05.08.08, 11:10
Byłam niedawno na proszonym obiedzie.Między innymi jako jarzynkę
podano buraczki gotowane chyba z papryką.To było wspaniałe.Nigdy nie
próbowałam czegoś podobnego.Chętnie zrobiłabym coś takiego,ale
zupełnie nie mam pojęcia co tam się dodaje,w jakiej
proporcji.Ponieważ była to oficjalna uroczystość nie wypadało mi
pytać o przepis,zresztą chyba nie dowiedziałabym się,bo gospodyni
pilnie strzeże swoich kulinarnych sekretów.
Może któraś z was robiła coś takiego i udostępni recepturę.
Obserwuj wątek
    • jaga_22 Re: Przetwory 05.08.08, 11:35
      Annandale,co prawda ja już nie robię żadnych przetworów,ale tu masz masę
      przepisów i może coś będzie podobnego do tych Twoich.
      Nigdy nie jadłam buraczków z papryką,a lubię jedno i drugie.

www.gotowanie.wkl.pl/grp_przep.php?grp_prz=33
      • annandale Re: Przetwory 05.08.08, 12:45
        Dziękuję.Jest tam sporo przepisów ,które napewno wykorzystam.Mam
        jeszcze parę dni wolnego to pobróbuję.
        • uyu Re: Przetwory 05.08.08, 22:25
          Na temat buraczkow z papryka nie mam nic do powiedzenia. Za to o
          babskach strzegacych swoich przepisow jak wsciekle lwice mam chce
          powiedziec, ze uwazam je za egoistyczno-sobkowate-krygujace sie
          poszkodowane na umysle.
          Merde, co mi zalezy na tym, zeby ktos umial sobie przyrzadzic to co
          mu zasmakowalo? W zyciu tego nie pojme!
          Zrozumialabym gdyby chodzilo o jakas firme, ale nie!
          Zachowuja sie co najmniej tak, jakby posiadly tajemnice produkcji
          Coca-coli i na daniu komus przepisu moglyby stracic miliony.
          • jaga_22 Re: Przetwory 06.08.08, 08:35
            Masz rację Uyu,a nawet jak da przepis i tak będzie przekonana,że jej
            to jest najlepsze,więc po co to.
            • iryska2604 Re: Przetwory 06.08.08, 21:07
              Jutro sie zapytam sasiadki,bo ona chyba robiła z papryką. Moja synowa jest
              specjalistka od buraczkow,robi wysmienite.Cała sztuka to odpowiednio
              przyprawic.Robiłysmy tez buraczki z kapustą- wspaniałe.A ja lubie tez takie
              małe w lagodnej zalewie octowej.
              • annandale Re: Przetwory 06.08.08, 21:41
                Irysko,a te buraczki z kapustą,mogłabyś.Nigdy nie próbowałam takiej
                jarzynki.Uwielbiam buraczki,pod każdą postacią.I co najdziwniejsze,w
                młodości nie brałam ich do ust.
                • aja_ga62 Re: Przetwory-salatka z burakow czerwonych 08.08.08, 06:43
                  3 kg burakow ugotowac i zetrzec na tarce,1 kg papryki ,7-8 cebul..Z 1szk. wody 1 szk.octu 1 szk. oleju 1szk. cukru 2 lyzek soli zagotowac zalewe, wrzucic do niej cebule i papryke w kostke,gotowac 5-10 min.Dolozyc starte buraki i gotowac 3-5 min..Gorace wkladac do sloikow,mocnozakrecic i ustawic dnem do gory do wystygniecia.Wychodzi z tego dosc spora porcja zapasow zimowych,pyszne-robilam .Przepis mam od sprawdzonej pod tym wzgledem kolezanki.
                  • jaga_22 Re: Przetwory-salatka z burakow czerwonych 08.08.08, 08:42
                    Dzięki aja_ga62 za przepis.nie ma to jak sprawdzony przepis.
                    Szkoda tylko,ze powyrzucałam prawie wszystkie słoiki,ale coś się zrobi.
                    • iryska2604 Re: Przetwory-salatka z burakow czerwonych 08.08.08, 18:57
                      Gdzies nam wsiąkł ten przepis-ale to było tak: 2kg burakow,2kg kapusty, 0,5 kg
                      cebuli.Kapusta musi być drobno poszatkowana i sparzona.No i potem przyprawiamy
                      sola pieprzem octem,odrobiną cukru i dodajemy troche oliwy lub oleju.Dobrze
                      wymieszac,nakladac do wyparzonych słoikow i zagotowac.
                      • uyu Re: Przetwory-salatka z burakow czerwonych 09.08.08, 11:10
                        A bez octu nie da rady?
                        Nie lubie octu. Ocet jest be i fuj. wink

Pochwale sie moja kapusta kiszona. Wciaz jest swietna i trzyma sie
                        doskonale.
                        Teraz poluje na ogorki do kiszenia. Chyba pojade na Slowacje, bo w
                        Czechach krucho z malymi ogorkami.
                        Czy ktoras z was kisila juz duze pokrojone ogorki?
                        • iryska2604 Re: Przetwory-salatka z burakow czerwonych 09.08.08, 11:19
                          Da rady. Uzyj kwasku cytrynowego.
                          • jaga_22 Re: Przetwory-salatka z burakow czerwonych 09.08.08, 11:30
                            Dostałam dzisiaj od sąsiadki duży garnek ogórków podkiszonych,ale bez
                            wody i teraz mam dylemat ,co dalej z nimi zrobić,może mi podpowiecie?
                            Są twarde,jak na małosolne,to przekiszone.
                            • iryska2604 Re: Przetwory-salatka z burakow czerwonych 11.08.08, 20:38
                              No i co zrobilas z tymi ogórkami?
                              • jaga_22 Re: Przetwory-salatka z burakow czerwonych 11.08.08, 20:48
                                Przypomniałam sobie,że kiedyś lubiłam ogórki praskie,teraz ich nie ma.
                                Zrobiłam zalewę z soli i przypraw i zalałam ogórki co by bardziej ukisić.Dzisiaj
                                nabrały smaku,to ja zrobiłam drugą zalewę jak na marynatę i zalalam w
                                słoikach,no i popasteryzowałam.Powinno być dobrze.
                                • jaga_22 Re: Przetwory-salatka z burakow czerwonych 12.08.08, 16:57
                                  Dede,ja musiałam,bo dostałam od sąsiadki i musiałam coś zrobić.
                                  Ja też już się pożegnałam z przetworami.
                                  • del.wa.57 Re: Przetwory-salatka z burakow czerwonych 12.08.08, 17:54
                                    Sałatke z buraczków i z papryka jadłam w Rewalu w jakieś restauracji,naprawde
                                    pyszna!!
                                    Przetworów to i ja nie robię,troche truskawek zmiksowałam i zamroziłam,zrobiłam
                                    parę słoiczków szczawiu i grzybki zrobię.
                                    • iryska2604 Re: Jaga,dede-pewnie ze nie warto 12.08.08, 18:07
                                      Za bardzo bawic sie z przetworami nie ma sensu ale pokaz mi taki ogórek
                                      kiszony kupiony w sklepie jak domowy!Chociaz ogorki staram sie robić bo
                                      potem nawet ta woda z nich ma smak że palce lizać a nie zwykla solanka.
                              • dede43 Re: Przetwory-salatka z burakow czerwonych 12.08.08, 16:51
                                Czasem nam troche nudno z mężem, ale jak to dobrze mieć na codzień
                                rodzinę tylko dwuosobową. Żadnych przetworów warzywnych. Zadowalam
                                się kupnymi mrożonkami lub surówkami czy sałatkami, robionymi na
                                bieżąco.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka