Dodaj do ulubionych

Geant i "ekologiczne" podejście do klienta

IP: 62.233.165.* 08.02.03, 23:43
Przejeżdżam obok Geanta na Połczyńskiej conajmniej 2 x dziennie. Pamiętam
też, od czego zaczął swoje istnienie. Mianowicie od wycięcia alei drzew
rosnących wzdłuż ulicy. Inwestor tłumaczył, że przywróci w tym miejscu zieleń
po zbudowaniu hipermarketu. Owszem; śpiesząc się z otwarciem rozścielił
trawnik i posadził rachityczne drzewka, krzaczki i wrzos. I co? I nic. Z
braku podlewania większość uschła; część została zadeptana przez pasażerów
tramwajów, bo przewidziano za wąski pas chodnika na przystanku i ludzie z
braku miejsca wchodzą na trawnik. Większość placu przed hipermarketem
zajmuje "ekologiczny" parking ( po co?, ten kryty nie jest w pełni
wykorzystany!)Aż sie prosiło urządzić tam trochę zieleni i latem ustawić
kawiarniane stoliki lub choćby ławeczki. Na tyłach, za parkingiem, pozostały
betonowe fundamenty po barakach, które stały tam w trakcie budowy. Zarastają
je chwasty, ale niezbyt skutecznie - za dużo betonu. Jesienią kikuty
uschniętych drzewek usunięto ( nie wszystkie)i teraz straszą tam puste
podpory. Piszę o tym teraz, bo bardzo bym chciała wywrzeć, razem z innymi,
którym na mieście i dzielnicy zależy, nacisk na właścicieli, żeby
doprowadzili to miejsce wiosną do porządku! Zarabiają na ludziach masę
pieniędzy i nie stać ich na podlewanie nawet tej marnej namiastki trawnika?!
Obserwuj wątek
    • janior Re: Geant i 'ekologiczne' podejście do klienta 12.02.03, 11:10
      To co piszesz faktycznie jest prawdą. Ja jeszcze mogę dodać, ze w miejscu
      gdzie jest obecnie hipermarket kiedyś było boisko piłkarskie, a jakoś nigdzie
      w okolicy nowe nie powstało, a przydało by się, takie prawdziwe, a nie np.
      betonowe, jak przy szkole na ulicy Rozłogi.

Niedotrzymanie słowa jest oczywiste. Takich spraw powinny przestrzegać władze
      dzielicy i wlepić karę Geantowi za niedotrzymanie umowy.
      • Gość: hejka Re: Geant i 'ekologiczne' podejście do klienta IP: *.crowley.pl 15.04.03, 14:28
        Jak moga wlepic kare jezeli dostali za to w lape ?:)Czyzby od zawsze w planach
        zagospodarowania terenu byl ten kolejny punkt handlowy ??? Wola Park, Tesco,
        Carrefour Bemowo, Biedronki to stanowczo za malo :) Trzeba bylo Geanta upchac.
    • Gość: ji Re: Geant i 'ekologiczne' podejście do klienta IP: 62.233.140.* 12.02.03, 18:44
      Nie spodziewalbym sie wiele po Geancie. To naprawde syfiasty sklep, wiec
      przygoda z drzewkami jakos mi sie wpisuje w moje wyobrazenie o tym sklepie
      (brudna podloga i polki pod wieczor, walajace sie smieci, chamscy ochroniarze
      (to na Pradze). Ciekawe ile tego badziewia powstanie jeszcze na Woli/Bemowie.
      Teraz jest juz 5 (wszystkie duze sieci). Brawa dla wladz dzielnicy.

Problem parkingow naziemnych dotyczy takze osiedli - mieszkam w nowym bloku na
      Lazurowej, obok kilkupietrowy parking wybudowany przez spoldzielnie (pusty w
      polowie, bezskutecznie szukaja nabywcow lub wynajmujacych) a w kolo bloku
      jeszcze parkingi mieszkancow (za szlabanem, tansze niz ten spoldzielni) i
      miejsca parkingowe (bez szlabanu). Tylko brak jakos kawalka trawnika, lawki,
      placu zabaw dla dzieci. Wszystko zabetonowane i usrane samochodami. To sie
      nazywa myslenie. Rece opadaja...
      • ziomal_z_yelonek Re: Geant i 'ekologiczne' podejście do klienta 12.03.03, 20:48
        yo
        jeszcze nie jest tak źle ale gmina zmierza w złym kierunku.
        Koło nowych bloków na lazurowej nie ma żadnej zieleni ale przecierz dwa bloki
        dalej jest spora przestrzeń z placami zabaw i boiskiem do kosza (dość
        prowizorycznym). Źle sie dzieje już od jakiegoś czasu:
        na miejsce boiska przy Siemiatyckiej walneli parking a teraz chcą tam postawić
        nowe bloki. Ja już wyrosłem z bezlitosnego uganiania się za piłką ale brak
        boisk jest dość przykry. Zauważyłem że wszystkie nowe osiedla nie mają żadnych
        boisk a jedynie piaskownice i pare chuśtawek. Teraz głównie chodze od kumpla do
        kupla albo siedze na ławce lub gram w kosza ale rozumiem problemy przedziału
        4-11. Mimo to yelonky nie są wcale takie tragiczne.
        • Gość: hip Re: Geant i 'ekologiczne' podejście do klienta IP: *.pgi.waw.pl 15.04.03, 14:57
          ziomal_z_yelonek napisał:

> yo
          > jeszcze nie jest tak źle ale gmina zmierza w złym kierunku.
          > Koło nowych bloków na lazurowej nie ma żadnej zieleni ale przecierz dwa bloki
          > dalej jest spora przestrzeń z placami zabaw i boiskiem do kosza (dość
          > prowizorycznym). Źle sie dzieje już od jakiegoś czasu:
          > na miejsce boiska przy Siemiatyckiej walneli parking a teraz chcą tam
          postawić
          > nowe bloki. Ja już wyrosłem z bezlitosnego uganiania się za piłką ale brak
          > boisk jest dość przykry. Zauważyłem że wszystkie nowe osiedla nie mają
          żadnych
          > boisk a jedynie piaskownice i pare chuśtawek. Teraz głównie chodze od kumpla
          do
          >
          > kupla albo siedze na ławce lub gram w kosza ale rozumiem problemy przedziału
          > 4-11. Mimo to yelonky nie są wcale takie tragiczne.

hip: Brak zieleni jest istotnie skandaliczny na Bemowie. Ja już od roku
          sygnalizuję konieczność obsadzenia ciągiem drzew ulic Powstańców Śl. I
          Wrocławskiej, bo tu wszędzie blokasy, beton lotniska i parkingi z ryczącymi
          samochodami, a hałas od ukic aż huczy po ścianach bloków. Skandalem jest, że
          przez kilka, kilkanaście lat nie posadzono nawet pojedyńczego rzędu drzew
          wzdłuż głównych arterii komunikacyjnych co jest działaniem standardowym i
          koniecznym w takiej sytuacji. Wreszcie kilkaset osób podpisało pismo do
          burmistrza w tej sprawie. Ciekawe jakie będą efekty. Ciągle mamy nadzieję, że
          jednak coś się zacznie w tej kwestii robić.
          Ale proszę spojrzeć na parking przy ratuszu bemowskim. Pięknie i gęsto
          obsadzony drzewkami.
          pozrdawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka