Dodaj do ulubionych

II linia metra

02.01.06, 11:59
Naczelny architekt Borowski chce przesunac II linie na polnoc, do gorczewskiej, zamiast na
czluchowska, nabudowali mieszkan przy planowanel autostradzie i nikt ich nie chce kupowac, to
teraz dadza im metro
Obserwuj wątek
    • kasia-k Re: II linia metra 02.01.06, 12:04
      ooooooooooooooooo jeżeli to byłaby prawda to super
      właśnie kupiłam mieszkanie przy Górczewskiej
    • kasia-k Re: II linia metra 02.01.06, 12:13
      a co do mieszkań w tamtym rejonie to całkiem nieźle się sprzedają u większości
      developerów
      :)
      • prayboy Re: II linia metra 02.01.06, 12:33
        ale tam nie ma wogole gdzie spacerowac, to betonowa dzungla, dom na domu
        mi sie nie podoba
        • dzindybry3 Re: II linia metra 25.01.06, 21:26
          nie ma gdzie? 3 parki, na rower do puszczy. ja tam sobie chwalę. kocham moją
          Wolę :)
    • kazuyoshi78 Re: II linia metra 02.01.06, 13:00
      Na tyle, co znam teren, to wydaje mi się, że od Wola Parku metro powinno
      zakręcać w keirunku Człochowskiej i na Jelonkach biec pod Człuchowską, a nie
      pod Gróczewską. Po obu stronach Człuchowskiej są ogromne blokowiska i jeśli
      metro ma obslugiwać jak największą liczbę pasażerów (a chyba po to jest do
      cholery budowane!), to powinno biec właśnie tam.
      • Gość: Krop Re: II linia metra IP: *.europe.hp.net 02.01.06, 13:04
        No to nie znasz terenu, jak skończą wszystkie budowane teraz bloki po północnej
        stronie Górczewskiej (a jest ich masa) to gęstość zaludnienia tam będzie duuzo
        większa niż na Człuchowskiej. Poza tym za halą na Człuchowskiej zaczynają się
        krzaki i nikt tam nie mieszka - a na Górczewskiej zabudowa jest praktycznie
        cały czas, wyjąwszy może os. Przyjaźń.
        • prayboy Re: II linia metra 02.01.06, 13:44
      • Gość: zxcvbnm Re: II linia metra IP: *.aster.pl 30.01.06, 14:34
        Metro ma obsługiwać całe Bemowo, a więc także osiedle Bemowo za torami
        kolejowymi. Uważam że puszczenie linii pod Górczewską to najbardziej optymalne
        rozwiązanie.
    • kasia-k Re: II linia metra 02.01.06, 15:32
      co do Górczewskiej to chyba jednak lepsza lokalizacja. Tam dosłownie teraz
      rośnie blok na bloku - a nowe budownictwo charakteryzuje się maxymalnym
      wykorzystaniem terenu- i na pasażerów metro nie będzie narzekać. Samo JWC na
      rogu Powstańców i Górczewskiej buduje osiedle na 1500 mieszkań a na prawie
      wszystkich działkach są zaplanowane bloki mieszkalne, narazie to tylko łąki ale
      niedługo...........
      Dodatkowo z tak usytuowanego matra skorzystają zarówno mieszkańcy Jelonek i
      Bemowa. Prze Hali metro byłoby raczej tylko dla mieszkańców Jelonek.
      Patrząc obiektywnie, podkreślam obiektywnie Górczewska to jednak lepsza
      lokalizacja.

• prayboy Re: II linia metra 02.01.06, 15:54
        ee, tam w samym moim bloku mieszka okolo 400 osob a jest na jelonkach kolo hali takich blokow
        okolo 30, nie liczac mniejszych w sumie kolo 15tysiecy ludzi wiec tu nie przebijesz, poza tym ci ludzie
        sie zameldowali w warszawie w przeciwienstwie do ludzi z gorczewskiej, co sie nie melduja, glownie po
        to zeby nie placic warszawskich stawek za auto, ale sami sobie szkodza bo nie zbuduja im przedszkola
        ani szkoly. Poza tym kurcze my tu mieszkamy od 30 lat wiec bardziej zaslugujemy na metro niz
        nuworysze co sie osiedlaja w tej chwili i beda mieli od razu metro. Podejrzewam zechodzi glownie o to
        zeby ceny przy gorczewskiej za bardzo nie spadly jak dojdzie autostrada. W sumie i tak wole siedziec
        na jelonkach i dojechac 2 przystanki do metra niz mieszkac w betonowej dzungli na gorczewskiej obok
        zasmrodzonych arterii i bez terenow spacerowych
        • kazuyoshi78 Re: II linia metra 03.01.06, 08:11
          > Poza tym kurcze my tu mieszkamy od 30 lat wiec bardziej zaslugujemy
          > na metro niz nuworysze co sie osiedlaja w tej chwili i beda mieli od razu
          > metro.

W sumei bardzo sensowny argument. Też uważam, że metro powinno być budowane
          przede wszystkim tam, gdzie mieszkańcy już od wielu lat nie moga doczekać się
          sprawnej komunikacji, a nie ciągnięte na świeżo zabudowywane pole, którego nowi
          mieszkańcy pewnie i tak wolą samochód, bo na mysl o jeździe komunikacją
          zbiorową mdleją ze strachu.
          • Gość: Grzes Re: II linia metra IP: *.han.telia.se / *.han.telia.se 03.01.06, 10:51
            Metro powinno byc budowane tam, gdzie miasto chce przyciagnac inwestycje.
            Ursynow/Kabaty byl tak popularny, bo jest tam metro. Na polnocy zaczyna sie
            boom budowlany, bo bedzie metro. A srodek ciezkosci (liczba mieszkancow)
            przesuwa sie na polnoc. Jelonki maja bardzo dobra komunikacje (mieszkalem tam)
            i tramwajem mozna dojechac do centrum w 20-30min (dworzec centralny) dzieki
            temu ze wzdluz Polczynskiej nie ma prawie osiedli tylko cmentarze. Za to z
            polnocnego Bemowa, mimo nowych lini tramwajowych, dojazd zajmuje 45-55min. I
            kto tu ma gorsza komunikacje. Dodam, ze obecnie mieszkam przy Carrefourze i
            lotnisku. Powstaje tam kilkanascie osiedli. Wokol mnie jest 6 nowych na ponad
            2500 mieszkan a powstaja nowe (nie znam danych ale kazde na okolo 300-600
            mieszkan) I kto tu potrzebuje lepszej komunikacji? Metro na pewno
            spowodowaloby, ze przesiadlbym sie z samochodu do komunikacji miejskiej.
            pozdro
        • kasia-k Re: II linia metra 03.01.06, 13:54
          Ja mieszkam Na Bemowie od 26 lat a za około 2 lata będę mieszkać na
          Górczewskiej. także chyba nuworyszem nie jestem a meldunek warszawski mam od
          urodzenia. A co do tego przebijania to 150 mieszkań będzie tylko na jednym
          osiedlu mieszkalnym, a podobnych może troszkę mniejszych osiedli też będzie
          kilkanaście. Poza tym w okolicy Czumy jest takie samo zagęszczenie bloków jak i
          przy Hali. Przy Górczewskiej jeszcze bloków przybywa a przy Hali już nie.
          Dodatkowo tak jak napisałeś od Hali to raptem 2 przystanki, z Bemowa też 2 więc
          z tak położonego metra będzie korzystać więcej - bo i mieszkańcy osiedla
          Jelonki, osiedla Górce, osiedla Bemowo i Osiedla Przyjażń.
          Pozdrawiam

a ktoś pytał o link oto on:
          miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3089289.html
          • Gość: Malina Gdzie jest Bemowo???? IP: 193.41.113.* 25.01.06, 08:12
            Przy Górczewskiej jeszcze bloków przybywa a przy Hali już nie.
            > Dodatkowo tak jak napisałeś od Hali to raptem 2 przystanki, z Bemowa też 2
            więc z tak położonego metra będzie korzystać więcej - bo i mieszkańcy osiedla
            > Jelonki, osiedla Górce, osiedla Bemowo i Osiedla Przyjażń.
            Do Górczewskiej z Bemowa DWA przystanki?????? To gdzie u licha twoim zdaniem
            jest Bemowo????
            • rysioomisio Re: Gdzie jest Bemowo???? 25.01.06, 09:37
              Witam
              Nie wiem jak dla innych, ale dla mnie Bemowo zaczyna sie od torów kolejowych i
              idzie w strone zoliborza
              pozdrawiam
              • Gość: zxcvbnm Re: Gdzie jest Bemowo???? IP: *.aster.pl 30.01.06, 18:23
                Zależy o czym myślisz- jest osiedle , ale jest i dzielnica.
        • knorrr Re: II linia metra 04.01.06, 11:39
          prayboy napisał:

>wiec bardziej zaslugujemyna metro niz nuworysze co sie osiedlaja w tej chwili
          i beda mieli od razu metro.

Jakie od razu - w polskiej rzeczywistości (nieważne, II, IV, czy której tam z
          kolei Rzeczypospolitej) II linię metra wybudują za jakieś 15 lat.
    • Gość: gruby (z Wwy) a bliżej centrum? IP: 134.146.212.* 03.01.06, 09:37
      po pierwsze, skąd te wieści? Możecie podać jakiś link?

po drugie, co z przebiegiem metra bliżej centrum? Raczej po linii Kasprzaka czy
      raczej po linii Wolska?
      • prayboy Re: a bliżej centrum? 03.01.06, 11:15
        mowili w nowy rok w TVP3, ywpowiadal sie naczelny architekt, 15 stycznia bedzie ostateczna decyzja,
        gosciu wybiera z 12 wariantow. mysle ze to jego zemsta za to ze jelonkowskie bloki pomalowali na
        ladne, zielone i zolte kolory. Borowski mowi, ze warszawa powinna byc szara, bo taka jest tradycja,
        patafian jeden. Wiec jak se bloki pomalowali to teraz nie da im metra :)))
        • Gość: agusia Re: a bliżej centrum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 00:35
          ludzie jak patrze na wasze wypowiedzi to mi glowa peka czy wy tlko po osiedlu gurczewska chodzicie??? Od ilu lat tu mieszkacie ??? Ja Tu MIeszkam od urodzenia czyli 23 Lata Zobacie jak Blisko macie na WAT tam macie las nie buduja sie budynki jest swieze powietrze ale pewnie dlawas jest zadaleko a wlato nie bedziecie chodzic bo gryza komary naprawde jestescie wrazliwi jak wam sie tu nic nie podoba to po co mieszkacie a jak chcecie miec ladnie to moze porubcie sobie zdjecia osiedla ponaklejajcie zdjecia na sciane i kupucie duzo rosli i bedziecie mieli ladnie i czyste powietrze psy nawet wam kupy nie beda robily

to co wiem na dzien dzisiejszy na jelonka i gorcach mieszka okolo 30000 mieszkancow a masz sie zwiekszyc do 40000 lub wiecej a na jelonkach poludniowym mieszka zaledwie 12000 mieszkancow a moze wam sie z jelonek poludniowych niechce dojezdzac do ratusz???

LUDZIE NIE BADZCIE ZALOSNI!!!!
    • Gość: Florence Re: II linia metra IP: *.its.it 03.01.06, 15:20
      Czy w ogóle wiadomo, kiedy zacznie się budowa II linii metra?
      • kasia-k Re: II linia metra 04.01.06, 08:43
        informacji nie ma
        a tak realnie to za kilka lub kilkanaście lat. Tak sobie myślę.......
        • Gość: agusia Re: II linia metra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 14:25
          ludzie jak patrze na wasze wypowiedzi to mi glowa peka czy wy tlko po osiedlu
          gurczewska chodzicie??? Od ilu lat tu mieszkacie ???
          Ja Tu MIeszkam od urodzenia czyli 23 Lata Zobacie jak Blisko macie na WAT tam
          macie las nie buduja sie budynki jest swieze
          powietrze ale pewnie dlawas jest zadaleko a wlato nie bedziecie chodzic bo
          gryza komary naprawde jestescie wrazliwi jak wam sie tu
          nic nie podoba to po co mieszkacie a jak chcecie miec ladnie to moze porubcie
          sobie zdjecia osiedla ponaklejajcie zdjecia na
          sciane i kupucie duzo rosli i bedziecie mieli ladnie i czyste powietrze psy
          nawet wam kupy nie beda robily

to co wiem na dzien dzisiejszy na jelonka i gorcach mieszka okolo 30000
          mieszkancow a masz sie zwiekszyc do 40000 lub wiecej a na
          jelonkach poludniowym mieszka zaledwie 12000 mieszkancow a moze wam sie z
          jelonek poludniowych niechce dojezdzac do ratusz???

LUDZIE NIE BADZCIE ZALOSNI!!!!
          • knorrr Interpunkcja 27.01.06, 12:45

Szanowna Agusiu, błagam o choć troszkę poszanowania dla zasad interpunkcji.
            Nie, nie dla mojego widzi mi się, czy też nadmiernej mej wrażliwości językowej.
            Po prostu nie można zrozumieć tego potoku słów (no chyba, że jest to strumień
            świadomości jak u Faulknera chociażby, ale tego też nie szło zrozumieć).
            Ortografię pomijam, już się przyzwyczaiłem do dość swobodnego jej traktowania
            przez forumowiczów. Innymi słowy, może czasem warto przeczytać co się napisało,
            zanim klikniemy "wyślij".
            Bardzo serdecznie pozdrawiam, bardzo serdecznie.
      • kasia-k Re: II linia metra 05.01.06, 14:39
        we wczorajszym Echo Warszawy wyczytałam że planują budować w latach 2008-2011.

Ciekawe tylko czy uda im się to zrealizować...........
        a tak swoją drogą to zastanawiam się czy bydując metro nie bedą musieli
        troszeczkę "zniszczyć" ul. Górczewską.
        Może powinni jej nie dokańczać.......... - oczywiście to żart
        • prayboy Re: II linia metra 05.01.06, 15:30
          w sumie metro po linii gorczewskiej to dobre rozwiazanie - nie ma tam przeciaz tramwaju, tyle ze
          zbuduje je za 20 lat
          • Gość: agusia Re: II linia metra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 21:59
            zatrudnijmy panow co budowali stacje bezynowa przy tesco oni ja wybudowali w miesiac a jak by tak zaczeli metro budowac to moze o polowe czasu szybciej by wybudowali :D:D:D

to co wiem to ztm ma jeszcze w planach budowe lini trawajowej w strone bemowa od os.gorczewska

a tak patrzac to jak narazie niema jak zrobic linni trawajowej po gorczewskiej niestety
    • tomala76 Mapa II linii 05.01.06, 22:21
      Oto mapa II linii:
      tinylink.com/?z2TuGFRrlK
    • Gość: lilu Re: II linia metra IP: *.acn.waw.pl 05.01.06, 22:24
      mieszkam przy Kasprzaka iwcale nie smuce sie ze obok mojego domu wybuduja
      metro. Wole podejsc do niego troche niz patrzyc czy pekaja mi sciany , albo
      sluchac lomotu kolejki. Z metrem jest jak z autostrada lub z droga szybkiego
      ruchu -dobrze ze jest blisko ale oby nie kolo mojego domu
    • Gość: ppp Ja bym się tak nie podniecał. IP: *.centertel.pl 06.01.06, 09:08
      I tak większość z nas nie dożyje II nitki metra :-)
      • zbig72 Re: Ja bym się tak nie podniecał. 26.01.06, 09:00
        dokładnie :)
        a poza tym powinna zaiwjać na północ w stronę Powstańców żeby obsługiwać też
        Chomiczówkę i Piaski a nie chałupy na Szeligowskiej
        • prayboy CIEKAWOSTKA! 26.01.06, 10:46
          Czy ktos wie dleczego tak nagle nacz, architekt zdecydowal sie puscic metro po Gorczewskiej?
          Poczytajcie sobie:

Wolscy radni LPR, Małgorzata Cybulska i Łukasz Jędruszuk, skierowali do Naczelnego Architekta Miasta
          zapytanie o realizację postulatu ominięcia przez II linię metra terenu Cmentarza Wolskiego.

Przypomnijmy, że to na wniosek radnych LPR rada dzielnicy Wola podjęła w lipcu 2005r. Stanowisko nr
          IV/2005, w którym zaapelowała do Naczelnego Architekta o zmianę przebiegu II linii metra, w celu
          ominięcia Cmentarza.W odpowiedzi Naczelny Architekt Miasta stwierdził, że tzw. "Analiza obsługi
          metrem obszaru śródmiejskiego Warszawy" wskazała, iż bardziej uzasadnione jest , by II linia metra
          przebiegała wzdłuż ul. Góczewskiej, zamiast ul. Człuchowskiej i Wolskiej, co sprawia, że ominie ona
          teren Cmentarza Wolskiego! Ta informacja jest kolejnym sukcesem radnych LPR. Udało się nakłonić
          władze architektoniczne
          miasta do porzucenia pomysłu drążenia tunelu metra pod jedną najstarszych warszawskich nekropolii.
          Radni LPR zobowiązują się do dalszego nadzorowania poczynań władz miasta w tym zakresie.
          • Gość: Szmakos Re: CIEKAWOSTKA! IP: *.net-serwis.pl 26.01.06, 21:16
            No i słusznie. Ludzie na co dzień jeżdżą do swoich mieszkań a na nekropolię
            tylko od święta (np. na 1 listopada). A więc przelot linii koło cmentarza
            wzdłuż krzaków i ruin dawnych fabryk nie miałoby ekonomicznego uzasadnienia. I
            tak radni LPR udowodnili, że umieją liczyć. Tak trzymać!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka