Gość: d3b3 IP: *.chello.pl 30.07.05, 01:07 A może dla odmiany jakaś atrakcja dla bezbożników...? Może choć raz uroczystość publiczna odbyła by się bez mszy świętej?... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
samulakm Re: takie tam 30.07.05, 18:07 Tak. otwarcie przystanków na Mickiewicza przy pl. Wilsona (przez "W") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .... do Mariusza Samulaka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.08.05, 16:23 słuchaj ja Ciebie znam, chodziłam z Tobą do podstawówki 247, to TY? Odpowiedz Link Zgłoś
samulakm Re: do Mariusza Samulaka 03.08.05, 02:05 taaak... z kim mam przyjemność - odp. na m.samulak@demokraci.pl Odpowiedz Link Zgłoś
garma takie tam sentymenty 01.08.05, 18:50 W PRL-u chyba wszystkie uroczystości były dla bezbożników. Nie tęsknię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d3b3 Re: takie tam sentymenty IP: *.chello.pl 02.08.05, 00:07 W PRL-u, w III Rzeczpospolitej, nie było i nie ma miejsca dla osób świadomie niewierzących. Nikt nie bierze pod uwagę naszego głosu w sprawie odbudowy Pałacu Saskiego! Zostanie odbudowany (również za moje pieniądze) czy tego chcę czy nie! Instytut pamięci Jana Pawła II (mam wrażenie że zainteresowany byłby przeciw) to zwykły szantaż... Odpowiedz Link Zgłoś
nascendi Re: takie tam sentymenty 02.08.05, 11:11 roody102 napisał: > Spisek... A może po prostu niedostatek informacji? miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,2849464.html "W niedzielę Rada Warszawy powołała Centrum Myśli Jana Pawła II, które zajmie się badaniem dorobku intelektualnego Ojca Świętego. Radni utworzyli też fundusz stypendialny jego imienia. Pieniądze wspomogą uczniów i studentów z niezamożnych rodzin. Tegoroczna pula 1,8 mln zł ma być rozdzielona między 500 miejskich stypendystów. Będzie to na razie główne zadanie Centrum Myśli. Docelowo siedzibą instytutu ma być odbudowany Pałac Saski." Cel funduszu stypendialnego jasny, chwalebność niewątpliwa. A dalsze zadania 'Centrum Myśli' znane są czy nie? Czy do badania dorobku nie wystarczą wydziały teologiczne czy nauk społecznych istniejących uczelni? Sądziłnym, że najpierw ustala się cele, strukturę, finansowanie,... a potem szuka się siedziby... Czy odpowiedzi na podobne pytania mam szukać tylko w 'Nie' czy 'FiM'? Wolałbym znaleźć w Gazecie coś więcej... A dziś pojawia się taki tekst: "Ratusz obcina dotacje na hospicja Zamiast 600 tys. zł na opiekę nad umierającymi miasto wyda w tym roku 430 tys. zł. W ursynowskim hospicjum onkologicznym apelują do prezydenta: Nie oszczędzajmy na umierających! Pozwólmy im godnie odejść" Odpowiedz Link Zgłoś
d3b3 Re: takie tam sentymenty 03.08.05, 00:52 Dziękuję Marcinie, ale ta dyskusja jest i tak psu na budę. Roody zaakceptował bez pytań dodatkowych 6 milionów wydanych na park Żeromskiego. Nie zająknął się nawet przy sprawozdaniu cysorzowej, która za niecałe 5 mln złotych wybudowała i wyposażyła klinikę onkoligiczną... Niestety ma na to papiery... Odpowiedz Link Zgłoś
nascendi Re: takie tam sentymenty 05.08.05, 16:51 d3b3 napisała: > Dziękuję Marcinie, Za co? Napisałem tylko o tym, co mnie rzeczywiście nurtuje. I to tym bardziej, im bardziej wszystkie media to omijają. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: takie tam sentymenty 03.08.05, 08:00 Msze też są na koszt podatnika? Odpowiedz Link Zgłoś
garma takie tam cytaty 03.08.05, 17:53 Plac, który mógłby być symbolem odzyskanej wolności, stał się targowiskiem interesów. Odpowiedz Link Zgłoś
garma Re: takie tam cytaty 03.08.05, 18:10 Wielkie wzburzenie wywołują deskorolkowcy, natomiast garaż wielopoziomowy, bo tak budynek Metropolitain jest odczytywany, który stanął przed fasadą Teatru Wielkiego, spotkał się z milczeniem. Dziś dalej idzie budowa garażu - tym razem podziemnego. Odpowiedz Link Zgłoś
garma Re: takie tam cytaty 03.08.05, 18:41 Hasło odbudowy pałaców jest tu tylko pretekstem, bowiem jaki tekst, jaką narrację mają one przekazywać ? Odpowiedz Link Zgłoś
garma Re: takie tam cytaty 03.08.05, 19:19 Budynki zwane pałacem Saskim powstawały, gdy wznoszono Cytadelę, której budowa była jasna i jednoznaczna, oraz cerkwie, które miały nieść treści nie tyle religijne, co polityczne. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: takie tam cytaty 03.08.05, 20:12 Widzę, że znalazłaś z d3b3 wspólny język: słowotok :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d3b3 Re: takie tam cytaty IP: *.chello.pl 03.08.05, 23:26 Zapomnieliśmy wszyscy o myśleniu krytycznym. Ww. nazywane czasem "filozofowaniem" lub "słowotokiem" jest OBYWATELSKIM obowiązkiem. Demokracja to DYSKUSJA. Nieustająca i upierdliwa... Przed podjęciem DECYZJI trzeba poznać wszystkie argumenty. Do tego służy samarząd ale również niniejsze forum. Zawsze można skorupkowo zarządzić cykutę, tylko po co? Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: takie tam cytaty 04.08.05, 01:18 A czy można dyskutować tak, by było to zrozumiałe, czy też może idea cała polega na tym, by nie dało się tego zrozumieć (co by wiele wyjaśniało)? Ja nie mam pretensji, że, tylko jak. Odpowiedz Link Zgłoś
garma Re: takie tam pytanie 04.08.05, 17:53 Roody napisał: >Widzę, że znalazłaś z d3b3 wspólny język: słowotok :) A co, chciałbyś, żebym zamilkła jak Potok Bielański ? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
garma Re: takie tam cytaty 04.08.05, 18:31 Pod budowę Cytadeli burzono domy mieszkańców Żoliborza, pod budowę kamienic Skworcowa burzono pałac królewski Rzeczpospolitej Obojga Narodów. Gdy ukończono te inwestycje, a przed kolumnadą stanął pomnik generałów wiernych carowi, przyjechał do Warszawy car Aleksander II, by jasno powiedzieć: point de reveries Messieurs. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d3b3 do Roodego IP: *.chello.pl 05.08.05, 00:05 1. mam wrażenie że na socjologii wspominają o Atenach, Peryklesie, Sokratesie...? 2. "cykuta" to szalej jadowity, sąd skorupkowy demokratycznie oznajmił Sokratesowi że ma ją zażyć (za niedemokratyczne poglądy zresztą, w 399 p.n.e.):-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: do Roodego IP: *.chello.pl 07.08.05, 00:28 cytat z nascendiego (jakieś 12 wierszy do góry): roody102 napisał: > Spisek... A może po prostu niedostatek informacji? miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,2849464.html "W niedzielę Rada Warszawy powołała Centrum Myśli Jana Pawła II, które zajmie się badaniem dorobku intelektualnego Ojca Świętego. Radni utworzyli też fundusz stypendialny jego imienia. Pieniądze wspomogą uczniów i studentów z niezamożnych rodzin. Tegoroczna pula 1,8 mln zł ma być rozdzielona między 500 miejskich stypendystów. Będzie to na razie główne zadanie Centrum Myśli. Docelowo siedzibą instytutu ma być odbudowany Pałac Saski." Cel funduszu stypendialnego jasny, chwalebność niewątpliwa. A dalsze zadania 'Centrum Myśli' znane są czy nie? Czy do badania dorobku nie wystarczą wydziały teologiczne czy nauk społecznych istniejących uczelni? Sądziłnym, że najpierw ustala się cele, strukturę, finansowanie,... a potem szuka się siedziby... Czy odpowiedzi na podobne pytania mam szukać tylko w 'Nie' czy 'FiM'? Wolałbym znaleźć w Gazecie coś więcej... A dziś pojawia się taki tekst: "Ratusz obcina dotacje na hospicja Zamiast 600 tys. zł na opiekę nad umierającymi miasto wyda w tym roku 430 tys. zł. W ursynowskim hospicjum onkologicznym apelują do prezydenta: Nie oszczędzajmy na umierających! Pozwólmy im godnie odejść" Odpowiedz Link Zgłoś
garma takie tam cytaty 18.08.05, 21:05 Podstawowym doświadczeniem warszawskim jest agresja. Agresja samochodów wobec pieszych i wobec siebie. Z braku tradycji miejskich wynika brak przyzwyczajeń do poruszania się na piechotę. Miasto traktuje się jak przestrzeń do pokonania, poruszając się od celu do celu. Zamknięci w swych samochodach, jak rycerze w średniowiecznych zbrojach, kierowcy i pasażerowie oglądają Warszawę jak obce miasto, dzieląc ją na miejsca interesujące i nieinteresujące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d3b3 Re: takie tam cytaty IP: *.chello.pl 18.08.05, 22:55 Przepraszam Garma, ale z moich doświadczeń wynika, że podstawowym warszawskim doświadczeniem jest rozmowa. Poruszam się na piechotę. Świadomie zwiedzam Warszawę (z coraz większą przyjemnością). Jest nas więcej więc dyskusje (o sandaczach, inwestycjach, dzikach, straży miejskiej, nowym moście itp.) są oczywiste! Do tego wszyscy spotkani interlokutorzy wydają się być na wczasach :-) Można pławić się w tym luksusie za darmo, trzeba tylko wysiąść z samochodu... ps. to nie Kraków! Tu wszędzie jest daleko :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d3b3 Re: takie tam cytaty IP: *.chello.pl 19.08.05, 01:46 Można dyskutować zawsze i wszędzie :-) Zwłaszcza o imponderabiliach demokracji... Odpowiedz Link Zgłoś