Dodaj do ulubionych

Drugi Grochowiak dostał NIKE

02.10.05, 23:19
No może ćwierćgrochowiak : ) Tegoroczny laureat, Andrzej Stasiuk, mieszkał
parę lat z ówczesną wybranką przy Kobielskiej. Pracował w charakterze
sprzątaczki w legendarnym SOS-ie - Społecznym Ośrodku Socjoterapii w dawnym
gmachu Albetynów przy Wiatraku. W barze Grochowskim przebałaganiał godziny,
co opisał potem w gazetach. Przez Grochów i Olszynkę G-ską prowadzał swoich
bohaterów m.in. "Dziewięć" i "Jak zostałem pisarzem".
Ale Stasiuk, to nie pierwszy grochowiak, który sięgnał po NIKE. NIKE
czytelników pierwszej edycji nagrody dostał Zygmunt Kubiak za "Mitologię
Greków i Rzymian".
Obserwuj wątek
    • Gość: kiwi Re: Drugi Grochowiak dostał NIKE IP: *.chello.pl 03.10.05, 08:02
      Dzięki! Zawsze nie mogę się nadziwić, skąd czerpiesz niestrudzenie te wszystkie
      ciekawostki i informacje!
      • pol-a Re: Drugi Grochowiak dostał NIKE 03.10.05, 20:18
        Kiwi, wścibskość mam po ojcu : )
    • spacey1 Re: Drugi Grochowiak dostał NIKE 03.10.05, 11:13
      Parę sprostowań. Zygmunt Kubiak wygrał plebiscyt czytelników, ale nie w
      pierwszej, a w drugiej edycji nagrody, kiedy to wygrał Piesek przydrożny Miłosza.
      Nazywa się to Nike czytelników, ale bądźmy szczerzy, ma to kompletnie inny
      wymiar. Oczywiście jest to bardzo miłe, ale bardzo szybko sie o zwycięzcach
      plebiscytu publiczności zapomina, a o laureatach prawdziwej NIKE nie.
      Dodam, że pracuję w wydanictwie, z którym Pan Kubiak był związany w ostatnich
      latach swego życia i gdzie wydał Mitologię, Dzieje i Literaturę Greków i
      Rzymian. Wspaniały, mądry i ciepły człowiek. Miałam okazję spędzić z nim prawie
      dwa tygodnie na wyjeździe do Włoch śladami antyku.
      Mitologia cieszyła sie ogromnym powodzeniem, miała rekordowy nakład i oczywiście
      wygrana w plebiscycie czytelników świadczy o tym, że została świetnie przyjęta
      wśród nich. A z tego każdy wydawca byłby dumny, a i autor oczywiście.

Jego odejście bardzo nas zasmuciło, naprawdę był takim dobrym duchem naszego
      wydawnictwa...
      Pozdrawiam

• pol-a Re: Drugi Grochowiak dostał NIKE 03.10.05, 12:12
        Mea maxima culpa, w drugiej edycji Zygmunt Kubiak dostał nagrodę publiczności
        Wyborczej. Tak. Oczywiście, że to ma inny wymiar - także finansowy (za NIKE od
        jury dziś się dostaje statuetkę i 100 tys. zł, a za NIKE od czytelników -
        okolicznościowe pióro. A "Pieskowi" Miłosza chyba nigdy nie uda się nawet
        zbliźyć nakładem do "Mitologii", czego nie mówię z przekąsem, choć nie jest to
        największa książka Noblisty.
        Kubiak zaś wielokrotnie powtarzał o swoim przywiązaniu do Grochowa na rzecz
        którego niedługo po wojnie porzucił królewsko-stołeczny Kraków, w co zapewne
        krakusy nie uwierzą, zwłaszcza, źe piszę te słowa nie dość, źe z W-wy, to
        jeszcze jej "gorszej" części.
        Spacey, znaczy się, źe zacni przedstawiciele Świata Książki mieszkają na Pradze
        Płd.? :)
        Czy prof. Kubiak opowiadał Ci o swoim Grochowie ?
        • spacey1 Re: Drugi Grochowiak dostał NIKE 03.10.05, 14:25
          Owszem, mieszkam na ul. Szaserów, w tej "jeszcze gorszej" części :)
          Nie wiem, może Cię rozczaruję i to w dwójnasób. :)
          Zygmunt Kubiak nie był profesorem i zwracał nam zawsze uwagę, aby Go nie
          tytułować w ten sposób.
          A co do Jego opowieści, to wierz mi lub nie, ale On żył w zupełnie innym
          wymiarze. On żył w Antyku i nawet przy śniadaniu w hotelu potrafił zawisnąć nad
          posilającym się Krzysztofem Vargą aby mu przekazać swoje przemyślenia, jakie
          miał w nocy po dyskusji dnia poprzedniego :)
          Dźwigał ze soba wielką torbę z ksiązkami, którą wszyscy po kolei pomagali mu
          nieść. Przed każdym obiektem wyjmował jedną z książek z torby i długo stał
          studiując na przemian to dzieło, to stronice książki.
          Czasem niosła tę torbę Jego Żona Hania, a jak ktoś chciał jej ją odebrać,
          mawiała: nie trzeba, a już w szkole tornister za nim nosiłam...
          Drugim swiatem Kubiaka była Ameryka i dzieje amerykańskiej demokracji. O czym
          mało się wie.
          A że mieszka na Grochowie dowiedziałam się, gdy podwoziliśmy Go po wycieczce pod
          dom. :)
          Aha, dodam jeszcze, że nie jestem żadnym prezesem, ani dyrektorem wydawnictwa,
          nie pracuję też w promocji. To tak na wypadek, gdyby ktoś chciał mnie posądzić o
          reklamę. Po prostu kocham ksiązki i mocno kibicuję mojemu wydawnictwu.
          • pol-a Re: Drugi Grochowiak dostał NIKE 03.10.05, 20:16
            Na własne uszy słyszałem jak Go na jednym spotkaniu autorskim publiczność tytułowała profesorem.
            No ale nawet jeźeli awansem, to nic zmienia. Żył antykiem, który wywiódł z ... Grochowa. Mówił o tym
            tygodnikowi Polityka. Mniej więcej tyle, że niedoścignionym wzorem ładu, którego potem szukał u
            Greków był dom z ogrodem jego dziadków na Grochowie.
            Z Grochowa sobie żonę wziął. Potem żyli długo i szczęśliwie blisko rodzinnej okolicy, w bloku na
            Saskiej Kępie.
            Spacey, a może zdradzisz co Autor mówił o Grochowie? Nie wydamy Cię przed Bertelsmannem : )
            • spacey1 Re: Drugi Grochowiak dostał NIKE 03.10.05, 21:13
              No jednak nic nie mówił, a przynajmniej nie mnie :)
              pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka