Dodaj do ulubionych

Market Polski w fabryce Perkun przy Grochowskiej

22.11.04, 11:14
Zdaje się spożywczy. Na Kamionku (Grochowska 301) w hali produkcyjnej fabryki
Perkun z 1914 r., szczytową ścianą - kiedyś ceglaną, dziś zeszpeconą tynkiem -
przylegającej do chodnika.
Był tam ktoś?
Obserwuj wątek
    • Gość: Barry Re: Market Polski w fabryce Perkun przy Grochowsk IP: *.foo.org / *.centercorporation.pl 01.12.04, 16:32
      Kompletna klapa. Byłem tam wczoraj. Głównie tanie towary niezbyt dobrej
      jakości, a poza tym arogancki ochroniarz, który chciał wyrzucić mnie ze sklepu
      za to, że nie wziąłem koszyka. W rezultacie awantury odbyła się rozmowa z
      kierowniczką sklepu, która potwierdziła obowiązek "pobierania koszyków" i
      bynajmniej nie przeprosiła za zachowanie. Radzę kupować w lepszych sklepach.
      Ten będę omijać szerokim łukiem, pomimo że mieszkam niedaleko.
      • pol-a Re: Market Polski w fabryce Perkun przy Grochowsk 02.12.04, 14:13
        Czyli to wyłącznie spożywczak? Mnie najbardzie denerwuje zniszczenie frontowej
        elewacji. Odnowiona fasada mogłaby być ozdoba ulicy. A otynkowana wyglada jak
        magazyn palet.
        • Gość: Barry Re: Market Polski w fabryce Perkun przy Grochowsk IP: *.foo.org / *.centercorporation.pl 06.12.04, 17:18
          Tak, do tego te przeszklone drzwi kompletnie nie pasują.
      • Gość: gosc Re: Market Polski w fabryce Perkun przy Grochowsk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.04, 15:41
        Obowiązek wzięcia koszyka, po tik-taki lub szlugi. Sądziłem, że ten
        komunistyczny relikt mamy za sobą. Kiedyś rozumiem. Liczba osób w sklepie
        ograniczona była do liczby koszyków. Teraz raczej nie mają szans na
        przepełniony sklep klientami. Dzięki za informacje, nie zaglądam to takich
        sklepów. Jak nie ma stojaka na rowery, to choćbyłbym pieszo, też nie wejdę. Nie
        znoszę lekceważenia.
    • palker Market Polski w fabryce PERUN przy Grochowskiej 06.12.04, 21:02
      nie znoszę poprawiania literówek, ale tym razem chodzi o znaną mi fabrykę
      www.perun.pl/pl/historia.html
      • pol-a Re: Market Polski w fabryce PERUN przy Grochowski 08.12.04, 14:34
        Haniebna literówka. Mea Culpa! Dzięki Palker, nie znałem tej stronki. Fajne ma
        Perun logo.
        • Gość: Stefan Re: Market Polski w fabryce PERUN przy Grochowski IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.12.04, 14:54
          Ale nie wiem czy wiecie, że przed wojną obok fabryki Perun, która stoi do dziś
          była fabryka Perkun, która została w czasie wojny zniszczona i nieodbudowana.
          Znajdowała sie ona w miejscu gdzie jest obecne przedszkole miedzy Augusta a
          Grochowską. Tak że niechcący poruszyliście ciekawy temat
          • niech Re: Market Polski w fabryce PERUN przy Grochowski 10.12.04, 15:37
            I Perun i Perkun to bog piorunow.
            • Gość: esmeralda_pl Re: Market Polski w fabryce PERUN przy Grochowski IP: 5.2.* / *.kbn.gov.pl 13.12.04, 13:17
              Kiedyś w "stołku" był artykuł o cmentarzu jakiegoś wyznania parwosławnego,
              tkóry znajdował się tam koło fabryki... cechą charakterystyczną były grobowca,
              które miały kształt betonowych trumien... Słyszał ktoś coś o tym?
              • doko_ksp Re: Market Polski w fabryce PERUN przy Grochowski 13.12.04, 18:22
                Gość portalu: esmeralda_pl napisał(a):

> Kiedyś w "stołku" był artykuł o cmentarzu jakiegoś wyznania parwosławnego,
                > tkóry znajdował się tam koło fabryki... cechą charakterystyczną były
                grobowca,
                > które miały kształt betonowych trumien... Słyszał ktoś coś o tym?

Ja jedynie czytałam wzmiankę w książce Galińskiego "Gawędy o Warszawie":

"Dalej dążąc ulicą Grochowską, pełną domków drewnianych i niewielkich
                murowanek, których monotonię urozmaica kilka potężnych gmachów fabrycznych
                oraz rozległy kompleks budynków Wydziału Weterynaryjnego Uniwersytetu
                Warszawskiego, mijamy cmentarz starowierców z prawej (groby opatrzone
                charakterystycznym dwuramiennym krzyzem, niektóre z kamiennymi trumienkami na
                wierzchu), a żelazny nieopodal obelisk z lewej str drogi."
              • Gość: Stefan Re: Market Polski w fabryce PERUN przy Grochowski IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.12.04, 15:23
                Ten cmentaz, to był cmentarz żołnierzy Rosyjskich ( głownie oficerów ), którzy
                zginęli w czasie powstania listopadowego. W tym rejonie w czasie ataku Rosjan
                na Pragę odbyła się bitwa między kawalerią polską i rosyjską, która uderzała
                wzdłuż obecnej ulicy Grochowskiej. W czasie tego natarcia punkt dowodzenia
                Rosjan znajdował się obok pomnika budowniczych szosy brzeskiej ( przy
                Siennickiej )
                I głównie na tym cmentarzu zostali pochowani Rosjanie, którzy zginęli w tej
                bitwie. A że byli to jak juz wspomniałem głownie oficerowie, to ich rodziny
                zadbały, aby groby miały okazały wygląd. Do I wojny światowej na tym cmentarzu
                na codzień przebywał nawet dozorca. A potem cmentarz został zlikwidowany
                • Gość: esmeralda_pl Re: Market Polski w fabryce PERUN przy Grochowski IP: *.future-net.pl 14.12.04, 20:42
                  Dziękuję za odpowiedzi...
                  Jestem jednak pewna, że chodziło o cmentarz starowierców... Oni przybyli tu w
                  czasie rozbiorów i byli to głównie handlowcy itp... Na pewno nie żołnierze...
                  Przynajmniej tak było napisane w tym artykule... Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś
                  informacje, to proszę o ich zamieszczenie na forum...
                  A może ktoś pamięta ten artykuł?
                  • hp_lovecraft Re: Market Polski w fabryce PERUN przy Grochowski 14.12.04, 23:38
                    Mam przewodnik po Warszawie z 1982r. Wg niego cmentarz starowierów był na
                    posesji nr 307 i istniał jeszcze kilka lat po wojnie. Niestety nie ma żadnych
                    innych informacji.
                    • Gość: esmeralda_pl Re: Market Polski w fabryce PERUN przy Grochowski IP: *.future-net.pl 15.12.04, 07:00
                      poszperałam w archiwum Gazety - niestety nie mam do niego dostępu...
                      Ten artykuł ukazał się w 1998 roku
                      • palker cmentarz staroobrzędowców 16.12.04, 22:50
                        zacytuję to, co znalazłem w IV tomie "Atlasu dawnej architektury ulic i placów
                        Warszawy" Jarosława Zielińskiego:
                        "Drugą nekropolią Kamionka był cmentarz staroobrzędowców zlokalizowany pod
                        obecnymi numerami [Grochowska]303-307, a założony zapewne w pierwszej ćwierci
                        XIX w. Na otoczonym murem terenie zwracała uwagę grupa najstarszych pomników w
                        formie kamiennych trumien umieszczonych wraz z prostokątnymi cokołami na
                        prostopadłościennych murowanych katafalkach o zróżnicowanej wysokości, niekiedy
                        parami w przypadku pochówków dziecięcych. Nagrobki te przeniesiono po 1960 r.
                        na Cmentarz Prawosławny na Woli(niestety, nie odtwarzając katafalków) podczas
                        ostatecznej likwidacji cmentarza nieczynnego już od początków XX w. Do
                        najpóźniejszych należały groby rodziny Machotkinów (trójramienne krzyże na
                        wysokich cokołach, wspólne ogrodzenie) odnotowane w 1908."
                        • Gość: Stefan Re: cmentarz staroobrzędowców IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.12.04, 11:48
                          To w takim razie ci żołnierze rosyjscy zostali pochowani już na istniejacym
                          cmentarzu. A byli pochowani na pewno, ponieważ mój ojciec całe życie ( od przed
                          wojny ) mieszka na Stanisława Augusta i opowiadał mi o tych grobach, bo jako
                          chłpak chodził na ten cmentarz i widział te groby. Ale jak widać moja wiedza
                          nie była pełna.
                          Swoją drogą takie forum jest super źródłem informacji i dziękuję wszystkim,
                          którzy wpisali tu tak ciekawe informacje. A zaczęło się od jakiegoś
                          beznadziejnego sklepu :)
          • palker Towarzystwo Fabryki Motorów "PERKUN" 16.12.04, 23:07
            tak brzmiała pełna nazwa fabyki o której wspomniał Stefan. Od fabrki sprzętu
            spawalniczego "PERUN" (Grochowska 301-303) oddzielona była terenem cmentarza
            staroobrzędowców.
            W TFM "Perkun" (Grochowska 309-313) wytwarzano m.in. silniki diesla do maszyn
            rolniczych i kutrów rybackich oraz motocykle. W 1944 roku, wycofujacy się
            Niemcy zburzyli większość obiektów przemysłowych położonych przy Grochowskiej,
            w tym całkowicie fabrykę "Perkun". Gruzy tej fabryki straszyły az do roku 1948
            po czym, w latach 50. wybudowano na jej miejscu osiedle mieszkaniowe, głównie
            dla rodzin funkcjonariuszy ówczesnego Urzędu Bezpieczeństwa. Zbudowane na
            terenie osiedla przedszkole było później przedszkolem zakładowym pracowników
            zakładów im.22 Lipca d.E.Wedel
            • Gość: esmeralda_pl Re: Towarzystwo Fabryki Motorów "PERKUN" IP: *.future-net.pl 16.12.04, 23:25
              Mnie bardzo podoba się to osiedle... a swoją drogą w tym artykule, o którym
              pisałam wcześniej, znalazła się wypowiedź jakiejś kobiety, która chodziła do
              tego przedszkola i wspominała, że z okien budynku widać było ten opustoszały
              cmentarz...
              • palker Re: Towarzystwo Fabryki Motorów "PERKUN" 16.12.04, 23:34
                osiedle jest rzeczywiście starannie zaprojektowane i od poczatku wyróżniało się
                urodą oraz szacunkiem dla charakteru okolicznej zabudowy:-)
                • pol-a Re: Towarzystwo Fabryki Motorów "PERKUN" 03.02.05, 17:56
                  O tak. To akurat jeden z licznych przykładów peerelowskiej architektury, która
                  ładnie wpisała się w przedwojenną zabudowę Grochowa/Kamionka. Oby podczas
                  remontu uszanowano pierwotną koncepcje i kolorystykę elewacji.
                  Natomiast na wolską nekropolię przeniesiono kilkadziesiąt nagrobków starowierów
                  i umieszczono je w specjalnej kwaterze w północno-zachodniej części
                  cmentarza.
                  • Gość: x Re: Towarzystwo Fabryki Motorów "PERKUN" IP: *.dalkia.com.pl / *.dalkia.com.pl 20.05.05, 15:37
                    x
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka