Dodaj do ulubionych

Nie zabierajcie nam autobusu 119 - ulica Lucerny

IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.09, 02:36
Do ZTM!
piszę w imieniu mieszkańców i użytkowników trasy autobusu 119, ponieważ obecna trasa jaką kursuje 119 jest dla nas zbawienna!!!
Mieszkańcy z osiedli przy stacji kolejowej Anin, okolic ulicy Lucerny, osiedle Sadul:
Ten autobus jest dla nas jedynym łącznikiem pomiędzy osiedlami wzdłuż ulicy Lucerny a szpitalami, szkołami i przedszkolami w Międzylesiu.
Nie mamy na miejscu przychodni, banku, większych sklepów i przedszkoli w pełnym wymiarze, teraz nie będziemy mieć połączenia z Międzylesiem, a dokładnie ZTM chce odebrać połączenie z Centralnym Szpitalem Kolejowym na ul. Bursztynowej, z Centrum Zdrowia Dziecka oraz z przedszkolami w Międzylesiu i na ul. Lucerny.
Z tego autobusu, korzystają soby starsze dla których jest to jedyne połączenie komunikacyjne ze Szpitalem, jeśli ZTM to zmieni, będą musieli albo przejść na piechotę kilka kilometrów do stacji PKP Anin, przejechać jeden przystanek do PKP Międzylesie i albo przejść kolejne kilka kilometrów do Szpitala, albo zapłacić za kolejny przejazd autobusem, to wszystko dodatkowo utrudni i wydłuży czas podróży.
Z linii 119 korzystają również matki i ojcowie, którzy zawożą i przywożą swoje dzieci do przedszkoli, zarówno w Międzylesiu, jak i do przedszkola na ul. Lucerny.
Jak doskonale wiemy, nie wszyscy mieszkańcy mają samochody i ten autobus na obecnej trasie 119, zarówno w upalne lato jak i jesień i zimę jest mieszkańcom niezbędny.
Na Ursynowie są przystanki gdzie zatrzymuje się nawet 10 różnych autobusów, to że mieszkamy w domkach, a nie w blokach, powoduje że potrzebujemy tego autobusu bardziej niż ktokolwiek inny. Na osiedlach gdzie są bloki jest większa ilość sklepów, punktów usługowych i wspomnianych wcześniej szpitali, przedszkoli, szkół.
Odkąd została uruchomiona linia 119, bardzo polepszyła nam się komunikacja, nie róbcie z nas z powrotem zaścianka, gdzie tylko hula wiatr!
Międzylesie poprzez szpitale stało się swoistym Centrum naszej okolicy i na wzór Centrum Onkologii przy ul. W.K. Roentgena, również powinny do niego dojeżdżać autobusy różnymi trasami.
PROSIMY! NIE ZABIERAJCIE NAM AUTOBUSU 119 !!! ZROZUMCIE NAS!

Poza tym autobus ten jest doskonałym połączeniem z Centrum Warszawy. Omija zakorkowany węzeł Marsa i dojeżdża do Metra a następnie Dworca Centralnego.
Z kolei z Dworca Centralnego, osoby przyjeżdżające z Dziećmi jeżdżą tym autobusem również Centrum Zdrowia Dziecka,

PROSIMY! NIE ZABIERAJCIE NAM AUTOBUSU 119 !!! ZROZUMCIE NAS!
Obserwuj wątek
    • Gość: a nie da się Re: Nie zabierajcie nam autobusu 119 - ulica Luce IP: *.acn.waw.pl 12.06.09, 07:38
      napisać teo bezpośrednio do ZTM?
    • Gość: Rhemek Re: Nie zabierajcie nam autobusu 119 - ulica Luce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.09, 08:29
      Po pierwsze NIKT tym autobusem nie jezdzi do centrum zdrowia dziecka, bo autobus 525 jedzie do niego z centrum dwa razy szybciej, chyba ze jakis desperat.
      Po drugie autobus moze omija wezel marsa, ale w centrum, nim dojedzie do mostu siekierkowskiego utyka w takich korkach, ze ma wieksze opoznienia niz 525. Jesli z niej korzystasz, to pewnie doskonale to wiesz, wiec czemu klamiesz? Nie wazne, ze linia ta stoi godzine w korku i jedziecie nia do centrum poltora godziny, wazne ze MUSI byc linia do centrum...
      Po trzecie zamiast 119 macie dostac nowa linie 115, ktora ma jechac na miedzylesie i kursowac DWA RAZY czesciej. Wiec protestujesz przeciwko temu, ze zamiast jak teraz co pol godziny bedziesz mial autobus do miedzylesia co 15/10 minut?? Czyli przeciwko polepszeniu??

Nie kazda ulica musi miec autobus do centrum. Szczegolnie, jesli jego czas przejazdu jest nieadekwatny do potrzeb mieszkancow. Od jesieni bedziecie mieli na linni otwockiej SKM-ke, do ktorej zawiezie Was nowa, czetokursujaca linia 115 i bedzieice w centrum TRZY razy szybciej.

Po tym poscie mam do ZTM-u prosbe: Puscie tym wiesniakom jeden autobus na dwie godziny do centrum, jak tak bardzo chca i niech sie ciesza. Ale zrobcie wreszcie reforme komunikacji w Wawrze, bo reszta ludzi nie moze przez nich cierpiec.

• jhbsk Re: Nie zabierajcie nam autobusu 119 - ulica Luce 12.06.09, 09:22
        Zachowujesz się jak prymityw. Po pierwsze starasz się usilnie obrazić rozmówcę
        ("wieśniaki"). Po drugie "miastowy człowieku" gdybyś był stąd, to wiedziałbyś,
        że nie jedzie się "na Międzylesie".
        • Gość: Rhemek Re: Nie zabierajcie nam autobusu 119 - ulica Luce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.09, 09:45
          Moze jak prymityw. Ale mam racje.
          Ci prostestujacy NIC nie robia , zeby sie dowiedziec, jakie sa zalozenia reformy. Oni protestuja, bo musza miec linie do centrum. I tylko o to chodzi. A ze po trupach reformy, to sie nie liczy.
          Fakt, troche mnie ponioslo. Przepraszam za tego wiesniaka... Ale na BOGA: ten protest to jedna wielka bzdura, i dowod, ze mieszkancy nie czytaja o zmianach, tylko sluchaja plotek i na tej podstawie podnosza raban.
          Wszyscy wiemy, ze kazda ulica NIE MOZE MIEC LINII DO CENTRUM !!!

Tak mowie na miedzylesie, i sie tego nie wstydze, tak mowia wszyscy w okolicy ( Anin).
          • Gość: cóż Re: Nie zabierajcie nam autobusu 119 - ulica Luce IP: *.acn.waw.pl 12.06.09, 11:13
            to jest odwieczny konflikt: młodzi, którzy chcą szybko i starzy, którzy chcą bez przesiadek.
          • jhbsk Re: Nie zabierajcie nam autobusu 119 - ulica Luce 12.06.09, 15:50
            Gość portalu: Rhemek napisał(a):

> Moze jak prymityw. Ale mam racje.

Nie oceniałam twoich racji. Forma była po prostu według mnie niedopuszczalna.
            Można się przecież spierać bez inwektyw.
          • Gość: Bobi Re: Nie zabierajcie nam autobusu 119 - ulica Luce IP: 212.160.172.* 15.06.09, 00:49
            > Wszyscy wiemy, ze kazda ulica NIE MOZE MIEC LINII DO CENTRUM !!!

Nikt nie chce każdej. Auter wątku wypowidał się za cały Sadul.
            okolice Lucerny (też część osiedla Wawer) i stacji Anin.
            Jako ziomek okolic Lucerny pozwolę sobie skomentować całość.
            119 jest obecnie dobrym połączeniem. NIe jest super ale nie jest złe.
            Natomiast nowy projekt zakłada że dla ogromnej dzielnicy połączenie
            z drugą stroną Wisły i centrum sprowadzą się do PKP/SKM/..., 520 i
            130!!! Toż to kur.. na nieprozumienie.
            Nikt nie wymaga żeby każa ulica miała bepośredni pod Centralny, ale
            dwa autobusy to chyba jakiś dowcip.
            Fajna jest idea budowy połączeń hierarchicznych: linie dojazdowe -
            linie międzydzielnicowe. Najfajniesza jest dla projektantów, bo
            fajnie się to liczy (też planuję i projektuję trochę inne połączenia
            więc wiem).
            Nie wiem jak inni, ale ja nie muszę mieć autobusu co 10-15 min.
            Wystarczy mi co 30 minut, nawet 45 minut, dostosuję się. Uważam że
            lepsze jest idea większej ilości linii (bez przesady), ale rzadszych
            (też bez przesady).
          • Gość: aninka Re: Nie zabierajcie nam autobusu 119 - ulica Luce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.09, 09:32
            nie może, tylko na pewno jak prymityw. Poza tym w okolicy a już
            napewno nie w Aninie - nie mówi się "na Międzylesie". Więc proszę
            nie zaliczaj mieszkańców Anina do Twojej "kategorii" I skoro Ty
            się nie wstydzisz - to ja wstydzę się za Ciebie.
      • Gość: Sadul nowy autobus nie powiela połączenia ze Szpitalami IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.09, 14:23
        no i oczywiście skupiłeś się nie na tym co najważniejsze, nie dojazd do Centrum Wawy jest najważniejszy.
        Chodzi o połączenie bezpośrednie ze szpitalami i przedszkolami które są w al. Dzieci Polskich, 115 ma dojeżdżać do stacji Międzylesie, a nam chodzi aby autobus jechał dalej tak jak 119. Żaden z nowych autobusów tej trasy nie powiela. Patrząc na mapę wydaje się że wszędzie jest blisko, ale tak naprawdę wszędzie jest wiele kilometrów.

ztm.waw.pl/images/wawer/mapa119+130.gif
        ztm.waw.pl/images/wawer/mapa115.gif
        ztm.waw.pl/images/wawer/mapa_wawer.gif
        • Gość: rhemek Re: nowy autobus nie powiela połączenia ze Szpita IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.09, 15:05
          Bedzie mozna przesiasc sie przy stacji w miedzylesiu na ustobusy kursujace co 10 minut.
          • Gość: Sadul 115 to autobus widmo IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.09, 20:53
            po pierwsze 115, będzie jechał po ul. Mrówczej, to chyba jakieś nieporozumienie, chyba że mieszkańcom to nie przeszkadza, a poza tym jeśli ma jechać w stronę Falenicy, to niech robi chociaż pętlę po al. Dzieci Polskich, dlaczego ludzie mają się przesiadać, tracić czas i pieniądze! Autobusem 119 dojeżdżają ludzie do pracy, do szkoły i do szpitali!
            np. 306 na Ursynowie, robi pętlę tylko dla pracowników Poczty Polskiej, to samo z innymi liniami na Ursynowie, kluczą niemiłosiernie, ale o to chodzi, są po to żeby ludziom ułatwić życie!
            • Gość: jasiu Re: 115 to autobus widmo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.09, 01:47
              "niech robi chociaż pętlę po al. Dzieci Polskich" - wiesz co sie dzieje na przejezdzie w Miedzylesiu, szczegolnie rano?
      • Gość: Cyth Re: Nie zabierajcie nam autobusu 119 - ulica Luce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.09, 11:57
        Jedno pytanie. Skąd taka informacja, że 119 jedzie do centrum 1,5 h? chyba od
        pętli do pętli z uwzględnieniem korka przy przejeździe kolejowym. Jeżdzę tą
        linią niemal codziennie od Bronowskiej i dojazd do centrum nigdy nie zajął mi
        więcej jak 45 minut. Nawet w korkach największych.
        525 dla porównania stoi w korkach na Łazienkowskiej, Ostrobramskiej, i będzie
        stało przy węźle Marsa, a potem na Czecha.
        Zresztą wystarczy spojrzeć na czas przejazdu w rozkładzie. 525 to niby max
        45min. Z korkami po drodze się wydłuża do ponad godziny.
        119 zaś to niemal gwarantowane 54 - 60 minut na przejazd całej trasy.
        Poza tym:
        - 119 łączy z centrum nie tylko ulicę Lucerny, ale także mieszkańców Traktu
        Lubelskiego, i okolic Bronowskiej (z dynamicznie się rozbudowującą Jeziorową
        włącznie).
        - Jest to jedyne połączenie zachodniego wawra z centrum miasta.
        - Wielokrotnie na centralnym wsiadali ludzie jadący do CZD.
        - 119 omija większość warszawskich korków (właściwie "staje" tylko przy rondzie
        Dmowskiego)
        - jakoś nie zauważyłem żeby pasażerowie przesiadali się np. w 168 żeby dojechać
        do Boboli gdzie wedle założeń "reformy" ma kończyć trasę 119. Wychodzi na to, że
        bezpośredni dojazd do kościoła na Rakowieckiej nie jest nikomu potrzebny.
        - nie wyobrażam sobie żeby mieszkańcy zachodniego wawra musieli dojeżdżać lub
        iść do zapchanej SKM żeby dojechać do centrum.

119 na obecnej trasie to jedna z najlepiej pomyślanych linii w tym mieście.
        Jedyna jej wada to częstotliowość kursowania. Rzeczywiście mogłoby jeździć
        częściej.

• Gość: Krzysiek_S Re: Nie zabierajcie nam autobusu 119 - ulica Luce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.09, 17:44
      119 i 215 takie numerki będą może na przystankach na Lucerny od jesienni. Tylko
      niestety częstotliwości marne.Eh.

• Gość: Krzysiek_S Re: Nie zabierajcie nam autobusu 119 - ulica Luce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.09, 11:53
        Może uruchomić linie 315 trasą Wędkarska[bez postoju]- Trakt Lubelski - Wał
        Miedzeszyński - Bronowska - Trakt Lubelski -[ powrót Trakt Lubelski]- Lucerny -
        Szpotańskiego - Żegańska - Ale Dzieci Polskich - Międzylesie
        Co 60 minut[ jedna brygada z 305, które będzie skrócone], będzie bezpośredni
        dojazd do szpitali z Lucerny, zarazem zapewnienie przejazdów do szkolnych. No i
        115 jak jest proponowane. Co na to Sadul?

• sibeliuss Re: Nie zabierajcie nam autobusu 119 - ulica Luce 14.06.09, 20:37
      Podobno to kara za puste 305.
    • Gość: jasiu Re: Nie zabierajcie nam autobusu 119 - ulica Luce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.09, 01:45
      Jeszcze niedawno nie mieliście żadnego połączenia, a teraz oczywiście elyta z Lucerny "linii do centrum raz zdobytej nie odda nigdy". Nie jesteście pepkiem świata, i nie musicie mieć połączenia z Międzylesiem. Zaprzaństwo i prywata. Zamiast knota "119" ktory jezdzi co pol godziny i utyka w korku w centrum, proponuje sie wam linie co 20 minut, a w szczycie co 15! Ale oczywiscie tego, chamy, nie docenicie, bo przeciez wazne zebyscie mieli "bezposrednie polaczenie" a nie "czeste i punktualne". Gowno wiecie o ksztaltowaniu komunikacji wiec siedzcie cicho. Wawer to jest polskie piekielko w miniaturze i tu trzeba wprowadzic rzady silnej reki, a nie pozwalać moherom i grupce nadaktywnych malkontentow ktorym wlasnie zaczal sie sezon wakacyjno-ogorkowy, wyżalać się i wywnetrzać, psując DOBRY projekt.

> zapłacić za kolejny przejazd autobusem
      - a wiesz pan co to jest bilet czasowy 20/0/60/90-minutowy?,
      • sibeliuss Re: Nie zabierajcie nam autobusu 119 - ulica Luce 15.06.09, 08:25
        A cóż to za prostackie wynurzenia nam tu przestawiasz? Nie umiesz
        się wysłowić na minimalnym poziomie?
      • Gość: antyJasiu Do "Jasiu" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.09, 08:38
        Słyszałeś kiedyś takie słowo "kultura" ?? Masz coś do powiedzenia,
        madrzej czy głupiej, to pisz, ale nie okraszaj tego inwektywami. To
        że nie masz elementarnego poczucia taktu nie jest
        usprawiedliwieniem. A co do meritum to się z Tobą nie zgadzam.
      • Gość: Bobi Re: Nie zabierajcie nam autobusu 119 - ulica Luce IP: 212.160.172.* 15.06.09, 12:35
        > Jeszcze niedawno nie mieliście żadnego połączenia, a teraz
        oczywiście elyta z L
        > ucerny "linii do centrum raz zdobytej nie odda nigdy".

Niedawno to wszędzie tu tytoń i buraki rosły.
        Jeśli autobus był uruchomiony i jest wykorzystywany, to znaczy że
        był i jest potrzebny.
        Uzgodnienia nie mają na podziału władzy i wpływów, ale określenie
        jakie rozwiąznie jest najlepsze dla mieszkańców. W takim razie jak
        sądzę wszyscy mogą się wypowiedzieć. Ja twierdzę że wolę rzadsze
        autbusy ale więcej linii. Ponieważ jeźdzę głownie na Mokotów i
        bliskie Centrum, ani PKP ani 520 mnie nie satysfakcjonuje, po prostu
        będę musiał dojeżdzać trzema połączeniami.
        Niezleżnie co ty uważasz, takie jest moje zdanie.
        Natomiast logika twojej wypowiedzi pozostawia wiele do życzenia.
        Za stylistkę nie będę się wypowiadał.
        • Gość: Krzysiek_S Re: Nie zabierajcie nam autobusu 119 - ulica Luce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.09, 13:24
          Faktem jest to że z 400 osób z reprezentacyjnej grupy osób z Wawra ,w lutym 2009
          wskazało że najważniejszą rzeczą dla większości tych osób jest poprawa
          częstotliwości, następnie punktualność, na trzecim miejscu 18% wskazało na
          bezpośrednie połączenia, na czwartym szybkość przemieszczania z punktu A do B.
          Zapamiętałem 18% , bo pierwsze dwa punkty miały około 40 -30 % głosów, więc przy
          tym 18% to nie jest taka duża liczba osób. Osoby głosujące za bezpośredniością
          to głównie osoby po 50 rokiem życia.
          Z tego wynika że trzeba poprawić częstotliwości linii, poprawić
          punktualność,trzeba zachować część połączeń bezpośrednich i zapewnić szybkie
          przemieszczanie. Badania nie opierały się na konkretnych liniach tutaj położono
          nacisk na ogólne preferencje.
          Przed powstaniem projektu wykonano też dużo pomiarów zapełnienia linii. Z tego
          wynikł ten projekt, który za głównych przeciwników ma głównie osoby starsze,
          które z kolei nie do końca zdają sobie sprawy , żę w niektórych przypadkach się
          poprawi, z zasady protestują.
          Są nakręcane przez jedną osobę która osobiście coś traci, jakieś bezpośrednie
          połączenie. Osoby które ucieszy projekt nie wyrażają swojej opinii bo uważają że
          nie ma potrzeby, co jest błędem. Na pewno dojazd z Sadula do Międzylesia[
          szpitale]trochę się pogorszy ,ale będą przesiadki, z tego samego przystanku z
          linii co 20 minut do linii 119-130/147 razem co 10 minut poza szczytem. Autobusy
          będą niskopodłogowe.Jeśli to nie wystarczy, można się zastanowić nad
          wydzieleniem z linii 305, linii 315, obie wtedy co 60 minut. Wtedy na pewno to
          wystarczy.
          W innych przypadkach takiego problemu nie ma , głównie przez nie wiedzę ludzie
          protestują, lub nie chcą linii pod domem [ Potockich], tutaj ma być jedna
          równorzędna ulica do Potockich, więc ruch będzie tamowany.No i powinno zostać119
          do centrum przez Zwoleńską, bo tutaj też dużo ludzi chce zachowania relacji.
          Pozostałe zmiany powinny być wprowadzone[ Wesoła to nie moja działka].
          Jako inicjator zmian w Wawrze będę dążył do tego żeby tak się stało.

• Gość: Bobi Re: Nie zabierajcie nam autobusu 119 - ulica Luce IP: 212.160.172.* 15.06.09, 13:40
            Ja nie jestem osobą "starszą".
            Jak rozumiem z badań, za punktem
            "pogorszenie ilości bezpośrednich połączeń"
            głosowało 0%, czyli jeszcze mniej.
            Sądzę że ludzie byli zadowoleni z bezpośrednich połączeń i
            polepszenia chciało tylko 18% dlatego, że ich ostanio przybyło,
            właśnie te między innymi 119. Teraz im to odebrać .... no nie
            wiem ... może badania czy chcą?
            • mike_ Re: Nie zabierajcie nam autobusu 119 - ulica Luce 15.06.09, 14:55
              Gość portalu: Bobi napisał(a):
              > Ja nie jestem osobą "starszą".
              > Jak rozumiem z badań, za punktem ..

zapewne źle rozumiesz. Raczej były odpowiedzi co jest najwazniejsze
              w komunikacji czyli: częstotliwość, punktualność, szybkość odAdoB,
              bezpośrednie połączenie. A nie czy chce polepszenia częstotliwości
              względem bezpośredniości - takie pytania byłyby raczej bez sensu z
              uwagi na brak możliwosci większej analizy gdyż rozkład byłby pewnie
              zbliżony.

• Gość: Krzysiek_S Re: Nie zabierajcie nam autobusu 119 - ulica Luce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.09, 15:18
              Nie mam przed sobą tych badań ,a to co napisałem zapamiętałem z wyników badań,
              które są dostępne w ZTM.Na pewno dla 18% priorytetem były bezpośrednie podróże z
              punktu A do B.Na pewno dla 30-40% priorytetem była poprawa częstotliwości i
              punktualności linii, czyli razem z 60-70% osób.
              Mieli do wybory inne punkty wybrali częstotliwość i punktualność, więc projekt
              spełnia te priorytety.
              Zdaje się że były takie punkty:
              Częstotliwość
              Punktualność
              Bezpośredniość przemieszczania
              Szybkość przemieszczania z punktu A do B
              Wygodne przesiadki
              Może coś opuściłem, ale jakby dla ludzi ważne były bezpośrednie to by za tym
              zagłosowali, nawet kosztem częstotliwości.Jednak tylko 18% osób tak chciało.
              Osoby które teraz najwięcej krzyczą lub osoby które z przyzwyczajenia tak
              zagłosowały.
              Oczywiście badania były dokładniejsze, pokazały dokładnie preferencje pasażerów
              z Wawra, również czy przesiądą się z samochodu do zbiorkomu, część odpowiedziała
              tak , pod warunkiem że komunikacja będzie częsta . Dużo osób też chce lepszej kolei.
              Badania wykazały też że komunikacja u nas jest do poprawy i dużo osób tego chce.
              Tyle zapamiętałem z tych badań, miały dużo stron i na tym opierał się projekt
              zmian zaproponowany 26 maja jak również na badaniach frekwencji na wszystkich
              liniach w Wawrze w różnych porach dnia i tygodnia.
              Teraz jest kolejny etap w którym poznane zostaną konkretne postulaty co do
              połączeń, z nich zostaną wybrane te, które będą zasadne. Np właśnie zachowanie
              połączenia Lucerny z Międzylesiem, a nie musi być to akurat 119, może być to np.
              jakaś rzadka linia socjalna, która nie będzie miała wpływ na pozostały układ.

• Gość: Bobi Re: Nie zabierajcie nam autobusu 119 - ulica Luce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.09, 21:51
                Masz wyniki czy ich nie masz,
                jestem przekonany że za zmniejszeniem liczby połączeń bepośrednich
                nie głosował nikt !!!

Bo ty oglądasz wyniki z punktu widzenia własnego celu.
                Nie widzisz, że starając sie coś polepszyć jednocześnie pogarszasz.
                Z tąd te protesty.
                Nie przekonasz mnie że po wdrożeniu tej reformy będzie lepiej. Ja na
                podstawie przedstawianych założeń tego nie widzę.
                Widzę natomiast że dostanie się do centrum będzie bardzo wiązało się
                z dużą ilością przesiadek. Że nie skłoni nikogo to do tego żeby
                przesiąść się z samochodu do komunikacji publicznej.
                • Gość: Rhemek Re: Nie zabierajcie nam autobusu 119 - ulica Luce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.09, 23:36
                  Natomiast do przesiadki z samochodu skloni linia kursujaca co pol godziny , ktora w sczycie dzieki korkom ma dziury w rozkladzie do nawet godziny?
                  I myslisz ze ktos, kto ma samochod bedzie sie tlukl do centrum autobusem robiacym ogromna petle, i jadacym tam 45 minut??
                • Gość: Krzysiek_S Re: Nie zabierajcie nam autobusu 119 - ulica Luce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.09, 23:50
                  W domu nie mam, są na Dzielnej w siedzibie ZTM, byłem oglądałem, wnioski - takie
                  jakie podałem w poprzednich postach.
                  Czy tak trudno zrozumieć, że ankieta nie wyróżniała konkretnych linii , tylko
                  ogólne preferencje i potrzeby mieszkańców.Nie było takiego punktu czy chce
                  zmniejszenia połączeń bezpośrednich, tylko czy jesteś za wygodnymi przesiadkami.
                  Zagłosowało chyba z tego co pamiętam z 8% ludzi na 100.
                  Moim celem jest poprawa częstotliwości, regularności i punktualności linii w
                  całym Wawrze, to źle? Jestem przeciwko takim tworom jak 142 co 30 minut, jak się
                  zepsuje to nie ma autobusu z godzinę.
                  Na obecnej trasie nie da się poprawić częstotliwości, dlatego trzeba było ruszyć
                  cały układ linii.113 co 15/20/15/20, a 142 co 30/30/30/30 chyba widać różnice,
                  już nie czekam 30 tylko 15 minut, jest różnica prawda.? Czy nawet 115 co
                  15/20/15/20, a 119 pokręcone przez Bronowską co 20/30/20/20 , też jest różnica?
                  Do centrum? 115 co 15/20 minut+ 111,117, 411, 507, czy 151, do wyboru do koloru,
                  a na Mokotów 115 + 130/119[ jest możliwość synchronizacji że autobus będzie
                  kursował 3 minuty po 115 lub z powrotem 3 minuty przed] lub 148, 168, 401.
                  Więc do centrum i na Mokotów będzie jedna przesiadka , za to czas oczekiwania
                  się zmniejszy i dostępność do linii w różne miejsca Warszawy, w końcu świat nie
                  kończy się na centrum.?
                  Właśnie reforma ma na celu zmniejszenie ruchu samochodów do centrum poprzez
                  zwiększenie podaży miejsc w Wawrze, dzięki temu wzrośnie popyt na zbiorkom. Wiem
                  że to jest rewolucja w myśleniu ludzi i przyzwyczajeniach , ale bez tego daleko
                  nie zajdziemy.
                  Niedługo będzie zwiększać się rola kolei w dowozie do centrum, a właśnie prawie
                  cały Sadul jest w zasięgu dojścia do stacji, więc wypadło że dostanie linie
                  dowozową do kolei i na Gocław, Grochów.
                  Poza tym linie co 30 minut są poniżej pewnego poziomu który decyduje o wyborze
                  czy mam iść piechotą , jechać samochodem , czy czekać na autobus. Takim poziomem
                  jest częstotliwość co 20 minut, poniżej tego nie powinno się schodzić, bo
                  średnie czekanie 10 minut jeszcze jest akceptowalne ,15 już nie.Mimo tego część
                  ludzi korzysta ze zbiorkomu np pan z prostego przyzwyczajenia , bo nigdy nie
                  było lepiej, a może być lepiej. Niektórzy jednak wybierają inne formy
                  podróżowania właśnie przez częstotliwość, nakłada się na to też niepunktualność
                  itd. Poza ścisłym układem silnych linii, można stworzyć linie socjalne, które
                  będą realizowały pomniejsze funkcje np. dojazd do przychodni w Wawrze,ale nie
                  będą miały wpływ na inne linie. Oczywiście jak będzie konieczność.

• Gość: Piotr Re: Nie zabierajcie nam autobusu 119 - ulica Luce IP: *.rzeczpospolita.pl 17.06.09, 21:11
            Widzę, że zaczynamy szukać jakiejś teorii spiskowej. Jak ludzie
            wypowiadają się przeciwko projektowi i zaczyna brakować argumentów,
            a te co przedstawiono nie są akceptowane to zaczynamy wyciągać stare
            sposoby, właśnie typu spisku. Jestem mieszkańcem Wawra, 119 jadę do
            centrum Warszawy codziennie, mam poniżej 50 lat, nie przypominam
            sobie aby organizowano jakieś badania na reprezentacyjnej grupie
            ludności, a od dawna interesuję się projektem zmian, który mi po
            prostu nie pasuje. Argument, że ludzie, którym podoba się projekt
            nie zgłaszają swojej opini można spokojnie odwrócić. Ludzie którym
            on się nie podoba, też się nie wypowiadają, ponieważ nie widzą
            szansy na skuteczność swoich działań. Nie szukajmy teorii spiskowych
            tam gdzie ich nie ma, nie bądźmy śmieszni i może nauczymy się
            przegrywać. Skoro większość woli, aby 119 jeżdziło do centrum, to
            uszanujmy ich wolę i swoją przegraną.
            • Gość: Krzysiek_S Re: Nie zabierajcie nam autobusu 119 - ulica Luce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.09, 21:23
              Luty 2009 materiały są na Dzielnej w siedzibie ZTM w dziale analiz układu
              komunikacyjnego. Badania były prowadzone na wybranej grupie ludzi
              reprezentującej różne grupy społeczne[ mieszkańcy Wawra], przykro mi że pana nie
              pytali, mnie też. 400 osób/70 tyś zameldowanych w Wawrze.
      • ingeborg [...] 03.08.09, 22:36
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Sadul nie tylko osoby 50 lat ale i nastolatki IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.09, 15:18
      autobusem 119 w al. Dzieci Polskich, jeżdżą nie tylko osoby po 50-tce do
      szpitala, ale i nastolatki do gimnazjum, rodzice z dziećmi do przedszkoli,
      dorośli do pracy, urzędu
      jak wszyscy wiemy, przesiadanie się nie jest wygodna, zwłaszcza, ze przejśćie w
      Miedzylesiu przez ruchliwe ulice, przejazd kolejowy nie jest bezpieczny np. dla
      młodzieży lub osób starszych, ani wygodny np. rodzic z dzieckiem w wózku lub
      wspomniane osoby starsze. Po co się przesiadać, skoro można dojechać bezpośrednio!

poza tym nie każda osoba starsza to moherowy beret, Ci którzy tak twierdzą, nie
      szanują ludzi i siebie również
      • Gość: rhemek Re: nie tylko osoby 50 lat ale i nastolatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.09, 15:26
        No i ta wypowiedz tlumaczy wszystko. Liczy sie tylko wlasny tylek: ja musz emiec linie bezposrednia a reszta mnie nie interesuje. Z takim podejsciem nie da sie zrobic zadnej porzadnej reformy.
        • Gość: aninka Re: nie tylko osoby 50 lat ale i nastolatki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.09, 09:37
          własny tyłek, tak. Ale i ( mówiąc Twoim chamskim językiem)tyłek
          wielu innych. Nie wiem czemu, skoro sprawa tej linii Ciebie nie
          tyczy, tak głośno i ordynarnie wcinasz się i koniecznie chcesz
          zamknąć buzię tym, których to dotyczy. Zrozum, jesli nie maja
          racji, to Ty napewno ich o tym nie przekonasz. Bo brak i
          argumentów i elementarnej kultury. Wsadź swój tyłek w autko i brykaj
          od nas jak najdalej.. plisss..
      • Gość: Krzysiek_S Re: nie tylko osoby 50 lat ale i nastolatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.09, 15:31
        Ja szanuje osoby starsze, mam przecież babcie i dziadka czy nawet ciocie ,
        wujka, ale trudno mi uszanować osoby które krzykiem chcą coś załatwić, chcą mnie
        przekrzyczeć,jakby mogły to człowieka by zabiły, to widać po oczach. Z osobami z
        którymi nie ma rozmowy, bo z góry uważają że one mają racje. Nie szanują drugiej
        osoby.
        Czasami mają racje co przyznaje, ale głównie niestety nie.
        Przesiadki będą z tego samego przystanku w kierunku Międzylesia na Zwoleńskiej,
        w drugim kierunku niestety będzie nie co gorzej, ale trzeba przesunąć przystanek
        przy Rogatkowej tuż za skrzyżowanie z Mrówczą[ Mrówcza nie ma takiego ruchu],
        lub uruchomić linie socjalną na Lucerny do pętli Międzylesie, spełniająca
        postulat zachowania połączenia z Międzylesiem.A 115 i pozostałe linie jak w
        projekcie.

• Gość: Krzysiek_S Re: nie tylko osoby 50 lat ale i nastolatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.09, 15:53
          www.ztm.waw.pl/mapa/mapa_6.htm
          Autobus 115 pojedzie Mrówczą[ odcinek Lucerny- Zwoleńska], więc jak widać na
          mapie będzie się zatrzymywał na przystanku gdzie będzie autobus co 10 minut do
          Międzylesia [119-147,jeszcze 305 do tego]. W drugą stronę będzie gorzej bo
          przystanek 119-147-305 jest przy Rogatkowej , a nowy przystanek będzie na
          Mrówczej zaraz za skrzyżowaniem. Tutaj chociaż dosyć blisko, można przesunąć
          przystanek Rogatkowa do tyłu bliżej skrzyżowania z Mrówczą, wtedy będzie trzeba
          przejść z 10-20 metrów i to przez mało ruchliwą Mrówczą.
          Do tego autobusy będą niskopodłogowe. Do szpitala[ przychodni] na Bursztynowej
          trzeba też dojść z 5-10 minut, przez 3 tygodnie tak podróżowałem codziennie,
          więc i tak osoby starsze ciężko chore i tak nie zdołają dojść tej drogi mimo, że
          zachowa się 119 . Pozostałe osoby przesiądą się lub ewentualnie skorzystają z
          linii socjalnej, jeśli naprawde będzie taka potrzebna.

• Gość: Nellon Re: nie tylko osoby 50 lat ale i nastolatki IP: 217.153.149.* 17.06.09, 10:15
            info ZTM:
            115

ALEKSANDRÓW - Podkowy - Złotej Jesieni - Techniczna - Petunii -
            Walcownicza - Narcyzowa - Ochocza - Bystrzycka - Walcownicza - PKP
            Falenica - Patriotów (wsch.) - PKP Radość - Patriotów (Zach.) - PKP
            Międzylesie - Zwoleńska - Mrówcza - Lucerny - Kadetów - Wał
            Miedzeszyński - Fieldorfa - Zamieniecka - Grochowska - Wiatraczna -
            Chrzanowskiego - Mińska - Terespolska - Stanisławowska - Mińska -
            Chodakowska - Żupnicza - Bliska - DW. WSCHODNI

- częstotliwość obecna: 30/30/30
            - częstotliwość planowana: 15/20/20
            - skierowanie linii od PKP Międzylesie nowym ciągiem Lucerny -
            Kadetów w celu skrócenia czasu przejazdu z Aleksandrowa, Falenicy,
            Miedzeszyna i Radości na Grochów, skomunikowanie tych rejonów z
            Gocławiem, umożliwienie dogodnych przesiadek do linii kursujących
            mostem Siekierkowskim w stronę Mokotowa i Ursynowa; ominięcie
            przebudowywanego węzła Marsa/Płowiecka; zastąpienie częstszą linią
            linii 119 na ul. Lucerny

Panie Krzysztofie_S nie ma Pan racji co do znacznego zwiększenia
            częstotliwości kursowania autobusów na ulicy Lucerny po zmianie ze
            119 na 115, ponieważ obecnie przynajmniej w godzinach szczytu( a
            takie mnie najbardziej interesują) autobus jest co 20 minut.
            Mydlenie nam oczu wątpliwymi usprawnieniami nie ma sensu.
            • Gość: Krzysiek_S Re: nie tylko osoby 50 lat ale i nastolatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.09, 13:45
              No ale będzie co 15 minut w szczycie, zamiast 119 co 20 minut to jest pewna
              różnica na korzyść, po za tym dostępność do linii w pozostałe części miasta,
              będzie większa. Nie będzie trzeba jechać do ścisłego centrum żeby się przesiąść
              dalej, bo nie wierze że każdy jedzie tylko do centrum.Poza tym nie można patrzyć
              tylko na swój czubek nosa, żeby ominąć węzeł Marsa trzeba jakoś pojechać
              bokiem,idealnym ciągiem jest Lucerny- Kadetów,podaż z 4 kursami na godzinę
              będzie wystarczająca dla Lucerny i już nie będzie miejsca dla linii 119, która
              trafi na Zwoleńską, tam też mają podobne postulaty jak z Lucerny[ linia do
              centrum]. Żeby nie było mieszkam na Trakcie przy lucerny.

• dorota_marek_wawa Re: nie tylko osoby 50 lat ale i nastolatki 17.06.09, 21:17
                kRZYSIEK, ICH NIE PRZEKONASZ.
                Dla nich ważne jest ze maja linię do centrum.
                Nic innego sie nie liczy.
                To ze linia robi kolo traktem lubelskim i lucerny, ktorego zrobienie zajmuje okolo 20 minut , a samochodem , nawet w szczycie prosto przez kadetow 2 minuty , to ze linia kursuje co 30 minut co jest ponizej jakiegokolwiek minimum ( mnie jak mam czekac na autobus 15 minut to cos trafia), ich nie przekona.
                Wazne by byla linia do centrum. Moze byc co godzine. Ale MUSI Byc.
                To walka z wiatrakami.
                A najgorsze, ze to tylko 5 % mieszkancow. I to ci przeciwnicy sa widoczni. Wieszosc, ktora rozumie zmiany jest niestety bierna.

pozdrawiam
                Rhemek
                • Gość: Bobi Re: nie tylko osoby 50 lat ale i nastolatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.09, 21:36
                  No chyba przesadzasz:
                  > kRZYSIEK, ICH NIE PRZEKONASZ.
                  Tu nikt nikogo nie przekona.

> Dla nich ważne jest ze maja linię do centrum.
                  Tak

> Nic innego sie nie liczy.
                  Znalazłoby się.

> To ze linia robi kolo traktem lubelskim i lucerny, ktorego
                  >zrobienie zajmuje ok
                  > olo 20 minut , a samochodem , nawet w szczycie prosto przez
                  >kadetow 2 minuty ,
                  Może ze 115, 520, 130 pościgam się swoim samochodem

> to ze linia kursuje co 30 minut co jest ponizej jakiegokolwiek
                  minimum ( mnie j
                  > ak mam czekac na autobus 15 minut to cos trafia), ich nie przekona.
                  Znam rozkład i nie czekam.
                  Sądzę że zmiany nie są dla tych co jeźdzą raz na pół roku, ale dla
                  stałych użytkowników. O powszechnej znajomości rozkładu świadczy że
                  przed przyjazdem autobusu przystanki się zaludniają. Czyli ludzie
                  rozum mają.
                  Poza tym byłem a Angli, tam autobusy jeżdzą co 30 min i jest to
                  normalne. Nie wszytkie, ale sporo.
                  Nie wiem o jakich standardach mówisz, jeśli gdzieś są spisane daj
                  namiar.

> Wazne by byla linia do centrum. Moze byc co godzine
                  Co godzina poza godzinami szczytu, dla może być, ale pewnie
                  niektórzy się z tym nie zgodzą.
                  Tylko nikt nie pisze, że częstotliwość kursowania nie powinna
                  zależeć od wyników sondaży, ale od pomiarów zainteresowania. Im
                  więcej korzysta tym większa częstotliwość. Prosta matematyka.

> A najgorsze, ze to tylko 5 % mieszkancow. I to ci przeciwnicy sa
                  widoczni. Wies
                  > zosc, ktora rozumie zmiany jest niestety bierna.
                  No cóż. Jeśli uwzględni się wielkość Dzielnicy i zasięg 119, oraz
                  ludzi którzy z komunikacji nie korztają, to te 5% mieszkańców jest
                  ogromną wielością.
                  Jak sadzę mieszkańcy przykładowo Falenicy (bardzo przepraszam
                  mieszkańców Falenicy, muszę znaleźć jakąś lokalizację) będą za
                  likwidacją 119, bo ich to ani ziębi ani grzeje.
                  Ja też jestem za likwidacją 175, jeśli zamiast tego zostawią 119
                  (przepraszam z góry bardzo licznych użytkowników 175, to był
                  oczywiście przykład i pomysł z likwidacją 175 jest durny).

Więc ta dyskusja nikogo raczej nie przekona. Z "waszej" (nie mam
                  zamiaru dzielić mieszkańców na my i wy, ale tak muszę sformułować)
                  strony skończyły się argumenty i zaczęły się inwektywy. Z naszej
                  podobnie, ale bez inwektyw.
                  Proponuję trochę wyluzować, bo to nie wojna, ani wybory. Bądźmy
                  mądrzejści od politków.
                  • dorota_marek_wawa Re: nie tylko osoby 50 lat ale i nastolatki 17.06.09, 21:57
                    Ale jak zamierzasz zrobic reforme w dzielnicy, skoro wszystkie linie maja zostać? Skad wziaść na to brygady?
                    Niestety kazda ulica nie moze miec linii do centrum.
                    Ja mieszkam w Aninie , nas ta reforma nie dotyka za bardzo, chco zabieraja 115 dajac w zamian linie donikad.
                    Ale 119 nie oszukujmy sie utyka w korkach od Marszalkowskiej do chelmskiej, i czesto przejechanie tego odcinka zajmuje jej z 30 minut. A 525 nawet w szczycie rzadko trafia na korki, no chyba ze miedzy 16-a a 18 na wezle marsa.
                    • Gość: Bobi Re: nie tylko osoby 50 lat ale i nastolatki IP: 212.160.172.* 18.06.09, 00:49
                      > Ale jak zamierzasz zrobic reforme w dzielnicy, skoro wszystkie
                      > linie maja zosta
                      > ć? Skad wziaść na to brygady?
                      Ale o co chodzi? ma być reforma dla reformy? Jaki jest cel?
                      Dotychczas dowiedziałem się, że celem jest:
                      - zwiększenie częstliwości kursowania autobusów (bo tak jest w
                      ankiecie)
                      - reforma sama w sobie.
                      Jakie jeszcze, tylko bez farmazowanów których nikt nie potrafi
                      przetłumaczyć, typu "poleszenie, usprawnienie komunikacji"

> Ale 119 nie oszukujmy sie utyka w korkach od Marszalkowskiej do
                      > chelmskiej, i c
                      > zesto przejechanie tego odcinka zajmuje jej z 30 minut.
                      Jeżdzę w godzinach szczytu (do pl. Konstytucji) i uważam że jest to
                      najlepsza trasa na pokonanie centrum przez autobus. Co ciekawsze
                      autobusy raczej się nie spóźniaja, jeśli już to w niewielkim stopniu.

Ja już napisałem wszystko co mogłem, wyłączam się.
                    • Gość: Cyth Re: nie tylko osoby 50 lat ale i nastolatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.09, 13:12

> Ale 119 nie oszukujmy sie utyka w korkach od Marszalkowskiej do chelmskiej, i c
                      > zesto przejechanie tego odcinka zajmuje jej z 30 minut. A 525 nawet w szczycie
                      > rzadko trafia na korki, no chyba ze miedzy 16-a a 18 na wezle marsa.

Jakoś nigdy owego stania w korkach do chełmskiej nie zauważyłem.
                      30 minut owszem czasem zajmuje dojazd ale do Bronowskiej.
                      Co zaś się tyczy 525. To zupełnie inna linia, dojeżdżająca w inne miejsca
                      (Anin). 119 łączy z mokotowem i centrum wawer zachodni. I to jest moim zdaniem
                      główna zaleta tej linii powodująca jej sporą popularność.

Co zaś się tyczy dojazdu do centrum w ogóle.
                      Czy ktoś może mi logicznie wytłumaczyć dlaczego cały ruch do centrum Wawra,
                      Rembertowa, Pragi Południe musi być kierowany za wszelką cenę przez rozpadający
                      się most łazienkowski i poniatowski?
                      Dlaczego ztm zmusza ludzi którzy potrzebują się np. dostać do Pl. Unii
                      Lubelskiej do jechania przez Gocław i wymienione mosty? Albo do korzystania z
                      pociągów? Takie działanie prowadzi tylko do nadmiernego obciążenia autobusów i
                      ruchu na tych mostach.
                      Tymczasem siekierkowskim jeżdżą 4 linie zaledwie.
                      A można by "puścić" tędy chociażby autobus do Wilanowa, do Centrum Onkologii,
                      czy choćby na Kabaty.
                      Tylko po co? Lepiej żeby ludzie jeździli koniecznie przez centrum, najlepiej
                      zapchanym, zdewastowanym pociągiem i tam dopiero się przesiadali w interesujące
                      ich kierunki.

• Gość: Krzysiek_S Re: nie tylko osoby 50 lat ale i nastolatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.09, 14:59
                        No to rzut beretem od pl.UL będzie 130 co 15/20/15/20 ze Zwoleńskiej, nie ma
                        takie zapotrzebowania na dwie linie razem co 7-8 minut w szczycie jedna z
                        Lucerny, druga ze Zwoleńskiej. Ktoś musi się przesiadać przy Kadetów, żeby
                        sprawdzić kto ma to być zrobiono pomiary, wyszło że większe zapotrzebowanie jest
                        ze Zwoleńskiej i Bronowskiej, a Lucerny ma się przesiadać do 130 . Rozkład ma
                        zsynchronizowany tak że 115 przyjedzie 3 minuty przed 130, a w drugą stronę
                        odwrotnie.A do centrum i na północ Warszawy pasażerowie z Lucerny mają się
                        przesiadać w zespole Bora Komorowskiego do linii 117,411,507, E-5 do centrum],
                        do 509 na Pragę szeroko pojętą.
                        W zespole Meissnera będzie się można przesiąść do linii 151 na TŁ, a w zespole
                        Umińskiego do linii 111 na Krakowskie Przedmieście itp.
                        Wymienione wyżej linie kursują bardzo często i autobus jest co chwile. W zespole
                        Most Siekierkowski będzie można się przesiąść dodatkowo na linie 148,401 na obwód.
                        Realny czas podróży do centrum w szczycie spadnie z 41 minut[ Lucerny] do 30
                        minut, licząc przesiadki.
                        Z jednej strony z Lucerny będzie można się dostać do centrum koleją , z drugiej
                        strony liniami z Gocławia, docelowo tramwaj.
                        • Gość: Cyth Re: nie tylko osoby 50 lat ale i nastolatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.09, 11:16
                          Rozkład ma
                          > zsynchronizowany tak że 115 przyjedzie 3 minuty przed 130, a w drugą stronę
                          > odwrotnie.

Panie Krzysztofie bądźmy realistami. Wystarczy że 115 utknie w korku na Kadetów
                          i cały plan przesiadek się sypie. Ludzie albo się spóźnią na przesiadkę 5 minut,
                          albo zobaczą "plecy" odjeżdżającego 130.
                          Wtedy będą musieli czekać na następny autobus min. 20 minut.
                          Czy nie lepiej aby synchronizacja zakładała nie dłuższy niż 10 minut czas
                          oczekiwania na autobus?

A do centrum i na północ Warszawy pasażerowie z Lucerny mają się
                          > przesiadać w zespole Bora Komorowskiego do linii 117,411,507, E-5 do centrum],
                          > do 509 na Pragę szeroko pojętą.
                          > W zespole Meissnera będzie się można przesiąść do linii 151 na TŁ, a w zespole
                          > Umińskiego do linii 111 na Krakowskie Przedmieście itp.
                          > Wymienione wyżej linie kursują bardzo często i autobus jest co chwile. W zespol
                          > e
                          > Most Siekierkowski będzie można się przesiąść dodatkowo na linie 148,401 na obw
                          > ód.

Widzi Pan ja o jednym, a Pan dalej swoje.
                          W jednej z wypowiedzi stwierdził Pan, że jest jednym z inicjatorów zmian dla Wawra.
                          Bardzo Pana proszę więc nich mi Pan logicznie uzasadni dlaczego:

- Zachodni Wawer ma być gorzej skomunikowany z centrum niż wschodni?
                          - niemal cały ruch z Wawra ma być kierowany na Gocław powodując jeszcze większe
                          tłoki w autobusach, lub na nieszczęsne PKP w którym komfort jazdy jest równy 0.
                          - linia 119 ma być połączona z linią 130 przekształcając się tym samym z bez
                          korkowej
                          linii do centrum w stojącą na Puławskiej linię donikąd?
                          - tzw."synchronizacja" kursów zakłada 3 minutowe zupełnie nierealne w godzinach
                          szczytu odstępy między przesiadkami zamiast np. 10 minutowych?

Pozdrawiam

• Gość: Krzysiek_S Re: nie tylko osoby 50 lat ale i nastolatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.09, 14:54
                            "Widzi Pan ja o jednym, a Pan dalej swoje.
                            W jednej z wypowiedzi stwierdził Pan, że jest jednym z inicjatorów zmian dla Wawra.
                            Bardzo Pana proszę więc nich mi Pan logicznie uzasadni dlaczego:

- Zachodni Wawer ma być gorzej skomunikowany z centrum niż wschodni?
                            - niemal cały ruch z Wawra ma być kierowany na Gocław powodując jeszcze większe
                            tłoki w autobusach, lub na nieszczęsne PKP w którym komfort jazdy jest równy 0.
                            - linia 119 ma być połączona z linią 130 przekształcając się tym samym z bez
                            korkowej linii do centrum w stojącą na Puławskiej linię donikąd?
                            - tzw."synchronizacja" kursów zakłada 3 minutowe zupełnie nierealne w godzinach
                            szczytu odstępy między przesiadkami zamiast np. 10 minutowych? "
                            Bo ja pisałem do ZTM żeby zwiększyć częstotliwość linii w Wawrze Zachodnim z
                            poziomu co 30 minut, do poziomu co najmniej co 20 minut i od tego się zaczęło,
                            następnie ZTM przedstawił projekt który dotyczył całego Wawra , prace nad nim
                            zostały wstrzymane po vecie Gójskiego, a na Lucerny proponowano tylko 215 co 30
                            minut na Gocław i rozrzedzenie 119 do co 30 minut przez cały tydzień. Resztę
                            linii bez zmian, czyli zostawienie częstotliwości co 30 minut.
                            Dlatego postanowiłem dalej to ciągnąć i dzięki pomocy radnego Jastrzębskiego i
                            gazety wyborczej czy IW udało się najpierw zorganizować spotkanie na Dzielnej w
                            ZTM, gdzie po burzliwej rozmowie udało się ustalić wstępny projekt, który teraz
                            został przedstawiony przez ZTM w nie co innym zakresie, np . 119 miało nadal
                            jechać do centrum ale przez Zwoleńską.W pracach brała udział też radna z
                            Aleksandrowa jakoś na F?
                            W między czasie było spotkanie w UD Wawer zarządu Wawra[ Gójski], koordynatora
                            ZTM, radnego i ja byłem, wtedy została wyrażona zgoda na cały projekt i
                            konsultacje. Następnie przetargi na potrzebne korekty w infrastrukturze Wawra no
                            i teraz od 26 maja konsultacje na stronie ZTM.
                            Odpowiadając na powyższe pytania:
                            Ad.1 [dlaczego zachodni Wawer ma być gorzej skomunikowany z centrum niż
                            wschodni?] - Obecnie Wawer Zachodni ma linie bezpośrednią do centrum 119 co
                            20/30 minut razem podaż w granicach 300/200 miejsc/h.
                            Ma też linie 146 i 147, którymi mieszkańcy jeżdżą też do centrum z przesiadką do
                            tramwajów na rondzie Waszyngtona podaż 650/450 miejsc /h
                            Jest też linia 142 z całego Traktu Lubelskiego co 30 minut podaż 200 miejsc/h ,
                            oraz 702 podaż w granicach 150miejsc/h z przesiadką do tramwajów
                            Nie licząc 305 z podażą 50miejsc/ h to by było na tyle jeśli chodzi o Wawer
                            zachodni. Według mnie jest to za mało, przy obecnej ilości mieszkańców i
                            potencjalnym rozwoju tego obszaru. A jak najefektywniej podnieść podaż
                            miejsc,oczywiście podnosząc częstotliwość linii. Jednak nie da się podnieść
                            częstotliwości bez pewnej korekty układu komunikacyjnego, bo są pewne zależności
                            które to uniemożliwiają np. obecność 142 w Aleksandrowie, czy dublowanie 119
                            tramwajów. Niestety trzeba też brać pod uwagę politykę transportowa miasta w
                            której to autobusu mają być zastąpione przez szynę, dlatego ZTM uważa ,że gdzie
                            jest szyna np. wzdłuż trasy 119 od Puławskiej do Alei Jerozolimskich jest tam
                            duża podaż miejsc jeszcze wolnych,dlatego proponuje połączenie z linią 130 do
                            pętli Rakowiecka[kościół], gdzie po drodzę będzie się można przesiąść do
                            tramwajów na Puławskiej i Alei Niepodległości oraz metra przy Polu mokotowskich,
                            gdzie jest duża podaż miejsc. Jest wybór likwidujemy część linii tramwajowych
                            lub linie autobusowego z danego odcinka, więc wybór jest oczywisty, bo tramwaje
                            nie stoją w korkach w centrum i ich podaż jest większa.
                            Więc wracając do odpowiedzi na pytanie , to fakt Wawer zachodni traci
                            bezpośrednią linie do centrum, ale ogólna liczba miejsc wzrośnie i to sporo.
                            Trakt Lubelski ma też podaż w granicach 350-400 miejsc /h, po zmianie będzie
                            miał 650 miejsc/h
                            Wał Miedzeszyński przy Bronowskiej ma teraz 975 miejsc/h, a będzie miał 1375
                            miejsc/h .Trakt Lubelski koło Bronowskiej ma teraz podaż 1000-1050 miejsc/h , a
                            będzie miał 1300 miejsc/h. Trakt Lubelski koło Lucerny teraz ma podaż 675/725
                            miejsc/h , a będzie miała 1050 miejsc/h. Trakt Lubelski koło przystanku
                            Lebiodowa ma podaż 675/725 miejsc/h , a będzie miała 650 miejsc/ h, jedyny
                            spadek miejsc, ale blisko jest do Kadetów jak i do Bronowskiej, więc nie będzie
                            to tak odczuwalne. Lucerny obecnie 325 miejsc/h, po zmianie 400 miejsc/h.
                            Zwoleńska teraz 375 miejsc/h, po zmianie 750 !.Wał Miedzeszyński[Kuligów] teraz
                            podaż 325 miejsc/h , po zmianie 525/h.
                            Wał Miedzeszyński[koło Kadetów], teraz ma podaż 975 miejsc/h po zmianie 1675 !.
                            Os. las obecnie centrum bez komunikacji , po zmianie 400 miejsc/h. Podane dane
                            dotyczą szczytu,poza będzie podobnie. Więc jak widać podaż wzrośnie miejscami
                            prawie o 100% [ oprócz przystanków Lebiodowa i Trakt Lubelski Las] , oraz
                            poprawi się regularność linii, punktualność równoważąc to do zachowania jednej
                            linii do centrum , wybieram przesiadki + ogromną poprawę podaży miejsc w Wawrze
                            Zachodnim. Wzrośnie też dostępność do pewnych miejsc, ale o tym już mówiłem.
                            Porównując to do Wawra wschodniego, to Wawer zachodni znacznie zyska w trzech
                            punktach, traci w jednym.
                            Poprawi się też dostępność do kolei, zwiększy się podaż miejsc [ S-7 od
                            grudnia], powstają parkingi [ Wawer i Anin], oraz przypominam, że koleje
                            mazowieckie to obecnie jest ajent ZTM R-7 , honorujący bilety ZTM od dobowego
                            wzwyż. Faktem nie zaprzeczalnym jest zły stan stacji, ale to już nie zależy od
                            ZTM tylko od PKP PLK. Podobno stopniowo ma to się poprawiać.
                            Ad.2 Jak już napisałem wyżej ZTM stawia na szynę . Na razie jednak szynę na
                            Gocławiu zastępują linie 507,411,E-5 które razem kursują 2,5 minuty w szczycie,
                            docelowo zastąpi je tramwaj do centrum i na Pragę przez most Poniatowskim, kiedy
                            to będzie trudno powiedzieć, ale ZTM ustawia pod to obecną komunikacje. Jeśli
                            podaż miejsc na Gocławiu po zmianach Wawerskich nie będzie wystarczająca to ZTM
                            planuje zasilić te 3 linie dodatkowymi kursami.W przypadku przesiadek i
                            ewentualnej za małej podaży najbardziej straci Gocław koło Abrahama i Saska
                            Kępa, Wawer spokojnie się zmieści.
                            Na Gocław będzie kierowana podaż dodatkowa z Wawra w granicach 400 miejsc/h,
                            więc podaż [ 507,411 i E-5] wynosi teraz 4500 miejsc/h w szczycie A , więc
                            dodatkowe 400 miejsc potencjalnych, to 3 dodatkowe kursy w ciągu/h, przy
                            obecnych 24 to jest mało.
                            Tramwaj w przyszłości ma też dotrzeć do Wawra Zachodniego ,ale to za x lat. A co
                            do kolei to Wawer zachodni raczej nie będzie z niej korzystał, mimo poprawy bo
                            jest trochę na około. Tylko Sadul, Wawer i Wawer wschodni, to tak.
                            Ad.3 Na to pytanie odpowiedziałem już wyżej.
                            Ad.4 Teraz jest taka synchronizacja z 147 i 119 i jakoś to funkcjonuje, więc i
                            po zmianach powinno być podobnie . Co nie znaczy że nie może być co 10 minut ,
                            ale wtedy to będzie już koordynacja.
                            115 utknie w korku na Kadetów, 130 na Bronowskiej, więc ich spóźnienia będą
                            podobne ,ale żeby jakoś to funkcjonowało jest pewien wentyl bezpieczeństwa w
                            postaci 3 minut.A jeśli ucieknie 130 to zawsze będą inne linie jak 146, 147 czy
                            148, 401 przy Moście Siekierkowskim, więc czas oczekiwania na pewno nie będzie
                            trwał aż 20 minut.
                            Starałem się odpowiedzieć merytorycznie na zadane pytania , mam nadziej że mi
                            się udało? Czy odpowiedź któraś jest nie zadowalająca?

• Gość: Bobi Re: nie tylko osoby 50 lat ale i nastolatki IP: 212.160.172.* 22.06.09, 15:24
                              Mnie nie przekonałeś, widzę pewne braki. Zwiększenie podaży z 325 do
                              400 na Lucerny/Sadul przy uwzględnieniu przesiadek nie jest
                              wartością rzucająca na kolana.
                              Ale bardzo fajnie i logicznie napisane. Teraz wiem zdecydowanie
                              więcej co do założeń.
                              Dzięki za naprawdę kulturalna i na poziomie wypowiedz.
                              • Gość: Krzysiek_S Re: nie tylko osoby 50 lat ale i nastolatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.09, 16:44
                                Podałem wartości dla taboru 12 metrowego, a jest duże prawdopodobieństwo, że
                                może będzie potrzebny większy tabor ze względu na obsługę połączenia Grochowa z
                                Gocławiem,jak również potoki w Wawrze ze względu na trasę podobną i alternatywną
                                dla 521 , wtedy ta wartość będzie już wynosić 600 miejsc /h. Uwzględniając to
                                że rozwiązanie z trzema liniami na odcinku Gocław - Grochów jest tymczasowe[123
                                out] to za jakiś czas 115 może kursować co 10 minut w szczycie, co daje wtedy
                                podaż 900 miejsc/h lub 600 w przypadku wozów 12 metrowych. Do tego połowa
                                osiedla Sadul, Wawer leży w strefie dojścia do kolei[500 m], która stopniowo
                                będzie poprawiana i częstotliwość będzie wzrastać. Ale wiem doskonale że nie
                                przekonam, może dopiero praktyka by przekonała , ale nie wiadomo czy taka
                                będzie, bo niestety protestują nawet Ci co podaż mają mieć większą nawet o 100%.
                                Argumentując że tracą jakieś połączenie , mimo że będzie takowe ale pod innym
                                numerem. W protestach jednak piszą że tracą jedną linie, nie mówiąc że będzie
                                zastępstwo.
                                Nie mówię tutaj o Sadulu bo tutaj faktycznie można powiedzieć że tracą coś, ale
                                np. o Aleksandrowie.

• Gość: Cyth Re: nie tylko osoby 50 lat ale i nastolatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.09, 17:18
                              Panie Krzysztofie,

Dziękuję za rzetelną odpowiedź. Argumenty które Pan przedstawił są (jeżeli
                              chodzi o podaż miejsc) jak najbardziej rzeczowe. Świadczą natomiast o jednym:
                              ktoś w ZTM, bądź władzach miasta ma "hopla" na punkcie komunikacji szynowej.
                              Podpieranie się transportem szynowym jako "usprawiedliwieniem" miałoby jako taki
                              sens dopiero wtedy kiedy na Gocław dojedzie tramwaj.
                              Jak Panu zapewne wiadomo, miało to być pierwotnie metro. Jednak komuś to nie
                              pasowało - i ma być tramwaj. Tyle, że jak to Pan ujął w przypadku Wawra stanie
                              się tak za x lat. Od siebie dodam że x
                              w przypadku Gocławia może dążyć do nieskończoności, a tramwaj w Wawrze zobaczą
                              może moje prawnuki (a nie mam jeszcze nawet dzieci).

Argument o pokrywaniu się 119 z tramwajem jakoś do mnie nie przemawia. Takie 525
                              również z nim pokrywa na odcinku niewiele krótszym. Wiele innych linii (w całym
                              mieście) również. Idąc tym tokiem myślenia należałoby zmniejszyć częstotliwość
                              kursowania wszystkiego co jeździ np. od Ronda Waszyngtona do Placu Zawiszy, czy
                              od Metra Politechnika do Pl. Bankowego. Tymczasem wiele linii na tych odcinkach
                              kursuje co 15-20 minut.

Wracając na chwilę do podaży miejsc. To, że od Puławskiej (a raczej od Pl. Unii
                              Lubelskiej) do Alej jest w autobusie kilka miejsc mniej również jest słabym
                              argumentem. Taka sytuacja ma miejsce na wielu liniach. Po prostu na pewnych
                              odcinkach jeździ mniej osób. W przypadku 119 sytuacja i tak wygląda o wiele
                              lepiej niż w innych liniach - gdzie autobus na 3- 4 przystanki się niemal
                              całkowicie wyludnia. Fakt, że autobus jest przez cały czas w ok. 30% zapełniony
                              świadczy o tym, że taka linia jest potrzebna, a pasażerom niekoniecznie pasuje
                              przesiadanie się w tramwaj.

Co do synchronizacji 147 i 119, a w przyszłości 115 i 130.
                              To, że synchronizacja "jakoś" działa, nie znaczy, że działa dobrze.
                              Bardzo często jest tak, że 119 wjeżdża w Bronowską przed 147 choć według
                              rozkładu powinno być 3 minuty po nim. Jeszcze częściej jest tak, że przyjeżdżają
                              równocześnie. Idea 3 minutowej synchronizacji się sypie. Mam wrażenie że w
                              przypadku 115 i 130 będzie tak samo.
                              Stąd moje przekonanie, że koordynacja (jak to Pan nazwał) jest rozwiązaniem
                              lepszym. Poza tym mówiąc szczerze jest to problem który dotyka nie tylko te
                              linie. Jest on widoczny bardzo dobrze np. w centrum gdzie na raz na przystanek
                              potrafi podjechać 5 różnych autobusów, a potem przez 10-15 minut nic.

Podsumowując: trudno oprzeć się wrażeniu że wprowadzając takie zmiany
                              ktoś wyraźnie ma zachodnią część Wawra w poważaniu (przepraszam za wyrażenie).
                              Rembertów, Marysin, Anin mają swoje bezpośrednie linie nie tylko do centrum, ale
                              i na Żoliborz, Wolę i Bemowo, a Zachodni Wawer nie może bo Puławską tramwaje
                              jeżdżą.

Dla mnie jest to niezrozumiałe i pozbawione sensu.

• Gość: jasiu Re: nie tylko osoby 50 lat ale i nastolatki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.09, 18:54
                                > Rembertów, Marysin, Anin mają swoje bezpośrednie linie nie tylko do centrum,

1. Ostrobramską jakieś autobusy jeździć muszą
                                2. Jaka jest najbliższa pętla, żeby te linie zakrańcować? Od strony Wawra to
                                jest Marysin i Międzylesie. Od strony centrum - Dworzec Centralny i (dla paru
                                linii) Metro Politechnika.

Myślę że gdy już (jeśli) powstanie duża pętla u zbiegu Marsa i Płowieckiej, to
                                ten układ się zmieni...

Pozdrawiam!
                            • Gość: ma Re: nie tylko osoby 50 lat ale i nastolatki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.09, 14:18
                              "Trakt Lubelski koło przystanku Lebiodowa ma podaż 675/725
                              miejsc/h , a będzie miała 650 miejsc/ h, jedyny
                              spadek miejsc, ale blisko jest do Kadetów jak i do Bronowskiej, więc
                              nie będzie to tak odczuwalne." .
                              Od przystanku Lebiodowa do Kadetów jest ok. 900 m . To tak jakby
                              mieszkańcom Zwoleńskiej powiedzieć że i tak mogą się przejść do Wału
                              Miedzeszyńskiego. Niezbyt trafiony argument.
                              • Gość: ma Re: nie tylko osoby 50 lat ale i nastolatki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.09, 14:19
                                Sorry - miało być Bronowskiej nie Zwoleńskiej.
                  • Gość: Krzysiek_S Re: nie tylko osoby 50 lat ale i nastolatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.09, 22:01
                    Ale ja szanuje zdanie mieszkańców co tutaj się wypowiadają, ale według mnie nie
                    mają racji , dlatego pragnę jakoś do nich dotrzeć.
                    Dla pana fajna jest linia co 30 minut jeżdżąca prosto do celu bez przesiadek no
                    ok. Opiera się pan na komunikacji w Anglii, że jest co 30 minut,no zapewne tak
                    jest ,nie byłem tam, ale tam mają bardziej rozleglejszą sieć metra , dlatego
                    mogą sobie na to pozwolić.
                    A u nas powinna być komunikacja co najmniej co 15/20 minut , to jest takie
                    minimum dla naszego obszaru, niestety bez zmian trasowych, nie da się tego
                    osiągnąć. Tyle ode mnie teraz.
                    • Gość: Bobi Re: nie tylko osoby 50 lat ale i nastolatki IP: 212.160.172.* 18.06.09, 00:41
                      > jest ,nie byłem tam, ale tam mają bardziej rozleglejszą sieć
                      metra , dlatego
                      > mogą sobie na to pozwolić.
                      Ciekawe założenie, ale nie widzę powiązania. To właśnie tam pwoinno
                      być tak jak wy zakładacie: szkielet metrem, częste podjazdy do metra.
                    • Gość: jasiu Re: nie tylko osoby 50 lat ale i nastolatki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.09, 15:07
                      > ok. Opiera się pan na komunikacji w Anglii, że jest co 30 minut,no zapewne tak
                      > jest ,nie byłem tam, ale tam mają bardziej rozleglejszą sieć metra , dlatego

Nie, tam po prostu ludzi stać na samochód.
                  • Gość: jasiu Re: nie tylko osoby 50 lat ale i nastolatki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.09, 15:06
                    > Znam rozkład i nie czekam.

Jak przy Metro Centrum i Emilii Plater zrobi się kołomyja to znajomość rozkładu
                    Ci sie raczej nie przyda...
            • Gość: jasiu Re: nie tylko osoby 50 lat ale i nastolatki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.09, 15:03
              Jak to nie jest różnica? Napisane wyraźnie: jest 20/30/30 - tj. 20 min. w
              szczycie, reszta dnia i weekendy co 30 minut. Będzie - 15/20/20. Z 30 do 20
              minut to nie jest poprawa? Skoro ludzie tak czytają ze zrozumieniem to nic
              dziwnego że cały projekt uwalono
    • Gość: Nellon Re: Nie zabierajcie nam autobusu 119 - ulica Luce IP: 217.153.149.* 17.06.09, 10:24
      wiem, ze mieszkancy niektorych ulic w Wawrze i Sadulu zorganizowali
      sie i zlozyly pisemne protesy do wladz dzielnicy i ZTM. proponuje,
      aby inni poszli za ich przykladem. niestety nie wszyscy mieszkancy
      maja internet i potrafia nim sie poslugiwac tak jak studenci, ktorzy
      aby popierac swoje zdanie usiluja zmieniac tozsamosci (dostep do
      roznych komputerow) i podwyzszac swoje statystyki, co z przykroscia
      obserwuje.
      • b.montana Re: Nie zabierajcie nam autobusu 119 - ulica Luce 19.06.09, 18:34
        litości....
        mało jest możliwości dojazdu do centrum z ulicy lucerny? a kolejka? a 521?
        wolicie czekać na autobus pół godziny i pchać się przez wielki korek niż mieć częściej podwózkę na pkp?
        • Gość: robik Re: Nie zabierajcie nam autobusu 119 - ulica Luce IP: *.rzeczpospolita.pl 19.06.09, 19:02
          Nie widziałem korków a jeżdżę 119 codziennie. Za to 521 i 525 stoi w
          korkach i owszem, w dodatku wielokrotnie.
        • sibeliuss Re: Nie zabierajcie nam autobusu 119 - ulica Luce 04.07.09, 12:47
          b.montana napisała:

> litości....
          > mało jest możliwości dojazdu do centrum z ulicy lucerny? a kolejka? a 521?
          > wolicie czekać na autobus pół godziny i pchać się przez wielki korek niż mieć
          częściej podwózkę na pkp?
          --
          Widocznie wolą, ich prawo - zapełnienie 119 pokazuje, że takich ludzi jest sporo.
    • Gość: jasiu Re: Nie zabierajcie nam autobusu 119 - ulica Luce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.09, 16:25
      > Z kolei z Dworca Centralnego, osoby przyjeżdżające z Dziećmi jeżdżą tym autobus
      > em również Centrum Zdrowia Dziecka,
      hehe, merytorycznie na poziomie Faktu - prawie pod biurko wpadłem ze śmiechu.
      Policz ile jedzie 525 z DC do Międzylesia, a ile 119 :D
    • Gość: Krzysiek_S Re: Nie zabierajcie nam autobusu 119 - ulica Luce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.09, 21:59
      Artykuł z Informatora Wawra.
      Rewolucji raczej nie będzie

Dobiegły końca konsultacje społeczne dotyczące planowanych przez Zarząd
      Transportu Miejskiego zmian w komunikacji autobusowej na terenie naszej dzielnicy.

Jak stwierdził Sebastian Tuszyński z ZTM - spotkały się one z ogromnym odzewem.
      Mieszkańcy przesłali w sumie prawie dwa tysiące opinii! O ile na początku
      przewa-żały głosy pozytywne, pod koniec uaktywnili się głównie przeciwnicy
      proponowa-nych zmian.

"Informator Wawra" dotarł także do głosów ze strony samorządów. Do komisji
      samorządowej, bezpieczeństwa i porządku publicznego swoje uwagi przesłały
      sa-morządy osiedli Aleksandrów, Falenica, Miedzeszyn, Marysin Wawerski
      Południowy, Radość i Zerzeń. Samorząd Radości opowiada się za pozostawieniem
      istniejącego układu komunikacyjnego i za wprowadzeniem dodatkowej linii ulicą
      Mrówczą (linia 215). Samorządy Falenicy oraz Marysina Wawerskiego Południowego
      prezentują zbieżne stanowiska w sprawie linii 115 (przeniesienie trasy na
      odcinku Ostrobram-ska - Łukowska na ulice Płowiecka - Grochowska. Na czas budowy
      skrzyżowania Marsa - Płowiecka - Grochowska zapewnienie połączenia omijającego
      ten węzeł ko-munikacyjny). Dodatkowo falenicki samorząd wnosi, aby linię 142 od
      przystanku Strzygłowska skierować na trasę Wał Miedzeszyński - Trasa
      Siekierkowska - Dwo-rzec Centralny, co umożliwi mieszkańcom osiedli Aleksandrów,
      Falenica, Nadwiśle, Żerzeń i Las bezpośrednie połączenie z centrum Warszawy. Ma
      to szczególne zna-czenie na czas budowy skrzyżowania Marsa - Płowiecka -
      Grochowska. Zgłasza też uwagi dotyczące linii 305 (pozostawienie istniejącej
      trasy) i 215 (skierowanie trasy do Centrum Zdrowia Dziecka).

Samorządy osiedli Aleksandrów i Miedzeszyn żądają pozostawienia linii 161 na
      trasie do pętli na Zbójnej Górze. Osiedle Aleksandrów postuluje dodatkowo
      prze-dłużenie trasy 161 do ulicy Zagórzańskiej i dalej do Falenicy (powrót ulicą
      Tech-niczną). Osiedle Aleksandrów sprzeciwia się skróceniu linii 142 i zmianie
      trasy 115.

Samorządy osiedli Marysin Wawerski Południowy i Marysin Wawerski Północny,
      opowiadają się za pozostawieniem istniejącego układu komunikacyjnego (Marysin
      Północny sprzeciwia się wprowadzeniu autobusów w ulicę Potockich i jest przeciw
      li-kwidacji 141). Dopuszczone może być jedynie połączenie linii 315 i 173 w
      linię 137. Po konsultacjach z mieszkańcami rada osiedla Zerzeń zdecydowanie
      przeciwstawia się: usytuowaniu końcowego przystanku linii 130 przy Boboli i
      apeluje o skierowa-nie tej linii na pętlę koło Dworca Centralnego. Są także
      przeciwni likwidacji obec-nego połączenia - autobusu linii 119 (ulice Lucerny -
      Trakt Lubelski). Mieszkańcy zwrócili uwagę na fakt, że większość miejsc pracy,
      szkół i uczelni znajduje się w centrum miasta, a wiele połączeń autobusowych
      kieruje się na Dworzec Wschodni. Dlatego apelują, aby w przypadku likwidacji
      linii 119, skierować autobus 115 za-miast przez Gocław do Dworca Wschodniego,
      Wałem Miedzeszyńskim i mostem Ła-zienkowskim do pętli przy metrze Politechnika.
      Takie rozwiązanie wpłynie w zdecy-dowany sposób na poprawę połączenia Wawra (a w
      szczególności osiedli Zerzeń, Sadul, Wawer i Las) z centrum miasta.

Komisja samorządowa bezpieczeństwa i porządku publicznego dostrzegając pozytywne
      elementy proponowanych przez ZTM zmian (zwiększenie częstotliwości kursowania
      autobusów, czyli skrócenie czasu oczekiwania na autobus na przystan-ku,
      usprawnienie komunikacji w zachodniej części Wawra - linia 115, poprawa do-jazdu
      do linii kolejowej z rejonów oddalonych od niej), uważa jednak, że nie należy
      radykalnie zmieniać utrwalonych, tradycyjnych i już zaakceptowanych linii
      autobu-sowych (linie 161, 119). Zmianą do przyjęcia jest wprowadzenie
      komunikacji na ulice Mozaikową, Mrówczą, Zagórzańską, Kadetów. Akceptowana w
      większości uwag jest linia 215 bez wpływu na przebieg linii 161, która zwiększa
      podaż linii autobusowych w Wawrze.

Z głosów zebranych przez ZTM cztery kwestie wzbudziły najwięcej kontro-wersji.
      Jak nam wyjaśnił Sebastian Tuszyński chodzi tu o likwidację linii 514. W związku
      z bardzo dużym protestem - najprawdopodobniej nie będzie zmian na tej linii.
      Następna sprawa to 119 - mieszkańcy stanowczo opowiadają się, by kursowa-ła ona
      do centrum. Trzecim pomysłem, który spotkał się z bardzo dużym odzewem, jest
      wycofanie z Marysina 401 i 115. Bardzo wiele osób jest także przeciwnych
      po-prowadzeniu komunikacji ulicą Potockich zamiast Kościuszkowców. Z bardzo
      dużym oporem spotkały się także zamiary zmian w przebiegu linii 115.
      Przyzwyczajenia mieszkańców okazały się tu decydujące.

Opinie części samorządów wzajemnie się wykluczają. W związku z takim a nie innym
      rozkładem głosów, rewolucji w komunikacji raczej nie będzie. Brak zgody na
      likwidację pewnych połączeń spowoduje jednak, że na razie nie starczy taboru na
      zwiększenie częstotliwości kursowania na innych liniach. Żadne decyzje jeszcze
      nie zapadły. Być może sytuacja się zmieni i mieszkańcy bardziej przychylnie
      ustosun-kują się do proponowanych zmian, gdy w miarę postępów budowy węzła Marsa
      będą nasilały się utrudnienia i opóźnienia w komunikacji. W życie wchodzi
      obecnie tylko jedna zmiana. Na okres wakacji co drugi kurs linii 521 będzie się
      kończył na rondzie Wiatraczna.

Andrzej Gzyło
      Gratuluje wygraliście .
      • sibeliuss Re: Nie zabierajcie nam autobusu 119 - ulica Luce 04.07.09, 13:00
        Proponowana trasa 215 była zbyt zawiła, a co 161 - to dziwię się ludziom.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka