Dodaj do ulubionych

PZO likwidowane

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 21:33
w dzisiejszej GW przeczytałam, że od wrzesnia Polskie Zakłady Optyczne przy
ul. Grochowskiej mają być "likwidowane". Czy ktos wie może cos bliższego na
ten temat? W jakim sensie będą likwidowane? czy wszystkie zabudowania zostaną
wyburzone i powstanie w ich miejscu kolejny w tej okolicy okropny
apartamentowiec ogrodzony pięciometrowym płotem? Bardzo proszę o informację
jesli coś Wam na temat tej likwidacji wiadomo.
Obserwuj wątek
    • pol-a Teraz lofty 22.06.06, 22:15
      Słyszałem, że istniejące zabudowania mają być zaadaptowane na lofty. Jakie
      okropne apartamentowce w okolicy masz na myśli?
      • Gość: kf Re: Teraz lofty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 22:50
        te po drugiej stronie ul. Grochowskiej, prawie na wysokości PZO, tuż przy
        Jeziorku Kamionkowskim
        • rosada Re: Teraz lofty 22.06.06, 23:19
          Świetny pomysł na lofty - Stomil przy Gocławskiej (z pozostawionym kominem)
          • Gość: Krop Re: Teraz lofty IP: 15.203.169.* 23.06.06, 12:39
            Akurat na tą działkę to chyba jest pomysł by wyburzyć wszystko poza kominem i
            postawić nowe osiedle, był na to projekt na ostatniej wystawie "plany na
            przyszłość" w BUW-ie ze 2 miesiace temu.

A co do PZO - jak mozna zlikwidować coś co już dawno zlikwidowane? Firma PZO
            jest w stanie upadłości/likwidacji co najmniej od lat trzech (jak nie dłużej),
            na jej terenie i używając jej maszyn działają wprawdzie jakieś drobne firmy tej
            samej branży, wyrosłe z PZO, no ale one nie są niczego właścicielami bo nie
            mają żadnego majątku, tylko wynajmują. Właściciel (czyli chyba syndyk?) może im
            podziękować w każdej chwili jeśli będzie miał lepszy pomysł. Tam już nie ma nic
            do likwidacji, wszystko zlikwidowane.
          • alistair-p Re: Teraz lofty 09.07.06, 23:55
            rosada napisał:

> Świetny pomysł na lofty - Stomil przy Gocławskiej (z pozostawionym kominem)
            ====================================
            STOMIL !!! co to za nazwa?Ta firma nazywała sie PPG-Polski Przemysł Gumowy.Stąd
            wzięły swoja nazwe tzw.pepegi czyli obecne tenisówki.Stara dobra,przedwojenna firma.
      • pantalon Re: Teraz lofty 23.06.06, 10:27
        te lofty to prawie pewne. Moja kolezanka ostrzy sobie zeby na jeden.
        Ale ceny jakies chore sa :(

PanTalon

P.S

a te wstretne apartamentowce to podobno wygraly pare nagrod :)
        • Gość: chester Re: Co to sa LOFTY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.06, 10:32
          Sorki, moze i glupie pytanie mam, ale co to sa te LOFTY???
          • adminppdwir Re: Co to sa ... 23.06.06, 10:40
            Polecam moje sygnaturki.
            • Gość: skreem Re: Co to sa ... IP: *.chello.pl 01.07.06, 18:12
              Byłeś Kolego cholernie pomocny dla pytającego a Twoja odpowiedź wprost zaskakuje
              polotem i błyskotliwością. Jestem pod wrażeniem. Niemniej, aby nie przemęczać
              przypadkiem Twego zmęczonego życiem ego i nie rozmieniać Twego intelektu na
              drobne, pozwól, że ja odpowiem za Ciebie. Lofty "są to przestrzenne, widne,
              stylowe budynki pofabryczne przerobione na biura, pracownie, galerie, teatry,
              kluby, a nawet mieszkania". (za www.fabrykatrzciny.pl) Pozdrawiam.
    • Gość: jet PZO warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 11:46
      od września zakłady PZO nie będą likwidowane, to tylko błąd gazety,
      teren i budynki PZO będą rewitalizawane, to jedynie dotychczasowa produkcja
      zostanie przeniesiona w innne, nowe miejsce.
      Z tego co słyszałem to powstał świetny plan przebudowy PZO na lofty i
      rewitalizacji zarówno architektonicznej jak i społeczno kulturowej.
      Większośc zakładów przemysłowych jest bużona a na ich miejscu pojawiają się nowe
      koszmarki. w tym wypadku ma być inaczej, no chyba że inwestorom zabraknie odwagi.
      Akcje Projekt Praga są chyba początkiem całego ruchu.
    • girasole7 Re: PZO likwidowane 23.06.06, 11:56
      do kf, wiesz może zamiast pisac o osiedlu sonata
      okropny
      apartamentowiec ogrodzony pięciometrowym płotem
      pojdziesz sobie i zobaczysz je od drugiej strony, nad jeziorkiem kamionkowskim??
      Og ul Grochowskiej wiadomo, ze wygląda inaczej, bo niby po co komu tarasy na
      ulice? Natomiast od jeziorka jest super.
      Ciekawe gdzie Ty mieszkasz KF ze Ci się tu nie podoba? Napewno w jakimś
      pięknym, kameralnym budynku, a jakże.
      Dla zainetersowanych - proszę zobaczyc sobie te "okropne apartamentowce"
      www.sabe.com.pl/sonata_gl.php
      Dodam, ze nie mieszkam tam, i nie mam żadnego interesu w tym, ze tego bronię.
      Po prostu wystarczy spojrzeć, ze to nie jest okropne wcale!
      • Gość: bladyrunner Re: PZO likwidowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 22:06
        Tak się przypadkiem składa, że:
        1. mieszkam w okolicy i bardzo często widuję ten budynek od strony Jeziorka
        Kamionkowskiego,
        2. jestem agentem nieruchomości i niejednokrotnie miałem tę wątpliwą przyjemność
        oglądać ten budynek od wewnątrz.

