Dodaj do ulubionych

Słodowiec - nowa nazwa pierwszej stacji na Biel...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.04, 01:09
uwazam ze ta stacja powinna dostac nazwe jakiegos wybitnego patrona- Edwarda
Grzegorzewskiego albo Jadwigi Rymarczyk- tak zasluzonych dla naszej dzielnicy!
Obserwuj wątek
    • Gość: MZ Re: Słodowiec - nowa nazwa pierwszej stacji na Bi IP: *.spray.net.pl 15.07.04, 01:10
      Powinna sie nazywac "Stacja im. Lecha Kaczynskiego, co nigdy nie bedzie
      Stefanem Starzynskim"
      • roody102 Re: Słodowiec - nowa nazwa pierwszej stacji na Bi 15.07.04, 02:31
        Kurwa. Chciałem dopisać, że się cieszę ale dwóch debili musiało już swoje
        mądrości tu wetknąć. No brawo, brawo dla obu - aleście błysnęli żaratmi, że do
        rana się nie pozbieram ze śmiechu. Debile.

"Możemy spokojnie przyjąć, że autor nie umiejący myśli swych wyrazić jasno nie
        umie też myśleć jasno, że więc myśli jego nie zasługują na to, by się silić na
        ich odgadywanie."
    • Gość: abuj Słodowiec - jaki Słodowiec?! Marymont! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.07.04, 03:35
      Okolice dworca PKS Marymont są sdłabo zauważalnym, ale perzecież wzniesieniem..
      To tu znajdowały się wiatraki, dostarczające w XVII w. najdelikatniejszej (tj.
      najlepiej przesianej) mąki - stąd był powiedzenie 'delikacik z marymonckiej
      mąki" oddające i kruchość osoby, i sławną delikatność bułek. Ma planie Warszawy
      z 1910 r. jest miejsce nazwane "Dołek Słodowiecki' - mianowicie obecnie jest to
      od wiaduktu nad Trasą Toruńską ze 300 m w stronę ul. Broniewskiego... Nazwanie
      od tego "Słodowcem" całej dzielnicy, dosyć rozległej, jest pewnym nadużyciem
      historycznym - ale to samo mamy z Ulrychowek. Ksawerowem, Sielcami, itp. Mnie
      zastanawia tylko, komu przeszkadza nazwa Marymont? Bo tzw. 'Dolny Marymont" w
      dole skarby po Wisłę to wprawdzie bardzo dawne, ale też nieuprawnione
      rozciągnięcie jeszcze wcześniejszej nazwy na inne zupełnie okolice: "~mont" w
      nazwie oznacza najmniej wzgórze, czyż nie?
      Dixi et animam levavi.
    • Gość: abuj Patroni?! A któż to jest - ci zasłużeńcy? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.07.04, 03:38
      Pewnie jacyś działacze ZChN... Albo tak zasłużeni, jak ta wiceprzewodnicząca
      rady dzielnicy Janowska Alina, co to umyśliła sobie z 10 lat temu z mężem
      architektem przystosować Warszawę do ... Olimpiady zimowej!!! Narciarze
      zjeżdżać mieli z ... góry śmieci w Radiówku!
    • Gość: Darek Re: Słodowiec - nowa nazwa pierwszej stacji na Bi IP: *.chello.pl 15.07.04, 07:38
      Park Kaskada ładnie brzmi, a Słodowiec brzmi archaicznie. Lepiej nadawac nazwy
      milo sie kojarzace. U nas na osiedlu jest ulica Sybiraków i wszyscy protestuja
      przeciwko takiej nazwie. Może wzorem takich głupawych nazw nazwac ta stację
      stacją Umarłych na gruźlicę?
    • Gość: xxl Re: Słodowiec - nowa nazwa pierwszej stacji na Bi IP: *.waw.pl / *.waw.pl 15.07.04, 07:53
      żyję w Wawie już ponad 45 lat a pierwszy raz słysze tę nazwę . Myślę ,że gdyby
      tak popatrzeć na jeszcze starsze mapy to znaleźć można jeszcze ciekawsze
      nazwy . ( Były np. jurydyki ... , dobra ziemskie , folwarki itp ) Może dla
      okolicznych to i słodowieć , dla mnie z mokotowa to marymont i kropka .
      • Gość: klops Re: Słodowiec - nowa nazwa pierwszej stacji na Bi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.04, 11:09
        i właśnie dlatego zadecydowali czytelnicy z marymontu i słodowca a nie ci z mokotowa ;) sam jestem ze słodowca a mieszkam na granicy marymontu i żoliborza i popierałem nazwę "słodowiec". a jak ktoś 45 lat nie czyta książek o warszawie i nie chce musię czegoś dowiedziec to już nie moja wina... pozdrawiam!
        • werwolf1975 Re: Słodowiec - nowa nazwa pierwszej stacji na Bi 15.07.04, 12:02
          To nie jest Warszawa, tylko gowniane przedmiescie.
        • Gość: xxl Re: Słodowiec - nowa nazwa pierwszej stacji na Bi IP: *.waw.pl / *.waw.pl 16.07.04, 07:10
          dzięki za pouczenie , panie lub pani mądralo . Metro wozi ludzi , ktorzy
          mieszkaja w całej Warszawie i z całą pewnością w każdym zakatku miasta można
          znaleźć zwyczajowe nazwy znane lokalnym spolecznościom . Ale skoro to takie
          ważne dla mieszkańców SŁODOWCA to co mi tam .
          • Gość: klops Re: Słodowiec - nowa nazwa pierwszej stacji na Bi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.04, 15:42
            alez prosze ;) nie madrzylem sie az tak duzo bardziej niz ktos z mokotowa kto chce dyktowac nazwy na 2gim koncu miasta ;) pozdrawiam!
      • Gość: Kasia Re: Słodowiec - nowa nazwa pierwszej stacji na Bi IP: *.centertel.pl 16.07.04, 13:26
        zyjesz 45 lat w Wawie i nie wiesz gdzie Słodowiec - wstyd...
      • btb Pewnie wolisz ludową pomysłowość 21.07.04, 11:52
        To pewnie chcesz nazwać tę stację "Serkiem". Ach, jakaż porażająca inwencja
        słowotwórcza! Ten "Serek" pochodzi od trójkątnego kształtu terenu na u zbiegu
        trzech głownych ulic Bielan, który prostemu ludowi kojarzył się z popularnym w
        PRL serkiem topionym - jedną z nielicznych potraw mniej dotkniętych systemem
        kartkowym.

Także w głębokim PRL-u zakorzeniona jest propozycja "Ulica Duracza", pochodząca
        od nazwiska komunistycznego agenta, bliskiego współpracownika Feliksa Kona -
        niedoszłego likwidatora Polski, członka władz Polskiej Republiki Radzieckiej,
        zdechłej po przepędzeniu na cztery wiatry przez Piłsudskiego, a teraz, jak
        widać, znajdującej obrońców wśród licznie zamieszkałej przy ul. Duracza komuny.
    • Gość: ddd Re: Słodowiec - nowa nazwa pierwszej stacji na Bi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.04, 12:21
      Pisanie, że stacja ta mogłaby się nazywać Marymont jest nieporozumieniem. Tak
      nazywa się realizowana właśnie stacja wcześniejsza (rozstrzygnięto właśnie
      przetarg na jej budowę)- ostatnia na Żoliborzu w okolicach Hali Marymonckiej.
      Kolejność jest taka: Stacja Plac Wilsona - Stacja Marymont - Stacja Słodowiec.
      To dobry pomysł, by nazwę Park Kaskada, którego szczątki zachowały się właśnie
      przy Hali Marymonckiej i nowobudowanej Stacji Marymont, zmienić na Słodowiec.
    • nauma Re: Słodowiec - nowa nazwa pierwszej stacji na Bi 15.07.04, 13:34
      Bardzo dobrze, że Słodowiec, sam proponowałem tę nazwę. Z czterech powodów:
      1) to historyczna nazwa tych obszarów (nawet jest tam uliczka o tej nazwie)
      2) to nazwa występująca na planach Warszawy od końca lat 90-tych
      3) Marymont (mimo dworca PKS Marymont) byłby nazwą mylącą, bowiem nazwa ta
      dotyczy obszarów między Słowackiego/Marymoncką a Wisłą (i trzeba by było
      zmieniać nazwę pętli na Mickiewicza)
      4) Tamtejszy obszar MSI nazywa się właśnie Słodowiec!
    • Gość: zulu PARA W GWIZDEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 13:45
      Proponuję zająć się na serio przygotowaniem i budową stacji, bo środki unijne
      przejdą koło nosa. Ale do tego trzeba fachowców, a nie cwaniaczków i obiboków.
      • Gość: Dyzio Szkoda, że nie udało się z nazwą "Ratusz" ... IP: *.starnettelecom.pl 15.07.04, 13:55
        Bardzo dobrze, że zaczęto słuchać miejscowej ludności a nie biurw nie majacych
        pojęcia o tym mieście. Miejscowi wiedza co to Słodowiec i nazwę umiejscawiają
        (może troche lepiej kojarzą "Serek" , ale jestem w stanie ztrozumieć, że stacja
        Serek to może byc nie bardzo). Może więc się uda zmienić nazwę Ratusz na pl.
        Bankowy i/lub Arseanał. Pomarzyć ...
    • rudy102_t_34_85 Fajna nazwa... 15.07.04, 14:33
      SŁODOWIEC-ADAMOWIEC czyli "zrób to sam".Doskonały patron zważywszy na styl w
      jakim to nasze metro jest budowane...Ale nie narzekajmy bo mogło być lepiej
      (gorzej),choćby ów SYR BIELAŃSKI.Ściany stacjii wytapetowane na żółto z
      dziurami,pod sufitem biegające różowe i neonowe myszy a na frontonie sentencja
      wykuta w marmurze "mała myszka sekret ci powie,jedzenie sera to samo zdrowie"!
    • Gość: tomek Re: Słodowiec - co to za idiotyzm IP: *.berkeley.org / 12.20.30.* 15.07.04, 19:32
      Stara osada - smosada. Co to kogo obchodzi, kto o tym wie. Naprawde ladna,
      jednoznacznie kojarzacax sie z miejscem nazwa "park kaskada". Tak powinno
      pozostac. W tej radzie siedza niedowartosciowani, szukajacych dziury w calym
      pierdzistolki. Zostawic KASKADE.
      Tak poza tym, to przyczynek do rozwazan nad przerostem instystucji
      reprezentatywnych w POlsce. Za duzo tych poslow, radnych i senatorow. Kazdy z
      nich kosztuje podatnika mnostwo zlotowek, a ich efektywnosc dzialania jest
      praktycznie zerowa (mowiac przychylnie). Choc tak naprawde ciala
      reprezentatywne przynosza w obecnym ksztalcie olbrzymie straty. Vide: ustawa o
      ochronie zdrowia, ordynacja wyborcza, kodeks karny i dla ozdoby ta nazwa
      przystanku.
      • Gość: KAsia Re: Słodowiec - co to za idiotyzm IP: *.centertel.pl 16.07.04, 13:28
        czy ty chlopie wiesz gdzie leży park Kaskada???
    • Gość: dobi Re: Słodowiec - nowa nazwa pierwszej stacji na Bi IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 15.07.04, 21:19
      a może słodowego adama twórcy poslkich klocków lego i aparatury do destylacji plynu do spryskiwacza w celu uzyskania czystego alkoholu gotowego do spozycia nawet bez zakąski...
      • Gość: kibic Re: Słodowiec - nowa nazwa pierwszej stacji na Bi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.04, 00:58
      • Gość: kibic Re: Karolka - nowa nazwa pierwszej stacji na Bi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.04, 00:59
    • Gość: Bielańczyk Re: Słodowiec - nowa nazwa pierwszej stacji na Bi IP: *.chello.pl 16.07.04, 23:13
      Ja chciałbym wtrącić kilka uwag. Ostatnimi czasy niektórzy mieszkańcy naszego
      miasta patrz Pan Karski, w stylu posła Dziewulskiego komentują każdą sprawę,
      nawet jeżeli delikatnie mówiąc powinni oddać głos innym, bardziej związanym z
      tematem. Nie wiem, czy wszyscy internauci wiedzą, że została podjęta inicjatywa
      władz Dzielnicy Bielany polegająca na oddaniu prawa do nadania nazw stacji
      metra w ręce mieszkańców Bielan. Chodzi oczywiście o odcinek bielański. Zasada
      nic o nas bez nas powinna w tym przypadku obowiązywać. Piszę to dlatego, że
      oburza mnie fakt kierowania przez redaktorów GW pytań do Pana Karskiego, który
      tak jak Pan z Mokotowa chiałby decydować o sprawach Bielan.
    • Gość: henryk co to jest slodowiec IP: *.139-200-80.adsl.skynet.be 17.07.04, 09:29
      mieszkam 60 lat w warszawie i nigdy tej nazwy nie slyszalem. to chore aby
      wymuslac takie dupiaste nazwy nikomu nie znane i nie ma ich na mapach.
      • Gość: xieni Re: co to jest slodowiec IP: *.wsa.gov.pl 10.09.04, 09:22
        ja też uważam że Słodowiec to nazwa bez sensu. Mieszkam na Bielanach od
        urodzenia a tę nazwę usłyszałam dopiero jakieś 3 lata temu, po przeprowadzce
        przyjaciółki na ul. Slodowiec. Park Kaskada tez nie pasuje. A właściwie czemu
        nie Marymont? O ile nie została już zarezerwowana dla stacji przy Hali, ale z
        tego co wiem to chyba nie.
        • Gość: iwona Re: co to jest slodowiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 18:10
          xieni, to hańba, jak moglaś nie znać tej nazwy, mieszkając już sto lat na
          żoliborzu.........za kare, żeś niekompetentna, masz bana.
          • xieni Re: co to jest slodowiec 12.09.04, 20:30
            hehe naszczęście nie jestem aż tak wiekowa ;)
        • Gość: esscort Re: co to jest slodowiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 00:35
          Tragedia. Jak wy żyjecie, skoro nawet nie wiecie, gdzie zyjecie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka