Dodaj do ulubionych

jak dotrzec do albanii?

22.05.06, 20:10
Witam serdecznie. We wrzesniu wybieram sie z mezem do albanii. I tu pytanie,
jak wy tam docieracie? Lepszy pociag czy samolot? Nie mam chyba tyle czasu,
zeby jechac pociagiem, ale samolot LOT z Gdanska jest mega drogi do Tirany (ok
1500 zl). Czy znacie jakies tansze polaczenia, slyszalam ze mozna przez
grecje? A jesli juz pociag to jak, skad, przez co?
z gory dziekuje za informacje.
Obserwuj wątek
    • rudziel Re: jak dotrzec do albanii? 23.05.06, 11:29
      Pociagiem bedziesz jechac tzw. ruski miesiac z dziesiecioma przesiadkami
      (zreszta, jesli sie nie myle, i tak w pewnym momencie trzeba sie przesiasc na
      autobus bo pociagiem do Albanii sie chyba nie wjedzie). Lepiej samolotem.
      Sadze, ze najtaniej byloby poleciec czarterem na Korfu (zreszta w sezonie ma
      tam chyba latac tez Centralwings) i z Korfu promem do Albanii.
      • erionka Re: jak dotrzec do albanii? 24.05.06, 10:14
        witam Pania.
        O posciagu to raczej bym nie myslala, nie wiem jak droga do Albanii, ale w
        samej alnaii dosc niebezpiecznie i malo przyjemnie sie jedzie. Samolo tak - to
        jest koniecznosc. Ja tez latam dosc czesto - liniami MALEV (wegierskimi) na
        trasie : warszawa-budapeszt-tirana - ostatnio bilet kosztowal mnie 1600 zl.
        Jest jeszcze inna mozliwosc dotarcia do Albanii, duzo tanszasmile. Proponuje
        Panstwu przelot na wyspe KORFU (gracja) tanimi liniami
        lotniczymi "centralwings", lataja przez caly sezon wakacyjny, raz w tygodniu,
        we wtorki z warszawy. Z Korfu codziennie 2-3 razy dziennie odpływają statki do
        Sarandy (Albania) . Niestety jest to połunie albanii, wiec daleko do Tirany i
        Durres (dwóch najwiekszych miast Albanii), droga, zwłaszcza od strony wybrzeża
        bardzo cieżka - serpentyny, wazka droga, zapierajace dech w piersiach wiudoki,
        ale tez bardzo niebezpieczna pod wzglegem transporu. Nie wiem nic na temat
        komunikacji z Sarandy do np Vloly, Durres itd. Bo , ze z Tirany do Durres ,
        Vlory i Fier kursuja autobusy to wiem, a jak wyglada połaczenie z Sarandy do
        np. Vlory trzeba sprawdzic - ja jechałam samochodem. Inna możliwość, to
        dojechać albo doleciec tanimi liniami lotniczymi np. do włoch ( albo do Ankony)
        albo do Bari i z tamtąd promem. Bari-Durres okolo 8 godzin, Anmkona - durres
        znacznie dluzej. Dobre jest to, ze jadac samochodem do włoch, można zabrać
        samochod do Albanii, i cała Albanie zwiedzic samochodem. Przydałby sie
        oczywiście jakiś mercedes na albanskie drogi (najbardziej wytrzymały), no
        aletongue_out... Serdecznie pozdrawiam i życze Państwiu miłego pobytu.
        • mega Re: jak dotrzec do albanii? 24.05.06, 17:34
          Bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedzi. Chyba zdecyduję się na MALEV. Szkoda,
          że nie latają do Albanii tanie linie lotnicze.
          Erionko, skoro Pani tak często w Albanii, może mogłabym się skontaktować po
          garść rad?
          Byłabym wdzięczna. Mój mejl mega@agora.pl
          Pozdrawiam Magda
          • arjan-pl Tanie linie lotnicze 24.05.06, 20:30
            www.germanwings.com = jak sie uda, trzeba dotrzec do Kolonii niemeckiej, stad do
            Tirany
            www.belleair.al = przez Wlochy
    • bubilu Re: jak dotrzec do albanii? 30.05.06, 22:42
      hej u mnie w lesznie wlkp. bylam w biurze podrozy i kobieta miala w swej
      ofercie min. podroz autokarem do albani nie wiem dokladnie przez jakie kraje
      ale koszt wynosil 600zl zapytaj moze u ciebie w biurach podrozy o przewozy
      autokarowe do albani

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka