Dodaj do ulubionych

prca w medycynie-CRP-zaswiadczenie o niekaralnosci

09.02.06, 18:10
Dzis bylam szukac pracy i rozgladam sie miedzy innymi za czyms w sektorze
opieki zdrowotnej. I jednym z calego pliku dokumentow jest cos co oznaczyli
jako CRP (ma kosztowac 34 funty). z rozmowy wyniklo,ze jest to jakies
zaswiadczenie o niekaralnosci. Dobrze to rozumiem? I gdzie moge taki papier
zalatwic?
Jakie jeszcze niespodziewanki moga mnie czekac?
A moze ktos sie orientuje na jakie zarobki moge liczyc?
Obserwuj wątek
    • jaleo Re: prca w medycynie-CRP-zaswiadczenie o niekaral 09.02.06, 20:37
      yadrall napisała:

> > Jakie jeszcze niespodziewanki moga mnie czekac?
      > A moze ktos sie orientuje na jakie zarobki moge liczyc?

Ale jaka to praca? Lekarz, pielegniarka, salowa, recepcjonistka???
    • formaprzetrwalnikowa Re: prca w medycynie-CRP-zaswiadczenie o niekaral 09.02.06, 23:09
      crp= criminal bureau records. ja musiałam dostarczyc kilka dowodów na to, kim
      jestem i gdzie mieszkam (czyli jakies ID + prove oof adress), dodałam tez od
      siebie zaswiadczenie o niekaralnosci z polskiego sądu - nie kosztowało mnie to
      nic - chyba firma płaciła, bo to firma występuje (zasadniczo)- wyslali mi
      papier d0o wypełnienia i odesłania.
      Zarobki, oczywiscie zależą od wykonywanej pracy - zwykle są jawne, tzn anglicy
      podają zwykle 'widełki' płacowe juz w ofercie.
      • vittoria25 Re: prca w medycynie-CRP-zaswiadczenie o niekaral 09.02.06, 23:22
        A moze chodzi o CPR - kurs pierwszej pomocy. Ja tez pracuje w branzy medycznej
        i mialam taki wymog. Pozdrawiam.
    • ewika-uk Re: prca w medycynie-CRP-zaswiadczenie o niekaral 10.02.06, 00:23
      moim zdaniem bardziej chodzi o zrobienie badan laboratoryjnych w celu
      wykluczenia czy nie jestes nosicielem jakiegos wirusa,bakterii,badz innego
      paskudnego typa..takie bynalmniej ja robilam kilka lat temu..ale moge sie
      mylic..pozdrawiam
    • tw52 Re: prca w medycynie-CRP-zaswiadczenie o niekaral 10.02.06, 01:04
      nie tylko w medycynie, ale w wielu innych resortach, gdzie stykasz sie
      z "vulnerable" clients - dziecmi, chorymi, uposledzonymi - zaczeto
      wymagac "Disclosure" tzn zaswiadczenie z Criminal Records Bureau.

trwa to kilkanascie dni od zlozenia papierow - czasem mozna prace juz zaczac i
      dostarzcyc pozniej, czasem moze byc wymagane zeby w ogole miec prawo do
      wkroczenia na teren pracy.

gdzie zalatwic?
      jesli zaoferuja prace to powiedza jak zalatwic - wtedy ktos mp w personel
      bedzie mial uprawnienia do poswiadczenia, ze widzial Twoj paszport i inne
      dokumenty z listy wymaganych (cos z adresem, cos z tozsamoscia) i ze kopie sa
      zgodne z oryginalem.
      zapewne mozna zalatwic sobie Disclosure samemu (wrzuc na google np "disclosure
      UK") ale trzeba by wysylac te oryginaly
    • reginan120 Re: prca w medycynie-CRP-zaswiadczenie o niekaral 10.02.06, 02:36
      Napisze co ja wiem.
      Zaswiadczenie tzw. CBR (zaswiadczenie o niekaralnosci jest niezbedne do pracy z dziecmi, w security, szpitalu itd... jak wyzej napisano)
      I teraz jak sie o to starac: Jesli jest sie tu mniej niz ok. rok, nalezy sie o to ubiegac w sadzie rejonowym w polsce i czeka sie rzecz jasna choc nie wiem dokladnie jaka jest procedura. Jesli jest sie tu srednio ponad rok, wystarczy isc na tutejsza policje, wziac formularz i go wypelnic. Na formularzu jest wszystko opisane. Czeka sie do 40dni, trzeba przeslac lacznie z formularzem:
      - dowod potwierdzajay date i miejsce urodzenia (paszport lub dowod)
      - dowod (np. rachunek lub ang. prawo jazdy), potwierdzajacy miejsce zamieszkania w anglii
      - oplate, 10 funtow
      • liley11 Re: prca w medycynie-CRP-zaswiadczenie o niekaral 10.02.06, 13:30
        Robilam taki CRP w pracy dla naszych pracownikow i jako ze bylam upowazniona
        przez te Bureau do potwierdzenia "oryginalnoaci" dokumentow, wypelnilam tylko
        formularze, ktore to pracownicy podpisali i wyslalam je do nich. Pozniej oni
        przeslali jescze jpo jednym formularzu do wypelniania na adresy domowe
        pracownikow, oni musieli jescze je wypelnic, podpisac i odeslac i po kilku
        tygodniach dostali certyfikaty. Koszt od lepka byl okolo 20 - 30 funtow, nie
        pamietam dokladnie.
        Maja oni strone internetowa, nie mam jej zapisanej, ale jak wrzucisz na
        google.co.uk , to znajdziesz wszytskie informacje, lacznie z numerem telefonu,
        gdzie mozesz sie wiecej dopytac.
        pozdrawiam
      • princessjobaggy Re: prca w medycynie-CRP-zaswiadczenie o niekaral 11.02.06, 02:05
        reginan120 napisała:

> Zaswiadczenie tzw. CBR (zaswiadczenie o niekaralnosci jest niezbedne do pracy
        z dziecmi, w security, szpitalu itd... jak wyzej napisano)
        > I teraz jak sie o to starac: Jesli jest sie tu mniej niz ok. rok, nalezy sie
        o to ubiegac w sadzie rejonowym w polsce i czeka sie rzecz jasna choc nie wiem
        do kladnie jaka jest procedura. Jesli jest sie tu srednio ponad rok, wystarczy
        isc na tutejsza policje, wziac formularz i go wypelnic. Na formularzu jest
        wszystko opisane. Czeka sie do 40dni, trzeba przeslac lacznie z formularzem:
        > - dowod potwierdzajay date i miejsce urodzenia (paszport lub dowod)
        > - dowod (np. rachunek lub ang. prawo jazdy), potwierdzajacy miejsce
        zamieszkania w anglii- oplate, 10 funtow

Regina, nie ma jednej, ogolnej zasady, ze jak jestes w UK rok to robisz tak i
        tak, a jak jestes mniej to inaczej. Wszystko zalezy od pracodawcy. Sa tacy,
        ktorych interesuje ostatnich 5 lat Twojego zycia i nawet jak sie w UK mieszkalo
        4,5 roku, to i tak z Polski zaswiadczenie o niekaralnosci trzeba miec.

Czesto nie trzeba wysylac zadnych dokumentow, bo brytyjskie zaswiadczenie o
        niekaralnosci zalatwia sie poprzez pracodawce, ktory potwierdza, ze Ty to Ty. I
        to £10 tez za bardzo nie wiem skad wzielas.
        • reginan120 Re: prca w medycynie-CRP-zaswiadczenie o niekaral 11.02.06, 12:06
          princessjobaggy, nie mam pojecia jak wyglada sprawa jesli pracodawca sie o cos takiegoo stara. Ja staralam sie osobiscie, bo do pracy w zlobku bylo mi to potrzebne. I to nie tak dawno, wiec na 100% to aktualne :) Mam znajoma, ktora w security pracuje, ale ze nie byla tu wystarczajaco dlugo to kazali jej w polsce sie o to ubiegac.

Co do tego roku dokladnie to nie jestem pewna na 100%, trudno mi powiedziec dokladnie ile trzeba tu byc. Na pewno jednak limit cos kolo tego jest.
          • princessjobaggy Re: prca w medycynie-CRP-zaswiadczenie o niekaral 11.02.06, 12:11
            reginan120 napisała:
            >
            > Co do tego roku dokladnie to nie jestem pewna na 100%, trudno mi powiedziec
            dokladnie ile trzeba tu byc. Na pewno jednak limit cos kolo tego jest.

A ja powtarzam raz jeszcze, ze z gory ustalonego limitu nie ma i wszystko
            zalezy od pracodawcy. Podobny watek juz byl, tylko nie pamietam czy na tym
            forum czy na 'Polscy nauczyciele w Anglii', poczytaj sobie.
            • reginan120 Re: prca w medycynie-CRP-zaswiadczenie o niekaral 11.02.06, 12:23
              zaraz zaraz, bo mam wrazenie ze o dwoch roznych rzeczach mowimy :-)
              zostalam wlasnie poprawiona :)CBR, ktore posiadam jest ZAWSZE wystawiane na 10lat w stecz, tzn od daty wystawienia minus 10 lat potwierdza ze nie bylam karana. I pamietam ze brakowalo mi tutaj 'dowodow' i telefonicznie podawalam adresy w polsce, ktore zostaly sprawdzone :) Pozdrawiam :)
              • 22pagoda praca - zaswiadczenie typu Disclosure Application 24.03.06, 20:29
                Czesc,
                Dzisiaj dostalam do Polski dokumenty od mojego przyszlego pracodawcy ze Szkocji
                do podpisania, oprocz kontraktu przyszedl formularz typu Disclosure Application.

Czy (bazujac na tym co zostalo napisane we wczesniejszych postach) jestem
                zobowiazana dostarczyc zaswiadczenie z polskiej policji o niekaralnosci? Bo tu
                nie ma takiego zadnego wskazania ...
                W formularzu jest czesc pdt.
                Countersignature.
                Co to wogole jest?
                Jest jeszcze czesc D ktora mowi o jakiejs platnosci, czy tam trzeba wpisac swoj
                numer karty kredytowej? Polskiej wystarczy?
                A jesli nie mam karty kredytowej?

POratujcie, pierwsze kroki w drodze do Szkocji a tu takie dziwadla...
                pagoda
                • hanula Re: praca - zaswiadczenie typu Disclosure Applica 24.03.06, 20:32
                  > W formularzu jest czesc pdt.
                  > Countersignature.
                  > Co to wogole jest?

Będę zgadywać.
                  Ponieważ w Wielkiej Brytanii nie ma czegoś takiego, jak dowód osobisty,
                  tożsamość potwierdza się czasem przy pomocy "countersignature", czyli ktoś
                  potwierdza, że jesteś osobą, za którą się podajesz. Spotkałam się z tym przy
                  wyrabianiu dzieciom paszportu: zdjęcie mojego dziecka musiała podpisać "osoba
                  ciesząca się prestiżem w społeczności" na dowód, że to jest rzeczywiście moje
                  dziecko. Za taką "osobę" uważa się nauczyciela, lekarza, inżyniera.
                  Nie wiem, czy o to chodzi, i nie wiem, jak to w praktyce zrealizować, chyba
                  będziesz musiała zapytać bezpośrednio pracodawcę.

Jeśli chodzi o płatność, to trochę za mało danych podajesz, żeby nawet próbować
                  zgadywać...
                  • mallgosha CRB 24.03.06, 21:11
                    Dosyc dlugo czekalam na zaswiadczenie z CRB, prawie 3 miesiace. Informacje
                    podane przeze mnie byly sprawdzane w Polsce, rowniez oryginalnosc zaswiadczenia
                    z sadu o niekarnosci. Wszystkie koszty pokrywal pracowadca.
                    • minisufka Re: CRB 24.03.06, 21:25
                      mallgosha napisała:

> Dosyc dlugo czekalam na zaswiadczenie z CRB, prawie 3 miesiace. Informacje
                      > podane przeze mnie byly sprawdzane w Polsce, rowniez oryginalnosc
                      zaswiadczenia
                      > z sadu o niekarnosci. Wszystkie koszty pokrywal pracowadca.

u mnie bylo podobnie, tzn.dlugo to trwalo - 4 miesiace konkretnie. zaczynalam
                      prace w listopadzie. dostarczylam pracodawcy zaswiadczenie o niekaralnosci z PL
                      wraz z tlumaczeniem przysieglym. na poczatku marca dostalam CRB z UK.
                    • 22pagoda Re: CRB 25.03.06, 09:58
                      Dziekuje.
                      Czy sugerujecie, ze powinnam zdobyc w Sadzie Okregowym zaswiadczenie o
                      niekaralnosci i przetlumaczyc je za pomoca tlumacza przysieglego na angielski?

Czy tu moze chodzic o zaswiadczenie o niekaralnosci w UK?
                  • 22pagoda Re: praca - zaswiadczenie typu Disclosure Applica 25.03.06, 09:59
                    Hanula Dziekuje
                    Co do platnosci, co chcialabys wiedziec zeby moc zgadywac?
                    Czy sama wyrabialas sobie taki dokument?
                    • m_anee Re: praca - zaswiadczenie typu Disclosure Applica 25.03.06, 17:39
                      ja wlasnie jestem w trkcie zalatwiania ale firma mi go przyslala do wypelnienia
                      i oni beda zalatwiali do konca ..a ja wlasnie z niewiedzy polecialam na policje
                      i zrobilam sobie na wlasna reke przeglad za ktory wlasnie zaplacilam 10 funtow
                      i na ktory niby czeka sie 40 dni -ja mialam po 3 tygodniach,ale jezeli zlecili
                      ci robienie CRB to tam wpisuje sie adresy zamieszkania z ostatnich 5 lat wiec
                      jak mieszkalas wczesniej w Polsce to musisz tez tam zrobic ,lepiej zalatw sobie
                      to orzez kogos w Polsce bo tu przez nasz cholerny konsulat bedziesz czekala i
                      im placila:),ja jeszcze musialam zalatwiac w holandii ..nazywaja to letter of
                      goog conduct chyba ...pozdrawiam
                      • mallgosha Re: praca - zaswiadczenie typu Disclosure Applica 26.03.06, 04:01
                        Ja musialam z Polski dostarczyc jedynie tlumaczenie przysiegle zaswiadczenia o
                        niekaralnosci i zalaczyc do wypelnionego wniosku. Firma przeslala to do CRB i
                        czekalam. Jesli masz pelnomocnika w Polsce, to popros go o przyniesienie
                        takiego zaswiadczenia z sadu, bo bedzie szybciej niz zalatwiac przez konsulat.
                        • 22pagoda countersignature 27.03.06, 18:27

Dziekuje za odpowiedzi, dzis (jestem jeszcze w Polsce) zalatwilam sobie
                          zaswiadczenie o niekaralnosci :), co do tego "countersignature" dalej nie
                          jestem pewna, czekam napisze w odpowiedzi na moje zapytanie moj przyszly
                          pracodawca ....
                          Pytanie jest takie: czy taki ktos musi byc z UK czy z Polski?
                          Czy ktos taki musi byc "approved" przez szkockie instytucje....

• princessjobaggy Re: countersignature 27.03.06, 19:41
                            To zgadywanie przez Hanule bylo srednio trafione.
                            Sprobuje wytlumaczyc to najprosciej jak potrafie.

Istnieja 3 rodzaje disclosure: basic, enhanced i jeszcze jedno, ktorego nazwy
                            nie moge sobie przypomniec. Jezeli starasz sie o to zwykle - 'basic', nie
                            potrzebny Ci countersignature, podajesz swoj numer karty lub wypisujesz czek.
                            Disclosure dostaniesz na swoj adres i okazesz sie nim pracodawcy.

W przypadku potrzeby wystapienia o disclosure dokladniejsze niz basic, wysylaja
                            je bezposrednio do pracodawcy (ktory najczesciej za to placi), stad potrzeba
                            wypelnienia odpowiednich rubryczek przez owego pracodawce.

Glowna roznica polega na tym, ze w przypadku 'basic check' mozesz sie tym
                            zaswiadczeniem posluzyc kilka razy i okazac sie nim przed roznymi pracodawcami.
                            W przypadku pozostalych - nie, dostaje je konkretny pracodawca, a w razie
                            zmiany pracy musisz wystapic o nowe disclosure.
                            • 22pagoda Re: countersignature 28.03.06, 09:14
                              Dziekuje princessjobaggy

> Istnieja 3 rodzaje disclosure: basic, enhanced i jeszcze jedno, ktorego nazwy
                              > nie moge sobie przypomniec.
                              + jeszcze standard.

Mam taka 'ulotke' przy ktorej jest opisane jakie czynosci zawodowe dotycza
                              jakiego disclosure, rzeczywiscie Basci jest takie typowo podstawowe,
                              Jezeli starasz sie o to zwykle - 'basic', nie
                              > potrzebny Ci countersignature, podajesz swoj numer karty lub wypisujesz czek.
                              > Disclosure dostaniesz na swoj adres i okazesz sie nim pracodawcy.
                              Rozumiem... czyli w zasadzie calej czesci C dotyczacej Countersignature nie
                              wypelniam. Ale za to musze wypelnic czesc dotyczaca platnosci i jak wnioskuje
                              oplacic.

> W przypadku potrzeby wystapienia o disclosure dokladniejsze niz basic,
                              wysylaja
                              >
                              > je bezposrednio do pracodawcy (ktory najczesciej za to placi), stad potrzeba
                              > wypelnienia odpowiednich rubryczek przez owego pracodawce.

jasne, czekam na odpowiedz od pracodawcy o jakie disclosure chodzi,
                              > Glowna roznica polega na tym, ze w przypadku 'basic check' mozesz sie tym
                              > zaswiadczeniem posluzyc kilka razy i okazac sie nim przed roznymi
                              pracodawcami.
                              >
                              > W przypadku pozostalych - nie, dostaje je konkretny pracodawca, a w razie
                              > zmiany pracy musisz wystapic o nowe disclosure.

co w takim razie z rubryka dotyczaca platnosci przy pozostalych disclosures?
                              zostawiam je niewypelnione?

princessjobaggy dziekuje za cierpliwosc.
                              mysle, ze taka informacja przyda sie innym,
                              czy aplikacja DIsclosure jest tylko w Szkocji?
                              M.
                              • 22pagoda Re: countersignature 28.03.06, 17:14
                                wlasnie dostalam odpowiedz od pracodawcy.
                                wyjasniam, moze komus sie przyda, przy aplikacji typu standard (o taka mam sie
                                ubiegac) to pracodawca oplaca koszty aplikacji, a w enigmatycznej czesci C
                                wypelniam tylko rubryki C1-C2

Poniewaz nie przeprowadzilam sie jeszcze do Uk, podaje w aplikacji tylko adresy
                                polskie, i rowniez tak jak zauwazylyscie potrzebne jest zaswiadczenie o
                                niekaralnosci z Polski.

Swoja droga ciekawe czy ci w UK kontaktuja sie z Polskimi sluzbami co do
                                poszczegolnych osob :)

pozdrawiam

> Dziekuje princessjobaggy
                                >
                                > > Istnieja 3 rodzaje disclosure: basic, enhanced i jeszcze jedno, ktorego n
                                > azwy
                                > > nie moge sobie przypomniec.
                                > + jeszcze standard.
                                >
                                > Mam taka 'ulotke' przy ktorej jest opisane jakie czynosci zawodowe dotycza
                                > jakiego disclosure, rzeczywiscie Basci jest takie typowo podstawowe,
                                > Jezeli starasz sie o to zwykle - 'basic', nie
                                > > potrzebny Ci countersignature, podajesz swoj numer karty lub wypisujesz c
                                > zek.
                                > > Disclosure dostaniesz na swoj adres i okazesz sie nim pracodawcy.
                                > Rozumiem... czyli w zasadzie calej czesci C dotyczacej Countersignature nie
                                > wypelniam. Ale za to musze wypelnic czesc dotyczaca platnosci i jak wnioskuje
                                > oplacic.
                                >
                                >
                                > > W przypadku potrzeby wystapienia o disclosure dokladniejsze niz basic,
                                > wysylaja
                                > >
                                > > je bezposrednio do pracodawcy (ktory najczesciej za to placi), stad potrz
                                > eba
                                > > wypelnienia odpowiednich rubryczek przez owego pracodawce.
                                >
                                > jasne, czekam na odpowiedz od pracodawcy o jakie disclosure chodzi,
                                > > Glowna roznica polega na tym, ze w przypadku 'basic check' mozesz sie tym
                                >
                                > > zaswiadczeniem posluzyc kilka razy i okazac sie nim przed roznymi
                                > pracodawcami.
                                > >
                                > > W przypadku pozostalych - nie, dostaje je konkretny pracodawca, a w razie
                                >
                                > > zmiany pracy musisz wystapic o nowe disclosure.
                                >
                                >
                                > co w takim razie z rubryka dotyczaca platnosci przy pozostalych disclosures?
                                > zostawiam je niewypelnione?
                                >
                                > princessjobaggy dziekuje za cierpliwosc.
                                > mysle, ze taka informacja przyda sie innym,
                                > czy aplikacja DIsclosure jest tylko w Szkocji?
                                > M.
                                • princessjobaggy Re: countersignature 28.03.06, 22:53
                                  22pagoda napisała:

> wlasnie dostalam odpowiedz od pracodawcy.
                                  > wyjasniam, moze komus sie przyda, przy aplikacji typu standard (o taka mam
                                  sie
                                  > ubiegac) to pracodawca oplaca koszty aplikacji, a w enigmatycznej czesci C
                                  > wypelniam tylko rubryki C1-C2
                                  >

Dobrze, ze juz wiesz jakie zaswiadczenie Ci potrzebne. Wlasnie 'standard' to
                                  bylo to, ktorego nie moglam sobie przypomniec i rzeczywiscie w tym przypadku
                                  jest troche wiecej wypelniania niz w przypadku 'basic', ktore ja mialam
                                  robione.

Szkockie disclosure nie jest jedynym. Wiekszosc osob w Anglii wystepuje do CRB
                                  (Criminal Records Bureau) o zaswiadczenie o niekaralnosci. Ja tez mieszkam w
                                  Anglii, ale od pracodawcy dostalam formularz szkockiego biura. Pewnie dlatego,
                                  ze usluga jest tansza i szybsza, bo w CRB strasznie sie grzebia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka