystusa za jedynego
          pośrednika między Bogiem a ludźmi (zasada Solus Christus), odrzucenie Tradycji
          przyjmowanej przez katolicyzm jako równorzędną z Pismem Świętym podstawę wiary
          (zasada Sola Scriptura), przyjęcie, że podstawą zbawienia jest łaska (zasada
          Sola Gratia), uzyskiwana przez ludzi tylko poprzez wiarę, a nie przez dobre
          uczynki albo praktyki religijne (zasada Sola Fide). Ponadto protestanci
          odrzucali odpusty, doktrynę czyśćca, kult maryjny i świętych, celibat księży,
          władzę papieską i liturgię w języku łacińskim.

Dyskusje wśród teologów protestanckich dotyczyły m. in. znaczenia sakramentu
          eucharystii (realnego czy symbolicznego), predestynacji bądź udziału woli w
          zbawieniu (arminianizm czy kalwinizm), charakteru sakramentu chrztu (chrzest
          wiernych czy chrzest niemowląt), ustroju kościoła (episkopalizm,
          prezbiterianizm i kongregacjonizm). Spory te doprowadziły do wykrystalizowania
          się szeregu nurtów i różnorodności w łonie protestantyzmu. Luteranizm oparty o
          nauczanie Marcina Lutra objął głównie północne Niemcy i kraje skandynawskie.
          Nauka Jana Kalwina (kalwinizm) opanowała Szwajcarię i Holandię i przyczyniła
          się do uformowania się doktryny angielskich purytanów, szkockich prezbiterian
          oraz francuskich hugenotów. Trzecim nurtem reformacji był anabaptyzm łączący
          zasadę chrztu wyznawców z radykalizmem społecznym. Doprowadziło to do tzw.
          wojen chłopskich w Niemczech i powstania komunistycznej wspólnoty w Münster,
          ale ekscesy tego ruchu spowodowały jego wytępienie w Europie (anabaptyści,
          którzy przyjęli zasadę pacyfizmu - mennonici, huteryci i amisze - wypędzani z
          różnych krajów osiedli w końcu w USA). Kształt reformacji angielskiej nadał
          król Henryk VIII, który zachował episkopalny ustrój Kościoła i wiele zasad
          katolickich. Tożsamość anglikańska opiera się w większym stopniu na wspólnej
          liturgii przy dużej wstrzemięźliwości w rozstrzyganiu problemów teologicznych.
          Połowiczność reformacji angielskiej i jej odgórny charakter spowodował, że w
          Anglii powstawały ciągle nowe społeczności pogłębiające reformację - purytanie,
          baptyści, metodyści, kwakrzy, darbyści. Władcy Anglii chętnie pozbywali się
          dysydentów z Kościoła Anglii ułatwiając ich przesiedlanie się do kolonii
          amerykańskich, co stało się przyczyną pluralistycznego i (z konieczności)
          tolerancyjnego charakteru protestantyzmu w USA. W Niemczech duży wpływ na
          protestantyzm miał ruch pietystyczny oraz próby unii kalwinów i luteran
          (ewangelickie kościoły unijne).

Współczesne wyznania protestanckie to m.in.:

adwentyzm
          baptyzm
          scjentyści (Christian Science)
          kalwinizm (Kościół ewangelicko-reformowany)
          kwakrzy
          luteranizm (Kościół ewangelicko-augsburski)
          mennonici
          metodyzm
          pentakostalizm (zielonoświątkowcy)
          prezbiterianizm
          salwacjonizm (Armia Zbawienia)
          Uczniowie Chrystusa (Disciples of Christ)
          oraz ogromna liczba mniejszych denominacji i mniej znaczących oraz niezależnych
          społeczności (kościołów, zborów) lokalnych. Rozbicie protestantyzmu było jednym
          z najważniejszych powodów powstania ruchu ekumenicznego. Obecnie jednak
          najważniejszy podział w łonie protestantyzmu przebiega w poprzek wymienionych
          wyznań i dzieli go na fundamentalistów przyjmujących nieomylność Biblii,
          tradycyjną etykę seksualną oraz tzw. "konserwatywne" poglądy oraz liberałów
          przyjmujących historyczny charakter Biblii i doktryn, ordynowanie do pozycji
          duchownego kobiet, akceptację homoseksualizmu itp. Występują też społeczności
          umiejscawiające się pomiędzy tymi dwoma biegunami - ich wybitni liderzy to m.
          in. Oral Roberts i nieżyjący już Kenneth E. Hagin. Rosnące znaczenie w
          protestantyzmie mają też ruchy ponaddenominacyjne takie jak "Promise Keepers"
          czy kaznodzieje telewizyjni.

Przynależność do protestantyzmu niektórych grup jest przedmiotem kontrowersji -
          podobnie jak przynależność do chrześcijaństwa. Często odmawia się tej nazwy
          wyznaniom antytrynitarnym (zaprzeczającym, że Jezus Chrystus jest Bogiem, bądź
          głoszącym, że jest On jedynym Bogiem w pełni tożsamym z Ojcem i Duchem Świętym
          w jedno- a nie trójosobowym istnieniu; to drugie podejście do protestantyzmu
          jest już raczej zaliczane bezdyskusyjnie, choś traktowane jako
          nieortodoksyjne). Niektóre z tych wyznań powstały w wyniku Reformacji, bądź
          zostały utworzone z wyznań protestanckich - jak Bracia polscy, Świadkowie
          Jehowy, chrystadelfianie, czy unitarianie. Wiele też przemawia za wykreśleniem
          z wyznań protestanckich mormonów, wyrosłych z opozycji do grup protestanckich.
          Dyskutowana jest także przynależność do reformacji adwentystów, anglikanów,
          baptystów, kwakrów, scjentystów - są to jednak sprawy wielce kontrowersyjne i
          budzące wiele emocji. Niektórzy fundamentalistyczni protestanci odmawiają wszak
          miana chrześcijan katolikom, uważając kult świętych za pogański.

W protestantyzmie wyróżnia się również kościoły ewangelikalne (ewangeliczne),
          zwane również kościołami wolnymi w odróżnieniu od kościołów historycznych
          (ewangelicko-augsburski, ewangelicko-reformowany). Do tego nurtu należą w
          Polsce m.in.: Kościół Chrześcijan Baptystów, Kościół Wolnych Chrześcijan,
          Kościół Ewangelicznych Chrześcijan, Kościół Zborów Chrystusowych, Kościół Wiary
          i inne.

Wyznania ewangeliczne są czasem grupami eks-katolickimi (powstałymi w wyniku
          odejścia od Kościoła rzymskokatolickiego lokalnej wspólnoty lub jej części
          (zdarza się to w środowisku Odnowy w Duchu Świętym) - w Polsce miało to miejsce
          np. w Kaliszu (Kościół Chrześcijański "Miecz Ducha") czy Kielcach (Wspólnota
          Chrześcijańska "Wieczernik"). Podobne zjawisko miało miejsce w kościele
          luterańskim z którego odeszła grupa określana mianem Stanowczych Chrześcijan.
          Grupa eks-katolicka lub eks-luterańska może też przyłączyć się do już
          istniejącego chrześcijańskiego wyznania (przykładem jest tu post-luterańska
          społeczność w Ustroniu, wchodząca w skład Kościoła Zborów Chrystusowych).

• Gość: Rekinus Re: PROTESTANCI IP: *.dsg.gas / *.gazownia.pl 14.03.05, 11:05
      Witaj.

Jestem protestantem.

Co tu duzo mowic ;) zycie w PL łatwe nie jest ;)

Generalna dewiza protestantow jest tzw 4x SOLA (TYLKO)

SOLA SCRIPTURA (TYLKO PISMO)
      SOLA FIDE ( TYLKO WIARA)
      SOLA GRATIA (TYLKO ŁASKA)
      SOLA CHRISTI (TYLKO CHRYSTUS)

Bedziesz miala ochote na rozmowe, to zapraszam
      www.religia.doc.pl
      • Gość: aspiryna Re: PROTESTANCI IP: 217.153.125.* 14.03.05, 11:50
        A czemu sola christi a nie solus christus, rybćiu?
      • Gość: demi77 Re: PROTESTANCI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 19:56
        dzieki, weszlam, pogadam w wolnej chwili :)

przeszedles n protestantyzm czy juz urodziles sie w rodzinie protestanckiej?
        • Gość: Rekinus Re: PROTESTANCI IP: *.dsg.gas / *.in.gazownia.pl 16.03.05, 12:42
          przeszedlem.

wczesniej bylem aktywnym katolikiem, w ruchu swiatlo-zycie.
          ale nie moglem pogodzic biblii z nauczaniem kosciola.

pozdrawiam
          Rekinus
    • Gość: K Re: PROTESTANCI IP: *.chello.pl 16.03.05, 14:34
      WITAJ:-) Ciekawe pytanie,na co dzień się z tym spotykam:)Więc i tutaj napiszę,
      a razie konkretów zapraszam na gg (3363952)
      Po pierwsze byłam wychowywana w rodzinie katolickiej,będąc w liceum zaczęłam
      bardzo potrzebować obecności Boga,szukałam jej w kościele katolickim-do
      którego 'chodziła' moja cała rodzina,oazy,rekolekcje poza miastem,schola...ale
      to wszystko było mi za mało,nie czułam się w tym dobrze,potrzebowałam żywej
      relazcji z Bogiem,jakiś czas potem poznałam kilka osób-protestantów,z którymi
      miałam bliższą relację niż z innymi,mogłam z nimi rozmawiac o Bogu, o swoich
      oczekiwaniach,jakiś czas później podjęłam decyzję (nawrócenie),że chcę żyć z
      Bogiem,i wtedy moje życie bardzo się zmieniło!Tu jest ta kwestia różniąca,że
      protestanci są to zwykle ludzie którzy sami zdecydowali się na życie w
      czystości=świętości, a nie zdecydowali za nich rodzice,że mają być w kościele-
      czego często ludzie nie chcą,nie potrzebują,nie widzą sensu.A jak wygląda moje
      życie?Ja nie widzę dyskryminacji z tego powodu,że nie jestem katoliczką,nie
      czuję się też mniej lubiana.Czasem ludzie dziwnie reagują jak mówię o tym,bo
      nie ukrywam tego absolutnie,więc czasem jest śmiesznie.Ktoś wyżej pisał jakieś
      brednie o tym czym jest protestantyzm-w liście kościołów wpisał nawet kilka
      sekt istniejących w Polsce, ostatnio pojawił się także sekciarki kościół
      protestancki-a raczej wspólnota która głosi brednie podpijając się oczywiście
      pod biblię-np.śluby homoseksualistów,więc trzeba uważać, bo sekt jest wiele!
      Odnośnie mojej decyzji-myślę,że najciężej było przyjąć ją moim
      babciom,zwłaszcza,że wzięłam ślub protestancki,straszne jest podejście ludzi,bo
      niektóży nawet mi doardzali życie z P. bez ślubu!Przy czym dla mnie-nas
      protestantów życie z Bogiem to jest właśnie sposób na życie, mamy cel w życiu,
      którego tak wielu brakuje,wiemy,że po to jesteśmy na tym świecie,że Bóg dał nam
      cud życia, wiemy,że mamy pewność zbawienia,dzięki tej naszej decyzji,dzięki
      wierze, a nie uczynkom, bo Biblia mówi o tym,że dzięki Bożej łasce jesteśmy
      zbawieni, a nie przez uczynki i nie dlatego staramy się żyć dobrze-według
      biblijnych zasad,że będziemy wtedy w niebie,że więcej punktów będzie na naszej
      karcie, ale dlatego że JEZUS (ktoś wyżej się pomylił,że nie wierzymy w
      JEZUSA!!!) jest dla nas realnym Przyjacielem, dzięki naszej wierze mamy z Nim
      bardzo bliską relację, dlatego chcemy być godnymi Niego naśladowcami,dobrymi
      Jego przyjaciółmi, bo dla nas wiara to realność. I w tej chwili myślę,że wiara
      jest dobrym sposobem na życie.I nie dlatego,że wiele dobra człowieka spotyka,że
      ma z kim pogadać-nie czuje się samotny, ale przede wszystkim dlatego,że nie ma
      lepszej perspektywy na codzienność,Bóg jest tym który wypełnia nasze serca po
      same brzegi!W różnice między kościołami nie chcę się zagłebiać,wiele znam-jedno
      jest istotne,nie ważne gdzie kto jest w kościele, ważne by miał jakieś miejsce
      w którym się uczy Boga i zbliża się do Niego. W protestantyzmie fajne jest
      także to,że każdy z nas ma prawo do tego by jego ślub, chrzest wyglądał tak jak
      chce, łącznie z muzyką,imprezką itp. Rodzice nie narzucają tego dzieciom,ani
      kościoły.Co mogę jeszcze powiedzieć? Bycie Boga córką to coś wspaniałego i
      jestem dumna z tego,że nie jestem przeciętną-nie praktykującą katoliczką, ale
      właśnie tą zdecydowaną chrześcijanką> Mój szef i szefowa- bardzo to doceniają,
      znajomi czasem nawet mi zazdroszczą tego potencjału zasad jakie Bóg mi wpoił-
      ... a szefowa nawet ostatnio kazała mi poszukać jakiś znajomych-
      protestantów,bo takowych woli zatrudnić w swojej firmie!Czyż to nie cudne!Myślę
      że widoczna jest ta radość w nas,jaką mamy dzięki JEZUSOWI!
      • Gość: demii Re: PROTESTANCI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 22:53
        dzieki za gg, na pewno sie odezwe :)

czyli mam rozumiec, ze czlowiek nie rodzi sie protestantem tylko sie nim staje?
        to jak jest z chrztem?

:)
    • Gość: K Re: PROTESTANCI IP: *.chello.pl 17.03.05, 21:18
      hm...rodzić się protestantem nie rodzi, chodzi o tą decyzję o której Ci
      pisałam,że trzeba podjąć decyzję,trzeba chcieć, pokutować & wtedy Bóg da
      jasność umysłu-wreszcie będzie świadomość bieli i czerni! Cudna świadomość!
      Potem już Twoja decyzja w jakim chcesz być kościele!Najważniejsze jest by ten
      jeden RAZ przyjść do Boga, a resztą ON już się zajmie, zaopiekuje się swym
      dzieckiem jak najlepszy Ojciec:-)
    • Gość: hanus Re: PROTESTANCI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 21:50
      znalazłam bardzo ciekawą stronę nt. religii protestackiej, polecma droga Demi

www.teologia.protestanci.org/artykuly/art2.php
    • Gość: pak Re: PROTESTANCI IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 26.03.05, 11:31
      Ja z checia o tym pogadam, ale musisz troche konkretniej sformulowac pytania.
      Polecam tez ksiazke CS Lewis'a: www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-
      /0060506083/qid=1111832909/sr=1-4/ref=sr_1_4/104-4138474-3640766?
      v=glance&s=books
      Albo chociaz jedna: Mere Christianity.
      Kim byl Lewis mozna poczytac tu: www.lewis.com.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka