Dodaj do ulubionych

Weterynaria SGGW

25.01.06, 16:50
Wiadomość z forum "Zabytki Warszawy": "Słyszałem że zagraniczny deweloper
który wykupił już pod nową zabudowę
tereny fabryczne przy Terespolskiej zamierza także wziąć w posiadanie teren
Instytutu Weterynaryjnego,zburzyć ten gmach i na jego miejscu postawić
apartamentowce.
Ktoś wie coś więcej o tym beznadziejnym pomyśle?"

To prawda??
Obserwuj wątek
    • pol-a Do broni! 25.01.06, 18:41
      Słyszałem o wystawieniu posesji Weterynarii na sprzedaż - ponoć za 20 mln zł. Ale burzyć? To byłby
      skandal. Jeżeli ktoś ma taki idiotyczny plan, to ja się przykuję łańcuchem do ogrodzenia przy
      Grochowskiej : ) A czy Instytut aby nie jest wpisany do rejestru zabytków? Jeżeli tak, to deweloper może
      sobie planować i nic nie wskóra. Główne budynki nie są w złym stanie i konserwator nie wyda zgody na
      rozbiórkę.
      • Gość: Mat Re: Do broni! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 18:50
        Myślę że to plotka, instytut na pewno jest w rejestrze. Dla pewności zapytałbyś
        pol-a na zabytkach, ale raczej na pewno. Również na pewno jest do kupienia - no
        ale to insza inszość.
        • pol-a Re: Do broni! 25.01.06, 18:55
          Zapytałem, ale jeszcze nikt nie odpowiedział. Na stronie ZOK rejestr zabytków jest spakowany w
          ekselu, dzięki czemu nie mogę go otworzyć. Może komuś się uda?
          • palker Re: Do broni! 25.01.06, 21:53
            tu jest spis zabytków z ulicy Grochowskiej, wpisanych do Rejestru:
            Grochowska - Obelisk
            Grochowska 94 - Kamienica
            Grochowska 64/66/68 - Dwór Osterloffów
            Grochowska 78 - Budynek
            Grochowska 102 - Kamienica F. Sztojmana
            Grochowska 214 - Budynek
            Grochowska 224 - Zabudowania piekarni Teodora Reicherta
            Grochowska 231 - Kamienica
            Grochowska 262 - Pomnik Pracy (Budowy, Budowniczych) Szosy Warszawsko-Brzeskiej
            Grochowska 272 - Budynki Instytutu Weterynarii SGGW
            Grochowska 274 - Budynek
            Grochowska 316 - Polskie Zakłady Optyczne S.A.
            Grochowska 322 - Kamienica Augusta Kleinschmidta
            Grochowska 326 - Dom Spółdzielni Budowlano - Mieszkaniowej "Chata"
            Grochowska 342 - Kamienica Andrzeja Korszanowskiego
            Grochowska 354 - Kamienica Mieczysława Nowakowskiego (?)
            Grochowska 365 - Kościół Matki Boski Zwycięskiej
            Grochowska 365 - Cmentarz przykościelny z nagrobkami i płytami nagrobnymi
            Grochowska 365 - Dzwonnica
            Grochowska 194 - Budynek braci albertynów
            • barry_o Re: Do broni! 25.01.06, 22:34
              Krótko mówiac - NO PASARAN!
              • rosada Re: Do broni! 25.01.06, 23:20
                cóż, powyższe dane nie są zbyt dokładne. Np. Grochowska 354 nie jest wpisana do
                rejestru zabytków (niemniej znajduje się w ewidencji WKZ). Pod koniec ub roku
                sprawdzałem to zarówno u Wojewódzkiego, jak i Stołecznego Konserwatora Zabytków.

Co do SGGW, to bodajże miesiąc temu wspominałem w którymś z wątków, że chodzą
                słuchy, że uczelnia zeszła trochę z ceny i znalazł się kupiec. I była to
                wiadomość optymistyczna - nawet mi przez myśl nie przeszło, że mogą być takie
                zakusy o jakich piszecie...
                • palker Re: Do broni! 25.01.06, 23:27
                  info jest ze strony ZOK-u:-)
                  • Gość: Mat Re: Do broni! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 23:45
                    Pocieszające jest to że przynajmniej piekarnia Reicherta jest w rejestrze - po
                    zeszłosobotniej akcji burzymurkowej na rogu Wiatracznej i Paca przyznam że
                    przyszło mi do głowy że i na ten niewątpliwy symbol dzielnicy ktoś kiedyś rękę
                    będzie chciał podnieść.

Nie wyobrażam sobie że Instytutu mogłoby nie być w rejestrze. Oznaczałoby że
                    cały ten rejestr to jest pic na wodę, fotomontaż i kompletne zawracanie głowy.
                    • rosada Re: Do broni! 26.01.06, 00:02
                      dokładniej to z 354 sprawa wygląda tak:
                      ( fragment pisma p. Ewy Nekandy-Trepki Stołecznego Konserwatora Zabytków )

W/w budynek został wzniesiony w 1924 r. prawdopodobnie dla Mieczysława
                      Nowakowskiego w stylistyce klasycyzującego modernizmu. Jego projektant jest
                      nieznany.
                      Podstawową formą prawnej ochrony jest wpisanie obiektu do rejestru zabytków.
                      W/w obiekt nie jest wpisany do rejestru. Natomiast ze względu na
                      architektoniczne wartości znajduje się w gminnej ewidencji zabytków. Ujęcie
                      obiektu w wspomnianej ewidencji nie oznacza, że jest on objęty ochroną prawną,
                      tak jak to ma miejsce w przypadku wpisania do rejestru zabytków.

Musi być bład w ZOK-u
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka