Dodaj do ulubionych

Liceum Domeyki

IP: *.dynamic.chello.pl 04.06.12, 20:25
Witam,
Może ktos wie coś na temat liceum im Domeyki na staffa. Gimnazjum jedno z lepszych a do liceum zapooisała się około 30 osób. pół osoby na miejsce. Wszystkich osób z 3 wyboru niecałe dwie osoby na miejsce. DLaczego? Wybraliśmy z syenem jako szkołe 2 wyboru i teraz ssię zastanawiamy dlaczego tak mało chętnych
Obserwuj wątek
    • Gość: justy Re: Liceum Domeyki IP: *.dynamic.chello.pl 04.06.12, 20:55
      Kiedyś była tu b. dobra podstawówka, w ramach reformy zlikwidowana, powstało gimnazjum plus nie wiadomo dokładnie po co liceum. Na renomę podstawówka pracowała latami, siłą rozpędu dobra opinia przeszła na gimnazjum. Ale liceów dobrych i bardzo dobrych jest sporo nawet w okolicy (Jose, Lelewel, Sempołowska, Elbląska), więc jest jak jest. A pomyśleć - jaki dobry mógł być zespół szkół podstawówka+gimnazjum...
      • Gość: richeza Re: Liceum Domeyki IP: 178.73.48.* 28.06.12, 22:11
        Liceum bardzo dobre, niezle stoi w rankingach. Ale glownie dla umyslow scislych. Matematyka na wysokim poziomie. Szkola nieduza, bezpieczna, kameralna. Mlodziez spokojna i sensowna. A ze malo chetnych? Moze niz? Moze niemiecki nie pasuje? - nie mozna wybrac nic innego. Tylko angielski i jako drugi jezyk niemiecki.
        • Gość: ppp Re: Liceum Domeyki IP: *.gfk.pl 10.07.12, 15:59
          Synuś dostał się do klasy matematyczno geograficznej. Nie było to trudne. Do tej klasy wystarczyło mieć tylko 100,2 punktów. Mniej niż w Maczku , Hose czy Lelewelu............. Zastanawiające. W tym roku do liceum nie poszedł żaden olimpijczy ???
          • Gość: MOLI Re: Liceum Domeyki IP: *.warszawa.mm.pl 01.11.13, 00:18
            nie wydaje mi sie zeby byl tak niski prog punktowy w tak dobrej szkole
            • Gość: tsa Re: Liceum Domeyki IP: *.dynamic.chello.pl 02.11.13, 09:14
              Potwierdzam.Tak było w zeszłym roku, w klasie mat geo. Do sprawdzenia na stronie um Warszawa
    • Gość: Rodzic Re: Liceum Domeyki IP: 193.46.186.* 24.06.13, 11:48
      moje dziecko chodziło do gimnazjum. w 2013 właśnie je kończy. Swiadectwo średnia 5,0. Jako rodzic jestem bardzo niezadowolona z tego gimnazjum. leżą podstawowe przedmioty, które są potrzebne do rekrutacji do liceum. polski - pani nie lubi dzieci, dokucza i nie przykłada się, w kolejnych latach stawiała mojemu dzicku 4+, co dała 4 na koniec 3 klasy (a to jest wazne w punktach do liceum) Fizyka - kompletna porażka - ponad 70-cioletnia emerytka, chemia porażka również. jedynie pani od matmy przykładała się i dzieci bardzo ją lubiły. jak wiem w liceum uczą te same osoby, więc nie polecam. z klasy 30 osób - w liceum chce zostać 2. Ta szkoła to samograj na dzieciach - najlepsze dzieci z okolicy ze smykałką do przedmiotów ścisłych, nie sprawiające żadnych kłopotów wychowawczych - niestety nauczyciele nie podołali - brak odpowiedniego personelu.
      • mathnerd28 Re: Liceum Domeyki 24.06.13, 21:11
        Zgadzam się z poprzednikiem/poprzedniczką. Jestem ofiarą tej szkoły. Poszedłem do niej z kilku powodów. Na początku myślałem, że jeśli jest nie wiele klas to nauczyciele będą mniej zmęczeni i jednocześnie bardziej przyjaźni uczniom. Okazało się to wszystko jednak nie prawdą, gdyż nauczyciele mają gdzieś uczniów a ich życiowe motta brzmią: "JAK CI SIĘ NIE PODOBA TO ZMIEŃ SZKOŁĘ!". Pani która uczy PP, ciągle powtarza nam: "INNI NAUCZYCIELE TEJ SZKOŁY NIE PRZESTRZEGAJĄ STATUTU, TO DLACZEGO JA MAM GO PRZESTRZEGAĆ".
        Poza tym bardzo ważne lekcje takie jak fizyka i informatyka, bardzo kuleją w tej szkole. Pani od fizyki bardzo słabo tłumaczy. Z jej lekcji trudno jest co cokolwiek zrozumieć, a co mówić o zapamiętaniu czegokolwiek. Na szczęście przez ten rok prowadzone było kółko fizyczne przez wybitnego studenta, który bardzo dokładnie tłumaczył nam zagadnienia i problemy z lekcji. Niestety to kółko dodatkowe ma taką wadę, że jest raz w tygodniu, po lekcjach przez kilka godzin, kiedy to już jesteśmy zmęczeni lekcjami i trudno jest się nam skupić.
        Problem z fizyką polega jeszcze na tym że nasza nauczycielka fizyki jak i wiele innych nauczycieli tej szkoły twierdzi że nasze podręczniki są beznadziejne i będą z nami przerabiać program ale na podstawie innej książki. Najlepsze jest to że dowiedzieliśmy się o tym po zakupie podręczników, a ich liście zostaliśmy sami poinformowani przez nauczycieli, którzy sami je sobie wybrali. W połowie września wszyscy nauczyciele tłumaczyli się tym, że muszą oni wybrać książki po reformie, a że nie będziemy się z nich uczyć bo do niczego się nie nadają to już nieistotne. Przez co do klasówek musiałem się uczyć z notatek z lekcji bądź internetu. Oj tam, że moi rodzice musieli za te podręczniki wydać ponad 1000zł, to już nikogo z nauczycieli nie interesowało.
        Kolejną z wad tej szkoły problem ze sportem. Otóż gdy szedłem do tej szkoły to myślałem sobie, że jeśli tych klas jest tak nie wiele, to również wf będzie całkiem ciekawy. Okazało się jednak, że szkoła wynajmuje salę i zależy jej na tym, aby była ona zajmowana jak najkrócej, gdyż czas to pieniądz. Bywa że na jednym boisku o konkretnej porze są nawet 3 klasy co powoduje że czasami gdy gramy w kosza to biegam po boisku 5 min(4 mecze po 7,5 min ze zmianami w składach co 2,5 min – jedna osoba schodzi, a jedna wchodzi). Dodatkowych zajęć sportowych jest jak na lekarstwo, a w sumie to już wogóle ich nie ma. Trochę ponad połowę roku było prowadzone jedyne kółko sportowe : z piłki ręcznej, ale już go nie ma.
        Ostatnią z wad wymienianych tak na szybko pod wpływem bulwersu jest to, że pomimo iż jest to szkoła publiczna to żąda od wszystkich teraz uiszczenia opłaty za dodatkowe, obowiązkowe lekcje języka angielskiego i informatyki oraz za radę rodziców. W sumie wychodzi bagatela 1037zł . Dostałem dzisiaj taką informację i zwaliło mnie to z nóg. Pytam tylko gdzie jest bezpłatna edukacja.
        Jeśli wiecie co mogę zrobić w tej sprawie aby tego nie płacić to proszę o informację. Za wszystkie z góry bardzo dziękuję.
        • Gość: lol Re: Liceum Domeyki IP: *.dynamic.chello.pl 03.07.14, 22:40
          Też mam problem z opłatami w Domeyce! POMOCY!
          Są obowiązkowe?! za dodatkową godzinę angielskiego i informatyki. Niefajne jest to,że na tych lekcjach wcale nie realizują nic poza podstawę szkolną!!!!!!!! Rodzicom nie przedstawia się żadnego programu! Domniemuję, że dodatkowy materiał to fikcja....tylko więcej czasu dla nauczyciela na realizację podstawowego materiału. Zresztą języki słabują!! Brak nauczania pasmowego. Nie ma kół zainteresowana i zachęty do rozwoju czy udziału w konkursach językowych- a szkoda! Dzieje się to wszystko prawdopodobnie na podst. zapisów statutu szkoły. A w rekrutacji jest zapis,że się zapoznałeś i akceptujesz !. Więc jak się dostaniesz, to płaczesz i płacisz! Więc pozamiatane czy można to jakoś obejść? To dla mnie sporo pieniędzy/ przeszło 1000 zł rocznie/, a nie chciałabym się poniżać i prosić o raty, odroczenia... itp w szkole. W tej kwocie jest tez opłata na Rade Rodziców-też obowiązkowa/ jak nie zapłacisz dziecko dostaje reprymendę i ponaglenia oraz groźby,że nie dostanie świadectwa!!!!!/Proszę, poradźcie jak to załatwić " poprawnie politycznie?"

biedna, i niestety ambitna mama
      • Gość: Rodzic 2 Re: Liceum Domeyki IP: 80.51.146.* 05.09.13, 16:12
        Mam podobne odczucia - córka chodziła do tego niby super gimnazjum. Wyobrażenie o sobie mieli nie wiadomo jakie a nauczyciele raczej słabi lub oczekujący, że ja jako rodzic zajmę się edukacją dziecka (korki) a nie oni. Lepiej znaleźć inne liceum z normalnymi nauczycielami.
        • Gość: a Re: Liceum Domeyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.14, 17:11
          Bardzo mało było/jest chętnych w tym roku. Do mat-geo w tym roku 13 osób z pierwszego wyboru.
          • Gość: gim3 Re: Liceum Domeyki IP: *.dynamic.mm.pl 31.01.15, 14:52
            W tym roku kończę gimnazjum i do Domeyki nie pójdę. Dziwni nauczyciele, za wysokie progi.a poza tym nie wiem jaki profil wybrać.
            ?
    • Gość: mama uczennicy Re: Liceum Domeyki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.05.15, 23:11
      witam,
      jako mama uczennicy tej szkoły potwierdzam negatywne opinie i odradzam!! język angielski na bardzo niskim poziomie. Można cały elaborat napisać o pani od matematyki- mściwa i złośliwa istota, która daje na klasowkach zadania z tak duzymi liczbami, ze dzieci ledwo wyrabiaja sie z obliczeniami. Fatalnie tłumaczy, a kiedy klasa nie współpracuje robi nagle kartkówki - z tematu ktory wlasnie wprowadzila. Wiekszosc dzieci nie lubi już matematyki i straciło wiare w siebie. Przejęci rodzice organizują korepetycje bo dzieci są w stresie, a pod koniec gimnazjum wszystkim zależy żeby świadectwo jakoś wyglądało, bo przecież to punkty do liceum. Koniec końców stopnie są lepsze, a dyrektor szkoły sądzi, że to wynik pracy tej pani ... i ma o niej bardzo dobrą opinie.
      Ręce opadają ...
      • Gość: małgosia Re: Liceum Domeyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.15, 12:09
        Nikomu tej szkoły nie polecę, straciłam trzy lata. Nauka to farsa, nikt nie liczy się z uczniem. Chociaż kończę tę szkołę z wysoką średnią, przestrzegam wszystkich, którym zależy na prawdziwej wiedzy - szukajcie innej placówki !!!
        • Gość: Zainteresowana Re: Liceum Domeyki IP: *.static.ip.netia.com.pl 09.06.15, 15:25
          BArdzo mnie interesuje opinia na temat gimnazjum Domeyki, bo właśnie chcę przenieść tam syna. Czy naprawdę odradza Pani tę szkołę? Wiele osób na tym forum ma dobre zdanie o tym gimnajum, zreszą w tym roku jest na 4. miejscu w rankingu gimnazjów warszawskich.
          • Gość: RęceOpadają Re: Liceum Domeyki IP: *.centertel.pl 12.06.15, 15:13
            ten poziom robią głównie zdolne dzieci i KOREPETYCJE!!!!!
            polecam wątek:
            forum.gazeta.pl/forum/w,1129,157870994,157911058,Re_Dlaczego_nie_polecam_gimnazjum_Domeyko.html?v=2#p157911058
            • Gość: wera78 Re: Liceum Domeyki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.06.15, 12:13
              Chyba też nie polecam. Zdarzają się tam nauczyciele matematyki, którzy mają wyjątkowy brak powołania do tego zawodu !!!!
              W naszej klasie na 28 osób 14 pisało egzamin komisyjny z matematyki na ocenę bardzo dobrą i ŻADNA nie dostała tej oceny.
              Jeżeli połowa klasy kwestionuje ocenę nauczycielki to można sobie wyobrazić jaka atmosfera.
              dodam, że 25 osób na 28 ma świadectwa z paskiem więc naprawdę są to dobrze uczące się dzieci.
              Użeranie się z tą panią to główny minus tej szkoly - zarówno gimnazjum jak i liceum.
              Odradzam!
              • hornowek Re: Liceum Domeyki 23.06.15, 16:39
                to w takim razie jakie liceum polecasz na Bielanach? Lelewela, Jose, Maczka inne? i dlaczego?
                • Gość: xyz Re: Liceum Domeyki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.06.15, 19:25
                  lelewela zdecydowanie
          • Gość: xxx Re: Liceum Domeyki IP: *.centertel.pl 20.06.15, 00:47
            Gimnazjum w Chotomow oblewaja dzieci to straszne nie liczą się z uczniem,
    • asia044 Re: Liceum Domeyki 29.06.16, 17:03
      Proszę zobaczyć zainteresowanie na Warszawa.edu.pl na 60 miejsc w mat-fiz LO jest 60 chętnych pierwszego wyboru - o czymś to świadczy ? A podobno taka dobra szkola - we wszystkich okolicznych szkołach jest większe zainteresowanie - czemu?
    • dolanta.kowalska Re: Liceum Domeyki 07.05.17, 11:52
      To proste. To jest szkoła bardzo wyprofilowana. Małe liceum z trzema klasami matematycznymi. Dwa mat-fizy i jeden mat-geo. Bardzo wysoki poziom przedmiotów ścisłych: matematyki i fizyki, dodatkowa informatyka. Język angielski na wysokim poziomie, do języka niemieckiego nie mam zastrzeżeń. To liceum kształci głównie pod kątem politechniki, nie jest to szkoła dla humanistów. W tym roku otwiera się klasa biol-chem, trudno powiedzieć jaki będzie jej poziom. W liceum uczy się tylko j.ang i j. niemieckiego. Myślę, że to może zrażać chętnych. Jeśli ktoś szuka jednak szkoły na PW, to Domeyko jest bez wątpienia świetnym wyborem. Nauczyciele nie gnębią dzieciaków. Owszem niektórzy są bardzo wymagający, ale potrafią docenić starania. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka