Dodaj do ulubionych

Oficjalny baton i inne dzielnicowe bareizmy

22.04.12, 09:36
Dawno temu, w epoce przedfejsbukowej, na naszym forum pozwalaliśmy sobie na wątki, którymi bez napinania, po szwejkowsku bawiliśmy się w oswajanie lokalnych dziwactw nazewniczych, co życia w naszej dzielnicy nie czyniło może łatwiejszym, ale na pewno trochę bardziej śmiesznym. Dla przypomnienia:
forum.gazeta.pl/forum/w,292,18411487,18411487,Smieszne_absurdalne_dziwne_nazwy.html
I tak sobie myślę, przegryzając „oficjalny baton UEFA EURO 2012”, wyprodukowany przez naszego Wedla, że duch w narodzie nie zginął :) Chciałoby się zapytać, czy jest też oficjalna kiełbasa, parówki albo pasztet na EURO?:)
www.wedel.pl/pawe-ek-mini-x/
Może raz jeszcze poprzerzucamy się na forum śmiesznymi, absurdalnymi nazwami, wymyślonymi przez dzielnicowych piarowców, przedsiębiorców, artystów, lingwistów etc. ?
Na początek, oprócz „oficjalnego batona” :) zgłaszam do rankingu sklep jeździecki „Pasi-konik” przy Grenadierów 13 oraz sasiadujacą z nim knajpę włoską Da Vinci, reklamujacą się podtytułem „Genialna pizza” :)
img593.imageshack.us/img593/8334/dsc9051n.jpg
img821.imageshack.us/img821/8733/dsc9050u.jpg
W ogóle w italiańskich plackach jesteśmy nieźli. Przy Grochowskiej 144/146 działa zakład o galaktycznej nazwie „Kosmiczna pizza”.
tinyurl.com/6t6ukwv
Zaś bar Baron z Zamienieckiej reklamuje „nocną pizzę”. Gniotą ciasto wyłącznie po zmroku, czy co?
img706.imageshack.us/img706/1182/dsc9075u.jpg
I jeszcze z tego samego zakładu zabawny lapsus na kolejnym szyldzie:
img163.imageshack.us/img163/5185/dsc9076z.jpg
Dorzucicie coś do listy?
Obserwuj wątek
    • e-mka Żylak 22.04.12, 13:47
      Pol-a, cieszę się, że reaktywowałeś jeden z moich ulubionych wątków ze "starego forum" :) Do dziś mam nawyk wypatrywania i kolekcjonowania w pamięci śmiesznych nazw, kt. nasza dzielnica dostarcza nieustannie :)
      Zdecydowany faworyt pośród nowych odkryć to gabinet lekarski i kosmetologiczny z ul. Walecznych 74 :))
      img201.imageshack.us/img201/2228/dsc9081.jpg

• doko_ksp Re: Żylak 22.04.12, 19:08
        Haha, "Żylaka" chyba nic nie przebije :)) Mnie też cieszy reaktywacja! I postaram się coś dorzucić :)
    • adminppdwir Kuchnia nocą 22.04.12, 20:04
      czy coś takiego z Grochowskiej. Korzystałem kiedyś w ramach groupona czy innego takiego. Nazwa zabawna, właściciel też;)
    • ajk10 Re: Oficjalny baton i inne dzielnicowe bareizmy 23.04.12, 11:44
      Jestem nieprzerwanie pod wrażeniem nazwy Anal-Med - laboratorium analiz lekarskich w Radości.
      • pol-a Manhattan na Grochowie 23.04.12, 12:50
        Żylak i Anal-Med! Na eskulapów w kwestiach lingwistycznych zawsze można liczyć :))
        A nocne jedzenie z Grochowskiej, to chyba to:
        pakman.waw.pl/
        Co prawda konsumowanie żywności nocną porą ponoć nie jest bardzo zdrowe, ale idea podoba mi się jako alternatywa dla włoskicha placków, kt. (chyba jako jedyne do tej pory) warszawscy gastronomicy serwują po północy z tzw. dowozem. Sama nazwa grochowskiego przybytku to aluzja - wyrażona także w logo zakładu - do popularnej gry komputerowej Pac Man. Zabawnie prezentuje się tapeta na strponie internetowej - ten pejzaż z wieżowcami to bardziej Manhattan, a. Hong Kong, a nie Warszawa :)
    • e-mka Okazyjnie 23.04.12, 22:23
      Okazje, okazyjnie, u Kazika? Artykuły sezonowe i nie tylko oferuje sklepik na bazarze Rogatka :)
      img84.imageshack.us/img84/6640/dsc9088b.jpg
    • doko_ksp Re: Oficjalny baton i inne dzielnicowe bareizmy 24.04.12, 21:09
      Szyld lumpeksu przy Zamienieckiej:

"Styl jest stylem. Nowy Jork Grochów Londyn"

moze nie hit ale to zestawienie wydało mi się dość zabawne :))

img848.imageshack.us/img848/517/zdjcie0264w.jpg
      • e-mka Re: Oficjalny baton i inne dzielnicowe bareizmy 24.04.12, 22:26
        DoKo - świetne : ) Grochów w jednym rzędzie z Nowym Jorkiem i Londynem - kupuję :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka