Dodaj do ulubionych

Council Tax

17.09.05, 11:43
Mam takie pytanko?? Czy płacicie za council tax?? Jak nie to czy są tego
jakieś konsekwencje, tzn. czy gdy nie będę płacił przez rok i potem wróce do
Polski to będą mnie za to ścigać?? Pytam tylko tak hipotetycznie, bo za swój
Council tax już zapłaciłem.
I jeszcze jedno mam mieszkanko 1bedroom+salon z kuchnią ile powinienem płacić
za to, mieszkamy tu we dwójke i naliczyli mi 90P co miesiąć?

Zgóry dzięki za odpowiedzi!!!
pozdrawienia z Manchesteru :)))
Obserwuj wątek
    • deadeasy Re: Council Tax 17.09.05, 11:58
      Council Tax jest rozny w roznych czesciach kraju. Zalezy w sumie od wartosci
      domu/mieszkania. Kazdy local council ma swoje tabele. Jak sie mieszka
      samotnie to mozna sie starac o znizke. Trzeba samemu zlozyc podanie, council
      sam z siebie nie naliczy znizki.

Scigac moga jak sie wroci do UK i w nowym miejscu zamieszkania poda sie gdzie
      sie wczesniej mieszkalo (a tam sie CT nie placilo). Nie na 100% ale istnieje
      mozliwosc, ze sie moga dogrzebac. Co jest cikawe z council tax, jesli sie nie
      placi to jak sie council zorientuje i wysle "rachunek" do dluznika to jesli
      czlowiek odmowi placenia to council moze zbierac CT od razu z pensji, zanim
      czlowiek kase "zobaczy".

W Polsce nie beda scigac, przynajmniej nie slyszlam o "listach gonczych" za
      council tax dlugi. ;o)
    • neeki Re: Council Tax 17.09.05, 12:17
      ja odradzam nie placenie. z mojego doswiadczenia. glupia ignorantia iuris
      nocet ... wynajmujemy mieszkanie i placimy council. poniewaz mamy umowe na czas
      nieokreslony nie chcielismy placic rocznie, wystapilismy o rozlozenie na raty.
      2 razy sie spoznilismy, raz to bylo tak ze myslelismy ze sie liczy data stepla
      pocztowego ale to nie polska. przyslali nam do zaplaty calosc + 150 £ kary. jak
      zadzwonilam to rozlozyli na raty , ale jednak trzeba kare zaplacic bo takie
      jest tu prawo. jak sie jeszcze raz spoznimy to mamy przechlapane. podobno
      coucil jak chwyci to juz nie pusci, ja tam z nimi wojowac nie zamierzam.
      • bartekabram Re: Council Tax 17.09.05, 12:19
        no mi przyslali po jakichs 2 tygodniach upomnienie, bo zapomniałem tego
        zapłacić i napisali że mam zapłacić, i mam na to jeszcze tydzień, ale
        zapłaciłem i jest OK.
        A gdzie za zwyczaj płacicie za Council Tax??
        • neeki Re: Council Tax 17.09.05, 12:27
          no to nie zapomnij jeszcze raz bo dostaniesz kare
          • bartekabram Re: Council Tax 17.09.05, 12:33
            neeki napisała:

> no to nie zapomnij jeszcze raz bo dostaniesz kare
            nie no juz zapłaciłem :)))))
    • jagienkaa Re: Council Tax 17.09.05, 12:40
      i jeszcze można się zrobić tak, jak mój mąż - dwa razy się odwoływał że council
      tax jest za duży (bo oni ceny mają z 1993r czy jakoś tak) i zmniejszyli council
      tax. Tylko teraz się trochę zmieniły przepisy.
      www.voa.gov.uk/council_tax/Whattodoifyoudisagreewithyourcounciltaxband.htm#A3
    • basiak6 Re: Council Tax 17.09.05, 17:09
      Nie ryzykowalabym nie placenia. Mnie znalezli po 7 latach, na szczescie okazalo
      sie ze mieli blad w papierach bo jako studentka na uniwerku bylam zwolniona w
      placeniu, ale okazuje sie ze maja super system sciagania naleznosci, wlacznie z
      wysylaniem komornikow.
      Za granica tez czlowieka znajda;)
      • bartekabram Re: Council Tax 17.09.05, 17:49
        po 7 latach - no to jest coś :))))
        • annamaria0 Re: Council Tax 17.09.05, 19:54
          IMHO placenie Council Tax, kiedy sie jest tylko wynajmujacym , jest nie fair,
          powinien placic wlasciciel. Ale gdyby taka byla zasada, ceny najmu po prostu
          zostalyby powiekszone o podobna sume...
          W ogole CT jest podatkiem kontrowersyjnym, moim zdaniem powinno sie placic
          zamiast niego cos w rodzaju income tax obliczanego wg dochodow, a nie wg ilosci
          metrow na jakich sie mieszka itp.
    • deadeasy Re: Council Tax 17.09.05, 22:23
      Zapomnialam doac: "placicie, placicie" ;o).

I kazdemu doradzam placic.
      1) Ma sie swiety spokoj, nie trzeba sie "ogladac za plecy" kiedy council sie
      zorientuje (pytanie "czy" raczej chyba odpada, "7 lat" - niezle!, czysty dowod,
      ze oni tam gruszek w popiele nie zasypuja).
      2) Dodatkowy "papior" do kolekcji jako dowod, ze sie istnieje
      3) Nieplacenie + zlapanie = nabruzdzenie "w papierach"
      4) Nie lamie sie prawa

Pewny znajomy sie zdenerwowal, ze doradzilam jego dziewczynie zgloszenie, ze
      sie wprowadzilo i chce sie placic CT. Moim zdaniem to bardzo krotkowzroczne
      podejscie. "Zaoszczedzic" mozna forse jesli sie nie placi - fakt, ale koszta
      jakie mozna poniesc kiedy bedzie sie "nakrytym" sa za duze zeby ryzykowac. Poza
      tym jesli ktos przyjechal do tego kraju zeby zbudowac nowe zycie "od nowa" to
      swiadome i dlugotrwale uchylanie sie od placenia podatkow (CT na przyklad) jest
      nie fair.
      :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka