Dodaj do ulubionych

O! Apteka inna niż dotychczas

15.02.12, 11:29
Nareszcie coś dla ludzi!
Ze zdziwieniem stwierdzam, iż odkryta niedawno przeze mnie nowa apteka koło apartamentowca na Czaki / Popiełuszki 16 w dawnym miejscu sklepu ogrodniczego jest bardziej przyjazna pacjentom , a co za tym idzie ich zdrowiu i... portfelom.
Pani , która ją prowadzi fachowo i rzeczowo doradzi lek do potrzeb pacjenta, uwzględniając schorzenie ... bo jak wiadomo na jedno pomaga , a na inne szkodzi oraz poradzi tańszy zamiennik, a także jak usłyszałam, jest możliwość dostarczania leku do domu.
Zauważyłam też, że nie chodzi w tym o zwykły zarobek, interes aptekarski, jak to inne apteki ale z cierpliwoscią i łagodnością wysłuchuje starszych osób, których dzis w zagonionym świecie mało kto ma czas, chęć i zwł cierpliwość wysłuchać. Na ogół widziałam, byle ich zbyć byle zapłacili i wyszli ... Bardzo miłe było to moje odkrycie i życzyłabym innym aptekarzom takiego podejścia do Sprawy
a wszystkim moim sąsiadom z Żoliborza i okolic polecam tę aptekę
Miłego dnia życzę = Szczęśliwa mieszkanka

Obserwuj wątek
    • Gość: wój Re: O! Apteka inna niż dotychczas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.12, 14:02
      Niebywale złożona obserwacja i bardzo głębokie wnioski, jak na jedną wizytę, z serca gratuluję.
      Aż szkoda, że to nie post reklamowy, byłby wprost idealny!

ps. od dobierania leków są lekarze, a nie farmaceuci.
      • mataharii Re: O! Apteka inna niż dotychczas 15.02.12, 20:14
        Gość portalu: wój napisał(a):
        > Aż szkoda, że to nie post reklamowy, byłby wprost idealny!
        > ps. od dobierania leków są lekarze, a nie farmaceuci

Fakt! może bym cos na nim zarobiła? :-)
        ..ps...w innych aptekach np na Słowackiego są nie farmaceuci ( magister farmacji) ale! technicy farmacji to chyba jeszcze gorzej! a przecież nie wszystkie leki kupujemy na receptę tylko ,,sami się leczymy"
        • Gość: miś Re: O! Apteka inna niż dotychczas IP: *.com 15.02.12, 22:41
          Byłem tam! Wspaniała apteka! A jakie przyjazne ceny! Właścicielka z płaczem wyznaje, że ze względu na niskie marże dała 5 zł wnusi by ta po forach rozniosła reklamę o tym nowym, cudownym przybytku! Podobno jak zlecą się klienci, dopiero zacznie się drenaż kieszeni lokalnych emerytów zmuszonych do oddania połowy emerytury na leki. Ale spoko! Będzie darmowy ciśnieniomierz w lokalu! Biegiem, laski w ręke i gnać tramwajami na Popiełuszki, szybko, taniej w Warszawie nie będzie, robić, kolejki, robić, walcz o swoje biedoto emerycka!
    • katmoso Re: O! Apteka inna niż dotychczas 15.02.12, 14:22
      pani owszem jest miła i kompetentna, ale lek, który przyjmuję regularnie kosztuje tam nieco więcej niż choćby w innej żoliborskiej aptece, gdzie obsługa jest też miła, a jeden z techników farmacji dość przystojny:)

a starsze osoby to żyła złota dla aptek, więc jeśli chce się utrzymać klienta, trzeba o niego zadbać - to żadna zasługa.
    • ola Re: O! Apteka inna niż dotychczas 15.02.12, 14:24
      łubu dubu, łubu dubu, niech żyje nam, prezes naszego klubu...
      Napisałabym, ze post powyżej jest kryptoreklamą, ale myślę, że przedrostek "krypto-" mozna spokojnie skreślić...
      • Gość: zoliborzanin Re: O! Apteka inna niż dotychczas IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.12, 19:18
        jak dla mnie SPAM !
        • mataharii Re: inna 15.02.12, 20:21
          spam, reklama....etc
          Wiadać dla niektórych już nic nie można od siebie powiedzieć, nic pochwalić.
          Na szczęście to jest wolny kraj , wolni i szczęśliwi ludzie, a nie jakaś Białoruś czy Korea
          a ja jestem ...
          inna...
          znajoma tylko pół na pół
          jak czterolistna koniczyna
          pośród miliona innych ziół
          inna...

• jacek1f tez mamy taka apteke godną 15.02.12, 20:25
            polecenia - na Portockeij w pawilonach, kolo piekarenki.
            Od lat robia wspaniale wszystko, zamawiaja, sprowadzaja i dbaja i karty klienta itp. Mile i usmiechniete i fachowe, tansze niz inne upadajace, jak np zamykana na Mickiewicza w wiezowcu....

Jak spamujemy podobno, to po calosci, niech kazdy sie podzieli:-)

• agulha Re: tez mamy taka apteke godną 15.02.12, 22:30
              No ja to po bandzie jadę: zamawiam sobie leki (w tym leki tylko na Rp.) przez Internet w doz.pl i odbieram w tej ich aptece, do której jest mi w miarę najbliżej i najwygodniej, czyli na ul. Przy Agorze. Mieści się w tych okropnych, postkomunistycznych pawilonach, co pewnie niedługo pójdą do rozbiórki, ale panie są OK. Ceny internetowe są bezkonkurencyjne (niższe niż na półkach), jak się mają ceny z półek do cen w innych aptekach, to nie wiem. Z okolicznych aptek wszystkie są jak dla mnie OK, tylko jedna mi podpadła - w nowym budynku na rogu Przy Agorze i Kasprowicza. Miałam receptę na lek, który najczęściej jest stosowany w innym wskazaniu niż u mnie, i w tamtej chorobie nagłe przerwanie przyjmowania może spowodować ciężkie konsekwencje. A pan aptekarz powiedział "nie ma!" i miał w nosie. Powinien był zaproponować, że sprowadzi, albo upewnić się, że pacjent jeszcze lek ma lub wie, że musi jak najszybciej sobie go kupić i zachęcić do sprawdzenia w innych aptekach. Nieuk. A potem takich pacjentów dowożą do szpitala na ostry dyżur - wiem, bo trafiali do mnie.
              • Gość: bydz Re: tez mamy taka apteke godną IP: *.acn.waw.pl 16.02.12, 10:43
                To pacjent powinien pilnować swoich leków, nie aptekarz i we właściwym czasie pójść do rejonu po receptę - z tym nie ma problemu. Apekarza bym wyrzuciła z pracy, bo "nie dba o firmę", zawsze można dany lek można dla pacjenta zamówić w hurtowni.
                • agulha Re: tez mamy taka apteke godną 17.02.12, 01:36
                  Oczywiście, że pacjent powinien, w końcu to jego zdrowie i jego życie, niemniej od lekarza czy aptekarza wymaga się trochę więcej niż od sprzedawcy pietruszki czy właściciela spożywczaka. Pacjent nie musi wiedzieć, że są leki, których nagłe przerwanie powoduje nie tylko ustanie działania leczniczego, ale prowokuje atak choroby. Są leki, które można odstawić z dnia na dzień i są leki, których nie wolno - tylko stopniowo, choćby się okazało,że były podawane bez uzasadnienia.
                  Ja jestem lekarką, a mimo to zdarzyło mi się - jeden raz, że farmaceutka powiedziała mi, że przy realizacji recepty dla mnie (od innego lekarza) system pokazał ostrzeżenie o możliwych interakcjach. Innym razem kupowałam sobie w innej aptece na własną receptę dwa leki o różnych nazwach i postaci farmaceutycznej (tabletki i tabletki musujące), a o takim samym składzie - aptekarz pokonał nieśmiałość i zapytał, czy ja wiem, że to jest to samo (=czyli że nie należy tego brać naraz, bo można przedawkować). Ja akurat tabletki musujące biorę, gdy ból głowy dopada mnie w domu, a jeśli poza domem, wygodniej mi wziąć zwykłą tabletkę.
                  Wiesz, ile osób rocznie zatruwa się paracetamolem, bo kupują reklamowane leki złożone (kilkuskładnikowe) i nie wiedzą, że biorąc ich kilka jednocześnie, serwują sobie toksyczną dawkę paracetamolu? I co, uważasz, że o to też powinien sobie zadbać pacjent, a jak nie zadbał, to co to aptekarza obchodzi? To, uważasz, jest to samo, co sprzedanie klientowi pięciu par identycznych spodni (chce, niech kupuje, co mi do tego)?
                  • very.martini Re: tez mamy taka apteke godną 17.02.12, 13:52
                    > Pacjent nie musi wiedzieć, że są leki, których na
                    > głe przerwanie powoduje nie tylko ustanie działania leczniczego, ale prowokuje
                    > atak choroby.

Właśnie dlatego, że przerwanie przyjmowania pewnych leków prowokuje atak choroby, pacjent MUSI być poinformowany, że nie można ich odstawić i muszą być mu przedstawione konsekwencje. Nie po to, żeby kogokolwiek straszyć czy przymusić do brania - po prostu ma prawo wiedzieć, co bierze i czym grozi mu zaprzestanie kuracji.

16%VOL
                    22%VAT
    • passionati Re: widac wolimy szkalować niż pochwalić 16.02.12, 10:58
      miło jest czytać pozytywy, jakie się dzieją wśród nas, tym bardziej ,że coraz więcej a w zasadzie tylko i wyłącznie czyta się narzekania wręcz szkalowania, ba! nawet tu posądzanie o trolowanie, spam czy reklamę. Ciekawe skąd w ludziach tyle zblazowania? Czy są aż tak doświadczeni życiem jak nasi przodkowie w czasach wojen? Czy tak chorzy i cierpiący?
      Uśmiechnijmy się do siebie, to nic nie kosztuje i spróbujmy widzieć w życiu pozytywną stronę
      • Gość: zoliborzanin Re: widac wolimy szkalować niż pochwalić IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.12, 18:50
        a ja życzę wszystkim zdrowia i jak najmniej wizyt w aptekach czy to przyjaznych, czy nie dla klienta/pacjenta ;)
        • Gość: Simenon Re: widac IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.12, 20:00
          Z mojej strony wygląda to tak: pani ze Stołecznej 16 rzeczywiście miła i fajna i rzeczywiście droga bardzo. Ale apteka też jest w sieci doz, więc można zrobić zakupy przez internet i odebrać osobiście. Wychodzi duuużo taniej, a i wybór dużo większy.
          Swoją drogą: czy apteka też wtedy zarabia?
          • Gość: Justa Re: widac IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.12, 22:06
            Ja tez zamawiam przez internet i odbieram w domu "Pod gruszą". Apteka nietypowe godziny otwarcia w sobotę -chyba do 18, jest też czynna w niedziele.
          • agulha Re: widac 17.02.12, 01:41
            Też jestem ciekawa, jaka jest marża dla apteki przy zamówieniu z doz. Jakaś pewnie jest, boć to nie działalność charytatywna. Panie z Przy Agorze nigdy w żaden sposób nie dawały mi odczuć, że im moje (czy innych osób) internetowe zamówienia nie na rękę, ale kiedyś zamówiłam parę razy z dostawą do apteki doz blisko miejsca pracy - Domaniewska 41 - i tam marudzono i kręcono nosem.
            • akai67 Re: widac 19.02.12, 21:43
              Lepiej kupować w starych sprawdzonych miejscach.
          • Gość: Beata internetowo też zarabia IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.12, 13:20
            Gość portalu: Simenon napisał(a):
            > zakupy przez internet i odebrać osobiście. Wychodzi duuużo taniej, a i wybór d
            > użo większy.
            > Swoją drogą: czy apteka też wtedy zarabia?

Oczywiście że zarabia!
    • ninka_mm Re: O! Apteka inna niż dotychczas 15.05.12, 16:16
      Nie wiem, czy post powyżej to reklama, czy faktycznie zadowolony klient, ale moje zdanie na temat tej apteki jest obecnie bardzo złe. Korzystam z niej odkąd ją otwarto, bo mam bardzo blisko, natomiast nie powiem, żeby było tam najtaniej, a na wiele leków trzeba czekać, bo są dopiero zamawiane z hurtowni. Pani miła, a raczej gadatliwa, co skutkuje tym, że często tam się długo czeka na obsłużenie, choć nie bywa tam tłoczno. Ale większych problemów nie było i korzystałam aż do dziś

O tym, że Pani jest raczej "miła" niż miła przekonałam się właśnie dziś - miałam lek recepturowy (robiony w aptece) dla dziecka na receptę. Na recepcie lekarz wpisał mi adnotację DN, bo nie miałam ze sobą RMUA z pracy (też swoją drogą absurd, ale powiedział, że apteka mi wyda). RMUA przyniosłam do apteki i panią Rak ta sprawa ewidentnie przerosła - nie widziała, co ma z tym fantem począć, nawrzeszczała na mnie i wmawiała mi na przykład, że wszyscy ludzie dostają pensje z góry za dany miesiąc (15 maja pokazałam RMUA z kwietnia i to podobno już stare i w ogóle nieaktualne RMUA...). Ogólnie zerowy profesjonalizm. Wkurzyłam się i stwierdziłam, że w takim razie wykupię już tą maść bez refundacji. Ale tu pani magister postanowiła mnie ukarać, bo kazała mi odejść od lady i zaczekać, bo ona musi "policzyć cenę" (choć "policzyła" już wcześniej i nawet sumę zapisała mi na kwitku do odbioru na wypadek jakbym nie zdążyła wziąć tego zaświadczenia z pracy). Wkurzyłam się i wyszłam stamtąd bez leku i bez recepty i... muszę tam jednak wrócić, choć ochota żadna. :( Rozumiem, że NFZ, że bajzel w służbie zdrowia itd, ale z takim traktowaniem nie spotkałam się jeszcze w żadnej aptece, hmm... nigdy w sklepie nikt mnie tak nie potraktował...

Zostawiałam tam, co miesiąc na różne leki dla rodziny pewnie ze 300-400 zł, ale nie mam zamiaru tam kupować więcej. Czekam na otwarcie po remoncie apteki na Gdańskiej. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka