sloggi 06.03.05, 11:16 Wczoraj stwierdziłem, że taki Champion to ma na Rudzie dobrze - zero konkurencji (bo malutkich sklepów typu Klaudiusz nie liczę). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roody102 Re: Sklepy na Rudzie, a raczej ich brak 06.03.05, 11:35 Zeby tylko tam. Do Championa ludzie z pl. Wilsona zagladaja po zakupy nawet. Odpowiedz Link Zgłoś
szalkowski Re: Sklepy na Rudzie, a raczej ich brak 06.03.05, 12:13 Mimo tego dobrych paru wlascicieli sklepikow kolo Globi radzi sobie niezle. Zaczynali od lichych budek z warzywkami i gumami do zycia, a skonczyli na dobrych i wyposazonych grocerkach. Mysle o 4 takich sklepach tuz kolo Globi. Ostatnio jeden sie co prawda wyniosl i na jego miejsce wprowadzil sie sklep miesny (z czterema sprzedajacymi paniami na powierzchni mojego duzego pokoju w bloku z jedna dzialajaca kasa i usmiechajacymi sie ukradkiem klientami. Prosze odwiedzic ten sklepik, jest dosc osobliwy). Mi jest szkoda piekarni, ktora wystartowala z wielka pompa i wydawalo sie, ze w segmencie chlebowym nikt jej nie zagrozi przez 20 lat. Tymczasem promocje sie szybko skonczyly, Globi odzyskal klientow, a ostatnio ta nowa piekarenka z Mlocin ze swoim sklepem przejela czesc klientow, glownie przez atrakcyjne ceny (podstawowy chleb - 1 PLN). Odpowiedz Link Zgłoś
ewamonika1 Re: Sklepy na Rudzie, a raczej ich brak 06.03.05, 12:48 piszesz o tym nowym sklepie z wędlinami raczej "na nie". A mnie się tam podoba - nie jest drogo, a wędliny świeże. Zresztą ile razy przechodzę obok sklepu - nawet pod wieczór, w sklepie jest kolejka. Zajrzyj do ABC na tyłach kwiaciarni, w tej chwili nic tam się nie dzieje. Po prostu stracili klientów na rzecz nowego sklepu. Ja akurat lubię sklepiki wokół Globi (np. warzywniczy obok jednej z kwiaciarni), tu mogę przysłać swoje dzieci i wiem, że towar dostaną najwyższej jakości. Kupuję tu od 12 lat. A Championa (dawniej Globi) omijam szerokim łukiem. Głównie ze względu na ślamazarną obsługę przy kasach. Traktuję ten sklep jako awaryjny w przypadku kupienia czegoś po godzinach urzędowania zwykłych sklepów. e. Odpowiedz Link Zgłoś
szalkowski Re: Sklepy na Rudzie, a raczej ich brak 07.03.05, 06:11 Nie no, racja. Niech bedzie tanio i swiezy towar. Pewnie. Jedyna rzecz - mialem wrazenie, ze sklepik byl troche nie-z-tej-bajki. Kiedy go odwiedzilem, pracowaly 4 panie jednoczesnie ale poniewaz dzialala jedna kasa, kazda czekala na swoja kolejke, by nabic towar i wydac reszte. Trwalo to w nieskonczonosc, a panie niemal potykaly sie o siebie i wszystko wygladalo troche jak w Monty Pythonie:) Ale powaznie, 3mam kciuki za nowy biznes i niech sprzedaje dobra wedline, ktora w Globi jest dosc slabej jakosci. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Sklepy na Rudzie, a raczej ich brak 06.03.05, 13:24 Nie no, ogólnie to na osiedlu nie jest źle. Oprócz Championa jest jeszcze kupa budek, 3 małe sklepy ogólnospożywcze (Klaudiusz, Piekarnia i ten w bloku Gwiaździsta 27, dawny PGR Bródno, dziś nazwy mi nieznanej), sporo budek (choć wszytskie w jednym miejscu, niestety, oprócz tej koło przystanku 185, też ogólnospożywczej) no i parę sklepów z innych dziedzin oraz mnóstwo kiosków ukrytych po różnych klatkach schodowych, w tym całodobowe. Poza tym dentysta, szewc, szklarz, przychodnia, przedszkola (mówię tylko o prywatnych, nie liczę państwowych w ogóle). Brakuje mi taniego xero (choć może po prostu przegapiłem) i bankomatu Euronetu (bo jakieś bankomaty na szczęście są). Zresztą tutaj nawet w czasach najdawniejszych nie było źle z miejscem do zrobienia zakupów. Porównajcie to z Potokiem! Naprawdę, nie można narzekać. Pomyślcie, czy 10 lat temu o godzinie 20 w sobotę można tu było kupić sambal oelek, makaron sojowy i świeży imbir? :) W Championie drażni mnie tylko to, że jest taki marny wybór piwa i bardzo marne wino - to do 20 pln jest słabe, to powyżej nie warte swej ceny zupełnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewamonika1 Re: Sklepy na Rudzie, a raczej ich brak 06.03.05, 13:47 roody102 napisał: przedszkola (mówię tylko o prywatnych, nie liczę > państwowych w ogóle) państwowe są dwa, oba dobre :-) Brakuje mi taniego xero (choć może po prostu przegapiłem) czy to w hurtowni książek na tyłach Klaudiusza jest zbyt drogie? wg mnie ceny przystępne. pozdr. e. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Sklepy na Rudzie, a raczej ich brak 06.03.05, 14:40 Nie wiem gdzie tam jest ksero? Kiedyś było w tym budynku, ale bliżej trasy AK, w tej technicznej części - to masz na myśli? Tam niestety jest drogo i wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oio Re: Sklepy na Rudzie, a raczej ich brak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 15:43 A ja mam jedno zastrzezenie: Brak sklepu calodobowego. Nocne spacerki na Neste maja swoj urok, ale jak dla mnie w jednej z budek przy Globim moznaby otworzyc cos otwartego 24h/dzien. A z innej beczki: Z 2 miesiace temu skusilem sie na wizyte w "pubie" przy Globim [obok tego miesnego]. Bylo na tyle milo, ze zaczalem tam zagladac w miare regularnie. Zas ostatnio, w zwiazku z remontem tamze wpadlem po raz pierwszy do pubu Monika's House w budynku administracji [Klaudyny 18A, wczesniej Marii Kazimiery 77 :)]. Rowniez milo, ale piwko drozsze o zlotowke: 5,50 :) Odpowiedz Link Zgłoś
samulakm Sklepy na Rudzie, a raczej ich brak 07.03.05, 11:12 jest jeszcze calodobowy kiosk na tylach Klaudiusza. pani/pan sie na noc zamyka i obsluguje przez "drzwi". jedyny mankament - brak w nim "monopolu". ale fajki maja, ew. jakis sok... Co do Klaudiusza-Globiego, gdyby ten pierwszy byl tanszy nie ograniczalbym sie do kupowania w nim pieczywa, prasy i warzyw. po wszystko inne leciec niestety musze do Globiego (bo taniej, albo przyokazji)... Co do punktow uslug to nader sporo mamy kioskow. Tak na linii K.18- przystanek Sobocka 5 mozna naliczyc z czego 3 przy Globim pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borys Drobny handel na Rudzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.05, 23:51 Ahoj! Zgadzam się z Rudym. Lepsze kotlety mielone od tych z budki warzywnej na rogu obok Globiego to tylko moja mama robi :) Świerzy imbir w budce warzywnej (to już inny warzywniak, blizej przystanków) - ja pamietam kiedy takie rzeczy były, po cenie złota, tylko na Polnej - jesli gdziekolwiek ... Ksero jakieś jest na Klaudyny 32, po wschodniej stronie, po schodkach, obok przedszkola. Czy tanie, nie wiem, nie byłem. Do Globiego jeżdzą z Bielan po zakupy ludzie z osiedla Podleśna, a przynajmniej z budynków przy samej Marymonckeij (trasa 181). Ja na Rudę patrzę troche jak na małe miasteczko - wszystko na miejscu. Tylko komisariatu brakuje :) Borys Odpowiedz Link Zgłoś
szalkowski Re: Drobny handel na Rudzie 07.03.05, 05:58 Co do xero, to bardzo polecam ten 'empik' miedzy Globi, a Piekarnia. Place tam standardowo (30 gr), za to xeruje sobie sam jak chce. Kolejka po gazety mi nie straszna:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddr Re: Drobny handel na Rudzie IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 07.03.05, 10:53 uuu 30 gr to bardzo drogo.. ja kseruje na powislu ale za to za 10 gr :) co do piwa - rzeczywiscie w Globim zbyt duzego wyboru nie ma :( warto natomiast moim zdaniem zajrzec na pl wilsona do tego marketu na rogu [ piwo za 40 zl :> szkoda ze mnie nie stac :/] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: Drobny handel na Rudzie IP: 217.153.97.* 07.03.05, 14:19 Ten "empik" miedzy Globim a piekarnia (na przeciwko dawnego sklepu z butami) sprzedaje antysemickie gazetki w najgorszym mozliwym stylu. Zazwyczaj leza na regale vis a vis kasy. Obrzydzenie mnie bierze i nic tam juz nie kupuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borys Nie mieli .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.05, 18:39 Ahoj! Pomknąłem dzis po "antysemickie gazetki w najgorszym mozliwym stylu". Nie mieli żadnej ... Borys Odpowiedz Link Zgłoś
szalkowski Re: Nie mieli .... 07.03.05, 19:11 O jakie konkretnie tytuly mialoby chodzic? .t Odpowiedz Link Zgłoś
filipmerynos Re: Drobny handel na Rudzie 07.03.05, 22:00 Boże jakie to straszne. A decyzja nie kupowania w tym miejscu doprawdy wstrząsająca. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Drobny handel na Rudzie 07.03.05, 22:18 E, nie ma co kpić. Jak ktoś konsekwetnie nie kupuje w sklepiku, którego ma powód nie lubić, to trzeba to szanować. To jest może akcja o małym zasięgu, ale za to pokazuje, że danej osobie nie jest wszystko jedno. Ja na przykład jeszcze nigdy nie kupiłem nic w takim jednym kiosku na pl.Wilsona ;) Odpowiedz Link Zgłoś
filipmerynos Re: Drobny handel na Rudzie 07.03.05, 22:25 W porządku. Szaconek, ale zirytował mnie patetyczny ton tej wypowiedzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: Drobny handel na Rudzie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.03.05, 17:29 Może i wyraziłam sie patetycznie, ale jak widze publikacje pt. "Poznaj Żyda" itp, to po prostu krew mnie zalewa... Odpowiedz Link Zgłoś
donkej Re: Drobny handel na Rudzie 08.03.05, 18:58 Oczywiscie - mnie też krew zalewa, kiedy takie rzeczy widzę. Np. Jest jedna taka budka przy Hali Marymonckiej z podobnym paskudztwem (podręczniki szkolne, coś tam coś i właśnie to) - i ja ją rzetelnie bojkotuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Antysemickie publikacje w kiosku IP: 217.153.97.* 09.03.05, 09:29 Tak sobie jeszcze pomyślałam, że może należałoby jakoś oficjalnie zaprotestować przeciwko sprzedaży podobnych "periodyków". Kurcze, tak sobie myślę, że indywidualny sprzeciw w postaci bojkotu jest super, ale może warto byłoby zrobić coś więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borys Wolność słowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 11:15 Ahoj! Wolno "Gazetę Wyborczą" sprzedawać w kiosku, to można i "Poznaj Żyda". Bojkotowac kioski tez wolno :) Borys Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: Wolność słowa IP: 217.153.97.* 09.03.05, 15:49 Wolność słowa to nie jest obrona publikacji zachęcających do nienawiści! Trzeba umieć to racjonalnie rozgraniczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borys Re: Wolność słowa IP: *.pentor.com.pl 09.03.05, 17:35 Ahoj! Ja widzę nietolerancyjne, propagujące nienawiść nagonki w GW - zakazać ją? Rozgraniczenie jest w zasadzie niemożliwe - wychodzi na rynku Nie, wychodzą zachęcające do kradzieży i przemocy anarchistyczne i narodowe szmaty, można kupować "dzieła" Lenina, Mao, innych czerwonych morderców. Przy tym "Poznaj Żyda" to maaaaaałe piwo. Borys Odpowiedz Link Zgłoś
mdwe Re: Sklepy na Rudzie, a raczej ich brak 08.03.05, 19:05 A mżecie mi powiedzieć gdzie jest jakaś apteka i czy gdzieś wywołują zdjęcia z CD? Oczywiście chodzi mi o rudę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borys Apteka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.05, 19:13 Ahoj! Apteka jest po wschodniej stronie Klaudyny 32 (12 pietrowy), obok fryzjera, przychodni, przedszkola i artykułow biurowych/ksero. Zdjęcia z CD ci wywoła pan w budce "zdjęcia aparatem cyfrowym", w alejce po wschodniej stronie Globi, ciut na północ od kiosku z "Poznaj Żyda". Borys Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga foto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 21:52 a czy gdzies skanuja klisze na CD? Odpowiedz Link Zgłoś