pol-a 22.11.04, 11:14 Zdaje się spożywczy. Na Kamionku (Grochowska 301) w hali produkcyjnej fabryki Perkun z 1914 r., szczytową ścianą - kiedyś ceglaną, dziś zeszpeconą tynkiem - przylegającej do chodnika. Był tam ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Barry Re: Market Polski w fabryce Perkun przy Grochowsk IP: *.foo.org / *.centercorporation.pl 01.12.04, 16:32 Kompletna klapa. Byłem tam wczoraj. Głównie tanie towary niezbyt dobrej jakości, a poza tym arogancki ochroniarz, który chciał wyrzucić mnie ze sklepu za to, że nie wziąłem koszyka. W rezultacie awantury odbyła się rozmowa z kierowniczką sklepu, która potwierdziła obowiązek "pobierania koszyków" i bynajmniej nie przeprosiła za zachowanie. Radzę kupować w lepszych sklepach. Ten będę omijać szerokim łukiem, pomimo że mieszkam niedaleko. Odpowiedz Link Zgłoś
pol-a Re: Market Polski w fabryce Perkun przy Grochowsk 02.12.04, 14:13 Czyli to wyłącznie spożywczak? Mnie najbardzie denerwuje zniszczenie frontowej elewacji. Odnowiona fasada mogłaby być ozdoba ulicy. A otynkowana wyglada jak magazyn palet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barry Re: Market Polski w fabryce Perkun przy Grochowsk IP: *.foo.org / *.centercorporation.pl 06.12.04, 17:18 Tak, do tego te przeszklone drzwi kompletnie nie pasują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Market Polski w fabryce Perkun przy Grochowsk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.04, 15:41 Obowiązek wzięcia koszyka, po tik-taki lub szlugi. Sądziłem, że ten komunistyczny relikt mamy za sobą. Kiedyś rozumiem. Liczba osób w sklepie ograniczona była do liczby koszyków. Teraz raczej nie mają szans na przepełniony sklep klientami. Dzięki za informacje, nie zaglądam to takich sklepów. Jak nie ma stojaka na rowery, to choćbyłbym pieszo, też nie wejdę. Nie znoszę lekceważenia. Odpowiedz Link Zgłoś
palker Market Polski w fabryce PERUN przy Grochowskiej 06.12.04, 21:02 nie znoszę poprawiania literówek, ale tym razem chodzi o znaną mi fabrykę www.perun.pl/pl/historia.html Odpowiedz Link Zgłoś
pol-a Re: Market Polski w fabryce PERUN przy Grochowski 08.12.04, 14:34 Haniebna literówka. Mea Culpa! Dzięki Palker, nie znałem tej stronki. Fajne ma Perun logo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Market Polski w fabryce PERUN przy Grochowski IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.12.04, 14:54 Ale nie wiem czy wiecie, że przed wojną obok fabryki Perun, która stoi do dziś była fabryka Perkun, która została w czasie wojny zniszczona i nieodbudowana. Znajdowała sie ona w miejscu gdzie jest obecne przedszkole miedzy Augusta a Grochowską. Tak że niechcący poruszyliście ciekawy temat Odpowiedz Link Zgłoś
niech Re: Market Polski w fabryce PERUN przy Grochowski 10.12.04, 15:37 I Perun i Perkun to bog piorunow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esmeralda_pl Re: Market Polski w fabryce PERUN przy Grochowski IP: 5.2.* / *.kbn.gov.pl 13.12.04, 13:17 Kiedyś w "stołku" był artykuł o cmentarzu jakiegoś wyznania parwosławnego, tkóry znajdował się tam koło fabryki... cechą charakterystyczną były grobowca, które miały kształt betonowych trumien... Słyszał ktoś coś o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
doko_ksp Re: Market Polski w fabryce PERUN przy Grochowski 13.12.04, 18:22 Gość portalu: esmeralda_pl napisał(a): > Kiedyś w "stołku" był artykuł o cmentarzu jakiegoś wyznania parwosławnego, > tkóry znajdował się tam koło fabryki... cechą charakterystyczną były grobowca, > które miały kształt betonowych trumien... Słyszał ktoś coś o tym? Ja jedynie czytałam wzmiankę w książce Galińskiego "Gawędy o Warszawie": "Dalej dążąc ulicą Grochowską, pełną domków drewnianych i niewielkich murowanek, których monotonię urozmaica kilka potężnych gmachów fabrycznych oraz rozległy kompleks budynków Wydziału Weterynaryjnego Uniwersytetu Warszawskiego, mijamy cmentarz starowierców z prawej (groby opatrzone charakterystycznym dwuramiennym krzyzem, niektóre z kamiennymi trumienkami na wierzchu), a żelazny nieopodal obelisk z lewej str drogi." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Market Polski w fabryce PERUN przy Grochowski IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.12.04, 15:23 Ten cmentaz, to był cmentarz żołnierzy Rosyjskich ( głownie oficerów ), którzy zginęli w czasie powstania listopadowego. W tym rejonie w czasie ataku Rosjan na Pragę odbyła się bitwa między kawalerią polską i rosyjską, która uderzała wzdłuż obecnej ulicy Grochowskiej. W czasie tego natarcia punkt dowodzenia Rosjan znajdował się obok pomnika budowniczych szosy brzeskiej ( przy Siennickiej ) I głównie na tym cmentarzu zostali pochowani Rosjanie, którzy zginęli w tej bitwie. A że byli to jak juz wspomniałem głownie oficerowie, to ich rodziny zadbały, aby groby miały okazały wygląd. Do I wojny światowej na tym cmentarzu na codzień przebywał nawet dozorca. A potem cmentarz został zlikwidowany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esmeralda_pl Re: Market Polski w fabryce PERUN przy Grochowski IP: *.future-net.pl 14.12.04, 20:42 Dziękuję za odpowiedzi... Jestem jednak pewna, że chodziło o cmentarz starowierców... Oni przybyli tu w czasie rozbiorów i byli to głównie handlowcy itp... Na pewno nie żołnierze... Przynajmniej tak było napisane w tym artykule... Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś informacje, to proszę o ich zamieszczenie na forum... A może ktoś pamięta ten artykuł? Odpowiedz Link Zgłoś
hp_lovecraft Re: Market Polski w fabryce PERUN przy Grochowski 14.12.04, 23:38 Mam przewodnik po Warszawie z 1982r. Wg niego cmentarz starowierów był na posesji nr 307 i istniał jeszcze kilka lat po wojnie. Niestety nie ma żadnych innych informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esmeralda_pl Re: Market Polski w fabryce PERUN przy Grochowski IP: *.future-net.pl 15.12.04, 07:00 poszperałam w archiwum Gazety - niestety nie mam do niego dostępu... Ten artykuł ukazał się w 1998 roku Odpowiedz Link Zgłoś
palker cmentarz staroobrzędowców 16.12.04, 22:50 zacytuję to, co znalazłem w IV tomie "Atlasu dawnej architektury ulic i placów Warszawy" Jarosława Zielińskiego: "Drugą nekropolią Kamionka był cmentarz staroobrzędowców zlokalizowany pod obecnymi numerami [Grochowska]303-307, a założony zapewne w pierwszej ćwierci XIX w. Na otoczonym murem terenie zwracała uwagę grupa najstarszych pomników w formie kamiennych trumien umieszczonych wraz z prostokątnymi cokołami na prostopadłościennych murowanych katafalkach o zróżnicowanej wysokości, niekiedy parami w przypadku pochówków dziecięcych. Nagrobki te przeniesiono po 1960 r. na Cmentarz Prawosławny na Woli(niestety, nie odtwarzając katafalków) podczas ostatecznej likwidacji cmentarza nieczynnego już od początków XX w. Do najpóźniejszych należały groby rodziny Machotkinów (trójramienne krzyże na wysokich cokołach, wspólne ogrodzenie) odnotowane w 1908." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: cmentarz staroobrzędowców IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.12.04, 11:48 To w takim razie ci żołnierze rosyjscy zostali pochowani już na istniejacym cmentarzu. A byli pochowani na pewno, ponieważ mój ojciec całe życie ( od przed wojny ) mieszka na Stanisława Augusta i opowiadał mi o tych grobach, bo jako chłpak chodził na ten cmentarz i widział te groby. Ale jak widać moja wiedza nie była pełna. Swoją drogą takie forum jest super źródłem informacji i dziękuję wszystkim, którzy wpisali tu tak ciekawe informacje. A zaczęło się od jakiegoś beznadziejnego sklepu :) Odpowiedz Link Zgłoś
palker Towarzystwo Fabryki Motorów "PERKUN" 16.12.04, 23:07 tak brzmiała pełna nazwa fabyki o której wspomniał Stefan. Od fabrki sprzętu spawalniczego "PERUN" (Grochowska 301-303) oddzielona była terenem cmentarza staroobrzędowców. W TFM "Perkun" (Grochowska 309-313) wytwarzano m.in. silniki diesla do maszyn rolniczych i kutrów rybackich oraz motocykle. W 1944 roku, wycofujacy się Niemcy zburzyli większość obiektów przemysłowych położonych przy Grochowskiej, w tym całkowicie fabrykę "Perkun". Gruzy tej fabryki straszyły az do roku 1948 po czym, w latach 50. wybudowano na jej miejscu osiedle mieszkaniowe, głównie dla rodzin funkcjonariuszy ówczesnego Urzędu Bezpieczeństwa. Zbudowane na terenie osiedla przedszkole było później przedszkolem zakładowym pracowników zakładów im.22 Lipca d.E.Wedel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esmeralda_pl Re: Towarzystwo Fabryki Motorów "PERKUN" IP: *.future-net.pl 16.12.04, 23:25 Mnie bardzo podoba się to osiedle... a swoją drogą w tym artykule, o którym pisałam wcześniej, znalazła się wypowiedź jakiejś kobiety, która chodziła do tego przedszkola i wspominała, że z okien budynku widać było ten opustoszały cmentarz... Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Towarzystwo Fabryki Motorów "PERKUN" 16.12.04, 23:34 osiedle jest rzeczywiście starannie zaprojektowane i od poczatku wyróżniało się urodą oraz szacunkiem dla charakteru okolicznej zabudowy:-) Odpowiedz Link Zgłoś
pol-a Re: Towarzystwo Fabryki Motorów "PERKUN" 03.02.05, 17:56 O tak. To akurat jeden z licznych przykładów peerelowskiej architektury, która ładnie wpisała się w przedwojenną zabudowę Grochowa/Kamionka. Oby podczas remontu uszanowano pierwotną koncepcje i kolorystykę elewacji. Natomiast na wolską nekropolię przeniesiono kilkadziesiąt nagrobków starowierów i umieszczono je w specjalnej kwaterze w północno-zachodniej części cmentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Towarzystwo Fabryki Motorów "PERKUN" IP: *.dalkia.com.pl / *.dalkia.com.pl 20.05.05, 15:37 x Odpowiedz Link Zgłoś