Dodaj do ulubionych

Ulica Słowackiego wreszcie otwarta

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 23:33
Dlaczego nas tak pokarano zabierając autobus 157 z Gdańskiej? Zabierzcie
sobie Panowie z ZTM-u autobus nr 121 /z Kolbergiem po Żoliborzu na Plac
Wilsona/ i przywróćcie 157 na stara trasę! My tu zyjemy także! Nie skazujcie
nas na dziure komunikacyjną!
Obserwuj wątek
    • Gość: jarek Re: Ulica Słowackiego wreszcie otwarta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 23:45
      157 lepiej się sprawdza na obecnej trasie. Także 181.
      na Gdańskiej wykorzystanie linii 157 było bardzo kiepskie.
      • mosquito.killer Re: Ulica Słowackiego wreszcie otwarta 27.08.05, 00:09
        a dizeki temu bedzie mozna zabrec 519 z potoku i rudy :(((
    • Gość: juri Re: Ulica Słowackiego wreszcie otwarta IP: 62.233.200.* 27.08.05, 00:52
      tak inteligetnie to zrobili, ze np cieszkowskiego zastawiona przez zaparkowane
      samochody... nagle plot zniknal. a ludzie juz jezdza slowackiego po wariacku,
      nie przestrzegajac zadnych przepisow:/ tylko czekac na pierwsza stluczke...

pomijam fakt, ze odstawiono fuszerke.., wystarczy maly deszcze i robia sie znow
      duze kaluze na jezdnie (miano zrobic odpowiedni profil by tego nie bylo...)
      • Gość: Żoliborz Re: Ulica Słowackiego wreszcie otwarta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 18:54
        Linia 315 od września nie będzie kursować!A jaki autobus będzie kursował na
        trasie515Od Pl.Wilsona? chyba że będzie Jeżdzić częściej w szczycie co 10
        minut!Bo inaczej będą tłoki!
        Natomiast 356 od września będzie jeżdził do Huty ale po trasie 195 Do
        Pl.Wilsona!
        Proponuje wprowadzić linię pośpieszną szczytową 407 na trasie 515 do
        Pl.Wilsona , a od PL.Wilsona jak 116 do Wilanowa to rozlużni i tak już
        zatłoczone 116!
    • Gość: - Fajny schemat - jak to w gazecie z błędami IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.08.05, 02:18
      A przynajmniej jednym, brakuje jednego przystanku dla E-4. To tak na pierwszy
      rzut oka, pewnie jest więcej pomyłek...
      • Gość: xetra Re: Fajny schemat - jak to w gazecie z błędami IP: *.geant.pl 27.08.05, 08:17
        E-4 będzi miało jeden przystanek bo będzie przejazdowe dojedzie od strony
        Krasińskiego a potem pojedzi Słowackiego do trasy AK.
      • rysio.ochucki Błąd nie tylko w schemacie ale i w tekście 27.08.05, 08:18
        Kolejny błąd
        > Kursująca tam ekspresowa linia E-4 ma ich zabierać spod kina Wisła, a inna
        >(508) sprzed urzędu Żoliborza.

Przecież E-4 w stronę Tarchomina będzie przystawał także na tym samym
        przystanku co 508 (Pl. Wilsona 02)
        Więc o czym ta mowa? O tym że nie stają w kierunku centrum na tych samych
        przystankach? A niby po co? Przecież E-4 nie jeździ na Dw. Zachodni ani do
        Centrum :/
      • Gość: kilroy Re: Fajny schemat - jak to w gazecie z błędami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 08:32
        ten schemat i tak jest niezły w porównaniu z ty,co wczoraj umieściła "Rz" we
        wczorajszym artykule o parowaniu na dziko wokół pl. Wilsona
    • mala03 Re: Ulica Słowackiego wreszcie otwarta 27.08.05, 11:08
      A co z 524?
    • mala03 Re: Ulica Słowackiego wreszcie otwarta 27.08.05, 11:12
      MZA chce zarabiać podwójnie pozbiawiajac dużą
      część Targówka połączenia ze Śródmieściem
      • samulakm Re: Ulica Słowackiego wreszcie otwarta 27.08.05, 12:23
        Kolejna udana i oddana na czas inwestycja przeprowadzona przez ekipę p.
        Kaczyńskiego. Mam nadzieję że za rok skończy się jego tragiczna czterolatka w
        Warszawie. Liczę też na to że nie przekombinują ze zmianami od września - tak
        jak to planowali jeszcze przed wakacjami, gdzie chcieli likwidować np. 520.
    • Gość: xman Re: Ulica Słowackiego wreszcie otwarta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.05, 12:16
      z tym E4 i 508 to paranoja, nie wiadomo gdzie iśc aby na Tarchomin dojechać.....

czy nie lepiej byłoby gdyby E4 dojeżdzało do pl. Wilsona ulicą Słowackiego,
      zamiast Krasińskiego ??

obie linie wtedy ruszały by z wspólnego przystanku....
    • Gość: fraktal Re: Ulica Słowackiego wreszcie otwarta IP: *.visp.energis.pl 27.08.05, 13:06
      Ale po co porobili tyle przystanków na pl. Wilsona. Teraz nawet linie
      przyspieszone będą się zatrzymywać dwukrotnie na pl. Wilsona. To chyba przesada,
      przecież pasażerowie mogą chyba przejść te kilkaset (100-200 metrów)do
      przystanku. Po co je dublować?
      • Gość: szalkowski Re: Ulica Słowackiego wreszcie otwarta IP: *.klaudyny.waw.pl / *.klaudyny.waw.pl 28.08.05, 13:48
        Dla mnie to tez jest bzdura, zeby np. 519 zatrzymywalo sie przed Wilsonem.
        W tym czasie przez zmiany swiatel moze stracic pare minut ale faktem jest, ze od
        kiedy jest metro to nie musi byc juz taki problem.
      • roody102 Re: Ulica Słowackiego wreszcie otwarta 29.08.05, 12:46
        Nie po co tylko dlaczego - dlatego, że zabrakło im odwagi na przebudowę placu
        według pomysłu wybranego przez mieszkańców, który był dobry m.in dlatego, że
        rozwiązywał ten problem.
    • warszawianka_jedna Re: Ulica Słowackiego wreszcie otwarta 27.08.05, 14:39
      czy to naprawdę problem, zrobić wspólny przystanek dla tramwajów w stronę
      centrum? obecny układ jest beznadziejny.
      • samulakm Re: Ulica Słowackiego wreszcie otwarta 27.08.05, 15:13
        A gdzie Ty chcesz go robić? Na środku Placu? za placem (patrząc od strony
        Bielan?) - totalnie bez sensu - za daleko od wejść do metra, będzie tłok na
        wąskim przystanku autobusowym, dodatkowo stojące na nim ew. tramwaje mogą
        ograniczać widoczność pieszym przechodzących przez tory tramwajowe.

warszawianka_jedna napisała:

> czy to naprawdę problem, zrobić wspólny przystanek dla tramwajów w stronę
        > centrum? obecny układ jest beznadziejny.
        >
        • Gość: Żoliborz Re: Ulica Słowackiego wreszcie otwarta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 18:55
          Linia 315 od września nie będzie kursować!A jaki autobus będzie kursował na
          trasie515Od Pl.Wilsona? chyba że będzie Jeżdzić częściej w szczycie co 10
          minut!Bo inaczej będą tłoki!
          Natomiast 356 od września będzie jeżdził do Huty ale po trasie 195 Do
          Pl.Wilsona!
          Proponuje wprowadzić linię pośpieszną szczytową 407 na trasie 515 do
          Pl.Wilsona , a od PL.Wilsona jak 116 do Wilanowa to rozlużni i tak już
          zatłoczone 116!

• katmoso Re: Ulica Słowackiego wreszcie otwarta 27.08.05, 19:05
      konieczna jest linia pośpieszna z placu Wilsona na Krakowskie Przedmieście!
      • Gość: tentaki Re: Ulica Słowackiego wreszcie otwarta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 16:10
        katmoso napisała:

> konieczna jest linia pośpieszna z placu Wilsona na Krakowskie Przedmieście!

Popieram! Tłuczenie się 116, 195 albo 122 to 20 minut, a metro nie rozwiązuje
        problemu, bo droga ze Świętokrzyskiej na kampus akademicki zajmuje za dużo
        czasu, by wybrać takie rozwiązanie.
        • potomar Re: Ulica Słowackiego wreszcie otwarta 30.08.05, 09:47
          A co to "kampus"?
    • Gość: aga Re: Ulica Słowackiego wreszcie otwarta IP: *.chello.pl 27.08.05, 19:40
      A ja chcę wiedzieć co z tramwajem nr 6?
      Od lat jeżdził Słowackiego.
      • Gość: Paweł Re: Ulica Słowackiego wreszcie otwarta IP: 80.51.10.* 28.08.05, 11:19
        Tramwaje linii 6 nie wrócą na ul.Słowackiego.
        W związku z otwarciem CH ARKADIA 6 bardzo dobrze sprawdza się na obecnej trasie
        i na niej pozostanie (znacznie większe potoki niż na ul.Słowackiego).
      • Gość: masza76 Re: Ulica Słowackiego wreszcie otwarta IP: *.aster.pl 28.08.05, 11:20
        a dlaczego e-4 jako szybki dojazd z Tarchomina nie może jeździć tak jak
        dotychczas tzn. w obydwie strony Krasińskiego? to było najszybsze rozwiązanie,
        przejazd Słowackiego wydłuży podróż na Tarchomin o ładne parych minut.
        • Gość: Paweł Re: Ulica Słowackiego wreszcie otwarta IP: 80.51.10.* 28.08.05, 11:22
          Co do E-4 to rzeczywiście nie wiadomo po co ZTM wprowadził przejazd w kierunku
          Nowodworów przez ul.Słowackiego ???
          Może chodziło o wspólny przystanek z liniami 508 i 511 przy Urzędzie Dzielnicy
          Żoliborz (PL.WILSONA 02)
    • Gość: hulagula Awansować zarząd metra ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 21:49
      Awansować zarząd metra za ten sukces, a chytrejbudowie dać ekstra kasę i medale
      za jakość i terminowość robót.
    • roody102 Re: Ulica Słowackiego wreszcie otwarta 29.08.05, 12:42
      Nie bardzo rozumiem na czym polega strata mieszkanców ul. Gdańskiej w przypadku
      zamiany 157 na 121.
      • Gość: Michał Re: Ulica Słowackiego wreszcie otwarta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 18:29
        Ja też jestem za linią pośpieszną 407 z Huty jak 515 do Wilsona a z Pl.Wilsona
        jak 116 do Wilanowa!To super pomysł oby go ZTM wprowadził w życie(Co jest mało
        prawdopodobne)Bo nikt z ZTM chyba nie zauważa ,że między 18 a 20 w 116 od
        Krakowskiego Przedmieścia do Chomiczówki są Tłoki które trzeba rozładować!
        • Gość: Dumbas Re: Ulica Słowackiego wreszcie otwarta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 18:40
          Uważam że tramwaj lini 15-na stałą trase przez
          Słowackiego,pl.Wilsona,Mickiewicza,Andersa z tym że do pętli Banacha!Dzięki
          czemu będzie dobre połączenie z 2 szpitalami-Bielańskim i Banacha-!10/15minut
          Linia36-Marymont-Okęcie10/15minut
          Linia6-Nie wraca na Pl.Wilsona
          To najlepsze rozwiązanie dla pasażerów!
          A co do lini 407 jestem za!Medal dla pomysłodawcy!
          • Gość: Studentka Re: Ulica Słowackiego wreszcie otwarta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 19:14
            Linia 407 to marzenie! bo Ztm w to nie wejdzie za dużo biurokracji!
            Ale ta linia A przynajmiej jej trasa to super rozwiązanie!
            W Pażdzierniku chciałabym ją zobaczyć!Cóż pomarzyć każdy może!
    • osservatorepolacco Bajzel!! 29.08.05, 13:35
      dlaczego ZTM ciśgale coś zmeinia w przystankac, liniach?? dlaczego zlikw.
      zbiorczy przystanek pod Kinem WIsła? codziennie z niego korzystałem i mimo
      duzego zainteresowanie nie było tak strasznie - a teraz, że by się dostać na
      np. Chomiczówkę trzeba biegąc po ulicach i między przystankami - PARANOJA!!
      ZTM - OPAMIĘTAJ SIE!!!!!!!!! NIE WOZISZ BYDŁA, A LUDZI!!!
      • z-o-s-i-a Re: Bajzel!! 29.08.05, 13:56
        Wydaje mi się, że zlikwidowanie (czasowego) zbiorczego przystanku pod kinem,
        spowoduje odkorkowanie wjazdu z Mickiewicza (od północy) na pl.Wilsona
        • Gość: aniam Re: Bajzel!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 09:05
          Zgadzam się.Chodzi o to by ludzie wysiadający z autobusów i przesiadający się
          do metra nie blokowali Mickiewicza. To samo jest na Krasińskiego, ludzie
          wysiadają na Słowackiego i od razu wchodzą do metra.Teraz można tam normalnie
          przejechać. Ja osobiście najbardziej żałuję, że wróciły tramwaje 4 a od dziś
          15. Hałas jest nie do zniesienia.
      • roody102 Re: Bajzel!! 29.08.05, 14:25
        Jakby został, to autobusy by stawały 3 razy na samym placu? Bez sensu.
        Zlikwidowano go, bo tak jest luźniej a linie są pogrupowane kierunkami. A
        częste zmiany się prędko nie skończą - ani na Żoliborzu ani w Warszawie, bo
        miasto wciąż się zmienia, rozwija i po prostu trzeba to na bieżąco
        dostosowywać. Nie da się zrobić "raz a dobrze".
        • krakrakra5 Przystanki na Pl. Wilsona 06.09.05, 16:38
          Tym razem się z Tobą nie zgodzę. Linie wcale nie są pogrupowane tak do
          końca,116 i 520 obydwie jadące na Chomiczówkę nie mają teraz wspólnego
          przystanku trzeba przesiadać się na Gdańskim (akurat z metra nie korzystam bo
          jest mi nie po drodze).
          E-1 z kompletnie nie wiadomych przyczyn nie jeździ przez Pl.Wilsona a
          należałoby zrobić tam przystanek i w zamian zlikwidować ten przy Dw. Gdańskim
          (obawiam się, że jest to pomysł na wykazanie braku potrzeb na tę linię i
          wprowadzenie w zamian wymarzonego przez ZTM 407 na trasie Chomiki-Pl.Wilsona),
          303 też z niezbyt jasnych przyczyn zostało na Stołecznej i Stawkach ale z dużo
          gorszą częstotliwością (to się chyba da przeboleć). 515 dostało znacznie lepszy
          rozkład i więcej linii dalej dubluje metro (choć tu raczej zalegalizowano stałe
          przedwakacyjne "wstawki").Dla odmiany 520 ma za mało kursów i za Wilsonem (w
          kierunku Chomików) czasem nie można "wbić" się w busa (tak było wczoraj z
          Jelczem o 19.45) - ZTM puszcza "wstawki" (I po co taka zabawa). Reasumując -
          przystanki na Wilsona to klęska - przystanek pod kinem ratował sytuację od
          momentu gdy stację zdecydowano się budować obok placu.
          I tak na zakończenie jako całkowita kompromitacja ZTM - sprawdzałem wczoraj (po
          17) na stronie ZTM mapkę przystanków na P.Wilsona - podpis aktualny
          obowiazujący od 1.09. i co znajduję - oczywiście sprzed otwarcia Słowackiego.
          To doskonale prezentuje Warszawę - zgadnij gdzie trafisz posługując się tą mapą.
          Wróciłem z urlopu i cały czas nie mogę się nadziwić co wymyślił nasz szanowny
          ZTM,nawet nie pofatygował się z informacją dla swych klientów.
          Pozdrawiam
          • roody102 Re: Przystanki na Pl. Wilsona 06.09.05, 17:37
            Co do jednego się zgadzam: jest jeszcze sporo do poprawienia.
      • z-o-s-i-a do osservatorepolacco 29.08.05, 14:36
        osservatorepolacco! jak Ty się przesiadasz, że bedziesz musiał biegać, po
        ulicach, miedzy przystankami? Żeby z metra przesiąść się do autobusów, można
        teraz dojść do przystanków bez przechodzenia przez ulicę (czyli blokowania tej
        ulicy), nie mówię tutaj o autobusach w kierunku os. Potok i Ruda.
        • Gość: Michał Re: do osservatorepolacco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 18:34
          Ja też jestem za linią pośpieszną 407 z Huty jak 515 do Wilsona a z Pl.Wilsona
          jak 116 do Wilanowa!To super pomysł oby go ZTM wprowadził w życie(Co jest mało
          prawdopodobne)Bo nikt z ZTM chyba nie zauważa ,że między 18 a 20 w 116 od
          Krakowskiego Przedmieścia do Chomiczówki są Tłoki które trzeba rozładować!

• hq1 Re: Ulica Słowackiego wreszcie otwarta 30.08.05, 10:15
      Mnie najbardziej martwi to, że na Słowackiego wróci tylko 15. W ten sposób
      mieszkańcy osiedli wzdłuż Marymonckiej mają tylko jeden tram do metra. 6
      mogłaby wrócić na stara trasę tymczasowo przynajmniej do czasu oddania stacji
      Marymont. 6 jedzie do Gdańskiego pare ładnych minut dłużej no i żaden pozytekz
      oddania teoretycznie bliższej stacji Plac Wilsona. Puszczenie 4 na odcinek Pl.
      Wilsona-Potocka to pomyłka. Żeby dojechać do/i z metra jeszce się przesiadać na
      Potockiej..... Miało być lepiej a jest jak zwykle...
      • Gość: Gucio Re: Ulica Słowackiego wreszcie otwarta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 12:14
        Uważam jednak ,że linia 6 powinna zostać na trasie prze Popiełuszki!
        Natomiast proponowana 407 to miodzio pomysł!
        • nascendi 6, 181, 121, 701 i numer dodatkowy 30.08.05, 15:57
          > Uważam jednak ,że linia 6 powinna zostać na trasie prze Popiełuszki!
          Dlaczego?
          Mnie to obecnie obojętne, ale jeździłem tymi tramwajami wiele lat i wyobrażam
          sobie że wielu osobom z Marymonckiej i przyległości dojazd się znacznie
          pogorszy. Stracą też alternatywę autobusową w postaci 181 - nowa trasa jest
          znacznie wolniejsza i mniej 'przesiadkowa'.

Słyszałem argument że 6 jest potrzebna dla dojazdu do Arkadii. Czyli albo ZTM
          zapomniał że jeżdżą tam 17 i 27, albo bardziej się lubi z tamtejszymi
          hipermatketami niż z klientami.

Zostawiają 121 na Gdańskiej czyli z Klaudyny na Chomiczówkę trzeba odbyć
          wycieczkę przez Potocką (z dwoma przystankami).

A skoro już przynudzam - to 701 mogło też pozostać na trasie do Powązek. Chyba
          że ZTM da coś w zamian. Ciągle jak na lekarstwo poprzecznych linii na Bielanach.

404 powinno stawać choć na żądanie przy Słowackiego, a na górze choć ze 2-3
          autobusy, na co już jest zgoda inżyniera ruchu.
          • Gość: Żoliborz Re: 6, 181, 121, 701 i numer dodatkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 18:07
            Linia 121 powinna wrócić na trase przed zamknięciem Ul.Słowackiego!
            A 157 na Gdańską!
            Powinni przywrócić taką samą komunikacje jak przed zamknięciem oprócz 303!A
            teraz jest jeden wielki bałagan komunukacyjny na Pl.Wilsona!
          • roody102 Re: 6, 181, 121, 701 i numer dodatkowy 30.08.05, 18:46
            Poprzeczne linie powstaną, gdy metro dojdzie na Bielany - na razie ruch
            rozprowadzany jest gwiaździście od pl. Wilsona. Nie rozumiem Waszej złości: to
            jeszcze jakieś 10 lat, nim się układ komunikacyjny na Żoliborzu i Bielanach
            wyklaruje. Zdaje Wam się, że macie takie świetne pomysły, to się zatrudnijcie w
            ZTM :P
            • nascendi Re: 6, 181, 121, 701 i numer dodatkowy 05.09.05, 10:28
              roody102 napisał:

> Poprzeczne linie powstaną, gdy metro dojdzie na Bielany - na razie ruch
              > rozprowadzany jest gwiaździście od pl. Wilsona. Nie rozumiem Waszej złości:
              to
              > jeszcze jakieś 10 lat, nim się układ komunikacyjny na Żoliborzu i Bielanach
              > wyklaruje. Zdaje Wam się, że macie takie świetne pomysły, to się zatrudnijcie
              w
              >
              > ZTM :P

Nie wiem, gdzie w mojej wypowiedzi widać złość.
              Nie rozumiem, dlaczego niby komunikacja wzdłuż Marymonckiej, Żeromskiego,
              Broniewskiego miałaby w tej dzielnicy wystarczyć, czy nikt nie podróżuje
              prostopadle do tych relacji?
              Przez myśl mi nie przeszło aspirować do 'pomysłów', a zwłaszcza 'świetnych' ot -
              zebrałem garść obserwacji.

Ale reprymendę przyjmuję z pokorą. Następne wypowiedzi będę przesyłał Ci
              najpierw do zaopiniowania zamiast się kompromitować.
          • Gość: nmd Re: 6, 181, 121, 701 i numer dodatkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 00:08
            Ja tez chcę linię 6 z powrotem.Miałem zawsze dobty dojazd na pragę, na dworzec autobusowy.
        • Gość: Garnek Re: Ulica Słowackiego wreszcie otwarta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 18:21
          No to jest już przesada co robi ZTM !Linia 356 na trasie 195 od Pl.Wilsona do
          Huty a co z trasą do Huty za linie 315?Ta 407 to jest coś!Nawet genialne nie
          dość że rozładuje 116 to połaczy HUTE z Wilanowem!
          Jeśli się nie myle to ktoś napisał jej trase i brawa dla niego!
          407-Huta-Oczapowskiego-Al.REymonta-Żeromskiego-PKS Marymont-Potocka-Słowackiego-
          PL.Wilsona-MIckiewicza-Słomińskiego-Bonifraterska-Pl.Krasińskich-Krakowskie
          Przedmieście-Nowy Świat-PL.Trzech Krzyży-Spacerowa-Sobieskiego-Al.Wilanowska-
          Wilanów!
    • Gość: mania Re: Ulica Słowackiego wreszcie otwarta IP: *.tvp.pl 05.09.05, 12:24
      A ja współczuję tym, którzy mieszkają na początku Słowackiego na odcinku do
      Urzędu Gminy, szłam tam sobie pare dni temu o 9 wieczorem i czuje dziwne ciepło
      na tym odcinku ulicy - po upalnym dniu był tak rozgrzany chodnik( z betonowych
      płyt-piekny, że hej), że można by na nim smażyć jajecznicę. Jestem wdzięczna
      gminie, że pod moim domem położyła "ohydną" kostkę Bauma dzięki czemu w letnie
      wieczory moge spokojnie otwierać okno(parter) i betonowe płyty nie oddają mi
      swego ciepła. I jak pięknie by było, żeby wzdłuż ulicy po nasłonecznionej
      stronie posadzono w końcu szpaler drzew...
      • Gość: aniam Re: Ulica Słowackiego wreszcie otwarta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 18:48
        maniu możesz spokojnie współczuć całej ulicy Słowackiego. Hałas, zgiełk,
        ścieżka rowerowa poprowadzona przez parapety mieszkańców parteru ( cieszę się
        że tam nie mieszkam, tzn w tym domu). Jak tylko została zamknięta ulica
        rozprowadzono ankietę z pytaniami do mieszkańców dotyczącymi komunikacji
        właśnie.Czego tam nie było....może deptak, a może ruch ograniczony, może
        zlikwidować tramwaje! Co jest każdy widzi. Przybyło przystanków, ubyło zieleni
        a jeśli chodzi o obiecane kawiarenki i ogródki ani widu ani słychu.
        Czytając ten wątek odniosłam wrażenie, że każdy myśli tylko o własnej wygodzie,
        niektórym nawet do głowy nie przychodzi że 2 metry dalej jest np.przejście
        podziemne, muszą mieć pod nosem namalowaną zebrę!Dziękuję maniu za Twój głos.
        • roody102 Re: Ulica Słowackiego wreszcie otwarta 06.09.05, 19:15
          No tak, najgorsi ci rowerzyści, wszędzie muszą jeździć :)
          • Gość: aniam Re: Ulica Słowackiego wreszcie otwarta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 18:25
            właśnie! najgorsze, że oni jeżdzą również tam gdie mają wytyczone ścieżki!:)))
            ale to już nie do tego wątku. pozdrawiam a.
    • Gość: Ng. A w tramwaju 15... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.09.05, 16:05
      ...niskopodlogowem, jakis podwarszawski ciec a'la automobilista bardzo wyraznie
      i powoli mowi "Plac Łilsona". Czterokrotnie, bo z niewiadomych powodow
      przystanek pod urzedem to tez "Plac Łilsona". Dumam coby wykoleic nastepnym
      razem ten woz ku uciesze zoliborskiej gawiedzi. Jeszcze jedno. Jakas pani
      probowala sie zaladowac do tegoz tramwaju z panem na wozku inwalidzkim, ale nie
      byla w stanie mimo, ze podloga jest obnizona. Zdaje sie, ze torowisko jest
      ulozone dupnie i za wysoko.
      • donkej Re: A w tramwaju 15... 05.09.05, 16:14
        Mówiłąm - zadzwoń do ztm-u i zapytaj dlaczego, skoro Rada Języka Polskiego
        wydała już swoją opinię :P
        • Gość: Ng. Re: A w tramwaju 15... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.09.05, 16:29
          Niech Rudy lepiej dzwoni, a co
          Efekt lepszy i jeszcze zaplaco
          • roody102 Re: A w tramwaju 15... 06.09.05, 17:37
            Już zadzwoniłem. Jutro napiszę.
            • donkej Re: A w tramwaju 15... 07.09.05, 09:40

No i gdzie, Rudy?
              • roody102 Re: A w tramwaju 15... 07.09.05, 10:12
                No przecież napisałem: dziś napiszę.
      • nascendi 15 w obstawie 27 07.09.05, 13:43
        > ... mowi "Plac Łilsona".

Miałem silne postanowienie nieprzynudzania więcej (na próbę przynajmniej w tym
        wątku). Dokonałem jednak pewnego odkrycia też związanego z 15-stką.
        Otóż jak wiadomo były przecieki o zamiarach likiwdacji 27. Ktoś więc uznał, że
        jako zagrożone musi w święta jeździć z podwójną obstawą 15 i 17. Czy w ZTM
        ścierają sie dwie frakcje - likwidatorów i ochraniaczy?

Mogę przeboleć Łilsona z głośników, pod warunkiem że je trochę przyciszą.
        Czasami czytać się nie da, tak huczy zapowiedź a zwłaszcza te przygrywki
        towarzyszące.
        Nie pojmę jednak nigdy, jak można tak ustawić rozkłady tramwajów, które dla
        Marymonckiej i przyległości są praktycznie jedynym środkiem komunikacji.

Przystanek: POTOCKA, święto i sobota
        Dziesięciominutowe dziury zajmują łącznie 40 minut w każdej godzinie!
        A między nimi tradycyjne stada.

58,2,3, 13, 17,18,18, 28,32,33, 43, 47,48,48 58,...

cytat za www.ztm.waw.pl/baza/20050905/LINIE.HTM

15
        | 10 | 03 17 32 47
        | 11 | 02 17 32 [47]
        | 12 | 02 17 32 47
        | 13 | 02 17 32 47
        | 14 | 02 [17] 32 47
        | 15 | 02 17 32 47
        | 16 | 02 17 32 [47]
        | 17 | 02 17 32 47
        | 18 | 02 17 32 47

17
        | 9 | 03 18 33 48
        | 10 | 03 18 33 [48]
        | 11 | 03 18 33 48
        | 12 | 03 18 33 48
        | 13 |[03] 18 33 48
        | 14 | 03 18 33 48
        | 15 | 03 [18] 33 48
        | 16 | 03 18 33 48
        | 17 | 03 18 [33] 48
        | 18 | 03 18 33 48

27
        | 10 | 18 48
        | 11 | 18 48
        | 12 | 18 48
        | 13 | 18 48
        | 14 | 18 48
        | 15 | 18 48
        | 16 | 18 48
        | 17 | 18 48
        | 18 | 18 48

6
        | 10 | 13 28 [43] 58
        | 11 | 13 28 43 58
        | 12 | 13 28 43 [58]
        | 13 | 13 28 43 58
        | 14 | 13 28 43 58
        | 15 |[13] 28 43 58
        | 16 | 13 28 43 58
        | 17 | 13 [28] 43 58
        | 18 | 13 28 43 58

Na dodatek odjazdy 4 (które należałoby zsynchronizować chociaż z jedną z trzech
        linii)
        następują minutę po 6, co przy dopuszczalnych odstępstwach i konieczności
        zmiany przystanku nie daje żadnej gwarancji na udaną przesiadkę.

4
        | 10 | 14 29 44 59
        | 11 | 14 [29] 44 59
        | 12 | 14 29 44 59
        | 13 | 14 [29] 44 59
        | 14 | 14 29 44 59
        | 15 | 14 [29] 44 59
        | 16 | 14 29 44 59
        | 17 | 14 [29] 44 59
        | 18 | 14 29 44

Rada Języka Polskiego chyba mi nie pomoże. Mogę się tylko pocieszać że za 10
        lat będzie lepiej. Wraz z zagęszczaniem sieci tramwajowej wzrośnie zapewne
        efektywność i skuteczność jej wykorzystania. Może zresztą społeczeństwo tak się
        przez ten czas zelektronizuje, że takie problemy znikną razem z potrzebą
        transportu miejskiego.
        Przepraszam wszystkich, zwłaszcza tych co aż tu doczytali, mam nadzieję że
        niewielu...

• donkej Re: 15 w obstawie 27 07.09.05, 14:03

No ale może jakaś opinia Wydziału Komunikacji, czy jak to się nazywa - jakiejś
          naukowej jednostki?
          Mnie też "stada" do pasji doprowadzają.
          • nascendi Re: 15 w obstawie 27 08.09.05, 08:56
            > No ale może jakaś opinia Wydziału Komunikacji, czy jak to się nazywa -
            jakiejś
            > naukowej jednostki?

Myślisz o Wydziale Transportu Politechniki Warszawskiej czy Urzędu Dzielnicy?
            Tę drugą ścieżkę już sprawdzałem, okazała się nieskutecznym przekaźnikiem.
            Można by wołać na pomoc inżynierię transportową , ale czy arytmetyka ze szkoły
            podstawowej i trochę zdrowego rozsądku nie wystarczy w tym wypadku?

> Mnie też "stada" do pasji doprowadzają.
            Czasem się zastanawiam widząc trzy składy czekające w kolejce do skrętu w
            Stołeczną jak to wpływa na układ nerwowy motorniczych, a pośrednio na ich
            reakcje, zarówno dot obsługi pojazdu jak i pasażerów...
            A dyrekcja ZTM? siedzi sobie daleko i z satysfakcją podlicza wozokilometry.
            • donkej Re: 15 w obstawie 27 08.09.05, 10:44

Dlatego "naukowej jednostki", żeby definitywnie zbić wszystkie argumenty,
              że "inaczej się nie da" :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka