Dodaj do ulubionych

spolem daje przyklad

21.12.05, 16:44
ja w sprawie estetycznej - zauwazyliscie cudny neon spolem na merkurym? jestem w nim absolutnie
zakochana, milosc to jednak osamotniona bo tak jak z calego miasta tak i zoliborza znikaja neony.
tuz obok landrynka - ohydny niestety neonik. na wilsoniaku jedyny, ktory zostal - nad tkaninami
chyba dawno sie nie swieci. za to wszedzie kasetony plastikowe - dno i rozpacz. ten nad kinem tecza
choc wyremontowany - nie swieci sie:(
neon dziala 30 lat bez remontu. co ile miesiecy trzeba wymieniac swietlowki w plastikowych
kasetonach? byle taniej, byle jak, byle nie za ladnie.
Obserwuj wątek
    • roody102 Re: spolem daje przyklad 21.12.05, 17:05
      To prawda, nowy neon na Merkurym jest fajny :)
    • Gość: achtung Re: spolem daje przyklad IP: *.acn.waw.pl 21.12.05, 17:17
      Estetyka na miarę sześcionożnych stworzeń zamieszkujących merkurego.
      • suczkakruczka Re: spolem daje przyklad 21.12.05, 17:33
        moglbys jakos rozwinac swoje spostrzezenia na temat przedwojennego, modernistycznego logo
        spolem? bo szesc nog to jak rozumiem pijesz do prusakow ale jaki to ma zwiazek ze wzornictwem?
    • q22 Re: spolem daje przyklad 21.12.05, 17:53
      > ja w sprawie estetycznej - zauwazyliscie cudny neon spolem na merkurym?

Mnie również bardzo się podoba.
      Świetnie wygląda we mgle, deszczu czy śniegu, a zważywszy na rozmiary trudno go
      nie zauważyć. Taka latarnia żoliborska.
      q
      • donkej Re: spolem daje przyklad 21.12.05, 19:02
        Obejrzyjcie sobie plakaty i inne drobiazgi:
        www.spolem.org.pl/index.php?action=strony&item=28&p=1
        • suczkakruczka Re: spolem daje przyklad 21.12.05, 19:12
          wlasnie szparalam na ich stronie w poszukiwaniu a tu taka niespodzianka! dziekuje!!!
          szkoda, ze poza tym neonem nie ma zadnych odniesien do niesamowicie bogatej ikonografii spolem
          miedzywojennego.
          jako fantastka chcialabym, by spolem tak jak migros w szwajcarii mialo swoja kolekcje sztuki
          wspolczesnej:) megasam na pl unii lubelskiej idealnie by pasowal - muzeum i pracownie dla
          zapraszanych artystow. ach fantazja...
    • suczkakruczka Re: spolem daje przyklad 21.12.05, 19:17
      a tu znalezione rarytasy zakonczonych aukcji z allegro:
      www.allegro.pl/show_item.php?item=75217617
      www.allegro.pl/show_item.php?item=69121526
      • Gość: achtung Re: spolem daje przyklad IP: *.acn.waw.pl 21.12.05, 20:21
        Nie znam historii przedwojennego, ach, modernistycznego logo Społem (szczerze mówiąc, zawsze
        myślałem, że logo jest tylko liternicze), ale z tego co widać na plakatach, to ten znak nie jest
        modernistyczny, tylko realistyczny, bez stylowy i wygląda trochę inaczej niż na tym nieszczęsnym
        neonie. Najwyraźniej znak został gdzieś po drodze "zmodernizowany" i stąd te trzy karaluchy kradnące
        globus.
        Jeśli zmordenizowało/uprościło go sobie Społem tylko na neonie - to skandal. Jeśli nie - i jest to
        faktycznie logo, ach, przedwojenne - to nie znaczy, że jest dobre. Bo jest złe. (A z tyloma detalami
        kompletnie nie nadaje się na neon).
        Następna sprawa, to wykonanie samego neonu: wybrano najgorszy możliwy wariant - kontury zamiast
        tła - przez to i karaluchy, i planeta, którą zamierzają ze sobą wynieść są kompletnie nieczytelne.

Ale rozumiem, że to "coś" może się ludziom podobać., bo kilkanaście lat estetycznej samowolki zrobilo
        swoje..
        • veeto1 Re: spolem daje przyklad 21.12.05, 20:45
          A mi te się podoba i nie krytykuj, bo o gustach się nie dyskutuje. Piszę w
          tłumaczeniu na polski, bo skoro nie wiesz, że logo Społem jest przedwojenne, to
          i klasycznej, pięknej łaciny nie znasz.
        • suczkakruczka Re: spolem daje przyklad 21.12.05, 20:45
          wystarczy zgoglowac sobie spolem+logo i ci wyjdzie, logo moze byc i nieliternicze - skladac sie z
          jakiegokolwiek poktogramu jaki chcesz - fantazja jedyna zapora.
          "karaluchy" globus pchaja ale dla ciebie kradna - negatywne projekcje nawet na kawalek szkla?
          ciekawe co sie na neon w takim razie wg. ciebie nadaje? dam ci przyklad strasznie skomplikowanego
          neonu z ogromna iloscia szczegolow - to niestety juz nieistniejacy, bo odnowiony jako plastikowe g,
          neon nad wedlem - chlopiec siedzacy na zebrze trzymajacy czekolade - to ci dopiero skandal - tyle
          detali.
          wtbrano kontury zamiast tla - czy moglbys rozwinac mysl? ja widze dokladnie i planete i trzech
          SYMBOLICZNYCH ludzi - moze masz jakies problemy z percepcja?

zastanawia mnie twoje podejscie, najwyrazniej nie wiesz za bardzo dlaczego jestes przeciw ale musisz
          byc na anty. co proponujesz zatem? sam zaprojektujesz lepszy jako nadesteta?
        • jota.40 Re: spolem daje przyklad 21.12.05, 20:48
          Nie powinnam się wypowiadać, bo dawno jakoś koło Merkurego nie byłam i neonu nie
          widziałam. Ale lubię przedwojenną stylistykę Społem, może dlatego, że lubię po
          prostu Art Deco, to wszystko. Kwestia gustu, a o tym się chyba nie dyskutuje,
          prawda?
          Plakaty ŚLICZNE!! Ciekawa jestem, czy można kupić gdzieś ich reprodukcję? No i
          one nie są na pewno secesyjne, uhahaha!
          • Gość: achtung Re: spolem daje przyklad IP: *.acn.waw.pl 21.12.05, 22:37
            Co proponuję? Należy zdjąć to paskudztwo, zanim komuś spadnie na łeb.
            • suczkakruczka Re: spolem daje przyklad 21.12.05, 23:06
              nie osmieszaj sie choc mysle, ze bardziej juz chyba nie mozesz...
              do ksiazek i troche pokory - od razu bedziesz pozytywniej patrzyl na swiat.
              • Gość: achtung Re: spolem daje przyklad IP: *.acn.waw.pl 22.12.05, 00:03
                Wydaje mi się, że za dużo wymagasz. Nawet gdybym się maksymalnie naćpał tą Twoją książkową
                pokorą i zaczął patrzeć na świat super pozytywnie, to nie zakocham się w trzech niby-ludzikach ze
                złego, PRLowskiego logo Społem.
                Jedyne co mogę zrobić, to przyjść tam z procą i ich zgasić.
    • faun Re: spolem daje przyklad 21.12.05, 22:37
      Niedawno po dluzszej przerwie pojawilem sie na ukochanym Zoliborzu i takze z
      radoscia powitalem ow neon. Oby neony znow wrocily na polskie ulice. Czy ktos
      moglby przypomniec kto byl autorem znaku z globem oraz stosowanej wspoczsnie
      wersji literniczej? Pomysl z nobilitacja Supersamu z Pl. Unii - interesujacy,
      choc mysle, ze na razie z powodzeniem powinien pelnic swa pierwotna funkcje.
      Pozdrawiam!
      • Gość: KaJa Re: spolem daje przyklad IP: *.aster.pl 21.12.05, 23:57
        Suczkokruczko, dzięki za miłe linki, neon Merkurego mamy za oknem, nie
        wiedzieliśmy, że społemowskie logo ma taką historię... Zdążyliśmy już polubić
        to czerwone światełko, byłoby nam smutno, gdyby w imię jakichkolwiek - achtung,
        achtung - "artystycznych" wizji miało zniknąć. Rewelacyjnie wygląda w
        żoliborskiej mgle i jest dodatkowym zegarem - gaśnie codziennie mniej więcej o
        tej samej porze ;) Pozdrawiamy!
        • Gość: achtung Re: spolem daje przyklad IP: *.acn.waw.pl 22.12.05, 00:09
          Będzie również fantastyczną latarnią nawigacyjną dla okolicznych meneli, którzy zaczną się Wam pod te
          okna zlatywać, gdy tylko otworzą w Merkurasie nocny.
          • Gość: KaJa Re: spolem daje przyklad IP: *.aster.pl 22.12.05, 01:07
            Tak... meneli ci u nas dostatek i bez neonów (navigare necesse est), a pod
            czerwone latarnie to raczej nie menele będą się zlatywać;) Ewentualny problem
            bedą mieć pewnie mieszkańcy Kirkora, nas dzieli - lekką ręką - jakieś 300
            metrów, ale dzięki za troskę. Oprócz widoku na Merkurego polecamy też widok na
            oświetlony kościół Kostki. Ładny. Gaśnie godzinę wcześniej. Tam z pewnością nie
            będzie nocnego... Pzdr.
          • suczkakruczka Re: spolem daje przyklad 22.12.05, 01:12
            a co wybierasz sie?
            nie osmieszaj sie, to nie jest zadne prl owskie logo - brak ci wiedzy, argumentow, esteta tez z ciebie
            lichy. zapedziles sie w kozi kacik, nikt ci tu nie wtoruje - czas spuscic cie w milczeniu w niebyt.
            • donkej Re: spolem daje przyklad 22.12.05, 01:24
              Dobra - sprawdzę dokładnie kiedy.
              ;)
              • Gość: achtung Re: spolem daje przyklad IP: *.acn.waw.pl 22.12.05, 15:27
                Nie rozumiem czemu się tak złościsz i złorzeczysz, i co mam w związku z tym argumantować. - Że nie
                należy się złościć? Że logo niepeerelowskie, bo przedwojenne, chociaż PRLowskie? Że śliczne - chociaż
                paskudne? Że przed Wedlem, na przejściu dla pieszych, siedział chłopiec z czekoladą? Tak, pewnie
                siedział, być może ładny był ten chłopiec, trzeba by go zobaczyć - i jak, i dlaczego siedział.

Póki co, w dalszym ciągu widać tylko nieproporcjonalny, źle zrobiony wykwit społemowskiej
                gigantomanii.
                Gdy latem porozstawiali rusztowania wokół Merkurego, myślałem, że będą go rozbierać, ew. skrócą o
                głowę - a tu, niestety: jeszcze urósł, wspiął się w górę o wyskość neonu - jeszcze wyżej społemowska
                myśl ponad dachami Żoliborza wzlata (plus to wejście na poziom ziro w stylu Alberta Speera, jak do
                kancelarii Rzeszy) Czy całe przedsięwzięcie konsultowano z jakimiś architektami, architektem
                przestrzeni miejskiej? Dla niskiej zabudowy Żoliborza bunkier Merkurego jest przekleństwem, zbędną
                konkurencją dla kościoła Kostki, reliktem niewiadomo czego.

Jeszcze o znaku.. Nie wiem dlaczego Społem wróciło do piktogramu z pudełka pasty do butów, z lat
                '70tych (pewnie aby dodać swoim karaczanom mitu wielopokoleniowej tradycji; jeśli już to powinni
                cofnąć się dalej, do tych pięciu przedwojennych Herkulesów) skoro ma bardzo przyjemne logo
                liternicze i to logo utrwaliło się w świadomości. Jak rozumiem, teraz będą wszędzie konsekwentnie
                stosować neon? Znak z llterką "s" będzie tylko dodatkiem do neonu?
                To wszystko jest tak mętne, jak poczucie estetyki użytkowniczki Zaczepialskiej.

psssst! dla nie widzących neonu z okien - powiększyć, Jarosława wyciąć (ew. wstawić inne imię, np.
                Stefan), wydrukować i nakleić na szybę:
                www.jaroslaw.pl/cms_files_src/cms_gfx_src/4058639a746ddSPOLEM.jpg
                • roody102 Re: spolem daje przyklad 22.12.05, 16:01
                  Mam do Ciebie prośbę: wyrażaj swoje opinie tak, żebym nie miał poczucia, że
                  obrażasz innych. Może nadinterpretuję, ale od paru dni mam wrażenie, że
                  postanowiłeś demonstracyjnie okazywać swoją niechęć innym użytkownikom tego
                  forum. Proszę o umiar.
                  • podpolka Re: spolem daje przyklad 22.12.05, 16:11
                    rudy zajabys sie neonem? moze by sie wyjasnilo, kto zaprojektowal i kiedy? dzialajacy neon w
                    warszawie to dzis rarytas a nowy to zupelny ewenement!
                    • roody102 Re: spolem daje przyklad 22.12.05, 16:16
                      Podesłałem temat kolegom, którzy do rozstrzygania kwestii estetycznych są ode
                      mnie lepiej przygotowani. Mnie się ten neon po prostu podoba a o tym, czy jest
                      dobry, czy zły, jak i do czego pasuje kolega Majewski, mam nadzieję, skrobnie
                      parę słów.
                      • podpolka Re: spolem daje przyklad 22.12.05, 16:22
                        super a moze by sie stoleczna zajela neonami wogole? siatkarka martwa, tecza martwa itp itd
                        • roody102 Re: spolem daje przyklad 22.12.05, 18:26
                          Zda się, że nie raz pisaliśmy.
                          • podpolka Re: spolem daje przyklad 22.12.05, 18:28
                            i co? sytuacja sie tylko pogarsza. a moze by tak ujazdowskiego zapytac czy to jest juz dziedzictwo
                            narodowe neon z lat 60 tych czy jeszcze nie? od tego jestescie by trabic o tym bez konca!!!!
                            • donkej Re: spolem daje przyklad 22.12.05, 19:02
                              Te postacie podtrzmujące glob, czy też ruszające z posad bryłę świata, a pod
                              spodem napis "Społem", (choć wszystko w innej stylistyce) były już na
                              spółdzielczych publikacjach w 36 roku (co nie znaczy, że rzecz nie jest starsza).

Sprawdzam dalej -
                              • Gość: achtung Re: spolem daje przyklad IP: *.acn.waw.pl 22.12.05, 20:35
                                ... co nie znaczy, że rzecz nie jest straszna.. :) właśnie o tym cały czas mówię.
                  • Gość: achtung Re: spolem daje przyklad IP: *.acn.waw.pl 22.12.05, 16:53
                    Proszę o przykład.
                    • veeto1 Re: wniosek ad vocem 22.12.05, 19:07
                      Rudy, a może po prostu wyciąć achtunga? Bo nerwy ludziom psuje straszliwie!
                      • Gość: achtung Re: wiosek ad vocem IP: *.acn.waw.pl 22.12.05, 21:09
                        Przecież tylko rozmawiamy, ale jeśli Cię czymś, aż tak straszliwie zdenerwowałem, to naturalnie
                        przepraszam. Bądź tylko łaskaw sprecyzować co to było.
                      • roody102 Re: wniosek ad vocem 23.12.05, 13:15
                        Nie, nie będę wycinął - jest niemiły i opryskliwy, ale tego regulamin nie
                        zabrania. Achtung - przykład? Dwa tam, gdzie się dopisałem.
                        • Gość: KaJa Re: wniosek ad vocem IP: *.aster.pl 23.12.05, 14:31
                          Dobre dobre z tym Jarosławem vel Stefanem. Już sobie wstawiliśmy własne imiona!
                          Proszę mi nie wycinać achtunga, to taki ożywczy powiew tzw. zdrowego
                          sceptycyzmu! I jeszcze tak mu się ładnie logo wymyśliło ;))) Przy okazji -
                          fantastycznym rozwiązaniem dla "neonosceptyków" jest dzisiejsza mgła - rano nic
                          nie było widać! Żadnych karaluchów! Zatem - wiecznej mgły achtungowi... I
                          Wesołych Świąt!
                          • Gość: achtung Re: wniosek ad vocem IP: *.acn.waw.pl 23.12.05, 17:49
                            Ale słychać jak tupią! Mieszkam 30 metrów od Merkurego - nie 300 - także wiem co mówię.. i
                            wzajemnie wiecznych świąt życzę!

I fakt, atmosfera jest tutaj faktycznie, hm.. specyficzna, ciut zatęchła jakby, można odnieść wrażenie,
                            że się trafiło w sam środek balu wampirów (kinderbalu). Co to za obyczaje, żeby moderator judził
                            przeciwko sobie użytkowników, "miał wrażenia" i popisywał szczerbatym wychowaniem. (Wampir
                            alfa zwietrzył świeże mięso, podniósł leniwie suchą, wymuskaną dłoń w koronkowym mankiecie i
                            wskazując pazurem, warknął : - Bierzcie go!) Na przykład ja, "miam wrażenie", że jesteś kompletnie
                            zmanierowanym burakiem, ale nie biegam za Tobą po całym forum i nie dzielę się tym wrażeniem z
                            innymi użytkownikami, wręcz w ogóle tego nie mówię. Ani słowa.

Niestety teraz, w promocji świątecznej, z wampirami się nie użeram , stąd moja pewna powściągliwość
                            w odpowiadaniu na zaczepki - ale święta się skończą i wtedy Ty, Ty, oraz Ty mała ruda dziewczynko
                            oglądajcie się częściej za siebie.

Poza tym jeszcze w ogóle nie zacząłem być niemiły :)
                            • jota.40 Re: wniosek ad vocem 24.12.05, 09:08
                              Biedaku, życie musiało Ci nieźle dać w kość!...
                              Ale dziś Wigilia, zauważyłeś? Może i Ty przemówisz ludzkim głosem.

Przejeżdżałam koło Merkurego dwa dni temu i nie widziałam logo Sołem - był tylko
                              Merkury! Zepsuł się, czy we mgle nie było widać?
                              • Gość: achtung Re: wiosek ad vocem IP: *.acn.waw.pl 24.12.05, 13:44
                                To powtórz to jeszcze raz o północy. Wtedy może zrozumiem.
                                I nic dziwnego, że nie widzisz wielgachnego, kilkumetrowego neonu, skoro nie rozróżniasz dat.
                                Więcej nie mogę z Tobą w tej manierze dyskutować (patrz wyżej - promocja)
                                Wesołych Świąt! :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka