Gość: Adam IP: *.adsl.inetia.pl 25.04.05, 21:56 jak w temacie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aja21 Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 26.04.05, 15:48 ja 2 lata temu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaja Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 17:39 moja mam :P jakos 25 lat temu:P Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 09.12.05, 19:49 uppp. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_b2 Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 22.12.16, 08:37 ja 57 lat temu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cis Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 23:32 a co ? chcesz wiedzieć jakie pozostały wrażenia z kształcenia się w tej zacnej placówce ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 21:33 ukończyłem liceum w ubiegłym roku :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cis Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 14:10 czy nadal absolwenci chcący odwiedzić ten zacny punkt kształcenia ogólnego są przy wejściu przeganiani przez ochronę ? podobno pani dyrektor chciała ze "skłodowskiej" zrobić "dobre liceum", ale się nie udało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katarzyna Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.aster.pl 28.04.05, 21:43 ja konczylam ale to bylo juz 18 lat temu to byly super czasu szkoda ze juz nie wroca liceum to najfajniejszy okres mojego zycia ciekawe czy sa jeszcze ci sami nauczyciele Szablewski od geografii Osiak od biologii albo Szpunarowa od chemii brrrr ona byla straszna ale bylo naprawde niezle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 12:03 niestety tych nauczycieli nie ma w naszej szkole, podobno w tym roku dużo nowych doszło, ale uczy jeszcze prof. Sudoł (fizyka) - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziom Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.crowley.pl 17.08.05, 12:08 he he, pamietam go! ciekawe czy jeszcze jezdzi tym swoim fiatem 126p?!???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr z IVc Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.net-serwis.pl 30.04.05, 21:02 Było super. Profesor Stefan Sudoł to klasa sama w sobie. Pozdrowienia dla Pana Profesora. Piotr z IVc Matura 1986 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.05, 19:29 Szablewski i jego syrenki :) Jak sie dobrze zagadało to pół lekcji minęło. Szpunar - chemia - dużo nerw, ale i duża wiedza, a co najważniejsze sprawiedliwa była, najlepszy z chemi jak nie umiał dostał 2, a najgorszy jak się nauczył 5. Osiak - biologia, Marek - biologia, Kaleta - WF nie pamiętam nazwiska gościa od PO, ale ... syneczku jak Ci się nudzi to sobie pogrzeb szpileczką w oku ... jak najbardziej Sudoł, Jakubicz - fizyka, Piotr Zaremba - historia itd itp Myślałem że wiekszy oddziwęk będzie, ale albo sie ludziska wstydzą szkoły, albo nie czytają tego forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr z IVc Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.net-serwis.pl 17.05.05, 22:43 Witam, Za moich czasów PO uczył Pan Piotr Kalinowski. Bardzo miło go wspominam. Piotra Zaremby nie pamientam, bo historii mnie uczyli harcerz Banasik, potem gość w tyrolskim kapelusiku z piórkiem Ryszard Wagner - autentyczny doktor zootechniki, a na końcu podziemny działacz prawicowy Krzysio Kawecki. Tego ostatniego na kilka tygodni przed moją maturą wzieli do wojska. Był straszny popłoch, bo on także nauczał Propedeutyki Nauki o Społeczeństwie, który to przedmiot stał się z nienacka przymusowy na maturze. Ściągali gościa z woja z Lublina w trybie nagłym przed przysięgą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolka Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 11:38 ja skonczylam na 3 klasie, bo sie przenioslam do innego liceum, ale milo wspominam Sklodowska i podane nazwiska sa mi bardzo bliskie.Osiak moj wychowawca przez 3 lata , cudowny czlowiek i zawsze milo wspominam jego lekcje i podejscie do uczniow. Odeszlam w 1984 roku, milo by bylo spotkac moja klase humanistyczna. Pozdrawiam stolicawaw@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr z IVc Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.net-serwis.pl 20.05.05, 19:16 Witam, Ja byłem rok niżej w biol-chem. Nazwiska są bardzo bliskie. Im przecież zawdzięczam kawał solidnej wiedzy, ale bez choroby wrzodowej i nerwicy. Pozdrawiam, Piotr z IVc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.aster.pl 13.04.06, 00:21 Pamietam tego od WF, piersze zajecia w I klasie przed koncem przerwy zasunawszy w pile od kosza pelna para aten wszedl akurat i dostal. Zemdlal. Mialem zwolnienie z WF przez cale licelum i 5 na koniec kazdego roku. Sudol spoko koles na warunkowym napisl zadanie na tablicy podszedl polozyl sciagi i wyszedl na 15 min. Po powrocie wziol moja kartke z odpowiedziami, wywalil do kosza i powiedzial przeciez zaliczyles, to na co czekasz, wakacje sa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minka1998@gazeta.p Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.axa.pl 03.08.06, 12:49 matura 1986, Pani profesor Krysia Kalinowska-Szczepankowska, Boguś Szablewski, który uwielbiał krótkie spódniczki, Owsiak prawie jak kolega, fajna Pańcia od historii, nie pamiętam nazwiska, ale kolorowe garniturki będę pamiętać zawsze. Tę szkołę kończyło również dwóch moich braci, matura 1985 i 1990. Piękne czasy Odpowiedz Link Zgłoś
rtsys_wa Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 04.08.06, 12:57 Witaj, Ja byłem w tym samym roku w biol-chemie u p. Owczarek. Do klasy humanistycznej chodziłą moja koleżanka Asia P. Pozdrawiam, Piotr z VIc PS. Czy będzie zjazd? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.home.aster.pl 11.09.21, 14:29 Pańcia od historii nazywała się Urszula Koprowicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.05, 22:48 Gość portalu: Cis napisał(a): > a co ? chcesz wiedzieć jakie pozostały wrażenia z kształcenia się w tej zacnej > placówce ? to też :) ja wspominam jak najbardziej pozytywnie Matura 91 Odpowiedz Link Zgłoś
paulla1 Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 07.05.05, 08:15 Ja skończyłam 10 lat tem - pamietam Szablewskiego , Sudoła też, Gerard od Geografi, no i łaciniczka - też niesamowita, Hans od niemieckiego. Pamiętam też śp. Majową od WF, Najgorzej wspominam Suszko od francuskiego - nie lubiłyśmy się nawzajem bardzo. Za moich czasów dyrektorem był Jacek Jakubicz :) Wesoła to była szkóła wtedy - latem paliło papieroski za szkołą za jasminem.Tak pięknie pachniał :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr z IVc Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.net-serwis.pl 09.05.05, 19:31 Fajki za szkołą, a fee ;-). Przecież tam p. Markowa miała ogródek. Profesor Kalinowski od PO to był super gość. Pozdrawiam, Piotr IVc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dido Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.05, 22:20 Zulu to Ty ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 21:51 Rocznik matura 1980 organizuje spotkanie- 25 rocznica matury. Prosimy o kontakt. Odpowiedz Link Zgłoś
agamamaani Re: PAULa!! 09.03.06, 16:16 Paula może razem chodziłysmy palić.. :> ja też tram popalałam - skończyłam jednak edukację w połowie 4tej klasy - choć na studniówce jeszcze byłam :> chodziłam do klasy humanistycznej a Suszko też nielubiłam.. choć dzięki niej znam nieźle francuski :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr z IVc Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.net-serwis.pl 09.05.05, 19:26 Witam, A może byśmy się spotkali ? Może zrobilibyśmy piknik na boisku na Naddnieprzańskiej ? Pozdrawiam, Piotr z IVc Odpowiedz Link Zgłoś
aborzek Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 09.05.05, 22:14 IV C a maturka kiedy ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr z IVc Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.net-serwis.pl 10.05.05, 19:20 Witam, Maturka była w roku Czarnobyla, czyli 1986. Zamiast piwa piliśmy płyn Lugola, a Wyścig Pokoju po Ukrainie jechał w ołowianych koszulkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.chello.pl 15.05.05, 21:33 Fajna to była szkoła - fakt... (Matura 1990r.)prof. Żelazowska - łacinniczka - potrafiła w I semestrze postawić 7 niedostatecznych a i tak w ogólnym rozliczeniu na koniec było 3 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość [...] IP: 195.117.255.* 16.05.05, 12:28 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
terazpolka Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 18.07.06, 17:36 Ach "wspaniała" Pani Szpunar, profesor Szablewski ze słynnym "szablowozem" - czytaj: syrenką, albo fizyk Sudoł rzucający tekst w stylu: "Synek, córka do tablicy - Bieg!" Hym... rozmarzyłam się prawie... No i oczywiście nasza wychowawczyni Pani Grażyna Bochenek Czy ktoś pamięta przedstawienie szkolne pt: "XXIII szpital psychiatryczny"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał szpital psychiatryczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 22:30 czy pamiętamy "szpital psychiatryczny"? Ha, to ja i Maciej Majewski go robilismy! Rzucalismy się jajami i maką w sali gimnastycznej :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: szpital psychiatryczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 13:28 a nam z Zuzą gasła świeca, bo nie byłyśmy w stanie zdmuchnąć samej zapałki!!!!!! i... wyszłyśmy z grobowymi minami i niepalącą się gromnicą :-))) a kolega M. się przewrócił jak "telewizja przyjechała"- mam na zdjęciu nogę jego w górze ;-)!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M5150 Re: szpital psychiatryczny IP: *.range86-136.btcentralplus.com 19.07.06, 16:43 Maciej Majewski (matura 1990) umarl w zeszlym roku na zawal, pracowal jako konduktor w pociagach i zawsze wspominal jego czasy z XXIII Liceum z sentymentem. Pozostawil szescioro dzieci i zone Karoline a jego plany wyjazdu na stale do USA nigdy sie nie zmaterializowaly. Bylem na pogrzebie ale nikogo z jego szkolnych kolegow czy kolezanek tam chyba nie bylo niestety... bardzo smutna historia. Wydaje mi sie, ze warto sie podzielic z wszystkimi ktorzy go onegdaj znali tym przygnebiajacym faktem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał o Macieju... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 19:43 Znałem Macieja od dzieciństwa. Razem dorastalismy. Prawda jest taka, ze Maciej nie umarl na zawal. Maciej zmienil plec. Zmienil plec i wyjechal do Brazylii, gdzie ma dom i skromna plantacje tytoniu. Jego obecne imie to Zofia. Ladne, prawda? W przyszlym roku zamierzam go odwiedzic. Bedziemy sobie wspominac Szpunarową, Sudola, Szablewskiego... Boze, to byly czasy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucjusz z Brazylii Re: o Macieju... IP: *.no-dns-yet.enta.net 19.07.06, 20:52 Mylisz sie Michale! Maciej, trzeba przyznac, plec zmienil ale wyjechal do Argentyny po krotkim pobycie w Brazylii z ktorej to go miejscowe wladze wydalily z zakazem powrotu za oszukiwanie turystow. Maciej, pseudonim Zofia, sprzedawal wlasne wyroby tytoniowe maskujac je w opakowaniach markowych typu Marlboro lub Camel. Zawiedzeni i podduszeni turysci wracali do jego budki ruchu na dzien nastepny lecz sprytny Maciej-Zofia budke przemieszczal z dnia na dzien pod inne adresy na ukrytych pod jej pseudo fundamentach kolkach, ciagnac ja na samodzielnie wykonanej w tym celu hulajnodze. Brazylijskie wladze wynajely do celu wytropienia Macieja-Zofii najlepszych specjalistow z FBI. Sprawe jednak bardzo utrudnialy, miedzy innymi ciagle zmieniane przez Macieja-Zofie peruki, brwi, wargi, usta i biusty a takze palce z stale zmieniajacymi sie liniami papilarnymi ktore nabywal na tamtejszych pchlich targach od miejscowych w zamian za papierosy. Po trzech latach daremnych poszukiwan na slad Macieja- Zofii wpadli miejscowi policjanci kiedy to ow, suszyl na dworze swoj swierzo wyprany biust i trzepal z kurzu brwi swoje. Po licznych nieprzyjemniosciach i prawie dwoch latach wiezienia zostal Maciej-Zofia na stale pozbawiony prawa do pobytu w Brazylii oraz mozliwosci noszenia biustu we wszystkich krajach Ameryki Lacinskiej. Maciej-Zofia przeniosl sie nastepnie do Argentyny gdzie, jak slyszalem z opowiesci osob pierwszych, posiada teraz plantacje legalnych pomidorow a imie zmienil na Glacjele. To byloby na tyle, wiecej wiadomosci na www.Maciej-Zofia.com.org.co.uk.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: o Macieju... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 21:12 Mylisz sie. Otoz osoba, o ktorej piszesz to tzw. "zlodziej tozsamosci". Prawdziwy Maciej lezy na malutkim cmentarzu w miejscowosci Guarda Maco. Prawdopodobnie tej miesciny nie ma nawet na mapie. Maciej mial skromny pogrzeb. Wraz z trumna i cialem, zlozono do grobu jego ulubione karmazynowe rajtuzy, ktore nosil w holdzie dla Fisha z legendarnej grupy Marillion. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: o Macieju... IP: *.chello.pl 19.07.06, 21:33 No taaaak.... i została po nim maska pośmiertna... wrzosowa... i już niczyim plenipotentem być nie mógł... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: o Macieju... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 22:01 nie maska , a tzw. Morda Wrzosowisko, Agnieszko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: o Macieju... IP: *.chello.pl 19.07.06, 22:16 coż Michale... pamięć zwodnicza - jam o masce pośmiertnej myślała... koloru wrzosowego, bo jesień w Bieszczadach ma kolor wrzosowy a plecak pełen piwa niósł on w góry... a zmieniając ton i temat to... Morda to po nim raczej nie została... chyba... natomiast flaga amerykańska w moim samochodzie a i owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucjusz Re: o Macieju... IP: *.no-dns-yet.enta.net 19.07.06, 22:01 Maske posmiertna ukradli Inkowie z plemiona Inkow z poludniowych Andow i spalili w holdzie duszpasterskim na szczycie piramidy slonca. Powiadaja, ze czasem chmury ksztaltuja sie w oblicze Macieja-Zofii nad niniejsza piramida kiedy ciemne chmury gromadza sie nad swiatem i ciezkie czasy ludzkosc czekaja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Genowefa z Chin Re: o Macieju... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.06, 13:40 No oczywiście ... jak zwykle dłubiecie w maronii Michale i Lucjuszu. Oj dłubiecie... "Stopy jego" się pocą z wrażenia i od nadmiaru wspomnień... Ciekawe swoją drogą jak się miewa imć Celestyn Pesteczka - pewnie zwolnili go warunkowo i chce się zemścić na Pelagii Piegusińskiej, za zeznania sprzed pietnastu lat.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Genowefa zChin Re: szpital psychiatryczny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.06, 13:49 To ciekawe swoją drogą, bo jeszcze, bodajże w tym roku nie przybył na umówione spotkanie na Nowym Mieście. Chyba umawiał się z nami z zaświatów.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: szpital psychiatryczny IP: *.range86-136.btcentralplus.com 26.07.06, 15:23 Kto to jest ta Genowefa z Chin??? Nie stawil sie bo nie mogl, zostal ujety i go poscic nie chcieli, ot co! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matura90 Re: szpital psychiatryczny IP: *.upc-j.chello.nl 25.11.06, 14:17 Rany Boskie, kochani! "Stopy Jego" byly fenomenalna zabawa. Przedstawienia szkolne byly oderwaniem od smutnej rzeczywistosci konca lat '80. Bylismy klasa liczaca same baby + paru meskich rodzynkow. Nie ukrywam ze poziom nauki w naszej 'cudonej" Sklodowskiej nie byl wysoki ale dawal duzo swobody. Rajdy w Bieszczady, zabawa w kolko teatralne czy tez prowadzenie sklepiku szkolnego z pachnacymi paczkami - wszystko to bylo bardzo dobra szkola zycia. Lacina wtedy tak bardzo znienawidzona byla dla mnie najlepsza podstawa do wiedzy jezykowej jaka dzis posiadam. pozdrawiam cala klase ogolna - Matura 1990 Zuza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr z IVc Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.net-serwis.pl 17.05.05, 23:03 Za moich czasów na klimat panujący w szkole wpływał sklep spożywczy (ten przy Marsa), do którego raz w tygodniu dowozili "pyfko" marki Warka. Towar ten był wtedy bardzo deficytowy i bardzo pożądany. Wystaczyło wtedy kilka przerw i towaru brakło. Kiedyś na zebraniu przedwyborczym odbywającym się w gmachu szkoły lokalni mieszkańcy zażądali zwiększenia przydziału złocistego płynu, bo uczniowie z XXIII LO im go wypijali. Funkcję integracyjną spełniał też nieistniejący już lokal "Olszynka" przy pętli tramwajowej. Tam chodziliśmy na wagary i herbatę. Właściciel gonił nas za wyjadanie cukru z cukiernic, bo wtedy był na kartki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katarzyna Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.aster.pl 20.05.05, 11:32 tak pamietam jak chlopcy na przerwie szli do sklepu po piwo i potem nie wracali na lekcje tylko szli do lasu za tory na pochyle drzewo i niezle sie bawili no i pan od PO byl nawiedzonym filozofem i udowadnial nam na lekcji ze dziura w kartce ktora my widzimy tak naprawde nie istnieje a nam tylko sie wydaje ze ja widzimy u szeblewskiego na lekcji byla cisza jak makiem zasial a jak po dzwonku nie stalismy w szeregu pod klasa to biegalismy trzy okrazenia dookola szkoly no iklasa byla super zgrana bylo nas mniej niz 20 sztuk chodzilismy razem na imprezy i nie bylo lepszych gorszych zawsze bylismy razem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr z IVc Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.net-serwis.pl 20.05.05, 19:11 Witam, Ja pamiętam Pana Szablewskiego jak nieszkodliwego misia (postura). Miał on swoje słabości typu siatka kartograficzna dla Afryki i rozpoznawanie skałek. Z geografii interesowałem sie tylko jedną absolwentką tego wydziału na UW - moją żoną. Pozdrawiam Piotr z IVc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr z IVc Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.net-serwis.pl 22.05.05, 19:09 Za rok będzie 60-lecie XXIII LO. Ciekawe, czy będzie zjazd absolwentów. Pozdrawiam, Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.geo.uw.edu.pl 23.05.05, 09:13 Ja pisałam maturę w 1996r. Bardzo dobrze wspominam Panią Ewę Maj - była moją wychowawczynią przez 2 miesiące. Przed śmiercią zdążyła pojechać z nami na wycieczkę! Często jestem na cmentarzu w Radości i o Pani Ewie nigdy nie zapominam!!!! Dyrektorem był P. Jakubicz - dla niektórych zbyt pobłażliwy... Matma z P. Bakunowską - super! Tak nauczyła, że miałam 5 z matmy u niej i na maturze, ale przede wszystkim później na studiach!!! Najgorzej było z polskim - otwarta walka naszej klasy z Cybulską!!! Jedyny komentarz: TOTALNA PORAŻKA!!! Gerard od geografii - hi hi ciekawe czy pamięta wybryki mojej klasy? Z angielskiego świetna Pani Polit, z niemieckiego Hans a później Monika, z biologii na poczatku ostra kobieta, ale nie pamiętam nazwiska, a potem pani Nowicka (chyba tak miała na nazwisko) - można się było z nią super dogadać! Ogólnie liceum świetne! Trafiłam też do super klasy - co poniektórzy nas pamiętają. Niektóre wybryki przeszły do historii - wiem od młodszych roczników! Zmorą naszej klasy była Pani Mróz od fizyki - szkoda, że nasza klasa nie trafiła do P. Sudoła i wspomniana już P. Cybulska! A jej zachowanie na maturze było poniżej krytyki!!! Ja jestem zadowolona z mojego liceum. Mam nadzieje, że będzie spotkanie absolwentów na 60-lecie istnienia. Słyszałam, że coś takiego jest w planach! A jeśli chodzi o poziom nauczania - nie mam zastrzeżeń! Ja sie tam dużo nauczyłam, bez problemu dostałam się na studia a teraz właśnie kończe pisać doktorat! Pozdrawiam nauczycieli i wszystkich absolwentów!!! P.S. A do imprez też służył nam lasek za torami. Potem znaleźliśmy jeszcze drewniany mostek nad kanałkiem za Marsa! Tam też było bardzo rozrywkowo... Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 10.06.05, 19:06 ciekawe ,ze tak malo luda. Mnie uczyla matematyki Bohunowa, pamietam jakas taka ciezka lekcje, na ktorej postanowila sprawdzic jaki mamy poziom i bylo cichutko i kazdy patrzyl z przerazeniem ktory numerek zostanie wyrwany. I w tej ciszy rozlegl sie przerazliwy wrzask swini-zazynali ja albo cos w tym stylu. Od razu Bohunowej odechcialo sie pytac. A nie wiem czy wiecie ,ze Wagner-(uczyl historii)chyba byl najbardziej czerwony w tej szkole. Byl opiekunem druzyny harcerskiej chyba najbardziej wywrotowej organizacji w Szkole. Bardzo trudno ukladala sie wspolpraca. Za moich czasow fajnie bylo tez w czasie przerwy zejsc do Cioci -czyli pani szatniarki. Bardzo milo ja wspominam, pare razy chyba nawet przyszyla mi guziki w plaszczu. Ale spotkania w szatni nie podobaly sie Wagnerowi. I schodzil i nas wywalal z szatni. Ale spotkala go kiedys kara zostal zamkniety ,chyba wlasnie w tej szatni. I przesiedzial pol lekcji. Mielismy w klasie dobrego szachiste i Sudol zapalony szachista, czasem z nim gral. Ale pamietam kiedys ktoras klasa na WF postawila samochod Sudola(malego fiata) w poprzek Naddnieprzanskiej. O malo Sudolowi okulary z nosa nie spadly jak to zobaczyl. O Szablewkim to moja mama ma wiecej do opowiedzenia, bo On nie znosil spozniania sie i nieobecnosci a ja sie wiecznie spoznialam, wiec moja mama byla stalym gosciem w szkole. Ale z gegrafii pamietam pytanie co to jest droga bita i ile jest (bylo) Martenowskich piecow w Polsce. Ale ja sie nie nauczylam geografii swiata u niego. Polskiego uczyla mnie Kasprzycka ,tez chyba miala syrenke. Kalinowski opowiadal kiepskie kawaly z ktorych trzeba sie bylo smiac. Owsiak dawal sie czasem naciagac na opowiesci o tym jakie siupy robili jak sam byl uczniem tej szkoly. Najciekawsze oczywiscie byly te fragmenty o Szpunarowej, ktora jego uczyla. Gosc byl w porzadku, wiec troche zaszokowal jak klasa ktora sie opiekowal poszla na wagary. I On jako wychowawca wyrzucil wszystkich ze szkoly musieli przynosic jakies podania o ponowne przyjecie do szkoly. Nikt nie spodziewal sie takiej reakcji. c.d.n. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej_b2 Re: Chyba jestem seniorem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.05, 14:32 Gdyby nie nr szkoły nie skojarzyłbym, że chodzi o moją „starą budę”. Za moich czasów imię takie nosiło liceum żeńskie na Saskiej Kępie, a my po prostu byliśmy „XXIII-ką”. Stąd wniosek, że w tym gronie chyba jestem seniorem. Jeśli się mylę, to niech odezwie się ktoś, kto pamięta takie postaci szkolne jak np.: prof. Franciszek Sparrow, pierwszy dyr. szkoły na Gocławku - mąż Heleny Sparrow prof. UW i jego następca, prof. Ratyński, następnie prof. St. Niewiadomski (polonista), poeta i pisarz, bratanek niechlubnej pamięci Eligiusza Niewiadomskiego, pani M. Matuszewska (geografia), matka poety R. Matuszewskiego (geografia), sawantka i sufrażystka salonów intelektualnych Petersburga pocz. XX w.; podobno Kaukaz i Bajkał pieszo obeszła z wycieczkami szkolnymi, pani M. Szypowska („Madame”), żona ppłk. J. Szypowskiego – szefa Uzbrojenia Kom. Gł. AK. (leżąc na noszach, dowodził obroną PWPW); podczas okupacji w ich willi „Alkazar” na Grochowie był tajny arsenał broni, prawnukiem jej jest C. Moreno – gwiazda programu „Europa da się lubić”, pani Mickiewiczowa (fizyka) ze słynnego adamowego rodu, ks. dr Nowak, katechet, pana M. Borzęcki (wf), em. rotmistrz kawalerii. Wszyscy niestety już chyba nie żyją. Inne postacie giną we mgle niepamięci, ale wszystkich po latach mile i czule wspominam. Pozdrawiam Kolegów - absolwentów wszystkich roczników Odpowiedz Link Zgłoś
edeka5 stara Skłodowska-Curie 11.06.05, 16:05 Cieszę się Andrzeju, że wspomniałeś o starej szkole im. M. Skłodowskiej-Curie na Saskiej Kępie. Moja mama jest jej absolwentką z lat 50-tych i mi ta nazwa kojarzy się tylko z tą już nie istniejącą szkołą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej_b2 Re: stara Skłodowska-Curie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.05, 18:00 Drogi Edku (jeśli dobrze odczytałem), na wstępie pozwolę sobie Szanowną Mamę pozdrowić serdecznie a wszystkich, zainteresowanych wprowadzić w trochę inny klimat. Były wówczas na Pradze Płd. cztery licea: jedno męskie A. Mickiewicza, dwa żeńskie Skłodowskiej- Curie i elitarne u sióstr Felicjanek w Wawrze oraz nasze nr XII koedukacyjne. Nasze liceum zostało utworzone z liceum męskiego, które poprzednio funkcjonowało w gmachu B-ci Albertynów przy ul. Grochowskiej, przy czym dziewcząt było zdecydowanie mniej. Byłem właśnie pierwszym rocznikiem koedukacyjnym i pierwszym, który rozpoczynał naukę w zupełnie nowym gmachu przy ul. Naddnieprzańskiej. 1 września powitał nas dyr. Sparrow, groźny starzec (tak nam się wydawało), który mówił z akcentem wschodnim. Sylwetkę jego znał cały Grochów: był wysoki, bardzo szczupły, lekko pochylony i ubierał się zawsze w sportowy garnitur, którego wyróżniającym elementem były pumpy. W pierwszych dniach jeszcze nie było wszystkich sprzętów i pomocy naukowych, więc przewoziliśmy je ze starego gmachu tramwajami i od pętli na Gocławku przenosiliśmy w rękach (!). Szliśmy więc grupami i pojedynczo niosąc jakieś globusy, mapy, stoliki, krzesła i td. i nikogo to nie dziwiło ani irytowało. Niebawem przymusowo rozwiązano liceum w Wawrze i naszą klasę zasiliły dziewczęta od Sióstr. Pojawiły się teraz arystokratyczne i stare, szlacheckie nazwiska; hr. Adam Chrzanowski, hr. Krystyna Jezierska, Teresa Radolińska i in. - wszystkich Was teraz pozdrawiam. Wprowadzili oni lepsze maniery i inny klimat. Zabawy szkolne, jakże inne od dzisiejszych, urządzaliśmy w swojej szkole lub byliśmy zapraszani do Skłodowskiej i tzreba wszystko bylo skonczyć o godz. 20. Kończę już, żeby nie zanudzić. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej_b2 Re:Korekta IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.05, 18:12 W ostatnim postcie zakradł się błąd. Oczywiście chodzi o liceum "XXIII" a nie "XII". Przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
edeka5 Re: stara Skłodowska-Curie 11.06.05, 19:31 Ze wspomnień Mamy wiem o wspólnych zabawach z męskim liceum Mickiewicza. Muszę spytać o Wasze liceum. W którym roku Wasze liceum otrzymało jako patrona Skłodowską-Curie? Czy może sztandar "starej" Skłodowskiej jest obecnie na Naddnieprzańskiej? Dzięki temu, że liceum było żeńskie, Mama była sztandarową, a nie jak obecnie jedynie przyboczną w szkolnym poczcie sztandarowym. Pozdrawiam - Elka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr z IVc Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.net-serwis.pl 12.06.05, 12:24 Witam, Chyba chodziliśmy do szkoły w podobnym czasie. Mnie matematyki nauczali Pani Danuta Sacewicz i Pan Andrzej Szkarłat zwany Pogorią (poruszał się jak pełnomorski jacht). Oboje zrobili to na tyle skutecznie, że matematyka stosowana stała się dla mnie i Doroty Jaworskiej z IVb wyuczonym zawodem. Ryszard Wagner (gość w kapeluszu z piórkiem) był rzeczywiście oryginałem. Był chyba również doktorem zootechniki. Po nim uczył mnie historii Pan Krzysztof Kawecki znany działacz prawicowy. Dlatego mieliśmy pełne spektrum poglądów politycznych. Opowieść o dr. Wagnerze zamkniętym w szatni jest autentyczna. On nas gonił za papieroski, które popalaliśmy w schronie przeciwlotniczym, wypełnionym makulaturą. Po skończeniu szkoły nigdy już mi fajki nie smakowały. Profesor Stefan Sudoł był i jest wzorcem w nauczaniu fizyki. On zawsze wiedział, czego uczeń nie wie, i jak potem tłumaczył. Jego zadania powodowały fałdowanie się kory mózgowej. Jestem mu za to bardzo wdzięczny. Po pierwszej klasie zadał mojej klasie wykonanie pracy wakacyjnej (30-40 zadań). Rozwiązywałem te zadania ponad tydzień, a potem pomagałem rozwiązywać inne zestawy co ładniejszym koleżankom (pozdrawiam Agatkę z domu R. i Agnieszkę rownież z domu R.). Wtedy nauczyłem się je rozwiązywać. Potem nawet na studiach nie miałem większych problemów z fizyką. Następną osobą, która miała wielki wpłym na moją edukację była Pani Anna Szpunar zwana cząsteczka. Bardzo lubiłem jej lekcje chemii. Pani Profesor organizowała dla nas dodatkowe lekcje na Wydziałach Chemii UW i PW. Człowiekiem przz duże "C" był w tej szkole Profesor Piotr Kalinowski, który uczył nas PO. Pan Profesor był wtedy wychowawcą równoległej klasy matematyczno-fizycznej, klasy inteligentnych nygusów. Pozdrawiam Dorotkę Jaworską i Rafała P. z IVb. Pamiętam ile razy Pan Kalinowski załatwiał swoim wychowankom tzw. ostatnią szansę na zaliczenie jakiegoś przedmiotu. Pan Kalinowski bardzo się o nich starał. Moją wychowczynią była Pani Małgorzata Krakowiak/Owczarek. Pani ta była młodą początkującą polonistką, która poznawała wtedy tajniki zawodu. Mogę więc powiedzieć, że byliśmy jej "królikami doświadczalnymi". Mam nadzieję, że doświadczenia, które Pani Małgosia na nas zdobyła, zostały spożytkowane w procesie nauki wielu pokoleń humanistów. Aby oddać sprawiedliwość, zawsze fascynowało mnie bogactwo języka i sposób wypowiedzi Pani Owczarek. Niestety nie opanowałem tej sztuki, ale znam wzorzec. Pozdrawiam, Piotr z IVc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katarzyna Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.aster.pl 13.06.05, 17:00 profesor Sudol jest sczcesliwie moim sasiadem ja moze talentu do fizyki nie mialam ale nauczycielem byl i jest fantastycznym teraz moje dzieci chodza do niego na nauczanie dodatkowe tzw. korki i chwala go pod niebiosa ,,mamo ja nareszcie wszystko rozumiem pan Stefan jest genialny,, itd itp :))))).POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr z IVc Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.pl 14.06.05, 10:13 Witam, Twoje dzieci mają szczęście. Fizyka z Prof. Sudołem to intelektualna przygoda. Poza tym zadania kształują faldki kory mózgowej. Ja miałem to szczęście być nauczanym przez Profesora. Dlatego żadne korepetycje z fizyki nie były potrzebne. Po prostu jakość procesu nauczania była wysoka. Jedynie na dwa tygodnie przed egzaminami na PW uczelnia zorganizowała bezpłatny (wtedy) kurs przygotowawczy. Ale był to tylko trening :-). Pozdrawiam, Piotr z IVc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.bait.pl / *.225.121.1.bait.pl 08.07.05, 18:58 Ja tez kończyłam XXIII w 1996r - Aga, chyba chodziłaś do klasy "c", co? Tak skojarzyłam po nauczycielach. Nichcący weszłam no to forum - jak miło powspominać, za rok 10-lecie matury. Alez to zleciało :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klasa ogolna Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.dialup.versatel.nl 09.07.05, 17:10 czy Szablewski nadal uczy? jezeli tak, to czy nadal jezdzi Syrenka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 23:21 Tak, chodziłam do "c"! A czy Ty może do "e" z Renatą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwan 1950 Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 20:13 Skończyłem Liceum w roku 1969.Bardzo miło wspominam tamte czasy.Dyrektorką szkoły była P Brzywczy.Polskiego uczyła P Szczepankowska,chemii P.Hoff, pózniej P Szpunar(czasteczka},fizyki ukochana P Mickiewicz,historii P Koprowicz,rosyjskiego P Mięgoć,PW znakomity P Kierzkowski.Wychowawca klasy był matematyk Pan Słowikowski.Inne nazwiska chyba z powodu demencji starczej gdzieś uleciały.Szkoda,że tak póżno znalazłem ten temat na forum.Może bedę miał szczęście i ktoś się jeszcze odezwie.Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jowita do Iwan IP: 78.133.158.* 21.11.07, 15:56 Ja kończyłam w 68. Wychowawczynią była p.Mickiewicz /nie zyje/, biologii uczyła p.Rapacka /nie zyje/, angielskiego p.Przybylska , polskiego moja ukochana Pani Profesor Popiel. Pozdrawiam kolegów i koleżanki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katarzyna Woch Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 14:53 Ja kończyłam w 98 :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.adsl.inetia.pl 23.06.05, 21:50 Coś mało nas. A może z Pragi Pd przeprowadzili się gdzie indziej ?? ABSOLWENCI XXIII LO ODEZWIJCIE SIĘ ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klasa ogolna Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.dialup.versatel.nl 03.07.05, 12:26 ten link dostalam od mojej przyjaciolki. jestem Matura '90 w przyszlym roku bedzie 15 lat. Szkola srenia to zamkniety rozdzial w moim zyciu ale przyznam sie ze byl cudowny. oczywiscie ze pamietam Szpunar, Szablewskiego, Sudola, i nasza straszna wychwawczynie Bochenek (sucha, glupia i do dupy nauczycielka). teatrzyki szkolne naszej paczki zdobywaly nagrody a my bawilismy sie przy tym po uszy. pozdrawiam wszystkich z Matury '90 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: 84.45.149.* 05.07.05, 00:49 He he he dobre Zuza dobre, he he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klasa ogolna Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.adsl.xs4all.nl 07.07.05, 13:31 "podaj pletfe M!" tak Bochenek to dupa do kwadratu. Nic i nikogo nie potrafi nauczyc. jej ukochanym powiedzeniem bylo ze nam sie uszy zwinal w trabke, czy cos takiego. jest strasznie malomiasteczkowa i niestety bardzo ale to bardzo nie inteligentna. jestem ciekawa czy ten zjazd w pszyszlym roku dojdzie do skutku? Matura '90 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: 195.117.255.* 06.07.05, 15:03 Bochenek to koszmar to babsko jeszcze uczy to znaczy udaje że uczy bo na wszystkich lekcjach pieprzy o swoich kotach, do matury chyba mnie nie przygotuje. Koszmarna baba i bardziej lubi chłopaków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.chello.pl 23.08.05, 00:21 Hej , hej w szerokim świecie :-D to były fajne czasy... próby teatralne w Łazienkach zamiast lekcji - to były czasy... Odpowiedz Link Zgłoś
terazpolka Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 18.07.06, 17:45 Biedna Bochenkowa, a to się jej dostało. A ja słyszłam, że ona jeszcze ze dwa lata później wspominała te przedstawienia i klasę z rozczuleniem. Szczerze mówiąc to i my dawaliśmy się jej we znaki. Może nie potrafiła, ale mam wrażenie,że chciała dobrze.... Ach przedstawienia.... Mam jeszcze w starych szpargałach scenariusz do "Rozprawy" i plakat reklamujący to przedstawienie w Starej Prochowni. Pozdrawiam wszystkich którzy to pamiętają.!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał przedstawienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 22:36 Agato, to Ty? Tu Michał. Nie wiem, kto tu jest kim, ale te przedstawienia to ja, Maciej, Agata, Zuza... mysmy je czynili pod szyldem "Stopy Jego" :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: przedstawienia IP: *.chello.pl 19.07.06, 21:38 A ja mam gdzieś jeszcze plastikowy znaczek z maską, który dostaliśmy w Starej Prochowni... swoją drogą - ciekawe czy zdobyty przez nas kryształ jeszcze stoi w szkolnej gablocie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TerazPolka Re: przedstawienia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.06, 13:45 Też mam ten znaczek! A czy kryształ stoi? Sama jestem ciekawa... Może kiedyś to sprawdzimy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TerazPolka Re: przedstawienia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.06, 13:42 To ja! Podesłałam ci linka, bo przypadkowo natknęłam się na to forum o Skłodowskiej. Fajnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc67 Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.acn.waw.pl 07.07.05, 14:11 Przypadkiem trafiłam na to forum. Matura 1996, klasa humanistyczna. Patrząc z perspektywy lata to były cudne i szalone. Teraz codziennie zjeżdzam z wiaduktu na Marsa i czasami z nutą nostalgii wykręcam głowę w kierunku Naddnieprzańskiej. Ale wtedy, w I semestrze dostałam tyle lach, że głowa boli. W podstawówce szczególnym orłem nie byłam (w Marysinie), ale wyniosłam rzetelną wiedzę (dwója to była wielka porażka). A w liceum na dzień dobry - 6 lach z polskiego (Kalinowska-Szczepankowska), 7 z geografii (Szablewski - siatka kartograficzna), nie wspominając o łacinie, gdzie 2 była w miarę pozytywną oceną bo skala ocen od 2 do 0 zawierała jeszcze sporo pozycji (nie pamiętam nazwiska nauczycielki). Rety to był koszmar. Dobiły mnie dwa niedostateczne otrzymane z języka polskiego w urodziny. Później było już zdecydowanie lepiej, choć z polskiego byłam nękana prawie do końca (miałam 13 stopni, inni po 3,4). A teraz - wspominając łezka kręci się w oku. Wagary, wygłupy, szaleni nauczycieli często przyprawiający o zawał serca. W słynnym sklepie przy Marsa spotkałam wróżbitę (w I klasie) - stojący za mną (oczywiście po browar) mocno podchmielony jegomość patrzył się na mnie, patrzył i w końcu wystękał "z takim zadartym nosem będziesz bardzo namiętną kobietą". Ha ha, po prostu urocze, moje pierwsze szlify. Ze wspomnień można byłoby książkę napisać, o przeżyciach w szkole i "po szkole". Pozdrawiam wszystkim, tych co skończyli, tych co się uczą i tych co dopiero planują. Po latach to są super wspomnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc67 Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.acn.waw.pl 07.07.05, 14:36 Ups, błąd. Matura oczywiście 1986 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr z IVc Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.net-serwis.pl 07.07.05, 22:12 Witam, Ja również napisałem maturę w pamiętnym roku Czarnobyla, czyli w 1986. Twoją klasę pamiętam, bo były same ładne dziewczyny. Pamiętam brunetkę Asię P., dwie bliźniaczki, Agnieszkę - artystkę cyrkową, oraz Ewę - blondynkę. Jedna z was, Monika wyszła nawet za mąż za mojego kolegę z podstawówki Piotra S. Ja byłem w biol-chemie, ale interesowały mnie wtedy tylko ścisłe przedmioty. Tak pozostało do dziś. Mam nadzieję, że w przyszłym roku szkoła zorganizuje jakieś uroczystości rocznicowe. Pozdrawiam, Piotr z IVc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc67 Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.acn.waw.pl 08.07.05, 16:40 Po 20 latach mam już trudności z przypisaniem imion do twarzy. Chyba muszę wyciągnąć stare zdjęcia i spróbować odkurzyć pamięc Jedno jest pewne Agnieszka Cyrkówka to byla moja bardzo bliska kumpela. Nawet jeździłam z nią do cyrku w Julinku. Teraz mieszka na stałe we Włoszech (mąż Włoch) i tylko czasami bywa w kraju. Z nią to były przygody i szaleństwa. Uff dobrze, że przeżyłam. Przez ten cyrk o mały włos nie zdała matury, bo niejaki pan Garstka (od francuskiego) uznał, że żarty sobie z niego robi. Na szczęście zachorował w tym czasie na półpasiec i nie był obecny na ustnym. Radości Agnieszki K. nie da się opisać słowami. Blondynka Ewa ale M. to wyszła za mojego kolegę z podstawówki, tudzież również ucznia XXIII L.O. (mat-fiz) Sławomira P. Niestety straciłam kontakt. Również liczę na zjazd w przyszłym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska o cyrkowce?? 13.07.05, 12:53 Czy to sama Agnieszka , ktora uczyla sie robic wymyk (czy jakos tak to zwal) wlasnie na egzamin do szkoly w Julinku? co sie z nia dzialo przed wyjazdem do Wloch zostala cyrkowka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc67 Re: o cyrkowce?? IP: *.acn.waw.pl 13.07.05, 14:13 Pewnie tak. Skończyła szkołę cyrkową i latała pod kopułą na palocie (chyba tak to się nazywa). Odważna kobitka. Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska Re: o cyrkowce?? 05.08.05, 19:41 odwazna nie ma co. I zawsze byla taka usmiechnieta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: big_bud Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.crowley.pl 17.08.05, 13:19 he he, tez milo wspominam lata spedzone w tej szkole:) kto jaral tam ziolo niech sie wpisuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr z IVc Hymn XXIII LO IP: *.net-serwis.pl 21.08.05, 11:04 Witam wszystkich, Za moich czasów XXIII LO miało hymn. Zaczynał się on od słów "Prowadzi nas słoneczny marsz..". Czy hymn ten jest obecnie używany przez szkołę? Gdzie w Sieci można znaleźć słowa tego marsza? Niestety, czas wymazał je z mojej pamięci. Pozdrawiam, Piotr z IVc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr z IVc Re: Hymn XXIII LO IP: *.net-serwis.pl 23.09.05, 19:28 Witam, Może ktoś z szanownych absolwentów pamięta słowa hymnu szkoły? Kto był autorem słów? Pozdrawiam, Piotr z IVc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczynski Michał Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.polisa-zycie.pl 22.08.05, 09:46 Mój ojciec, matka i żona też skończyli to liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
pwysocki Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 24.09.05, 18:46 Ja. 12 lat temu. IVD To były piękne czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
marga1607 Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 25.09.05, 00:56 miło wrócić do tamtych czasów! może odezwie sie ktoś z rocznika[maturalnego oczywiście]1985!ktoś od prof.Z.Władyki-miałam okazję być jedną z jej wychowanek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr z IVc Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.net-serwis.pl 09.10.05, 17:40 Witam, W przyszłym roku XXIII LO obchodzi jubileusz. Czy ktoś coś wie o zjeździe absolwentów? Pozdrawiam, Piotr z IVc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr z IVc Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.net-serwis.pl 26.10.05, 20:01 Jaki jest oficjalny adres internetowy XXIII LO ? Pozdrawiam, Piotr z IVc Odpowiedz Link Zgłoś
pwysocki Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 27.10.05, 23:04 Znalazłem dwie strony www.liceum23.waw.ids.pl www.lo23.int.pl ale żadna nie działa :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klasa ogolna Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.adsl.xs4all.nl 31.10.05, 16:57 no to drogi Piotrze nalerzy zadzwonic do sekretariatu i sie dowiedziec. tel: 610 63 61 ze wzgledu na to ze w Polsce bywam od czasu do czasu mam nadzieje ze ktos z was zadzwoni i podzieli sie z nami jakimis blizszymi informacjami. klasa ogolna, matura '90 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klasa ogolna Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.adsl.xs4all.nl 31.10.05, 17:01 nalerzy = nalezy oeps! to brak polskich tekstow..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr z IVc Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.crowley.pl 04.11.05, 11:23 Witam, Dzwoniłem do XXIII LO. Oficjalny adres strony to www.liceum23.neostrada.pl Niestety, większość opcji stony nie działa. Z tego powodu Maria Skłodowska-Curie przekręca się w swoim Panteonie :-) Pozdrawiam, Piotr z IVc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klasa ogolna Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.adsl.xs4all.nl 08.11.05, 13:48 Drogi Piotrze, najmocniej dziekuje za te wiadomosc oraz dzieki za wykonany telefon. mam nadzieje ze Wielki Zjazd Absolwentow odbedzie sie w przyszlym roku. pozdrawiam, matura '90 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIc Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.05, 10:15 Pozdrawim wszystkich absolwentów z 97 roku i niektórych z '96, mojego wychowawcę Gerarda i całe ciało pedagogiczne a wsród nich U.Cybulska, Kędziorek, Mariola Bujak :), Rakowski, P.Kalinowski, M.Siekaj, p. Urbaś (na pewno wszyscy z mojej klasy ją pamiętaja) oczywiście ukłony dla Pani Dyrektor Bakunowskiej. Moi koledzy też lubili chodzić na wagary za tory... jak widać to już tradycja uczniów Skłodowskiej Karolina IVc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzik Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 10:49 Witam Moja mama uczyła w tej szkole, chyba od 1962 r, jak długo nie wiem. Spotkam się, pogadam i zapytam.Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kon Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 15:22 a kto robil mature AD 1992? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyan92 Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 17:20 jaaaa, jaaaa! Witam pana Konia :) Dodaję, że męskie grono klasy "ogólnej" IVd/mat92. w KOMPLECIE(6) trzyma się razem już 16lat! Odpowiedz Link Zgłoś
philosomatika Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 17.12.07, 12:57 ja tez konczylem, ale w 2004 sie czlowiek skonczyl edukowac w tym dziwnym miejscu he - IIIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwan 1950 Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 20:35 Skończyłem Liceum w roku 1969.Bardzo miło wspominam tamte czasy.Dyrektorką szkoły była P Brzywczy.Polskiego uczyła P Szczepankowska,chemii P.Hoff, pózniej P Szpunar(czasteczka},fizyki ukochana P Mickiewicz,historii P Koprowicz,rosyjskiego P Mięgoć,PW znakomity P Kierzkowski.Wychowawca klasy był matematyk Pan Słowikowski.Inne nazwiska chyba z powodu demencji starczej gdzieś uleciały.Szkoda,że tak póżno znalazłem ten temat na forum.Może bedę miał szczęście i ktoś się jeszcze odezwie.Pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.chello.pl 29.11.05, 23:03 choć skończyłam w 1986 r., to częśc nazwisk jakby znajomowa i to bardzo .... Szczepankowska, moja wychowawczyni, odeszła w tymże roku na emeryturę. Ależ dała mi w kość, na dzień dobry w 1 klasie 2 lachy na jednej lekcji w moje urodziny. W każdy poniedziałek rano zaczynała pytanie od mojej osoby, bo wiedziała, że w czasie wolnym nic nie robię. A to tylko namiastka. Pani Koprowicz również pozostawiła trwały ślad w mojej pamięci - gestykulacyjny wykład przed mapą z Wędrówki Ludów mam przed oczami jakby to było wczoraj. I te jej kwiatki .... Wszystkie stresy dawno wybaczone, wielki szacunek dla ww. Pań. Może ktoś wie co u nich słychać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwan 1950 Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 12:34 Tak to prawda Pani Szczepankowska była bardzo wymagajaca.Standardem była lufa za stwierdzenie "był młodym chłopcem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr z IVc Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.net-serwis.pl 07.01.06, 09:37 Cy są jakieś nowe informacje o Zjeździe Absolwentów ? Piotr z IVc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad998 Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 17:32 Witam, dzięki pomocy kolegi podaję słowa Hymnu XXIII LO M. Skłodowska Curie: "Prowadzi nas słoneczny marsz, Za krokiem krok, za rokiem rok, W idące dni, w radości czas, Więc równaj krok, wyrównaj krok. Nie żałuj sił, by naprzód iść, Choć każdy dzień dodaje lat, Płomiennych serc i silnych rąk Potrzeba by świat poddźwignąć. Matura to jest skoczni próg, I trzeba nam wciąż naprzód iść, Przez wiele dni, przez wiele lat, A każdy trud wawrzynu liść. Więc równaj krok, wyrównaj krok, Prowadzi nas słoneczny marsz, Płomiennych serc i silnych rąk, Potrzeba by świat poddźwignąć." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr z IVc Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.net-serwis.pl 10.01.06, 22:35 Serdecznie dziękuję za słowa Hymnu XXIII LO. Ile optymizmu jest w słowach tego utworu :-). Ciekawe, czy szkoła go jeszcze używa w trakcie uroczystości? Wydaje się, że XXIII LO trochę wstydzi się swojego Hymnu, bo nie publikuje jego słow na stronach www. Pozdrawiam konrada998 oraz jego kolegę i gratuluję świetnej pamięci. Pozdrawiam, Piotr z IVc - matura 1986 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad998 Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 06:01 Podaczas uroczystości była śpiewana zazwyczaj pierwsza zwrotka (kolejne mało kto pamiętał;)), Pozdrawiam, Konrad-matura 2004 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MUrban IV D' 93 Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.bait.pl / *.225.121.1.bait.pl 12.01.06, 11:45 Echhh zeby to wrocilo te piwko w sklepie na Naddnieprzanskiej, fajki za krzaczorami, no i caly zestaw Bohunowa, Kawecki, Szabla, Kalinowski, Jakubicz itd. Pozdrawiam caly rocznik 93 a w szczegolnosci klase ogolna z angielskim z dumna literka D:) Moj mail kontaktowy : Urbi74@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.aster.pl 13.04.06, 00:30 ja tez do sklepu zasowalem i do d chodzilem. Jaralem pod z boku szkoly. to byly czasy. ja wypadlem dosyc szybko. wiecej mnie nie bylo niz bylem hehehehe rxe@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
on-na Re: xxIII lo m. skłodowska curie - kto kończył ?? 06.03.06, 08:54 Maturę zdawałam 16 lat temu, chodziłam do klasy humanistycznej z rozszerzonym francuskim. Nauczyciele zmieniali się często - francuski mieliśmy najpierw z p. Adrianą Lewandowską, potem Barbarą Borowską, a maturę pisaliśmy (chyba z 7 osób do niej przystąpiło a zdały 3)z Michalską, która w IV klasie zaczęła nas uczyć. Wychowawczynią nyła matematyczka, pani Małgosia Karpezo. Historię mieliśmy z panią Koprowicz, ale w IV klasie przejął nas Zaremba (dziś pracujący w Newsweeku, często go widać w telewizji). Geografii uczył Szablewski, fizyki Sudoł, w-f Kaleta, PO Kalinowski a rosyjskeigo pani Haber, której trzeba było targać akordeon na lekcje (śpiewała rosyjskie czastuszki!) W porównaiu z podstawówką (koszmar), tomoje liceum wspominam bardzo ciepło. Jedyna osoba, która obrzydzała (skutecznie) nam naukę, to Szpunarowa od chemii. Tłuste, sepleniące babsko. Przez dwa lata kuliśmy głównie chemię, zamiast przedmiotów związanych z kierunkiem humanistycznym... Żelazowskiej od łaciny nikt nie brał na serio. Ciekawa jestem, czy odezwie się ktoś z mego rocznika??? Odpowiedz Link Zgłoś
on-na Re: xxIII lo m. skłodowska curie - kto kończył ?? 08.03.06, 17:30 Nikogo już nie ma???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr z IVc Re: xxIII lo m. skłodowska curie - kto kończył ?? IP: *.itwl.pl / *.crowley.pl 09.03.06, 14:16 Witam, Ze zdjęć na stonie szkoły wynika, że niektórzy się ostali. Pozdrawiam, Piotr z IVc Matura 1986 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matura 1969 Wojtek Re: xxIII lo m. skłodowska curie - kto kończył ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 19:15 Cząsteczka czyli P Szpunar w latach 1968/69 nie była taka najgorsza.Potrafiła zarazić chemia parę osób.Widocznie pózniej sie zmieniła.Natomiast historyczka P Koprowicz nie była lubiana przez uczniów tamtych lat.Była to osoba wyjątkowo złośliwa i chyba nie do końca sprawiedliwa.Przynajmniej w naszym odczuciu.Pozdrawiam wszystkich uczestników tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
on-na Re: xxIII lo m. skłodowska curie - kto kończył ?? 12.03.06, 11:40 Szpunarowa nei była najgorsza? Rany boskie!!! Zapewniam Cię, że te 20 lat później była najgorszym belfrem w XXIII LO. I - o zgrozo - nikt nam nie wierzył, że baba zatruwa nam życie ponad miarę. Nauczyciele tylko wzruszali ramionami, że "o, normalka, młodzieży nie chcesię uczyć, to sobie wymyśla, że nauczyciel niesprawiedliwy". A nam chodziło o to, żeby chemia nie była naszym przedmiotem Numer 1, żebyśmy mieli więcej czasu na języki i historię, zgodnie z kierunkiem (humanistyczny), a nie zakuwali jak ci z biol.-chem. Grono pedagogiczne było mocno zgorszone naszym wystąpieniem do pani dyrektor (dyrektorką była wówczas p. Anna Jarota) o zmianę nauczyciela. Pani dyrektor walnęła nam pouczającą mówkę, że "jak się materiału nie rozumie, to trzeba paznokietki w rękę wbić i uczyć się, uczyć i uczyć". Tę wypowiedź pamiętam do dzisiaj... Ręce nam opadły i zbarakłopary, żeby pisać do kuratorium. W końcy tej chemii mieliśmy tylko 2 lata, jakoś przetrzymaliśmy. Ale mało było osób, które nie brały korków z chemii, nie kupowały dodoatkowych książek itd.... Koprowicz nie umiała przekazać wiedzy (a zasób takowej miała spory), do dziś pamiętamy za to jej powiedzonka ("A pod tą gruszką siedział Kościuszko", "Musi być baza i nadbudowa", "Kiedyś Napoleon, teraz wy"). Jak sobie wyrobiła na czyjś temat złe zdanie, to się tego trzymała. I vice versa. Poza tym organizowała nam soboty - tzn. dla chętnych. Lataliśmy z nią do Kampinosu, na włóczęgi gdzieś za Pilawą, do muzeów, galerii, na odczyty... Biegało nas tak z 10 osób (same dziewczyny!), a nieraz wyruszałyśmy bardzo rano... Przecież nie musiała tego robić - a chciało się jej! I chwała jej za to. Tak jak SUdoł organizował kółko szachowe w soboty... Można było wtedy przyjść i poprawić zawalone klasówki. Astronomia z nim była super fajna, pamiętam do dziś. A kamienie Szablewskiego? Pamięta to ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr IVc Re: xxIII lo m. skłodowska curie - kto kończył ?? IP: *.itwl.pl / *.crowley.pl 20.03.06, 13:29 Profesor Szpunar była super. Nie wolno jej tak opisywać. Nikt tak jak ona nie potrafił nauczyć chemii. Chemia była super, tylko niektórzy tego nie chcieli dostrzec. Chemia wraz fizyką i matematyką uczyły logicznego myślenia. Pani Profesor współorganizowała pokazowe lekcje chemii na UW i PW. Wkładała w to dużo serca. O jej sukcesach świadczy spore grono absolwentów XXIII LO farmaceutów i chemików. Pozdrawiam, Piotr z IVc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: xxIII lo M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.centertel.pl 16.03.06, 16:00 Czy ŚP p.EWA MAJ uczyła geografii czy matematyki? Odpowiedz Link Zgłoś
pwysocki Re: xxIII lo M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 16.03.06, 18:54 Gość portalu: monika napisał(a): > Czy ŚP p.EWA MAJ uczyła geografii czy matematyki? WF uczyła. Odpowiedz Link Zgłoś
on-na Re: xxIII lo M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 17.03.06, 11:44 Nas WF uczył Kalata. Ja byłam wiecznie zwolniona, ale dziewzyny skarżyły się, że im otwierał drzwi od szatni, gdy się przebierały, że, niby to pokazując, jak prawidłowo zeserwować piłkę- obmacywał. I że skargi do wychowawczyni nic nie dawały... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: xxIII lo M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.aster.pl 17.03.06, 12:53 Witajcie, najmilej wspominam Osiaka - pamiętam, że chcieliśmy się złożyć na samochód dla niego (kupił mieszkanie na drugim końcu Warszawy i przenióśł się do LO im. Kochanowskiego), żeby nas nie zostawiał przed maturą :-) Historii (w dramatyczny sposób) uczyła Koprowicz, która powiedziała mojej matce, że nie skończę żadnych studiów - mam dwa fakultety i niebawem doktorat. Przykre, że pani Maj nie żyje - przypominała mi Doris Day - urodą i uśmiechem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr z IVc Re: xxIII lo M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.itwl.pl / *.crowley.pl 20.03.06, 13:20 Jacuś, to chyba nie możliwe :-) Pozdrawiam, Piotr z IVc Odpowiedz Link Zgłoś
pwysocki Re: xxIII lo M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 21.03.06, 18:36 Kalata na mojej studniówce był z bardzo seksowną małżonką. Wszystkim nam kopary opadły. PS. To była jego druga żona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Re: xxIII lo M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.aster.pl 13.04.06, 00:31 Kujonik????????????????????????????/ To ty??????????????????????????/ rxe@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: xxIII lo M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.aster.pl 12.04.06, 14:10 Były inne Ewy w tej klasie ;-))) Ewa B., Ewa S. i ja Pozdrawiam Cię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: xxIII lo M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.aster.pl 12.04.06, 16:32 A... była jeszcze (o ile mnie pamięć nie myli) Ewa Z. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EwkaZ Re: xxIII lo M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 15:12 Część to jak...troche czasu mineło, ale piegi mam te same. Ma ktoś kontakt do marcina? Odpowiedz Link Zgłoś
horse72 Re: xxIII lo M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 12.11.06, 21:05 a o ktorego chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EwkaZ Re: xxIII lo M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 13:40 Moczarskiego na stałe mieszkam canada i mam 3 dzieci...Odezwijcie się Odpowiedz Link Zgłoś