Gość: trufel Jestem w szoku ;) IP: 4.2.* / *.gdynia.mm.pl 11.01.03, 03:01 My nawet mamy poczucie humoru ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: good son Re: Jestem w szoku ;) IP: proxy / *.jaist.ac.jp 11.01.03, 17:36 Gość portalu: trufel napisał(a): > My nawet mamy poczucie humoru ;) A jeszcze wiecej kompleksow, co widac w tym watku znakomicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eses Re: Jak krotko zdefiniowac Polaka? IP: *.proxy.aol.com 11.01.03, 11:49 Zawziety glab wiecznie na dorobku,ktory mial a teraz nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
plesser Re: Jak krotko zdefiniowac Polaka? 11.01.03, 13:56 definicja lagalna: Polak to osoba posiadajaca obywatelstwo polskie, jak rowniez cudzoziemiec zwiazany i poczuwajacy sie do wiezi z panstwem polskim w obu przypadkach bez wzgledu i bez wplywu na przynaleznosc etniczna i/lub narodowa. Ten watek przewinal sie w dyskusji tylko 2 razy a mysle, ze warto sie nad nim zastanowic, gdyz Polska stanie sie w najblizszym czasie krajem osiedlenia dla wielu obcokrajowcow. Z perspektywy Slazaka dodalbym do rysu socjologicznego pogarde dla etosu uczciwej i solidnej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: Jak krotko zdefiniowac Polaka? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.03, 01:24 A czy Polka to też Polak? Dlaczego tak niewiele jest na tym forum głosów o Polakach-kobietach? Jak myślicie, czy ta szeroka gama narodowych autostereotypów w równym stopniu dotyczy kobiet oraz mężczyzn? A co z osławioną matką-Polką? Pozdrawiam, Polka Odpowiedz Link Zgłoś
plesser Re: Jak krotko zdefiniowac Polaka? 12.01.03, 12:44 Gość portalu: Polka napisał(a): > A czy Polka to też Polak? Dlaczego tak niewiele jest na tym forum głosów o > Polakach-kobietach? Jak myślicie, czy ta szeroka gama narodowych > autostereotypów w równym stopniu dotyczy kobiet oraz mężczyzn? > A co z osławioną matką-Polką? > Pozdrawiam, > Polka Polko, wyrazenie "Polak", podobnie jak cudzoziemiec czy student obejmuje osoby obu plci. Jest to tak oczywiste, ze nie trzeba o tym wspominac- dla mnie przynajmniej. W Niemczech slowo Student probuje sie zastapic dwuplciowym Studierende, ktorego wielu profesorow nie chce uzywac twierdzac wlasnie, ze Student nie determinuje plci. W Stanach z kolei tworzy sie rozne dziwolagi z costam-person zamiast costam-man. Czy twoim zdaniem powinienem byl napisac Polka lub Polak oraz obcokrajowiec lub obcokrajowczyni(?) ? Pozostawiam takie zabawy osobom, dla ktorych plec gra jakakolwiek role w postrzeganiu przestrzeni publicznej- dla mnie nie gra zadnej. Matka-Polka to w duzej mierze przeszlosc, czyba. Na szczescie bo to rozniez czesc tego cholernego cierpientnictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: Jak krotko zdefiniowac Polaka? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.03, 14:48 plesser napisał: > Polko, wyrazenie "Polak", podobnie jak cudzoziemiec czy student obejmuje osoby > obu plci. Jest to tak oczywiste, ze nie trzeba o tym wspominac- dla mnie > przynajmniej. W Niemczech slowo Student probuje sie zastapic dwuplciowym > Studierende, ktorego wielu profesorow nie chce uzywac twierdzac wlasnie, ze > Student nie determinuje plci. W Stanach z kolei tworzy sie rozne dziwolagi z > costam-person zamiast costam-man. Czy twoim zdaniem powinienem byl napisac > Polka lub Polak oraz obcokrajowiec lub obcokrajowczyni(?) ? Pozostawiam takie > zabawy osobom, dla ktorych plec gra jakakolwiek role w postrzeganiu > przestrzeni publicznej- dla mnie nie gra zadnej. Jeżeli płeć nie gra żadnej roli w postrzeganiu przestrzeni publicznej to może będziemy używać określenia "Polka" zamiast "Polak"? Dosyć bałamutna to teza, muszę przyznać, że płeć nie odgrywa żadnej roli. I nie mam na myśli tylko kwestii relacji nazwa-desygnat, ale rzeczywistość socjologiczną. Jakiś przecież powód istnieje, dla którego wiele wysoko kwalifikowanych, wykształconych kobiet, natrafia na tzw. "szklany sufit" w toku swych zawodowych karier. Albo, z drugiej strony, z jakiegoś powodu istnieją dwa sub-światy kulturowo-instytucjonalne, obejmujące mężczyzn i kobiety, przypisane im role społeczne, kody zachowań, o ubiorze nie wspominając. Jak myślisz, co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? A może społeczna waga płci właśnie? (tylko bez naturalizmów-substancjalizmów proszę) > Matka-Polka to w duzej mierze przeszlosc, czyba. Na szczescie bo to rozniez > czesc tego cholernego cierpientnictwa. Pewnie tak. Ponoć w Izraelu bardzo rozpowszechniony jest stereotyp matki-Polki, w odniesieniu do żydowskich imigrantów (a właściwie imigrantek :) ) z Polski. "Matka-Polka" w Izraelu heroicznie zmaga sie z życiem, jest nadopiekuńcza, zaborcza, ale i w pelni oddana swojej rodzinie (co ciekawe, w języku jidysz jest określenie "żydowskiej matki" - "jidisze mame", które obejmuje bardzo podobną gamę znaczeń). Może zatem należy emancypować Matkę- Polkę z jej cierpiętniczego statusu? :) Pozdrawiam, Polka Odpowiedz Link Zgłoś
plesser Re: Jak krotko zdefiniowac Polaka? 12.01.03, 15:59 „Dosyć bałamutna to teza, muszę przyznać, że płeć nie odgrywa żadnej roli. I nie mam na myśli tylko kwestii relacji nazwa-desygnat, ale rzeczywistość socjologiczną.” Polko, ja nie napisalem, ze plec nie odgrywa zadnej roli- tylko ze dla mnie nie odgrywa zadnej roli- kiedy jestem na plaszczyznie zycia publicznego: przy urnie wyborczej, na uniwerku, w pracy plec jest bez znaczenia- jokos nie chce mi sie otwierac ta szufladka, bo uwazam ja za zupelnie irrelewantna. Jak kolor oczu- moze go zauwazam, ale jakie to ma znaczenie dla tego czy moja sprawa w urzedzie zostanie zalatwiona kompetentnie lub czy zostane w jakiejs firmie obsluzony fachowo, albo na ile ja sam jestem w jakiejs dziedzinie fachowy itp. Dlatego zarowno szklane sufity, jak i skandynawskie dyskryminowanie dla dobra rownouprawnienia- stanowiace spoleczna rzeczywistosc z odchyleniem w jedna lub druga strone w zaleznosci od szerokosci geograficznej- godza w moje prywatne poczucie sprawiedliwosci. To, ze wiekszosc porzadkuje sobie swiat z pomoca plci i jeszcze kilku innych wytrychow ulatwiajacych percepcje swiata nic tu nie zmienia. Podobnie jak to, ze sprawy plci sa na tyle dla homo spapiens obiektywnie zecz biorac wazne, ze znacznie wplywaja na tryb zycia ludzi. To prywatnosc, ktora starannie oddzielam od sfery publicznej. Pyrsk, Plesser Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzycho Re: Jak krotko zdefiniowac Polaka? IP: proxy / *.etat-ge.ch 11.01.03, 13:40 Polak to je jak Niemiec,pije i bawi sie jak Rosjan, madrzy sie jak Francuz,modli sie jak Wloch i lubi wolnosc jak Amerykanin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Historyk Przedwojenne - IP: *.smlw.pl / 10.1.16.* 11.01.03, 17:43 Jeden Polak to patriota, dwóch Polaków to trzy partie polityczne, trzech Polaków to anarchia. Jeden Żyd to żebrak, dwóch Żydów to diaspora, trzech Żydów to bank międzynarodowy. Było też o innych nacjach, ale nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goldman B. hahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha:o))))))) IP: *.smlw.pl / 10.1.16.* 14.01.03, 23:55 dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ECH_ Zacofani, niewykształceni, religijni i gościnni IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 12.01.03, 01:16 Te powyższe 4 cechy zgodnie i najczęściej wymieniają w ankietach socjologicznych mieszkańcy z różnych krajów Europy, jak ich zapytać jacy są Polacy. Właściwie tych najczęściej wymienianych przez nich cech jest 5, ale ta piąta jest zdecydowanie niesprawiedliwa, a nawet obraźliwa i dlatego nie będę jej wymieniał. Czy oceniają nas obiektywnie? Wychodzi na to, że tak... 1. ZACOFANI - hm... no... nowocześni na pewno nie jesteśmyJ 2. NIEWYKSZTAŁCENI - to prawda, wystarczy zajrzeć do rocznika statystycznego, gorzej wykształceni są od nas są tylko Albańczycy (Uwaga! Niewykształceni to nie znaczy głupi!! (w świetle ostatnich badań opublikowanych w NG, w głupocie i ignorancji nikt nie przebije Meksykańczyków i Amerykanów) 3.RELIGIJNI - oczywiście, że tak. W Polsce mamy 98% katolików i 92 % wierzących w Boga, niezła statystyka trzeba przyznać. 4.GOŚCINNI - też chyba prawda, chociaż ta nasza gościnność, zwłaszcza jak obserwuje niektórych naszych polityków, przypomina bardziej lokajstwo niż gościnność, ale może się czepiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Zacofani, niewykształceni, religijni i gościn IP: *.ss.shawcable.net 12.01.03, 07:31 Gość portalu: ECH_ napisał(a): > Te powyższe 4 cechy zgodnie i najczęściej wymieniają w ankietach > socjologicznych mieszkańcy z różnych krajów Europy, Zaciekawiles mnie. Kto robi takie ankiety i gdzie je czytales? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pl Polacy IP: *.chello.pl 12.01.03, 12:14 Polak? To złodziej. I pijak. Bo każdy pijak to złodziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Jak krotko zdefiniowac Polaka? IP: *.hfx.eastlink.ca 13.01.03, 16:09 Polak to bestia nie do zdarcia: Za granica – raczej potulny ale pracowity jak mrowka, choc go stale korci aby kogos wymanewrowac. Czuje sie wysmienicie na wolnosci, aby tam egzystowac musi miec przyjaciol. W kraju – raczej cwaniakowaty i leniwy jak wol, choc ma duze mozliwosci aby uczciwe pracowac. Czuje sie skrempowany na wolnosci, aby tam egzystowac musi miec wrogow. I na koniec chcialabym dodac swoja opinie z lat 80-tych…ze, polacy wygladali jak ziemniaki - czesc w mundurkach , czesc tluczona….a jak jest dzisiaj ?. Pozdrawiam :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Jak krotko zdefiniowac Polaka? IP: *.usask.ca 13.01.03, 18:11 Tak mi sie zdaje, qrva, ze powoli wyczerpalismy temat, qrva. Wyciag z dyskusji przesle na tajny e-mail Kwasniewskiego ktoryposiadam zeby wiedzial kim rzadzi. Dzieki wszystkim za input! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wazniak Re: Jak krotko zdefiniowac Polaka? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.01.03, 03:29 Polak? Toż to proste: antysemita, nacjonalista, rasista, homofob, półgłówek, leń, czasem cwaniak a czasem naiwniak, seksista patriarchalny (to o mężczyznach- Polakach), zacofany zaściankowiec z przerośniętymi ambicjami. Nietolerancyjny. Zazwyczaj: katolik-hipokryta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JP Re: Jak krotko zdefiniowac Polaka? IP: *.click-network.com 15.01.03, 22:04 Nic dodac nic ujac, zatem: Kupa mosci panowie, Kupa do Europy walim, Niepozwolim przecie aby "pohancowie, "Clinowanie" do reszty opanowali. Jajoglowym zas ostawim dzielo, W tym nadzwyczaj sprawne sa z nich chlopy, Jak odzyskac utracone miano "papugi Europy". Hatko przeciez, gdyby nas to ominelo. Zyczeniu wieszcza bedzie zadosc, Doczeka wreszcie tej pociechy, Choc sercem zawladnie watpliwa radosc, Ze dziela jego trafia, ale "juz tylko pod strzechy". Smutne te "wnioski" sa dzielem lektury, na ktora skladaja sie wypowiedzi tzw "polaczkow". Jest w przrodzie niezwyklego gatunku ptaszek, ktory lubuje sie, wstyd powiedziec, w "waleniu" w swoje gniazdko i to nie tylko po obiedzie. tym "zafajdancem", jest nie kto inny,jak wlasnie "polaczek". JP Odpowiedz Link Zgłoś
bozena___l Krotki Polak 26.02.04, 17:32 Wasaty brudas o okraglej glowie smierdzacy potem spod pach i zepsutymi zebami z ust w sandalach i brudnych bialych skarpetach oraz skorzanej kamizelce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniek Re: Jak krotko zdefiniowac Polaka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.04, 03:54 mam trzydziesci i trzy roki i nie będę wam opowiadał jak... ...codziennie rano wstając walczę z odruchem wymiotnym, a najbardziej rzygać mi się chce na przeróżnej maści polity-k-ierów, klakierów czy innych pseudopolitologów, których jedynym uzasadnieniem egzystencji na tym polskim łez padole jest wynajdywanie biblijnych \"belek...\" - ciekaw jestem kiedy zapał tych ludzi, z jakim zdają się oddawać krytyce zgoła niekonstruktywnej zacznie ewoluować w prawdziwie twórczą postawę stojącą w opozycji do aktualnego stanu rzeczy jakiego dziś jesteśmy konstruktorami. ps. proponuje pierwszy krok: kto żyw jeszcze a i ochoty mu nie brak, niech prześle na adres mój informacje na temat ludzi(polityków też), którym pomieszało się we łbach ( bo normą takowych nazwać trud daremny ),i którzy zrobili coś takiego za co polskie spoleczeństwo podziękować by mogło/powinno. może zrobimy wspólnymi siłami taki serwis internetowy, by stając przed wyborczymi urnami nie stawać przed dylematem>>> ...którego wybrać????....- może ten... ?-ma taki ładne nazwisko ;) (manieks@poczta.fm Odpowiedz Link Zgłoś