Dodaj do ulubionych

Poszukuję zdjęć

17.12.04, 09:36
Po otwarciu Muzeum Powstania Warszawskiego, na „murze pamięci” od strony
ulicy Towarowej, prezentowano kilkanaście zdjęć lotniczych Warszawy
zrobionych podczas wojny jak i zaraz po niej. Wśród nich było kilka
dotyczących Żoliborza.
Czy ktoś z forumowiczów sfotografował wystawione zdjęcia, w sposób
umożliwiający ich dalszą obróbkę?
Odwiedziłem Muzeum w tym tygodniu i tych zdjęć już tam nie ma, a przyznam ,że
są mi bardzo potrzebne.

Pozdrawiam
Tomek
Obserwuj wątek
    • jota.40 Re: Poszukuję zdjęć 17.12.04, 09:51
      Czy to były te same zdjęcia, które w sierpniu były wystawiane w Muzeum miasta W-
      wy, na Rynku? Robił je jakiś Niemiec, w lipcu 1944. Ta wystawa też już się
      chyba skończyła, ale ma się podobno ukazać album.
      • mefracko Re: Poszukuję zdjęć 17.12.04, 11:29
        Wystawa na Rynku Starego Miasta jest czynna do końca roku. Tamte zdjęcia są
        robione w czerwcu 1944 i nie obejmowały Żoliborzam.
        Natomiast zdjęcia z Muzeum przedstawiały stan z powstania i rok po nim (robione
        w czerwcu 1945 roku).
        Tomek
        • sqh Re: Poszukuję zdjęć 17.12.04, 11:32
          Mam bez wyjątku wszystkie, w najlepszej jakości, na jaką pozwalał mój aparat :-
          ) Wieczorem będę w domu, to odezwę się do Ciebie mailem w tej spraweie.
          • mefracko Re: Poszukuję zdjęć 17.12.04, 12:28
            Wielkie dzięki.
            Tomek
          • roody102 Re: Poszukuję zdjęć 17.12.04, 17:03
            To może ja też poproszę na gazetowy adres.

I od razu dodam, że nie, to nie są te same zjęcia, co były latem na rynku - te
            na rynku były robione na miesiąc przed Powstaniem a te w muzeum już w trakcie
            (widać dymy pożarów). Z tych pierwszych ma być album, z tych drugich, nie wiem.
            Ale wystawa na rynku się chyba skończyła i teraz są tam inne zdjęcia, także z
            Powstania? Ale mogę się mylić.
            • sqh Re: Poszukuję zdjęć 17.12.04, 23:33
              Roody - tych zdjęć jest kilkadziesiąt w sumie - zanim je wyślę, a Ty odbierzesz
              (zwłaszcza na Gazecie...) miną wieki :-)

Ja chciałem zaproponować spotkanie - fotki zgrałbym na płytki, a chętni by mi
              oddali czyste. No, chyba, że wystarczy Wam sam Żoliborz - tych jest faktycznie
              tylko kilka.
              • jota.40 Re: Poszukuję zdjęć 18.12.04, 00:44
                O, to niezła myśl. Ja bym też bardzo chciała!
                • sqh Re: Poszukuję zdjęć 18.12.04, 15:19
                  Całej Waszej trójce wysłałem pięć plików żoliborsko-bielańskich - rozdzielczość
                  zmniejszyłem im o połowę i zrobiłem z nich jpg-i o kompresji 65%, ale sądzę, że
                  nie wpłynie to ujemnie na czytelność.

A ofertę przekazania całości na płytach oczywiście podtrzymuję.
                  • roody102 Re: Poszukuję zdjęć 18.12.04, 18:02
                    Odebralem - sa fajne, ale faktycznie nie ma sensu wysylac tego w ten sposob.
                    Moze masz mozliwosc wrzucenia tego na ftp? A jesli nie, to rzeczywiscie przy
                    okazji wymienimy sie plytami. Dzieki za Zoliborz :)
                    • sqh Re: Poszukuję zdjęć 18.12.04, 22:33
                      Nie mam pojęcia o wrzucaniu czegokolwiek na ftp-a, więc chyba nie mam takiej
                      możliwości :-) Mógłbym je wprawdzie wrzucić na moją stronę, ale to też byłoby
                      cholernie czasochłonne, więc jednak proponuję płytki.

Mam gotowy taki zestaw, w którym zebrałem wszystkie fotki z sierpniowych
                      uroczystości, bowiem uczestniczyłem oficjalnie jako fotograf w rekonstrukcji
                      historycznej Powstania na Woli 8 VIII i potem rozsyłałem taką płytkę
                      uczestnikom. Zawiera niemal dokładnie 700 MB zdjęć z otwarcia Muzeum, trochę z
                      innych rejonów miasta (Starówka, Pl. Powstańców), filmik nagrany o 17:00 1
                      VIII, oraz oczywiście przygotowania i przebieg wspomnianej rekonstrukcji.
                      • sqh Re: Poszukuję zdjęć 18.12.04, 22:40
                        Reklama ;-)

Fotki w oryginale są kolorowe, za to tu wyretuszowałem elementy
                        zbyt "współczesne":

sqhfoto.w.interia.pl/powstanie/powstanie.htm
                    • Gość: Oio Re: Poszukuję zdjęć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 22:20
                      Jest szansa, coby jeszcze zalapac sie na fotki? Interesuje mnie tradycyjnie:
                      Marymont, Zoliborz i polnocny Muranow. Moze zgracie foty na plytke a pozniej
                      ktos wrzuci je na ftp? Jakby co - sluze serwerem.
                      • sqh Re: Poszukuję zdjęć 21.12.04, 00:05
                        Odezwij się do mnie na maila gazetowego - uzgodnimy przekazanie płytki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka