Dodaj do ulubionych

Albańczyk w UK

19.09.12, 09:44
Cześć. Mam pytanie odnośnie wyjazdu Albańczyka do UK. Mój chłopak jest Albańczykiem i od ponad trzech lat mieszka i pracuje w Grecji. Jesteśmy razem już rok i jakoś nie mam już kasy i dość mam tych ciągłych wyjazdów do Grecji na max tydzień, żeby się spotkać. On chciałby przyjechać do Polski, ale przecież jaką on tu znajdzie pracę? Ja mam kiepską pracę i w dodatku kredyt na głowie. Planowałam wyjechać do UK ale nie bardzo się orientuję, czy po ślubie ze mną on też by mógł... a przecież znalezienie mu pracy w Polsce graniczy z cudem. On nie ma studiów ani nie zna polskiego, ale świetnie mówi po angielsku. Pomyslałam zatem, ze najlepiej gdybyśmy razem wyjechali do Anglii. Możecie mi coś poradzić? Czy ma jakieś szanse na dostanie wizy? Moj znajomy mówi, że powinnam najpierw ja pojechać i go zaprosić, czy wtedy byłoby łatwiej? Będę wdzięczna za każdą podpowiedź smile
Obserwuj wątek
    • ma.ci.ej Re: Albańczyk w UK 19.09.12, 13:25
      Nie wiem, czy coś pomogę, ale...
      Po pierwsze - nie napisałaś na jakiej zasadzie pracuje w Grecji ? Na czarno ? Ma jakąś wizę ?
      Po drugie - chyba to nie to forum. Tu chyba raczej mało osób zagląda, a temat nie dotyczy Albanii, tylko bardziej ogólnie - małżeństw, że jedno jest z Unii, drugie spoza.

Ale na zdrowy rozsądek - Ty możesz mieszkać u szukać pracy w całej Unii, więc chyba Twój (przyszły) mąż też.
      • lolavill85 Re: Albańczyk w UK 19.09.12, 14:00
        Dzięki za odpowiedź smile w sumie napiszę tez na innym forum, napsiałam tu, bo widziałam już wątki z podobnej tematyki smile a on w Grecji pracuje jak najbardziej legalnie, wyjechali całą rodziną z Albanii ponad 3 lata temu. W kwietniu ma dostać chyba jakieś dokumenty przedłużające pobyt w Grecji. Pozdrawiam!
    • nidur Re: Albańczyk w UK 19.09.12, 19:29
      Hej,

Generalnie z tego co wiem jeśli jest ślub z wyjazdem do Anglii nie powinno być problemy ale jakie procedury dokładnie trzeba musisz dowiedzieć. Pozdrawiam i Powodzenia. smile
      • agnieszkatka Re: Albańczyk w UK 19.09.12, 20:44
        Witam smile

Niestety nie mam dobrych informacji odnośnie wyjazdu do UK.
        To nie jest takie łatwe nawet po ślubie!!! niestety

Ja z moim mężem jesteśmy po ślubie 2 lata i .... WIELKIE CZEKANIE

Pracowałam w UK, miałam założoną własną firmę, mieszkanie itp,

Staraliśmy się o wizę 3 razy, i 3 razy odmówili, z głupiego powodu... nawet szkoda pisać.

Rozpoczęłam współprace z adwokatem w uk, złożył odwołanie od decyzji, ponad pół roku czekania na rozprawę w Trybunale, udało się wygrać , decyzja o tym, że maja wydać wizę w ambasadzie w Albanii niestety nie wpłynęła na pracowników ambasady, czekamy już kolejne 8 miesięcy i jak narazie powstaje nowe odwołanie.

Jeżeli chodzi o pracę w Polsce dla obcokrajowca mówiącego bardzo dobrze po angielsku, to jedynie jako lektor ale to ze studiami, lub w call center, ale tam tez maja niekiedy różne wymagania.

Polska jest uprzedzona co do obcokrajowców, znalezienie pracy graniczy z cudem.

Niestety takie są realia.
        • lolavill85 Re: Albańczyk w UK 19.09.12, 21:49
          Dziękuję za informacje, choć nie powiem, żeby mnie ucieszyły sad chyba w takim razie pozostaje mi przenieść się do Grecji uncertain ale tam też raczej mam marne szanse na pracę. No nic, będziemy myśleć później sad na razie załatwiam te wszystkie papiery związane ze ślubem
          Agnieszka trzymam za Was kciuki, oby się udało jak najszybciej smile
    • samiasia Re: Albańczyk w UK 01.10.12, 15:37
      Hej. Mam dokładnie ten sam problem...
      Z tego co wiem to Albańczycy mają bardzo małe szanse na wizę do UK.
      Nawet jak weżmiecie ślub to nie znaczy że na następny dzień on będzie mógł jechać do UKsad ale jest łatwiej...
      • gelati Wiza dla Albańczyka 02.10.12, 05:50
        Ja tylko w kwestii formalnej poniewaz najwidoczniej marnujecie pieniadze
        odwolujac sie z pomoca prawnika (lub bez) od negatywnej decyzji konsula
        lub pracownika konsulatu wydajacego wizy. Decyzja nie podlega zmianie.
        Decyzja konsulatu jest ostateczna i odwolania w tej sprawie nie sa rozpatrywane.

Sprawa wiz dla Albanczykow to inna bajka. Albanczykom w uzyskaniu wiz
        pomoglo by bycie Hiszpanem. Takie sa obecne realia. I takie w najblizszych
        latach pozostana.
        • agnieszkatka Re: Wiza dla Albańczyka 04.10.12, 19:02
          Niestety mylisz się, decyzja konsula może zostać podważona przez TRYBUNAŁ i wtedy to Trybunał wydaje nową decyzje i albo przyznaje wizę albo pozostaje przy decyzji konsula.
          Nam się udało i Trybunał wydał pozytywną decyzję.
    • esperanza_uk Re: Albańczyk w UK 08.10.12, 23:26
      Ja mieszkam w Angli,i na spolecznosci albanskiej raczej sie znam bylam 3 razy w Albani, mowie perfekt po albansku i ogolnie jestem przesiaknieta tamtejszym prymitywnym zyciem i mentalnoscia. Po pierwsze Albanczyk nie ma prawa do wjazdu na teren UK. Wiekszosc tutejszych Albanczykow przyjezdza tu na czarno , przezuconych przez Francje jakims Tiren i kosztuje to okolo 6.000 euro .. Jesli chodzi o gwarancje i zaproszenie to jest bardzo ciezko o zaakceptowanie przez Ambasade wizy dla Albanczyka i ona nie daje mu prawa do pracy na terenie UK. Najprostszym sposobem jest fakt zebys ty tu przyjechala wyrobila pozwolenie o prace NIN zameldowanie pozniej legalna praca i slub .. do wyrobienia wizy potrzebne jest konto bankowe stala praca i dochody z ostatnich 4 msc no i jakies 3000 £ na koncie i po tym slubie w ciagu 3 dni dostaje on vize do UK .. Pozdrawiam, Karolina.
      • agnieszkatka Re: Albańczyk w UK 09.10.12, 22:03
        w ciągu 3 dni to nawet z ambasady nie zadzwonią żeby umówić na spotkanie a gdzie tam jeszcze do dostania wizy smile

polecam przeczytać prawne przepisy i jak to naprawdę wygląda smile
        www.ukba.homeoffice.gov.uk/
        i poszukać na temat family permit as a family member of an EEA national.

• rene_1234 Re: Albańczyk w UK 10.10.12, 13:32
        > Ja mieszkam w Angli,i na spolecznosci albanskiej raczej sie znam bylam 3 razy w
        > Albani, mowie perfekt po albansku i ogolnie jestem przesiaknieta tamtejszym pr
        > ymitywnym zyciem i mentalnoscia

Ciekawy jestem jak ty możesz mówić perfekt po albańsku , skoro nawet po polsku kiepsko ci idzie..
        • o.pasztetowa Re: Albańczyk w UK 10.10.12, 13:52

Mowienie/pisanie "perfekt" w obcym jezyku to okreslenie analfabetow w kazdym jezyku.
          W tym i w polskim.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka