Dodaj do ulubionych

przedszkola na Pradze Pld. nie maja pieniedzy

18.10.05, 19:51
podobno kasa dzielnicy jest pusta i zabraklo na finansowanie przedszkoli;
rodzice poproszeni zostali o dobrowolne datki, co tez uczynie, bo zalezy mi,
zeby dziecko mialo znosne warunki;

jednak zastanawiam sie, o co tu chodzi? przeciez koszty funcjonowania
przedszkoli mozna bylo oszacowac i dostosowac do nich oplaty; czy to takie
trudne?
Obserwuj wątek
    • 444a Re: przedszkola na Pradze Pld. nie maja pieniedzy 18.10.05, 21:28
      Z pewnością osobistą odpowiedzialność ponosi Kaczyński. Pani Gienia z
      warzywniaka sama widziała, jak w nocy rozpruwał kasę pancerną z setkami milionów
      złotych, które zgromadziły ciężką pracą praskie przedszkola.

> podobno kasa dzielnicy jest pusta

Podobno to, podobno tamto. Trochę więcej konkretów plizz.
      • robisc Re: przedszkola na Pradze Pld. nie maja pieniedzy 18.10.05, 22:12
        konkret jest taki, ze przedszkole nie dostalo pieniedzy z dzielnicy i prosi o
        nie rodzicow;
        • 444a Re: przedszkola na Pradze Pld. nie maja pieniedzy 18.10.05, 23:59
          A może nie dostało dlatego, że np. nie przedstawiło sprawozdania z wydatków?
          • 444a Re: przedszkola na Pradze Pld. nie maja pieniedzy 19.10.05, 00:08
            Nie, wiem jaka jest sytuacja. Napisałem jak napisałem, po dyskusji obok i
            zwalaniu wszystkiego na jedną osobę.
            Przyczyny nie wydania pieniędzy mogą być różne. Jak znam życie to przedszkole
            będzie tłumaczyć, że to nie z jego winy. Miasto też będzie się wybielać.

Powodem może być uchwała radnych o zmniejszeniu funduszy. Mogą być zasady
            przyznawania dotacji (np. od ilości dzieci), dotacje uzależnione od czegoś tam,
            brak sprawozdania - podstawy przyznania dotacji (m.in. hospicjom),
            i wiele, wiele innych.
    • 9b9 Które przedszkole? (nic) 19.10.05, 08:38
      • robisc Re: Które przedszkole? (nic) 19.10.05, 20:12
        podejrzewam, ze wszystkie dostaly to samo pismo z urzedu dzielnicy; wynika z
        niego, ze pieniadze sie skonczyly do odwolania, nie ma m.in. na pensje dla
        nauczycieli i ze wobec tego przedszkola maja oszczedzac :(
        ciekawe na czym?
        • 444a Re: Które przedszkole? (nic) 19.10.05, 22:27
          Gdyby było tak jak piszesz, to o tym fakcie trąbiłaby na okrągło telewizja.
          • robisc Re: Które przedszkole? (nic) 20.10.05, 06:25
            444a napisał:

> Gdyby było tak jak piszesz, to o tym fakcie trąbiłaby na okrągło telewizja.

coz, pisze o tym co widzialem, a czy problem jest na tyl wazki, zeby trabila o
            tym na okraglo TV? nie sadze; najprawdopodobniej jednak media jeszcze o tym nie
            wiedza
            • 444a Re: Które przedszkole? (nic) 20.10.05, 08:44
              Gdyby zabrakło pieniędzy na przedszkola (i szkoły) i w dodatku takie pismo
              wysłałyby urzędy, to pierwsze wiedziałyby o tym media.

Poza tym mamy jeszcze kampanię wyborczą, w mediach więcej zwolenników ma Tusk,
              już on by się postarał o nagłośnienie sprawy bądź, co bądź z miasta jego konkurenta.

Niestety zbyt często różni urzędnicy, zwalają całę zło na tajemnicze siły np.
              "miasto".
              • Gość: maag rembertowskie przedszkole też... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 09:27
                tylko nas (rodziców) poproszono o przynoszenie do przedszkola materiałów
                papierniczych (kredki, farby, bloki, papier ksero itp...) a wcześniej nigdy
                tego nie robiono.
                • 444a Re: rembertowskie przedszkole też... 20.10.05, 10:23
                  > tylko nas (rodziców) poproszono

Ale czy to dowód na cokolwiek? Jak Cię poproszę o pieniądze/chleb, to nie
                  znaczy, że mi brakuje.

Żeby nie było, nie twierdzę, że np. radni nie odebrali pieniędzy przedszkolom,
                  tylko że na razie nic naprawdę nie wiadomo.
                  • robisc Re: rembertowskie przedszkole też... 20.10.05, 19:14
                    wiadomo: widzialem pismo z urzedu dzielnicy
                • Gość: Esmeralda_pl Re: rembertowskie przedszkole też... IP: *.future-net.pl 20.10.05, 19:29
                  A co w tym dziwnego?????????????????? Zawsze tak było!!! Wyprawkę zawsze dawało
                  się na poczatek roku... ile płacicie za przedszkole? policzcie jakie są
                  rzeczywiste koszty pobytu w przedszkolu waszego dziecka
                  • robisc Re: rembertowskie przedszkole też... 20.10.05, 19:48
                    Gość portalu: Esmeralda_pl napisał(a):

> A co w tym dziwnego?????????????????? Zawsze tak było!!! Wyprawkę zawsze dawało
                    > się na poczatek roku... ile płacicie za przedszkole? policzcie jakie są
                    > rzeczywiste koszty pobytu w przedszkolu waszego dziecka

wyprawka swoja droga - tez dalem; nie mam nic przeciwko pokryciu realnych
                    kosztow funckjonowania przedszkola w cywilizowany sposob; ale kiedy nauczycielki
                    zebrza o pieniadze i na dowod przedstawiaja mi urzedowe pismo, to cos nie jest
                    w porzadku
                    • Gość: m pensja IP: *.kornet.waw.pl 21.10.05, 11:02
                      Moja siostra pracuje w przedszkolu i pensje otrzymala.
                      Nie widziala rowniez zadnego pisma.
                      Byc moze, ze pod koniec roku brakuje pieniedzu w kasie miasta,
                      ale wiem, ze przedszkola miewaja wlasne rezerwy.
                      Problemem jest to, ze panstwo nie doplaca do dzieci,
                      ktore przebywaja w przedszkolu do 5 godzin dziennie.
                      A takich jest coraz wiecej.
                      • pantalon znow artykul z Rzepy 21.10.05, 12:23
                      • Gość: ewak Re: pensja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 16:02
                        Czy możesz coś więcej napisać na temat tego uczęszczania do przedszkola do 5
                        godzin bezpłatnie? Czy dobrze zrozumiałam? Czy regulują to jakieś przepisy?
                        • Gość: rrr Re: pensja IP: *.chello.pl 21.10.05, 21:19
                          Spokojnie. Z tego co mi wiadomo, to od kiedy tzw. klasa "0" stała się
                          obowiązkowa, to sworzyła się szansa zapisania dziecka do przeczkola na 5
                          godzin. Często przedszkola tworzyły lub tworzą specjane grupy. Jednak rodzice
                          tych dzieci zwolnieni byli tylko z opłaty stałej (która idzie do gminy), a za
                          żywienie i zajęcia dodatkowe, oczywiście musieli płacić. Teraz coraz częściej
                          słyszę, że klasy "0" tworzą szkoły.
                          • Gość: ewak Re: pensja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 21:47
                            Ale chodzi mi o konkretne przepisy mówiące o tych 5 godzinach zwolnionych z
                            opłaty podstawowej?
                            • Gość: m 5 godzin IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.10.05, 22:15
                              Rodzice sa zwolnieni ze stalej oplaty za przedszkole
                              czyli ok. 85 zl miesiecznie, jesli ich dziecko przychodzi
                              na najwyzej piec godzin w ciagu dnia (7:30-12:30).
                              Po obiedzie trzeba dziecko zabrac.
                              Placi sie natomiast za sniadanie i obiad (ok. 4,80 zl za dzien)
                              oraz za zajecia dodatkowe, ktore nie sa obowiazkowe.
                              Z jedzenia nie mozesz zrezygnowac, ale zajec dodatkowych brac nie musisz.
                              Taki przepis istnieje od dawna. Jednak przedszkola nie chwalily sie tym,
                              bo jak wczesniej napisalam Panstwo nie doplaca do takich dzieci ani zlotowki.
                              Nie pamietam zadnego przepisu dotyczacego tego.
                              Przed wakacjami byl artykul w gazecie, wiec poszukaj w archiwum.
                              • Gość: r r r Re: 5 godzin IP: *.chello.pl 23.10.05, 22:25
                                Przepis jest jeden. Szkolnictwo w Polsce w zakresie podstawowym jest darmowe, a
                                nauce podlegają uczniowie od klasy 0.
                              • Gość: ewak Re: 5 godzin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 23:09
                                Dzięki za info. Artykuł znalazłam.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka