Dodaj do ulubionych

Jak krotko zdefiniowac Polaka?

• Gość: trufel Jestem w szoku ;) IP: 4.2.* / *.gdynia.mm.pl 11.01.03, 03:01
      My nawet mamy poczucie humoru ;)
      • Gość: good son Re: Jestem w szoku ;) IP: proxy / *.jaist.ac.jp 11.01.03, 17:36
        Gość portalu: trufel napisał(a):

> My nawet mamy poczucie humoru ;)

A jeszcze wiecej kompleksow, co widac w tym watku znakomicie.
    • Gość: eses Re: Jak krotko zdefiniowac Polaka? IP: *.proxy.aol.com 11.01.03, 11:49
      Zawziety glab wiecznie na dorobku,ktory mial a teraz nie ma.
      • plesser Re: Jak krotko zdefiniowac Polaka? 11.01.03, 13:56
        definicja lagalna: Polak to osoba posiadajaca obywatelstwo polskie, jak
        rowniez cudzoziemiec zwiazany i poczuwajacy sie do wiezi z panstwem polskim w
        obu przypadkach bez wzgledu i bez wplywu na przynaleznosc etniczna i/lub
        narodowa.

Ten watek przewinal sie w dyskusji tylko 2 razy a mysle, ze warto sie nad nim
        zastanowic, gdyz Polska stanie sie w najblizszym czasie krajem osiedlenia dla
        wielu obcokrajowcow.

Z perspektywy Slazaka dodalbym do rysu socjologicznego pogarde dla etosu
        uczciwej i solidnej pracy.
      • Gość: Polka Re: Jak krotko zdefiniowac Polaka? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.03, 01:24
        A czy Polka to też Polak? Dlaczego tak niewiele jest na tym forum głosów o
        Polakach-kobietach? Jak myślicie, czy ta szeroka gama narodowych
        autostereotypów w równym stopniu dotyczy kobiet oraz mężczyzn?
        A co z osławioną matką-Polką?
        Pozdrawiam,
        Polka
        • plesser Re: Jak krotko zdefiniowac Polaka? 12.01.03, 12:44
          Gość portalu: Polka napisał(a):

> A czy Polka to też Polak? Dlaczego tak niewiele jest na tym forum głosów o
          > Polakach-kobietach? Jak myślicie, czy ta szeroka gama narodowych
          > autostereotypów w równym stopniu dotyczy kobiet oraz mężczyzn?
          > A co z osławioną matką-Polką?
          > Pozdrawiam,
          > Polka

Polko, wyrazenie "Polak", podobnie jak cudzoziemiec czy student obejmuje osoby
          obu plci. Jest to tak oczywiste, ze nie trzeba o tym wspominac- dla mnie
          przynajmniej. W Niemczech slowo Student probuje sie zastapic dwuplciowym
          Studierende, ktorego wielu profesorow nie chce uzywac twierdzac wlasnie, ze
          Student nie determinuje plci. W Stanach z kolei tworzy sie rozne dziwolagi z
          costam-person zamiast costam-man. Czy twoim zdaniem powinienem byl napisac
          Polka lub Polak oraz obcokrajowiec lub obcokrajowczyni(?) ? Pozostawiam takie
          zabawy osobom, dla ktorych plec gra jakakolwiek role w postrzeganiu
          przestrzeni publicznej- dla mnie nie gra zadnej.
          Matka-Polka to w duzej mierze przeszlosc, czyba. Na szczescie bo to rozniez
          czesc tego cholernego cierpientnictwa.
          • Gość: Polka Re: Jak krotko zdefiniowac Polaka? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.03, 14:48
            plesser napisał:

> Polko, wyrazenie "Polak", podobnie jak cudzoziemiec czy student obejmuje
            osoby
            > obu plci. Jest to tak oczywiste, ze nie trzeba o tym wspominac- dla mnie
            > przynajmniej. W Niemczech slowo Student probuje sie zastapic dwuplciowym
            > Studierende, ktorego wielu profesorow nie chce uzywac twierdzac wlasnie, ze
            > Student nie determinuje plci. W Stanach z kolei tworzy sie rozne dziwolagi z
            > costam-person zamiast costam-man. Czy twoim zdaniem powinienem byl napisac
            > Polka lub Polak oraz obcokrajowiec lub obcokrajowczyni(?) ? Pozostawiam takie
            > zabawy osobom, dla ktorych plec gra jakakolwiek role w postrzeganiu
            > przestrzeni publicznej- dla mnie nie gra zadnej.

Jeżeli płeć nie gra żadnej roli w postrzeganiu przestrzeni publicznej to może
            będziemy używać określenia "Polka" zamiast "Polak"?
            Dosyć bałamutna to teza, muszę przyznać, że płeć nie odgrywa żadnej roli. I nie
            mam na myśli tylko kwestii relacji nazwa-desygnat, ale rzeczywistość
            socjologiczną. Jakiś przecież powód istnieje, dla którego wiele wysoko
            kwalifikowanych, wykształconych kobiet, natrafia na tzw. "szklany sufit" w toku
            swych zawodowych karier. Albo, z drugiej strony, z jakiegoś powodu istnieją dwa
            sub-światy kulturowo-instytucjonalne, obejmujące mężczyzn i kobiety, przypisane
            im role społeczne, kody zachowań, o ubiorze nie wspominając. Jak myślisz, co
            jest przyczyną takiego stanu rzeczy? A może społeczna waga płci właśnie? (tylko
            bez naturalizmów-substancjalizmów proszę)

> Matka-Polka to w duzej mierze przeszlosc, czyba. Na szczescie bo to rozniez
            > czesc tego cholernego cierpientnictwa.

Pewnie tak. Ponoć w Izraelu bardzo rozpowszechniony jest stereotyp matki-Polki,
            w odniesieniu do żydowskich imigrantów (a właściwie imigrantek :) ) z
            Polski. "Matka-Polka" w Izraelu heroicznie zmaga sie z życiem, jest
            nadopiekuńcza, zaborcza, ale i w pelni oddana swojej rodzinie (co ciekawe, w
            języku jidysz jest określenie "żydowskiej matki" - "jidisze mame", które
            obejmuje bardzo podobną gamę znaczeń). Może zatem należy emancypować Matkę-
            Polkę z jej cierpiętniczego statusu? :)

Pozdrawiam,
            Polka
            • plesser Re: Jak krotko zdefiniowac Polaka? 12.01.03, 15:59
              „Dosyć bałamutna to teza, muszę przyznać, że płeć nie odgrywa żadnej roli. I
              nie
              mam na myśli tylko kwestii relacji nazwa-desygnat, ale rzeczywistość
              socjologiczną.”

Polko, ja nie napisalem, ze plec nie odgrywa zadnej roli- tylko ze dla mnie
              nie odgrywa zadnej roli- kiedy jestem na plaszczyznie zycia publicznego: przy
              urnie wyborczej, na uniwerku, w pracy plec jest bez znaczenia- jokos nie chce
              mi sie otwierac ta szufladka, bo uwazam ja za zupelnie irrelewantna. Jak kolor
              oczu- moze go zauwazam, ale jakie to ma znaczenie dla tego czy moja sprawa w
              urzedzie zostanie zalatwiona kompetentnie lub czy zostane w jakiejs firmie
              obsluzony fachowo, albo na ile ja sam jestem w jakiejs dziedzinie fachowy itp.
              Dlatego zarowno szklane sufity, jak i skandynawskie dyskryminowanie dla dobra
              rownouprawnienia- stanowiace spoleczna rzeczywistosc z odchyleniem w jedna lub
              druga strone w zaleznosci od szerokosci geograficznej- godza w moje prywatne
              poczucie sprawiedliwosci. To, ze wiekszosc porzadkuje sobie swiat z pomoca
              plci i jeszcze kilku innych wytrychow ulatwiajacych percepcje swiata nic tu
              nie zmienia. Podobnie jak to, ze sprawy plci sa na tyle dla homo spapiens
              obiektywnie zecz biorac wazne, ze znacznie wplywaja na tryb zycia ludzi. To
              prywatnosc, ktora starannie oddzielam od sfery publicznej.

Pyrsk,
              Plesser
    • Gość: Krzycho Re: Jak krotko zdefiniowac Polaka? IP: proxy / *.etat-ge.ch 11.01.03, 13:40
      Polak to je jak Niemiec,pije i bawi sie jak Rosjan, madrzy sie jak
      Francuz,modli sie jak Wloch i lubi wolnosc jak Amerykanin.
    • Gość: Historyk Przedwojenne - IP: *.smlw.pl / 10.1.16.* 11.01.03, 17:43
      Jeden Polak to patriota, dwóch Polaków to trzy partie polityczne, trzech
      Polaków to anarchia.
      Jeden Żyd to żebrak, dwóch Żydów to diaspora, trzech Żydów to bank
      międzynarodowy.
      Było też o innych nacjach, ale nie pamiętam.
      • Gość: Goldman B. hahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha:o))))))) IP: *.smlw.pl / 10.1.16.* 14.01.03, 23:55
        dobre.
    • Gość: ECH_ Zacofani, niewykształceni, religijni i gościnni IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 12.01.03, 01:16
      Te powyższe 4 cechy zgodnie i najczęściej wymieniają w ankietach
      socjologicznych mieszkańcy z różnych krajów Europy, jak ich zapytać jacy są
      Polacy.
      Właściwie tych najczęściej wymienianych przez nich cech jest 5, ale ta piąta
      jest zdecydowanie niesprawiedliwa, a nawet obraźliwa i dlatego nie będę jej
      wymieniał.

Czy oceniają nas obiektywnie? Wychodzi na to, że tak...

1. ZACOFANI - hm... no... nowocześni na pewno nie jesteśmyJ

2. NIEWYKSZTAŁCENI - to prawda, wystarczy zajrzeć do rocznika statystycznego,
      gorzej wykształceni są od nas są tylko Albańczycy (Uwaga! Niewykształceni to
      nie znaczy głupi!! (w świetle ostatnich badań opublikowanych w NG, w głupocie i
      ignorancji nikt nie przebije Meksykańczyków i Amerykanów)

3.RELIGIJNI - oczywiście, że tak. W Polsce mamy 98% katolików i 92 % wierzących
      w Boga, niezła statystyka trzeba przyznać.

4.GOŚCINNI - też chyba prawda, chociaż ta nasza gościnność, zwłaszcza jak
      obserwuje niektórych naszych polityków, przypomina bardziej lokajstwo niż
      gościnność, ale może się czepiam...
      • Gość: Artur Re: Zacofani, niewykształceni, religijni i gościn IP: *.ss.shawcable.net 12.01.03, 07:31
        Gość portalu: ECH_ napisał(a):

> Te powyższe 4 cechy zgodnie i najczęściej wymieniają w ankietach
        > socjologicznych mieszkańcy z różnych krajów Europy,

Zaciekawiles mnie. Kto robi takie ankiety i gdzie je czytales?
        • Gość: pl Polacy IP: *.chello.pl 12.01.03, 12:14
          Polak? To złodziej. I pijak. Bo każdy pijak to złodziej.
    • Gość: abc Re: Jak krotko zdefiniowac Polaka? IP: *.hfx.eastlink.ca 13.01.03, 16:09
      Polak to bestia nie do zdarcia:

Za granica – raczej potulny ale pracowity jak mrowka, choc go stale korci aby
      kogos wymanewrowac. Czuje sie wysmienicie na wolnosci, aby tam egzystowac musi
      miec przyjaciol.

W kraju – raczej cwaniakowaty i leniwy jak wol, choc ma duze mozliwosci aby
      uczciwe pracowac. Czuje sie skrempowany na wolnosci, aby tam egzystowac musi
      miec wrogow.

I na koniec chcialabym dodac swoja opinie z lat 80-tych…ze, polacy wygladali
      jak ziemniaki - czesc w mundurkach , czesc tluczona….a jak jest dzisiaj ?.

Pozdrawiam :-)))))

• Gość: Artur Re: Jak krotko zdefiniowac Polaka? IP: *.usask.ca 13.01.03, 18:11
        Tak mi sie zdaje, qrva, ze powoli wyczerpalismy temat, qrva.

Wyciag z dyskusji przesle na tajny e-mail Kwasniewskiego ktoryposiadam zeby
        wiedzial kim rzadzi.
        Dzieki wszystkim za input!

• Gość: Wazniak Re: Jak krotko zdefiniowac Polaka? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.01.03, 03:29
          Polak? Toż to proste: antysemita, nacjonalista, rasista, homofob, półgłówek,
          leń, czasem cwaniak a czasem naiwniak, seksista patriarchalny (to o mężczyznach-
          Polakach), zacofany zaściankowiec z przerośniętymi ambicjami. Nietolerancyjny.
          Zazwyczaj: katolik-hipokryta.
          • Gość: JP Re: Jak krotko zdefiniowac Polaka? IP: *.click-network.com 15.01.03, 22:04
            Nic dodac nic ujac, zatem:

Kupa mosci panowie,
            Kupa do Europy walim,
            Niepozwolim przecie aby "pohancowie,
            "Clinowanie" do reszty opanowali.

Jajoglowym zas ostawim dzielo,
            W tym nadzwyczaj sprawne sa z nich chlopy,
            Jak odzyskac utracone miano "papugi Europy".
            Hatko przeciez, gdyby nas to ominelo.

Zyczeniu wieszcza bedzie zadosc,
            Doczeka wreszcie tej pociechy,
            Choc sercem zawladnie watpliwa radosc,
            Ze dziela jego trafia, ale "juz tylko pod strzechy".

Smutne te "wnioski" sa dzielem lektury, na ktora skladaja sie wypowiedzi
            tzw "polaczkow".

Jest w przrodzie niezwyklego gatunku ptaszek,
            ktory lubuje sie, wstyd powiedziec,
            w "waleniu" w swoje gniazdko i to nie tylko po obiedzie.
            tym "zafajdancem", jest nie kto inny,jak wlasnie "polaczek".
            JP
            • bozena___l Krotki Polak 26.02.04, 17:32
              Wasaty brudas o okraglej glowie smierdzacy potem spod pach i zepsutymi zebami z
              ust w sandalach i brudnych bialych skarpetach oraz skorzanej kamizelce.
    • Gość: maniek Re: Jak krotko zdefiniowac Polaka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.04, 03:54
      mam trzydziesci i trzy roki
      i nie będę wam opowiadał jak...
      ...codziennie rano wstając walczę z odruchem wymiotnym, a najbardziej rzygać mi
      się chce na przeróżnej maści polity-k-ierów, klakierów czy innych
      pseudopolitologów, których jedynym uzasadnieniem egzystencji na tym polskim łez
      padole jest wynajdywanie
      biblijnych \"belek...\" - ciekaw jestem kiedy zapał tych ludzi, z jakim zdają
      się oddawać krytyce zgoła niekonstruktywnej zacznie ewoluować w prawdziwie
      twórczą postawę stojącą w opozycji do aktualnego stanu rzeczy jakiego dziś
      jesteśmy konstruktorami.
      ps. proponuje pierwszy krok:
      kto żyw jeszcze a i ochoty mu nie brak, niech prześle na adres mój informacje
      na temat ludzi(polityków też), którym pomieszało się we łbach ( bo normą
      takowych nazwać trud daremny ),i którzy zrobili coś takiego za co polskie
      spoleczeństwo podziękować by mogło/powinno. może zrobimy wspólnymi siłami taki
      serwis internetowy, by stając przed wyborczymi urnami nie stawać przed
      dylematem>>> ...którego wybrać????....- może ten... ?-ma taki ładne nazwisko ;)
      (manieks@poczta.fm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka