Dodaj do ulubionych

Otwarcie Słowackiego

24.06.05, 13:47
Wygląda na to, że na Słowackiego roboty są już w stadium końcowym. Która wiec
ze sprzecznych wersji otwarcia tej ulicy jest najbardziej prawdopodobna? Czy
jest szansa na uporządkowanie ruchu na Pl. Wilsona przed końcem wakacji?
Korzystanie z przystanku przy metrze w stronę Chomiczówki to tragedia. Za
mało tam miejsca na tyle autobusow. Pasażerowie biegaja w tą i tamtą,
potykają się o słupki i budki telefoniczne. co jakis czas taksówka czy inny
pojazd blokuje zatoczkę. I te tłumy przechodzące przez Mickiewicza. Mam
nadzieję, że horror wkrótce sie skończy!
Obserwuj wątek
    • Gość: qqq Re: Otwarcie Słowackiego IP: *.fuw.edu.pl 24.06.05, 14:17
      Tez mi sie wydaje, ze powinni niebawem konczyc. Wczoraj widzialem dzialajace
      swiatla na skrzyzowaniu z Suzina, poza tym sadza krzaczki, ukladaja nasza
      ulubiona kostke, a to sie chyba robi pod koniec. Nie wiem czy ktos z Was
      zwrocil uwage na nowa sciezke rowerowa. W pewnym miejscu, zeby ominac krzaki
      robi ona gwaltowny zawijas podchodzac pod same okna. Naprawde bedziemy mieli
      tam mnostwo zabawy, spotykajac kogos jadacego z naprzeciwka.
    • donkej Re: Otwarcie Słowackiego 24.06.05, 16:18
      A może ONI jeszcze nie zdecydowali przy jakiej okazji otworzyć ulicę, do czego
      otwarcie wykorzystać? :-)))
      • Gość: qqq Re: Otwarcie Słowackiego IP: *.fuw.edu.pl 24.06.05, 16:28
        moze na 22 lipca?
        • donkej Re: Otwarcie Słowackiego 24.06.05, 16:53

Na Święto Czekolady? ;-)
          • katmoso Re: Otwarcie Słowackiego 24.06.05, 21:29
            cóż, najbliższe warszawskie święto, to pierwszy sierpnia. myslicie, że wtedy?
            • Gość: d Re: Otwarcie Słowackiego IP: *.chello.pl 25.06.05, 00:06
              To ulubione święto Prezy-dęta Warszawy. Może nawet odtrąbi sukces?
    • Gość: axen Hala rulez IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.06.05, 21:50
      Ale najlepiej jest pod halą. Najpierw zamkneli przejście podziemne, ogrodzili
      cała halę, zrobili mega szybkie światła górą ( trzeba było mieć niezłego spida,
      żedy dać radę przejść za jednym razem, a jak nie dało rady to czekać 5 minut na
      nowe swiatło ) a teraz trzeba latać na okolo do straży, przez popiełuszki -
      tragedia. Czemu to ma służyć teraz zakupy stały się okropnością
      • roody102 Re: Hala rulez 25.06.05, 18:07
        No zastanów, się czemu to ma służyć...
        • Gość: d Re: Hala rulez IP: *.chello.pl 26.06.05, 02:33
          No się zastanawiam...

Nie wiem czemu ma służyć burdel na pl. Wilsona i przy Hali Marymonckiej!

Budowie Metra...?
          Mamy się zgadzać na wszytko, bo budują nam metro?
          • Gość: qqq Re: Hala rulez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 10:10
            ojejku, po co te nerwy? To chyba oczywiste, ze budowa metra musi sie wiazac z
            duzymi utrudnieniami. Jedyne co moze nas denerwowac, to opoznienia oraz
            dramatycznie kiepski poziom informacji. Ja naprzyklad chcialbym wiedziec na
            jakim etapie sa prace na Slowackiego, i czy otworza ja w lipcu, sierpniu czy we
            wrzesniu, i kiedy ja znowu rozkopia?
            • Gość: axen Re: Hala rulez IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.06.05, 20:09
              Gość portalu: qqq napisał(a):

> ojejku, po co te nerwy? To chyba oczywiste, ze budowa metra musi sie wiazac z
              > duzymi utrudnieniami. Jedyne co moze nas denerwowac, to opoznienia oraz
              > dramatycznie kiepski poziom informacji

Jasne tylko ja mam wrażenie, że w przypadku budowy stacji przy hali metro jest
              tylko przykrywką do wykurzenia sprzedawców, poprzez zniechęcenie ludzi do
              robienia tam zakupów. Nie pamiętam żeby przy okazji budowy stacji ratusz, czy
              gdański i wilsona, aż tak bardzo utrudniono życie.
              • katmoso Re: Hala rulez 26.06.05, 20:29
                Jasne tylko ja mam wrażenie, że w przypadku budowy stacji przy hali metro jest
                > tylko przykrywką do wykurzenia sprzedawców, poprzez zniechęcenie ludzi do
                > robienia tam zakupów

A to ciekawe... budują metro po to, żeby wykurzyć sprzedawców? A nie taniej
                byłoby pogonić do roboty straż miejską?
                A tak serio: myślę, ze po wybudowaniu stacji i uporządkowaniu terenu (co jak
                widzimy przy pl.Wilsona nie musi być za jdnym zamachem) należy wydzielic teren
                pod działalnosć handlową, ale cywilizowaną. Kiedy zniknie bałagan, więcej ludzi
                chętnie będzie kupować... Aha, i dobrze by było, żeby tamtejsi handlarze dbali
                o przestrzeń, której są uzytkownikami, na razie to jest tam taki syf, że aż nie
                miło przejść obok, nie wspomnę już o kupieniu czegokolwiek.
              • roody102 Re: Hala rulez 27.06.05, 00:55
                Przy ratuszu i Wilsona nie było wielkiego bazaru, więc może dlatego utrudnienia
                były mniej dotkliwe. A może po prostu mniej Cię dotknęły. A czy to jest
                przykrywka? Pani z mojej zaprzyjaźnionej kwiaciarni mówi, że kto ma ją znaleźć,
                ten znajdzie (ja ostatnio kluczyłem między płotami i budami dobrych kilka
                minut, ale bukiet dostałem jak się patrzy). "Twardsze przetrwają, wyginą te
                słabsze" jak śpiewał kiedyś któryś rodzimy MC ;)
          • roody102 Re: Hala rulez 27.06.05, 00:51
            A kto mówi, że na wszystko? Na wszystko nie, ale na miłość boską, bałagan i
            utrudnienia w czasie budowy są nieuknione. Światła są za krótkie? Spoko -
            zadzwońcie do kierownika budowy, zapytajcie kto za to odpowiada i poproście
            żeby podsterowali. Nie podsterują, to napiszcie do mnie w godzinach pracy.

Gdyby przez budowę trzeba było nadkładać 5 km, to rozumiałbym narzekanie, ale
            to, że przez jakiś czas będzie trochę zamieszania jest po prostu nie do
            obejścia. Nie rozumiem po co tracić czas na narzekanie (i to ja jestem
            malkontenetm?!).
            • Gość: d Re: Hala rulez IP: *.chello.pl 27.06.05, 01:28
              Drogi Roody...
              Najwyrażniej masz dwa oblicza (jesteś dwulicowy?).

O podjazdy dla wózków inwalidzkich walczysz, na łamach gazety stołecznej, jak lew.

Może powalcz też o "ludzi nie korzystających z wózka"?

A może "ludzie na wózkach" nie mogą się przedostać przez pie..ik w okolicy
              Hali Marymonckiej?

"Jestem stara, nie dyskutuję, strzelam."
              Św. Marcin
              • roody102 Re: Hala rulez 27.06.05, 11:19
                Walczę tylko o sprawy zrozumile zwerbalizowane ;P

A poważnie: nie widzę żadnej sprawy w fakcie, że wokół budowy stacji jest
                pie..uik. Taka jest natura budowy, że utrudnia, by docelowo ułatwić. Trzeba
                to przeczekać. Do interwencji nadają się takie drobiazgi, jak za krótkie
                światło, ale sam faktu uciążliwości budowy można zlikiwidować tylko w jeden
                sposób: nie budować.
    • Gość: Borys Światła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.05, 07:58
      Ahoj!
      Z wizyty w Widniu zapamiętałem między innymi i to, że na światłach trzeba się
      było rzucać "Biegiem! Naprzód!".
      Przechodząc w tempie "warszawskim" w połowie drogi usłyszałem trąbienia ...

Borys
    • sierzant.podsiadlik Nie ma jak estetyka w architekturze publicznej... 28.06.05, 17:03
      ...widziałam dzisiaj nowe wiaty przystankowe na wysepkach tramwajowych na
      Słowackiego. Zwykle było tak, że jakoś je projektowano pod stację metra, vide
      przystanki pod Dworcem Gdańskim lub Arsenałem. A tu czerwone najprostsze
      metalowe cóś, w wersji zminimalizowanej (takie najprostsze, nawet nie te
      zaokrąglone). Oj, dopadła mnie zgroza i trzyma. Nie podejrzewam Chołdzyńskiego
      o taką inwencję twórczą, chyba zadziałała tu radosna wyobraźnia ZTM-u...
      • Gość: qqq Re: Nie ma jak estetyka w architekturze publiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 17:43
        to jeszcze do kompletu artykuł z dzisiejszej "Rzepy":

Metro trudno dostępne

Mieszkańcy protestują, pasażerowie się niecierpliwią. Budowa przystanków przy
        pl. Wilsona stanęła pod znakiem zapytania

Nowe przystanki na pl. Wilsona powstaną najwcześniej w sierpniu
        (c) KUBA KAMIŃSKI
        Nowe przystanki przy ul. Krasińskiego, Słowackiego i Mickiewicza miały ułatwić
        przesiadanie się z autobusów i tramwajów do metra. Urzędnicy Zarządu Transportu
        Miejskiego zapowiadali, że wszystkie będą działały latem. Coraz więcej wskazuje
        na to, że plany spalą na panewce.

Pat przy placu
        Prezydent Warszawy Lech Kaczyński (PiS) zatwierdził projekt i zezwolił na
        budowę przystanków, nadając tej decyzji rygor natychmiastowej wykonalności.
        Protesty mieszkańców spowodował przede wszystkim pomysł budowy zatoki
        autobusowej przy ul. Krasińskiego (miały się w niej zatrzymywać linie 122, 132
        i 520 kursujące w kierunku ul. ks. Popiełuszki). Mieszkańcy sąsiadującego
        budynku nie chcieli mieć tego przystanku dwa metry za oknami. Po proteście
        spółdzielni Żoliborz Centralny i serii odwołań wojewoda Leszek Mizieliński
        unieważnił prezydencką decyzję. Przystanek jest już jednak... prawie gotowy.

- To pat prawny. Zastanawiamy się, jak wybrnąć z tej sytuacji -mówi Krzysztof
        Celiński, prezes Metra Warszawskiego. - Prac nie powinniśmy jednak przerywać.
        Bez nowych przystanków przesiadanie się z autobusu do metra będzie wyjątkowo
        trudne - przewiduje.

Już teraz poruszanie się po pl. Wilsona nie należy do przyjemności. Z powodu
        złego rozmieszczenia przystanków piesi biegają z jednego krańca placu na drugi,
        a samochody i autobusy mają problemy ze zjazdem ze skrzyżowania. A już niedługo
        ruch wzrośnie.

Powód? Na koniec sierpnia władze Warszawy zaplanowały opóźnione otwarcie ul.
        Słowackiego. Następnie warszawiacy wrócą z wakacji - na początku września
        liczba pasażerów w komunikacji miejskiej wzrasta średnio o 30 proc. Urzędnicy
        boją się więc komunikacyjnego paraliżu w sercu Żoliborza.

Batalia o przystanki
        Przystankowy protest mieszkańców okolic ul. Krasińskiego nie jest jedyny. Tuż
        podoknami budynku przy ul. Mickiewicza 30 powstaje zatoka autobusowa dla linii
        157, 181, 185, 519 oraz Ł i Ł bis z Łomianek. Metro Warszawskie planuje też
        budowę przystanku tramwajowego dla linii 36 w kierunku osiedla Potok (teraz
        tramwaje stają tylko przed placem Wilsona).

- O takim rozwiązaniu nie ma nawet mowy. Nie godzimy się na hałas, smród i
        drgania - mówi Elżbieta Starowieyska ze spółdzielni Adama Mickiewicza. -W
        naszym budynku i tak pękają ściany. Na pl. Wilsona wszystko zostało
        podporządkowane sprawom metra, a nie mieszkańców - twierdzi.

Zdaniem przewodniczącego Rady Żoliborza Grzegorza Hlebowicza, rajcy z jego
        dzielnicy już w ubiegłym roku negatywnie zaopiniowali realizowane w tej chwili
        przystankowe plany. Władze Warszawy nie wzięły jednak tamtego głosu pod uwagę.

Zanosi się na przystankową batalię przy pl. Wilsona. Według rzeczniczki ZTM
        Agnieszki Glapiak, budowa przystanków nie zostanie wstrzymana. Powołując się na
        interes społeczny, urzędnicy zapowiadają ich otwarcie w sierpniu.

KONRAD MAJSZYK

--------------------------------------------------------------------------------

• katmoso Re: Nie ma jak estetyka w architekturze publiczne 29.06.05, 13:46
          Tuż
          > podoknami budynku przy ul. Mickiewicza 30 powstaje zatoka autobusowa dla
          linii
          > 157, 181, 185, 519 oraz Ł i Ł bis z Łomianek. Metro Warszawskie planuje też
          > budowę przystanku tramwajowego dla linii 36 w kierunku osiedla Potok (teraz
          > tramwaje stają tylko przed placem Wilsona).
          >
          > - O takim rozwiązaniu nie ma nawet mowy. Nie godzimy się na hałas, smród i
          > drgania - mówi Elżbieta Starowieyska ze spółdzielni Adama Mickiewicza. -W
          > naszym budynku i tak pękają ściany. Na pl. Wilsona wszystko zostało
          > podporządkowane sprawom metra, a nie mieszkańców - twierdzi.

przecież już wczesniej był tam przystanek tychże linii (poza tramwajem). mam
          dziwne wrażenie, że zaczął sie festiwal postaw "nie zgadzam się, bo nie". a za
          kilka miesięcy mieszkancy budynków przy placu zaczęliby narzekać, że mają
          przystanki po drugiej stronie placu albo gdzieś na okolicznych uliczkach.

A co do planowanego/budowanego przystanku na Krasińskiego, to zastanawiam się,
          czy nie jest tam troszeczkę za wąsko. boje się, że zjazd z placu będzie się
          stale korkował z powodu zatrzymujacych sie autobusów oraz tłumów na przejściu
          dla pieszych zdążajacych do metra.
    • katmoso Re: Otwarcie Słowackiego 16.07.05, 20:06
      są już światła na placu. to znaczy na samym środku. w zamierzeniu mają chyba
      ułatwiać przejazd tramwajom. tylko kiedy te tramwaje wrócą na Słowackiego?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka