ola195 28.10.08, 15:35 Mam takie pytanie - Czy w Albanii obchodzony jest Dzień Wszystkich Świętych? Jak tam wygląda pamieć o zmarłych? Kto coś wie, niech napisze Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rozafa Re: 1 listopad w Albanii 28.10.08, 20:57 niema takie swieto w Albanii jak dzien zmarlych, jezeli 1 listopad przypada w dzien tygodnia idzie sie normalnie do pracy, w Albanii niejest praktykowany kult zmarlych, niema starganow ze zniczami kwiatow wiency itp normalny dzien jak kazdy inny Odpowiedz Link
nertila Re: 1 listopad w Albanii 29.10.08, 10:11 w formie amerykańskiej w Tiranie wygląda to mniej więcej tak: www.travelpod.com/travel-photo/lilyc/the_world_2007/1193439300/img_4722.jpg/tpod.html Odpowiedz Link
saranda Re: 1 listopad w Albanii 31.10.08, 10:29 Muzułmanie nie dbają w jakiś szczególny sposób o groby zmarłych. Stosują się w sposób prawie dosłowny do powiedzenia: "Z prochu powstałeś w proch się obrócisz" i dlatego ich cmentarze wydają się być, w porównaniu z naszymi, zaniedbane. Dotyczy to również w Albanii. Czy zwróciłyście uwagę, że Albańczycy oddając cześć zmarłym dotykają na moment płyty grobu? Potem czasem dotykają serca. A odpowiednik naszego "Niech spoczywa w pokoju" lub "Niech mu ziemia lekką będzie" to "Ndjese paste". Odpowiedz Link
nertila Cmentarze 31.10.08, 11:24 Byłam pare razy na cmentarzu w Beracie. Nie w świeta ale wiosną,latem,jesienią. Odwiedzający groby zostawiali na płytach małe ciastka-herbatniki, czasem można było zauważyć stojący kieliszek- żyby się dusza zmarłego napiła. Po cmentarzu biegały sobie bezpańskie psy i zjadały co znalazły-głównie te ciasteczka. Podobały mi się zadbane groby, duże naprawdę imponujące budowle. Nad paroma z nich widziałam wzniesione 4 kolumny wyższe od stojącego człowieka, a na nich dach.Na szczycie dachu księżyc-symbol wskazujący na zmarłego wyzjającego islam. Często obok grobu z księżycem stał grób współmałżonka z krzyżem. Raz mąż miał krzyż,a żona księżyc, innym razem żona była chrześcijanką a mąż muzułmaninem. W Beracie nikogo to nie dziwi. Widziałam wiele grobów młodych kilkunastoletnich chłopców - zgineli w Beracie w roku 1997. Ich płyty opatrzone były dużymi fotografiami wyrytymi w marmurze. Ich groby należą do najbardziej zadbanych, ze świeżymi kwiatami, nieobrośnięte mchem. Prawie każdy grób otoczony jest małym płotkiem z bramką. Po wejściu przez bramkę odwiedzający głaskali zdjęcia na płytach nagrobnych, często też całowali je. Groby zaniedbane praktycznie było ciężko zidentyfikować. zostało po nich kilka kamieni ułożonych w prostokąt na trawie, żadnej płyty czy krzyża. Bez tabliczki kto tam leży. Jednego nawet kiedys wcale nie zauważyłam i przez to potknęłam się o kamień a potem na niego upadłam. Szwagierki śmiały się- zapomniany zmarły prosi o modlitwę, wręcz łapie za nogi przechodzących. Widziałam tez stare groby z XIX wieku, które były cały czas pielegnowane przez pamiętające rodziny. Przed cmentarzem przez cały rok siedzi staruszka z kwiatami i świeczkami- nie takimi jak u nas zniczami, ale z długimi cieńkimi woskowymi patyczkami. W Beracie każdej nocy przez cały rok świecą się na cmentarzu świeczki- oczywiście nie na każdym grobie ale na wielu z nich. Co do islamu : "Grób to miejsce, w którym chowa się zmarłego; w islamie dół wykopany w ziemi. Nagrobek to pomnik, płyta, tablica z napisami umieszczona na grobie zmarłego na cmentarzu lub w kościele, poświęcone pamięci zmarłego; zaś tumba to kamienny grobowiec w formie skrzyni przykrytej płytą, przeważnie z rzeźbionym wizerunkiem zmarłego. Wznoszenie nagrobków, pomników, tumb na grobach jest w islamie zabronione." (...) To, na co zezwolił Prorok odnośnie odwiedzin na cmentarzu (grobach) to wspominanie o Życiu Przyszłym, wznoszenie do Allaha próśb za zmarłych, aby Allah im przebaczył, był dla nich miłosierny, uchronił ich od kary. W takiej sytuacji, odwiedzający wyświadcza przysługę sobie i zmarłemu. Aczkolwiek współcześni politeiści czynią inaczej - wznoszą prośby do zmarłych zamiast do Allaha, co w islamie jest zabronione". Tak więc te piękne budowle z księżycem na szczycie mają się nijak do islamu. Kolejny przykład na to jak każdy naród może sobie interpretować religię wedle własnego uznania. Odpowiedz Link
nertila Zdjęcia 31.10.09, 15:43 Dodaję link do mojej galerii. Tu zamieściłam zdjęcie berackiego cmentarza o któreym pisałam w już w tym wątku. fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1978611,2,16,berat-cmentarz.html Odpowiedz Link
hania.edhe.andi Re: Zdjęcia 02.11.09, 18:06 ja byłam w Albanii na Święto Zmarłych, jest równie czczone to święto jak w PL całymi rodzinami, wujkowie, ciocie, dzieci spotkaliśmy się w naszym domu a z tamtąd razem autami pojchaliśmy na cmentarz gdzie równie jak w pl było mnóstwo ludzi, jedyna różnica to to, że ciocie przynosiły ciastka, owoce , napoje itp.i nie zostawiały na grobach tylko dzieliły między siebie, między wszystkich, to tradycja, ma to pomóc zmarłemu a wujkowie napili się po kieliszku raki potem wspolna kolacja czy coś ale bardzo miło to wspominam Odpowiedz Link