Rzeczą najbardziej „urzekającą” w tym kompleksie jest oddalona od parkowej
        alejki o kilka metrów inna alejka - równoległa do tamtej, ale już za 3-metrowym
        płotem z zainstalowanymi kamerami monitorującymi teren, a wobec której nasuwa mi
        się tylko jedno skojarzenie - spacerniak.
        Pomyslodawcy kompleksu byli tak zestresowani legendami krążącymi o okolicy, że
        poza płotem, ochraniarzami i kamerami na zewnatrz budynku, dostępu do mieszkań
        broni szereg drzwi otwieranych za pomocą kart magnetycznych oraz drzwi
        antywyważeniowe standartowo zainstalowane w kazdym z lokali. Dodatkowo rozkład
        pomieszczeń w wielu mieszkaniach jest „pomyślany” w ten sposób, że do tej pory
        wiele z nich stoi jeszcze pustych. Problemem jest głównie to, że sypialnie
        umiejscowiono w nich od strony dosyc ruchliwej ul.Grochowskiej (nici więc z
        otwierania okien), po zacisznej zas stronie znajduje się kuchnia i salon.
        Sytuację tę mogloby uratowac utworzenie miejskiej zabudowy wzdluz linii
        Grochowskiej (która oddzieliłaby apartamentowce od hałasu), co jednak
        uniemożliwia rozległy parking samochodowy mieszkańców.
        Wszystko co napisałem powyżej to jednak nic w porównaniu z tym, że w czasie
        powstawania apartamentowca inwestor-barbarzyńska wyburzył zabytkową Willę
        Marconiego, po czym stworzył coś, co kompletnie nie wpasowuje się w praską
        architekturę czym szpeci spory kawał terenu.
        • Gość: lara Re: PZO likwidowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 09:28
          Apartamentowiec SABE (czyli ten beżowy) to jeszcze nic. Obok ten niebieski
          koszmar w paski (koszmar i od strony Grochowskiej, a jeszcze większy od strony
          jeziorka) to dopiero coś! J.W. Construction i wszystko jasne! Śledzę często
          ogłoszenia o chęci sprzedaży mieszkań na Pradze Płd - duże powieżchnie za duże
          pieniądze często się pojawiające to zdaje się z tego obiektu (czyli exodus).
          • Gość: bladyrunner Re: PZO likwidowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 09:57
            święte słowa :)
      • Gość: przesądna Re: PZO likwidowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 13:35
        współczuję mieszkańcom osiedla sonata.Jak się mieszka na cmentarzu? Tak Tak od
        XVI w istniał na tym terenie /od kościoła na Kamionku do fabryki Peruna/
        cmentarz dla wsi Skaryszew i Pragi chowano także umarłych z terenów
        Warszawy.Sama pamiętam ocalałą część cmentarza prawosławnego na skwerku przy
        Perunie /obecnie kiosk wulkanizacji/cały cmentarz zlikwidowano na początku XX w
        część przy Perunie w 1965 a resztki cmentarza pozostały tylko przy
        kościele.Jako mieszkanka Grochowa dużo czasu spędzałam nad
        jeziorkiem.Niejednokrotnie na wysokości waszego osiedla ze skarpy woda
        wypłukiwała pozostałości po grobach.Nic nie szkodzi ,że w latach dwudziestych
        postawiono na tym terenie fabrykę ,ale trauma zawsze pozostanie.Cmentarz to
        miejsce święte a zostało zbeszczeszczone.Może na naszych grobach też kiedyś
        postawią osiedle.Przyszła mieszkanka Cm.brudzieńskiego.
    • Gość: kamion Re: PZO likwidowane IP: *.infoplus.com.pl 23.06.06, 20:04
      Nie potrafię zrozumieć tych, którym tak bardzo odpowiada Praga taka jaka jest ,
      czyli syfiasta, brudna.Krytykują jak coś wyburzają i wybuduja cos nowego,
      wszystko nie tak. Mieszkam w budynku - róg Grocławskiej i Gocławskiej. Widok z
      okna koszmarny na obskórny budynek - to nie PZO, nie wiem co tam było lub
      jest.Jak czytam tych obrońców nie wiadomo czego, to myślę, że odczuć
      estetycznych nie macie za grosz. Jak mozna pisać takie głupoty, ze osiedle
      Sonata jest brzydkie:(
      • Gość: Lmn Re: PZO likwidowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 21:43
        Gość portalu: kamion napisał(a):

> Nie potrafię zrozumieć tych, którym tak bardzo odpowiada Praga taka jaka jest ,
        >
        > czyli syfiasta, brudna.Krytykują jak coś wyburzają i wybuduja cos nowego,
        > wszystko nie tak. Mieszkam w budynku - róg Grocławskiej i Gocławskiej. Widok z
        > okna koszmarny na obskórny budynek - to nie PZO, nie wiem co tam było lub
        > jest.Jak czytam tych obrońców nie wiadomo czego, to myślę, że odczuć
        > estetycznych nie macie za grosz. Jak mozna pisać takie głupoty, ze osiedle
        > Sonata jest brzydkie:(

Ręce mi opadają gdy to czytam. To straszne, ze takich ludzi jak ty jest jednak
        wielu... Nie potrafię zozumieć dlaczgo nei kupiłeś mieszkania na Ursynowie.

• Gość: bladyrunner Re: PZO likwidowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 22:18
        Czy chcesz powiedzieć, że jesteś mieszkańcem tego obrzydliwego białego budynku z
        okrągłymi okienkami, który wyrósł mi przed oknem w ubiegłym roku? Jeśli tak, to
        czy kupując w nim mieszkanie umknęła Twojej uwadze okolica?
        Poza tym czy nie zauważasz, że Twoja koncepcja wyburzania starych budynków
        idealnie wpasowuje się w pomysły Hitlera, który zburzył je w Warszawie prawie
        wszystkie?
        To naprawde niesamowite, że dziś, aby zniszczyć miasto nie potrzebna jest wojna
        - wystarczy kilku "estetów".
        • Gość: kamionek Re: PZO likwidowane IP: *.infoplus.com.pl 23.06.06, 23:17
          Jeśli nikt nie potrafił o nie zadbać w przeszłości dalekiej i tej bliższej to
          jaki jest sens ten skansen utrzymywać dalej? Zburzyć, zdbudować cos nowego,
          wporowadzą się normalni ludzie. Wieczorem strach wyjść na ulicę - całe noce
          krzyki, pijacy pod oknami i ten sklep nocny... Mieszkać tam to koszmar. Strach
          siedzi na karku. Już to czytam ... zmień dzielnicę. Zrobię to, jak znajdę
          chętnego na mieszkanie, żeby Ci nie zasłaniać widoku...hehe a to ciekawe co Ci
          przysłania.
          • Gość: bladyrunner Re: PZO likwidowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 23:42
            To może w Twoim nowym bloku zamieszkały jakieś dzikusy co się drą nocami? Bo w
            mojej przedwojennej kamienicy po drugiej stronie ulicy panuje cisza i spokój.

Co się zaś tyczy sklepu nocnego, to robię w nim zakupy codziennie, gdyż w żadnym
            supermarkecie nie znajdę tak miłej obsługi i niskich cen.

PS. A jeśli tak Ci zależy na sprzedaży mieszkania, to polecam pośrednictwo
            Agencji Nieruchomości Nowogrodzka (nr tel. 0 22 6 222 888)
            • Gość: kamionek Re: PZO likwidowane IP: *.infoplus.com.pl 02.07.06, 09:34
              W Twojej przedwojennej kamienicy panuje ład , spokój , porządek - komu to
              wcistasz? Trzeba być głuchym ,ślepym zeby tego nie widzić. Budynek , który Ci
              tak zasłania , oblany jewt już ze wszystkich strn , nie tylko przez pieski - to
              chyba o czymś swiadczy.Chłopie obejrzyj sie dookoła siebie, moze sam cos
              zmienisz a przynajmniej zauważysz.
            • jerzy_w11 Re: PZO likwidowane 03.07.06, 15:16
              > To może w Twoim nowym bloku zamieszkały jakieś dzikusy co się drą nocami? Bo w
              > mojej przedwojennej kamienicy po drugiej stronie ulicy panuje cisza i spokój.
              > > Co się zaś tyczy sklepu nocnego, to robię w nim zakupy codziennie, gdyż w
              >>żadnym supermarkecie nie znajdę tak miłej obsługi i niskich cen.

Obsługa rzeczywiście miła, ale sceneria jak z planu adaptacji prozy Hłaski.
              Nowe bloki cieszą, bo zmieniają zasadniczo oblicze dzielnicy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka