Dodaj do ulubionych

przejechałam całe wybrzeże Albanii

19.08.10, 15:58
Witajcie!
Kilka dni temu wróciłam z wyprawy po Bałkanach. Wjechaliśmy do Albanii przez grecką granicę i zwiedzając zobaczyliśmy całe wybrzeże az po Czarnogórę. Mogę od razu stwierdzić, że riwiera morza jońskiego (do Vlory) jest przepiękna, góry także, natomiast wybrzeże północne (Durres) "szału nie robi"smile. Albania mnie zachwyciła i chętnie bym tak znowu wróciła. Jeśli ma ktoś jakieś pytania "techniczne", to chętnie pomogę.

Pozdr
Basia
Obserwuj wątek
    • malgosia-t-13 Re: przejechałam całe wybrzeże Albanii 19.08.10, 23:28
      Z nieba mi spadłaś...W zwiazku z tym , że wyjazd na południe Grecji
      we wrześniu może być problematyczny, mój plan B przewiduje przez
      Chorwację do Albanii i potem w zależności od dostępności paliwa i
      promów na Korfu lub w głąb Grecji kontynentalnej (Zagoria).
      1.W którym miejscu przekraczałaś granicę alb-gr? Przez Kakavja już
      jechałam, ale czy jest jeszcze jakieś przejście za Sarandą wzdłuż
      wybrzeża?
      2.Czy wynajmowałaś mieszkanie w okolicach Sarandy? interesuja mnie
      raczej prywatne kwatery niż hotele. Czy są oznakowane jako do
      wynajęcia czy trzeba pytać? Ceny?
      3.Jak kupowałaś paliwo-za €€ czy wymieniałaś? Można visą? Jaki
      przelicznik do ichniej waluty i jakie ceny paliwa (disel)?
      4.Może wiesz czy z Sarandy na Korfu są jakieś regularne promy
      zabierajace samochody?
      5.Jaka jest jakość drogi poniżej Vlory, remonty? odcinki szutrowe?
      Czy osobówką może być problemu?
      Napisz też coś od siebie, co zauroczyło Cię szczególnie, dlaczego
      tam wrócisz?
      Z góry pięknie dziękuję za każdą konkretną informację.
      • barbarbarka Re: przejechałam całe wybrzeże Albanii 20.08.10, 14:27
        czesc malgosiu,
        1. tez jechalismy przez kakavije
        2. mieszkalismy w Ksamilu, ale w hotelu, bo ich jest mnostwo i jest pusto. Widzialam jakies ogloszenie domw prywatnych, ale malo.
        3. My placilismy za benzyne w lekach, wychdozila cena taniej niz w PL o jakies moze 0,20 gr
        4. Promy są, ale z tego co wiem godziny odjazu raczej dopasowane do urlopowiczow na Korfu. Widzialam je tylko z daleka, wiec nie wiem czy biora samochody.
        5. Droga z Vlory do Sarandy super. Jedynie z Sarandy do Ksamilu nie było asfaltu, ale pewnie już jest, bo kładli smile

Podobała mi się bardzo Albania poniżej Vlory, góry, piękne plaże. Braki prądu (na imprezach teżsmile), krowy na drogach i inne dziwne rzeczy tym bardziejsmile
        • 22lusiek Re: przejechałam całe wybrzeże Albanii 22.08.10, 14:03
          Witam.Przez 5 dni odpoczywalśmy w Himarze w Albanii.Byliśmy w
          Ksamilu, ale tylko jako zwiedzające antyczne ruiny.Miasto wydało nam
          sie dosyć sympatyczne i nawet myślimy o kolejnym odpoczynku w
          Albanii na przyszły rok. Może podała by Pani nam namiary na hotel w
          którym Państwo byli, my z koleji możemy podać namiary na hotel w
          Himarze.Droga do Ksamilu nadal nie jest zrobiona.
          • barbarbarka Re: przejechałam całe wybrzeże Albanii 24.08.10, 14:08
            Witajcie,
            ja byłam w szczycie sezonu a wolnych miejsc w hotelach było mnóstwosmile My płacilismy 15 eur za osobę w nowym fajnym hotelu "Castle" tuż nad brzegiem morza. Cena oczywiście po negocjacjachsmile
            Faktycznie język włoski to nr 1 z obcych w Albanii, a angielskim o wiele gorzej.
            Ksamil polecam dla tych, którzy lubią piękne morze a nie tłumy turystówsmile Nie jest to jednak taka "dziura", bo kluby do potańczenia też sąsmile
          • monia323 Re: przejechałam całe wybrzeże Albanii 26.08.10, 14:48
            Poproszę namiary na email: MCib@interia.pl
        • malgosia-t-13 Re: przejechałam całe wybrzeże Albanii 25.08.10, 14:37
          Dziękuję.
      • taka_jedna_gosia Re: przejechałam całe wybrzeże Albanii 03.09.10, 10:33
        Polecam płacenie kartą visa. Płatności kartą są bez żadnych opłat co mnie mile zaskoczyło po powrocie do kraju i zobaczeniu wyciągu z konta. Natomiast wypłaty z bankomatu w zależności od banku wydającego kartę mają różne opłaty. Gotówkę warto mieć ale w wielu miejscach można płacić kartą bez problemu.
    • kontrastxx Re: przejechałam całe wybrzeże Albanii 20.08.10, 14:40
      My wybieramy się pierwszy raz we wrześniu napisz proszę jakie ceny w
      restauracjach, jakie produktów spożywczych. I czy można płacić kartą w
      restauracjach, na stacji benzynowych.
      Jakie ceny hoteli?
      Pisałaś o płaceniu w PLNach?
      Czy bez problemu można się dogadać z Albańczykami po angielsku?
      • 22lusiek Re: przejechałam całe wybrzeże Albanii 22.08.10, 14:16
        Witam. W połowie śierpnia byliśmy 5 dni w Himarze i jesteśmy bardzo
        zadowoleni z wypoczynku. Hotel zarezerwowaliśmy przez
        internet/65euro/ 4 os.pokój/ w tym śniadanie, we wrześniu będzie
        prawie o połowe taniej.Myślę,że we wrześniu nie będzie problemów ze
        znalezieniem noclegu na miejscu.Ceny w barach przy plażach są
        przyzwoite- obiad dla 4 osób ok 80zł.Porcje są dosyć duże, jedzenie
        dobre z przewagą kuchni włoskiej.Naprzykład pizza z pieca opalanego
        drewnem.Owoce tanie, polecamy arbuzy i czarne winogrona.Nie ma
        problemów z wypłaceniem gotówki z bankomatów. W kontaktach przeważa
        język włoski,troche angielskiego i czasami niemiecki,ale dogadać się
        można. W miare możliwości odpowiemy na pozostałe pytania.Udanego
        pobytu. Jechać warto!
        • zanzara217 Re: przejechałam całe wybrzeże Albanii 26.08.10, 21:22
          Ja byłam w te wakacje we Vlorze ,Vuno i Velipoja ...
          Vlora mnie nie zachwyciła ,natomiast zachwyciłam się Vuno -wioseczką między
          Dhermi a Himare ,gdzie oprocz jednego baru ,sklepu w centrum nie ma nic
          .Mieszkałam w hostelu za 7 eu /noc .Nie bylo luksusów ,ale nie to jest
          najwazniejsze .Osoby ktore lubią miec komfort ,tam jednak nie będą sie czuły
          dobrze.(zamiast łożek materace ,2 prysznice na zewnątrz ,2 kibelki tez ,dla
          niektorych to mogą byc warunki spartanskie)Jednak atmosfera była cudowna
          ,własciciele super ,codziennie było ognisko gdzie wraz z innymi podróżnikami
          miło spędzało sie wieczory.Plaza Jal -niewielkich rozmiarow ,jednak czysta ,woda
          to samo .WIdac bylo dno ...Spokojnia ,leniwa atmosfera .
          Vuno polecam dla osob ktore nie potrzebuja wygód ,chcą miec spokój i ciszę.
          Velipoja natomiast -nie moja bajka ,dużo ludzi ,mało przestrzeni ,same
          hotele,restauracje ...Ot,miasteczko turystyczne.Plaza taka jak w Ulcinj ,na
          Velika PLaza ...
          Generalnie bardzo mi się podoba wybrzeże albańskie jednak żałuję ,że więcej nie
          zobaczyłam ,ale jedno jest pewne że wrócę do ALbanii za rok ! Strasznie mi się
          podoba ten kraj ....
    • 123magia_1 Re: przejechałam całe wybrzeże Albanii 01.08.11, 18:27
      Witam!!
      Napisałaś, że można się do ciebie zwrócić z pytaniami technicznymi w związku z wakacjami w Albanii.Wybieramy się z mężem w tym roku autem i miała bym kilka pytań związanych z kosztami przejazdu (opłaty drogowe itp.).
      A także czy wynajmując mieszkanie to czy mam dostęp do kuchni np. tak jak w Chorwacji,czy to tylko pokoje,czy apartamenty do wynajęcia.
      Głowę mam pełną pytań , ale jeśli to nie problem chętnie zasięgnę języka .
      Pozdrawiam. Magda.
    • carpediem137 Re: przejechałam całe wybrzeże Albanii 03.10.11, 20:57
      barbarbarka napisała:

> Witajcie!
      > Kilka dni temu wróciłam z wyprawy po Bałkanach. Wjechaliśmy do Albanii przez gr
      > ecką granicę i zwiedzając zobaczyliśmy całe wybrzeże az po Czarnogórę. Mogę od
      > razu stwierdzić, że riwiera morza jońskiego (do Vlory) jest przepiękna, góry ta
      > kże, natomiast wybrzeże północne (Durres) "szału nie robi"smile. Albania mnie zach
      > wyciła i chętnie bym tak znowu wróciła. Jeśli ma ktoś jakieś pytania "techniczn
      > e", to chętnie pomogę.
      >
      > Pozdr
      > Basia
      Albanio tez mnie zauroczyłas!!!
      Wracam tam w maju.Lecę na Korfu a potem z Korfu promem do Sarandy!!!
      Byłam w Albanii prawie cały wrzesień.Cud!!!Wspaniali,przemili ludzie,czysta woda ,dawno i nigdzie tak smacznie nie jadłam.Swieze ryby,owoce morza,mieso z rusztu,owoce,warzywa!!!Palce lizac.I ceny.....na wszystko mozna sobie pozwolic ,tylko trzeba czasem ruszyc w jakas boczna uliczkę.Jesli macie pytania,zapraszam .
      • dub4art Re: przejechałam całe wybrzeże Albanii 23.01.12, 12:55
        Jeśli Pani podróżowała z Polski to prosze napisać coś o cenach i połączeniach lotniczych z Polski do Korfu a także cenie promu z Korfu do Sarandy. Jak daleko jest od lotniska do promu na Korfu? Pewnie trzeba wziąść taksówke?
        Pozdrawiam
      • kocmak Re: przejechałam całe wybrzeże Albanii 12.08.12, 20:45
        z sarandy polecam pojechać do ksamil. można popłynąć motorówką piękne małe wysepki
    • basia.szukala Re: przejechałam całe wybrzeże Albanii 07.04.13, 19:55
      Witam, bardzo chętnie uzyskałabym informacje dotyczące noclegów w Albanii. Bardzo proszę o pomoc. W tym roku wybieramy się w 8 osób w okolice Sarande lub Ksamil. Szukaliśmy kwater na stronach, ale nie ma. Hotele są, ale nie wiemy jaki wybrać i zastanawia nas co z łazienkami w hotelach (przy niektórych pisze "prywatna łazienka"), to znaczy, że w większości jest wspólna? Nie znam Albanii, więc doswiadczen zero. Byłam w Grecji i Czarnogórze autem, więc drogi się nie boimy, tylko te noclegi. Proszę o pomoc:mój email basia.szukala@wp.pl Bardzo dziękuję.
      • ma.ci.ej Re: przejechałam całe wybrzeże Albanii 08.04.13, 09:28
        Nie ma żadnych problemów ze znalezieniem noclegów na miejscu. Jeśli mam coś doradzić, to sugerowałbym powyżej Sarandy, czyli riwierę albańską. Ksamil jest bardzo urokliwe, ale niesamowicie zatłoczone i (jak na albańskie warunki) strasznie drogie. Plaża są malutnie i praktycznie między leżakami też trudno przejść.
        Saranda - to duże miasto.
        Zobacz np. tu (30 km na północ od Sarandy)
        www.naza-hotel.com/
        Przejrzyj ewentualnie wybrzeże na Google maps - trochę hoteli tam jest. Polecam jeszcze okolice Himare albo Dhermi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka