Dodaj do ulubionych

519 znika od stycznia!

IP: *.acn.waw.pl 01.12.05, 17:30
Koszmar! Juz teraz jest zle, a bedzie jeszcze gorzej. Zrobmy cos, monityujmy
MZK!
Obserwuj wątek
    • Gość: Beata Re: 519 znika od stycznia! IP: *.marymont.pl 01.12.05, 20:51
      zazdroszczę Ci wiary, że jeszcze można coś zmienić.
      Ja już się pogodziłam :-(

B.
    • potomar Re: 519 znika od stycznia! 01.12.05, 22:27
      A skąd takie wieści?
      • wilson05 Re: 519 znika od stycznia! 02.12.05, 01:23
        > A skąd takie wieści?
        Stad:
        miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3041331.html?as=2&ias=2
        Obawiam sie ze "monitowanie MZK" nic w Warszawie nie da, lepsze efekty mialoby
        monitowanie MZK w Tychach, Zielonej Gorze, Toruniu, Belchatowie czy Slupsku,
        gdzie taka instytucja rzeczywiscie zajmuje sie transportem publicznym. A poza
        tym skrocenie 519 do centralnego jest logiczne i korzystne dla mieszkancow
        (Warszawy)
    • nascendi coś w zamian 02.12.05, 08:55
      519 musi zwolnić miejsce na pętli dla 128 i 197, więc szanse na jego utrzymanie
      są bliskie zeru. Także pozostawienie jej "nad metrem" jest nierealne.

Można natomiast postulować wydłużenie 511 taką trasą: Plac Wilsona –
      Mickiewicza – Klaudyny – Gwiaździsta – Wisłostrada [UKSW] – Pułkowa -
      Wóycickiego [UKSW]. I można znaleźć wielu sojuszników, a nawet pewna formalną
      podbudowę [ www.zm.org.pl/bielany/dewajtis/ztm2sam052005.jpg ]
      No i historyczne nawiązanie do dawnego potomka linii "E"...

Sądzę, że taki postulat ma spore szanse...
      • Gość: ap77 Re: coś w zamian IP: *.acn.waw.pl 02.12.05, 09:56
        Ale sluchajcie to zostanie tylko 181 i 157? Moze dadza cos w zamian? Albo
        jeszcze jeden tramwaj oprocz 36? No przeciez popoludniu po wyjsciu z metra na
        Wilsona, mozna dostac szalu, czekajc 10, 15 min na 157,519 lub 181 (ktore
        potem jada stadami). Szlag mnie trafia, bo jak nawet wyjde wczesniej 15 min z
        pracy, to potem i tak kibluje na Wilsona!
        • Gość: Beata Re: coś w zamian IP: *.marymont.pl 02.12.05, 10:21
          odejdzie jeszcze 4, ale dojdzie 27 (tylko nie wiem, jak pojedzie, czy
          Słowackiego, czy Mickiewicza).

więcej tutaj:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=296&w=32575713
          B.
          • ap77 Re: coś w zamian 02.12.05, 10:29
            No wlsnei to 27, moze Mickiewicza w dol?
          • wilson05 Re: coś w zamian 02.12.05, 10:30
            > odejdzie jeszcze 4, ale dojdzie 27 (tylko nie wiem, jak pojedzie, czy
            > Słowackiego, czy Mickiewicza).
            27 bedzie jechac tak jak do tej pory, czyli Popieluszki, z tym ze skonczy trase
            na petli Potocka, a nie na hucie. Pojawi sie za to 6, ktora bedzie jechac jak
            dawniej przez wiadukt nad Dworcem Gdanskim, Mickiewicza i Slowackiego
        • wilson05 Re: coś w zamian 02.12.05, 10:31
          > Ale sluchajcie to zostanie tylko 181 i 157? Moze dadza cos w zamian?
          128, ale z innego przystanku... Mam nadzieje, ze skoro skasuja 519 to wymysla
          jakis sensowny rozklad 181 i 157 - niestety o nowych rozkladach jeszcze nie pisza...
          • samulakm Re: coś w zamian 03.12.05, 02:34
            Wszystko pięknie z ta zamiana 128 na 519 (+ jest poprawa dojazdu do Urzedu
            Gminy co prawda Zoliborz a nie Bielany ale jednak :-) - to nie jest pospiech.)

Tylko ze przy okazji dostajemy czwarty autobus na trasie os. Ruda - ok.
            Grójecka/BW 1920 (157, 186, 404 i teraz jeszcze 128 jadace przez zatłoczone
            centrum)...
        • Gość: bus Re: coś w zamian IP: *.chello.pl 03.12.05, 21:28
          > Ale sluchajcie to zostanie tylko 181 i 157? Moze dadza cos w zamian? Albo
          > jeszcze jeden tramwaj oprocz 36? No przeciez popoludniu po wyjsciu z metra na
          > Wilsona, mozna dostac szalu, czekajc 10, 15 min na 157,519 lub 181 (ktore
          > potem jada stadami). Szlag mnie trafia, bo jak nawet wyjde wczesniej 15 min z
          > pracy, to potem i tak kibluje na Wilsona!

Uwielbiam coś takiego. Na początku protest przeciwko likwidacji 519, a potem
          potwierdzenie, że jest to zupełnie niepotrzebna linia. Po pierwsze: jeździsz
          metrem. Po drugie: dostajesz szału, bo czekasz 10-15 minut na stado trzech
          autobusów. Czy to stado będzie się składać z dwóch czy trzech linii, nie ma
          więc żadnego znaczenia.
          Ja ubolewałbym nie nad likwidacją 519, ale raczej puszczeniu na Rudę nikomu
          niepotrzebnej linii 128 (co pół godziny! po co to?). Lepiej już 157 skierować
          na poprzednią trasę przez Gdańską i powalczyć, żeby na Marymont i Rudę
          przedłużyli 503 z Traktu Królewskiego. 519 nie może się dublować z metrem.
          • Gość: ap77 Re: coś w zamian IP: *.acn.waw.pl 04.12.05, 21:36
            A wlsnie, ze sie myslisz :)
            Jezdze 519 codziennie do pracy, czyli na Marszalkowska (a wracam roznie). Dla
            mnie to bedzie strata,przesaidki do metra zwl. rano to koszmar (tlok).
            Moze 128 cos zmieni?
    • Gość: Beata Re: pytanie o autobus 128 IP: *.marymont.pl 04.12.05, 09:25
      w linku podanych w jednym z poprzednich postów wyczytałam, że 128 ma jeździć
      Marszałkowską, potem Andersa, Mickiewicza i dalej na Gwiaździstą.
      Ponieważ interesuje mnie "dosiadka" w okolicach Andersa, mam pytanie: może ktoś
      z Was wie, gdzie mogłyby być potencjalne przystanki tego autobusu w obrębie
      Andersa? W tej chwili (raczej) żaden zwykły autobus (z numerem czarnym) nie
      jeździ Andersa na Żoliborz (157 skręca w Andersa z Muranowskiej), a sprawa
      przystanków jest tam dość dziwnie rozwiązana. Jest przystanek Metro Ratusz, a
      potem dopiero na wiadukcie nad Dworcem Gdańskim. Jak na zwykły autobus jest to
      chyba zbyt duża odległość.

Może ktoś z Was już wie, jak to będzie rozwiązane?

pozdrawiam,
      B.
      • samulakm Re: pytanie o autobus 128 04.12.05, 19:24
        Niestety jest linie "czarne" jadące Andresa należą do rzadkości. W zasadzie
        jezdzi tylko jedna - 127. I w dodatku ma przystanek tylko w jednym kierunku tj.
        w stronę Metra. Tak więc - o ile nic sie nie zmieni - trzeba będzie albo iść do
        Metra, albo na Dw. Gdański. Raczej bym się nie łudził iż utworzony będzie
        dodatkowy przystanek w kierunku Żoliborza. Po prostu nie ma gdzie go ustawić,
        gdyż za blisko jezdni są tory. Chyba że na połączy się go z przystankiem
        trawajowym Muranów lub Stawki (w kierunku Centrum).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka