Dodaj do ulubionych

przedszkola

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 16:23
zadawałam już to pytanie na forum przedszkola, ale za radą koleżanki zadaję
je również tutaj. Mianowicie mam do wyboru kilka przedszkoli - pl. Henkla,
Wyspiańkiego, sierpecka, Suzina, Popiełuszki - i nie wiem, które wybrać.
Oczywiscie, odwiedze te wszystkie miejsca, ale może ktoś mógłby podzielić się
swoim doświadczeniem również na tym forum
Pozdrawiam
Marta
Obserwuj wątek
    • jota.40 Re: przedszkola 07.01.06, 16:35
      Popiełuszki, Wyspiańskiego - raczej nie za bardzo. Suzina podobno niezłe (ze
      słyszenia), na Sierpeckiej jest baardzo miła dyrektorka, ale po obejrzeniu
      pokazowych zajęć opiekunki - uciekłam z krzykiem; na pl. Henkla chodzi moja
      córeczka - dyrektorka świetna, w "naszej" grupie są też doskonałe opiekunki, jak
      jest w innych grupach - nie wiem. Są i takie osoby, które na oko nie budzą
      wielkiego zaufania. Najlepiej jednak odwiedzić i sprawdzić oko w oko - jak
      wyglądają konkretne panie!
      • laminja Re: przedszkola 07.01.06, 20:48
        liczyłam właśnie na Ciebie Joanno :)) Możemy dodać, że do tego przedszkola (pl.
        Henkla) chodzą też siostrzenice naszego kolegi i rodzice też są zadowoleni.
      • Gość: dusia_dusia Re: przedszkola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 21:37
        Bardzo dziękuję za odpowiedź! Co prawda (jak to zwykle bywa) okazało się, że co
        człowiek - to opinia (np. o Suzina mówiono mi, że jest kiepskie, o Henkla też
        mieszane opinie, zwłaszcza jeżelli chodzi o panie od maluszków, bo o dyrektorce
        wszyscy wyrazali się bardzo pozytywnie).
        A dlaczego Popiełuszki i Wyspiańskiego "raczej nie"? Jestem ciekawa, tym
        bardziej że w poniedziałek wybieram sie z córeczką na rekonesans na
        Wyspiańskiego.
        Serdecznie pozdrawiam
        Marta
        • laminja Re: przedszkola 07.01.06, 22:24
          dla mnie za przedszkolem na pl. Henkla przemawia tez to, że nie oszczędzają na
          dzieciach. Widzę często dostwy towaru do przedszkola i nie są to produkty
          żywnościowe z "dolnej półki". Plac zabaw jest ładny i czysty.
          • Gość: dusia_dusia Re: przedszkola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 12:38
            Co do placu zabaw, to rzeczywiście zgadzam w 100 procentach, latem sama
            widziałam, że prawie przez cały dzień polewano trawę. Ale teraz, zimą, raczej
            nie widzę tam dzieci. Może akurat przechodzę nie o tej godzinie. A może ty coś
            wiesz na ten temat - spacerują "Henklowe" przedszkolaki zimą czy nie?
            Pozdrawiam
            Marta
            • jota.40 Re: przedszkola 08.01.06, 15:01
              W zimie też wychodzą, chociaż znacznie rzadziej - raczej nie pchają tam dzieci
              na siłę - podejrzewam też, że ubieranie i rozbieranie nie do końca jeszcze
              samodzielnych maluchów bywa nieco uciążliwe. Niestety. Ja akurat odbieram
              dziecko przed 13, nie zależy mi, zawsze jeszcze zdążymy pójść na spacer. Nie
              wiem, jak inni. O Wyspiańskiego i Popiełuszki - to raczej pogłoski. Nigdy tam
              sama nie byłam, nie sprawdzałam. Moi synowie chodzili na Wyspiańskiego, ale do
              przedszkola integracyjnego, które teraz przeniosło się na Bieniewicką - i wtedy
              właśnie dość często docierały do nas różne newsy o tej placówce po drugiej
              stronie ulicy, niezbyt interesujące. Wszystko się jednak zmienia, dyrekcja,
              opiekunki - może jest lepiej...
              Słyszałam o jeszcze jednym niezłym miejscu - na Włościańskiej. Bardzo zachwalane.
              • Gość: dusia_dusia Re: przedszkola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 16:41
                Włościańska to dla nas trochę daleko, zresztą tam pewnie będzie dużo chetnych,
                bo to na osiedlu.
                Co do zimowych spacerów, to chyba problem wielu przedszkoli. Dlatego przyjemnie
                zaskoczyła mnie Sierpecka, kiedy kilka dni temu, gdy akurat był odwilż i
                wszędzie mokry śnieg, zobaczyłam przez siatkę grupe dzieci (raczej 4- lub 5-
                latków) na górce, z sankami (i panią, oczywiście).
                Jeszcze mam pytanie - czy twoja córka chodzi do maluchów? Jak się nazywa pani,
                którą tak dobrze oceniasz? W sumie najwięcej chyba zależy właśnie od niej, więc
                chciałabym zawczasu wiedzieć. Bo przedszkole na pl. Henkla jest najbliżej, więc
                niewykluczone, że Jula pójdzie właśnie do niego - no, chyba że jakieś inne
                zrobi na nas naprawdę dobre wrażenie
                Pozdrawiam
                Marta
                • jednooka_sarenka Re: przedszkola 08.01.06, 17:27
                  Ja chodziłam na sierpecką, traumy nie mam, aczkolwiek było to kilkanaście lat
                  temu :P
                  • jota.40 Re: przedszkola 08.01.06, 20:24
                    Moja córka jest, nomen omen, zuchem ;D. Ma cztery lata. W naszej grupie jest
                    pani Ania i pani Justyna (niestety, nie pamiętam nazwisk..), obie świetne i miłe.
                    Nie wiem, niestety, jakie są panie w innych grupach - starsze grupy są na
                    piętrze i w zasadzie nie widuję opiekunek.
                    Z zasad, których nie lubię - trwa tutaj leżakowanie. Nie wszystkie dzieci to
                    dobrze znoszą. Często są różne atrakcje, teatrzyki, imprezy, wycieczki. Przede
                    wszystkim - jak już wspominałam, dyrektorka jest bardzo sensowną, kontaktową
                    osobą. Można się z nią umówić co do wielu spraw, a to też ważne.
                    Ale przede wszystkim - nie wiem, czy w maluchach jest miejsce, zadzwoń i dowiedz
                    się, bo to przedszkole było ostatnio reklamowane i jest dość obłożone ;).
                  • donkej Re: przedszkola 09.01.06, 09:12
                    Na Stołecznej są dwa przedszkola prywatne, nie jedno - jeśli bierzesz je pod
                    uwagę, to zdecydowaie odradzam Akademię Uśmiechu - potwornie nowobogackie
                    obyczaje mają. I są chyba niewiarygodnie drodzy.
                    Jest tam też tuż obok przedszkole korczakowskie "Kajtuś Czarodziej" - tam ma
                    dziecko moja znajoma. Wygląda na sensowne. Ciekawe, na ile jest prowadzone
                    rzeczywiście "po korczakowsku"...
                    • jota.40 Re: przedszkola 09.01.06, 09:25
                      O ile się nie mylę, autorce wątku chodziło o to państwowe, koło
                      Sempołowskiej?... Akademia Uśmiechu to rzeczywiście chyba takie bardziej
                      nuworyszowskie - nie obrażając nikogo...
                      • donkej Re: przedszkola 09.01.06, 09:40
                        jota.40 napisała:

> O ile się nie mylę, autorce wątku chodziło o to państwowe,

tak myślałam, ale gwoli rzetelności... ;-)
                        • Gość: dusia_dusia Re: przedszkola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 15:01
                          Tak, chodziło mi o państwowe, Akademia Usmiechu to dla nas zdecydowanie za
                          drogo (chyba 700 zł miesięcznie), a Kajtusia Czarodzieja bierzemy pod uwagę,
                          gdyby wszystkie państwowe okazały sie do kitu, w co wątpię.
                          Jota, zamierzamy posłać Julę do przedszkola od września, na razie ma dopiero 2
                          lata i 2 miesiące. Zdaję sobie sprawę, że pl. Henkla może być dość obłożony, no
                          ale może jako mieszkanka ul. Kochowskiego będę miała jakieś szanse, tym
                          bardziej, że jednak w pewnym sensie pracuję (studia doktoranckie).
                          Dzisiaj byłam w przedszkolu na Wyspiańskiego i muszę przyznać, że zrobiło na
                          mnie bardzo dobre wrażenie (nie mam na razie porównania z innymi). Pani
                          dyrektor poświęciła mi około 40 minut, pokazała grupę maluchów (które wlaśnie
                          wychodziły na spacer), odpowiedziała na wszystkie pytania. Co dla mnie ważne,
                          są zajęcia adaptacyjne, rodzice mogą być z dziećmi przez pierwsze tygodnie. W
                          sumie spodobało mi się, więc to może być alternatywa.
                          Pozdrawiam
                          Marta
                          • donkej Re: przedszkola 09.01.06, 15:47
                            A nie - w Akademii Uśmiechu czesne już kilka lat temu wynosiło ok 1000 zł.....!
                            • Gość: dusia_dusia Re: przedszkola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 16:44
                              Brawo! :-)
                          • laminja Re: przedszkola 09.01.06, 19:43
                            o przyjęciu do przedszkola decyduje odległość... Czyli zaczyają od dzieci,
                            które mieszkają najblizej. Skoro mieszkasz na Kochowskiego nie powinnaś mieć
                            problemów. Studia są traktowane jak praca. Na forum przedszkole był kiedyś
                            wątek, w którym na pytania odpowiadała dyrektorka jednego z warszawskich
                            przedszkoli. Poznasz go po dużej ilości odpowiedzi - poczytaj - tam są
                            wszystkie zasady rekrutacji. Czy wiesz coś o dniu otwartym na pl. Henkla - też
                            bym się tam chętnie wybrała (moje dziecko jest o miesiąc młodsze od Twojego).
                            • Gość: dusia_dusia Re: przedszkola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 21:04
                              Tak, przeglądałam już tamten wątek, bardzo pouczający.
                              O traktowaniu studiów jak pracy słyszałam, tyle że myśmy chcieli oddać Julę
                              poczatkowo na 5 godzin (bezpłatne), a jak wiadomo (tak mi w każdym razie
                              powiedziała pani dyrektor na Wyspiańskiego) w pierwszej kolejności przyjmowane
                              są dzieci na cały dzień. Z drugiej strony, wiem że na pl. Henkla są w tym roku
                              maluchy na 5 godzin (np. naszej sąsiadki z naprzeciwka)
                              Dzwoniłam dziś na pl. Henkla, p. dyrektor powiedziała mi, żebym zadzwoniła
                              bliżej końca stycznia, jak będą ferie i będzie trochę spokojniej, albo żeby w
                              ogóle przyjśc, jak już zacznie sie rekrutacja, wtedy przychodzi dużo rodziców.
                              To tyle wiadomości. Na razie wybieram się na Sierpecką, żeby w razie
                              ewentualnego nieprzyjęcia na Henkla lub na Wyspiańskiego wiedzieć, co się
                              dzieje gdzie indziej.
                              A tak a propos, gdzie mieszkasz? Może przypadkiem znamy sie z placu zabaw :-)?
                              Pozdrawiam
                              Marta
                              • laminja Re: przedszkola 09.01.06, 21:13
                                mieszkam na pl. Henkla :) na placu zabaw raczej nie bywam bo studiuję
                                dziennie... Latem chodzę na plac zabaw na Sady Żoliborskie.
                                • Gość: dusia_dusia Re: przedszkola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 21:27
                                  My latem też głównie tam chodziłyśmy, ale wtedy było tyyyle dzieci. No, ale
                                  może spotkamy się w przedszkolu (ha ha, ciekawie to brzmi, kiedy dwie dorosłe
                                  osoby jako miejsce spotkania wymieniają co? - plac zabaw i przedszkole :-)
                                  Pozdrawiam sąsiadkę
                                  Marta
                                  • Gość: zoliborzanka Re: przedszkola IP: *.chello.pl 09.01.06, 21:42
                                    Z tego co sobie przypominam jest jeszcze na Zoliborzu kilka innych przedszkoli-
                                    poza wymienionymi- w okolicach pl. Wilsona: np.na Bieniewieckiej (przy
                                    Potockiej), na Rybińskiego (od Mickiewicza), na Śmiałej (na tyłach pl. Inwalidów)
                                    • Gość: dusia_dusia Re: przedszkola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 10:04
                                      Tak, wiem, ale te przedszkola są już dalej od nas, więc wybraliśmy te naprawdę
                                      najbliższe
                                  • laminja Re: przedszkola 09.01.06, 23:50
                                    pewnie tak :)) Może dasz mi znać kiedy będziesz się wybierać na rekonasans do
                                    przedszkola na pl. Henkla. Też się chętnie wybiorę :)
                                    • jota.40 Re: przedszkola 10.01.06, 00:52
                                      Z tego, co pamiętam, są dni otwarte w przedszkolu na pl. Henkla - w maju chyba.
                                      A może i w kwietniu. Można wpaść razem z dzieckiem. Ja nie byłam, za to
                                      wepchnęłam się nieco na siłę we wrześniu. Pani dyrektor i opiekunki nie były
                                      zachwycone, ale nikt nie protestował. Okazałam się przydatna, bo kryzys ogarnął
                                      całą grupę maluchów i ryczały wszystkie - każda para rąk do czytania bajek ;))
                                      była na wagę złota. Może udałoby się przeforsować to, jako możliwość oficjalną.
                                      Na Bieniewickiej to wręcz norma i prawie żelazna zasada. Faktem jest, że po
                                      kilku dniach przestałam się pojawiać, a moja córka nigdy nie załkała, że musi
                                      się ze mną rozstać.
                                      • Gość: Beata Re: przedszkola - pyt. do joty.40 IP: *.marymont.pl / *.marymont.pl 10.01.06, 09:01
                                        witaj,
                                        czy dobrze zrozumiałam, że Twoje dziecko chodzi na Bieniewicką?
                                        Mam parę pytań, czy mogę napisać na priv?

B.
                                        • jota.40 Re: przedszkola - pyt. do joty.40 10.01.06, 09:39
                                          Moi synowie chodzili na Wyspiańskiego - a potem jeden z nich przeniósał się
                                          razem z przedszkolem do nowego budynku na Bieniewickiej. Było to trzy lata temu.
                                          Mam jednak dalej jakieś kontakty z tym przedszkolem, napisz, oczywiście.
                                      • Gość: dusia_dusia Re: przedszkola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 17:38
                                        Jota, czy dobrze zrozumiałam, że na Henkla przebywanie z dzieckiem przez kilka
                                        pierwszych dni/tygodni nie jest zbyt mile widziane (choć dopuszczalne)? Jeśli
                                        tak, to szkoda, bo mi własnie na tym bardzo zależy. Pytałam o to na
                                        Wyspiańskiego, pani dyrektor powiedziała, że jak najbardziej, wręcz uprzedzają
                                        rodziców, by na początku września byli w domu, pod telefonem, gdyby trzeba było
                                        rozpaczającego maluch odebrać po 2 godzinach. Można też być z dzieckiem w
                                        przedszkolu (nie dopytałam, jak konkretnie - na sali czy na korytarzu). A
                                        oprócz tego od maja są raz w tygodniu zajęcia adaptacyjne koniecznie z
                                        rodzicami, a 3 ostatnie dni sierpnia - "próba generalna" - rodzice zostawiają
                                        dzieci w przedszkolu na 2 godziny.
                                        Laminja, oczywiście że możemy pójść razem na Henkla. Czy masz jakieś
                                        preferencje co do dnia tygodnia i terminu (np. ostatni tydzień stycznia lub
                                        pierwszy lutego - pewnie najlepiej już po sesji?)
                                        Pozdrawiam
                                        Marta
                                        • laminja Re: przedszkola 10.01.06, 17:50
                                          mam dość mało zajęć. Piątki mam wolne. W sesji nie mam nic szczególnego do
                                          roboty, a potem mam ferie. Nie wiem jak z feriami w przedszkolu - czy mają
                                          wolne?
                                          • Gość: dusia_dusia Re: przedszkola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 20:20
                                            OK, to jak będę się umawiać, postaram się na piatek. Dam znać
                                            Marta
                                            • laminja Re: przedszkola 10.01.06, 23:54
                                              dzieki :))
      • regata7 Re: przedszkola 10.01.06, 14:27

jota.40 napisała:

> Popiełuszki, Wyspiańskiego - raczej nie za bardzo.

dlaczego?

mój syn chodził na Popiełuszki i bardzo sobie chwaliliśmy. Skończył 3,5 roku
        temu.
        Był tam tylko rok (zerówka) - na piętrze, w "oddziale" dla dzieci z alergiami
        pokarmowymi. Przeszedł tam razem z całą grupą dzieci i z wspaniałą
        wychowawczynia panią Grażynką, z likwidowanego przedszkola "alergicznego" na
        Mickiewicza. Nie wiem, jak było w grupach "zdrowych", ale my byliśmy bardzo
        zadowoleni. Teraz chyba dzieci są już razem, tylko alergicy mają inne menu.
        • jota.40 Re: przedszkola 10.01.06, 14:51
          Ale to tylko potwierdza to, o czym pisałam wcześniej - wszystko tak naprawdę
          zależy od konkretnej opiekunki. Wspominałam o przeciwstawnej sytuacji - na
          Sierpeckiej byłam zachwycona dyrektorką, ale opiekunka, która zajmowała się
          maluchami miała czysto sadystyczne zapędy. Wymiotło mnie! A o tym alergicznym
          przedszkolu na Mickiewicza (zlikwidowanym) słyszałam bardzo dobre rzeczy, więc
          nie dziwi, że owa (przeniesiona) p. Grażynka była świetna ;).
          • jota.40 Re: przedszkola 10.01.06, 18:10
            Nie ma ferii w przedszkolu. Pracują normalnie. Lepiej chyba wtedy pójść, bo jest
            większy spokój, dzieci jest dużo mniej.
            Warto spytać dyrektorkę o możliwość zostania z dziećmi we wrześniu. Jasne, że to
            najlepsza możliwa metoda bezstresowego wprowadzenia dziecka do grupy. Myślę, że
            da się to przeprowadzić - ja słyszałam jeszcze tradycyjne argumenty "ale innym
            dzieciom będzie przykro". No właśnie. Nikomu nie było przykro, bo żadne dziecko
            nie kojarzyło, że jestem mamą Zosi. Zajmowałam się każdym co bardziej
            poszkodowanym i tyle ;). Potem dyrektorka przyznała, że moja obecność nikomu nie
            przeszkadzała, a wręcz pomogła - więc może od tamtej pory wprowadziła jakieś
            inne standarty.
            • Gość: benek Re: przedszkola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 01:53
              Sierpecką zdecydowanie odradzam! Skończyłem to przedszkole w 1971 i co? Palę 2
              paki Lucky Strików dziennie, mam czwórkę dzieci z trzema kobietami, piję
              średnio 5 litrów whisky miesięcznie!

Chyba nie takiej przyszłości chcecie dla swoich dzieci???!!!
              • Gość: regata7 Re: przedszkola IP: 212.160.172.* 12.01.06, 12:18
                biedaku ;-)
                i jeszcze masz nicka (a może i imię!?) jak nazwa żwirku dla kotów... ech
              • Gość: dusia_dusia Re: przedszkola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 14:47
                No wiesz, moja mama też skończyła Sierpecką - nie pali, dziecko ma jedno,
                whisky dla niej smierdzi myszami.
                No, ale to było 10 lat wcześniej, pewnie kadra się zmieniła.
                • Gość: benek Re: przedszkola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 18:27
                  No, nie pocieszajcie się. Moi 2 koledzy z grupy nie są lepsi.
                  Benek to nie żwirek dla kotów tylko środek uspakajający dla tygrysów!
                  Łaaaaaaa!!!!!!
                • Gość: czak Re: przedszkola IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.04.06, 22:10
                  na pewno była winnej grupie
    • Gość: dusia_dusia wizyta na pl. Henkla-dla laminja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 11:05
      Hej Laminja, nie odzywałam się dawno, bo najpierw ja chorowałam, potem Jula.
      Ale już zdrowiejemy. Dzwoniłam dziś do przedszkola na pl. Henkla i umowiłam sie
      z panią dyrektor na spotkanie w piątek 27 stycznia o 11. Mam nadzieję, że
      możesz, to się spotkamy. Będę z Julą.
      Jeśli potrzebujesz jakichś jeszcze informacji, pisz na priv
      marta.dymitr@neostrada.pl
      Pozdrawiam
      Marta
      • laminja Re: wizyta na pl. Henkla-dla laminja 23.01.06, 13:36
        świetnie. Zatem widzimy się w piątek - zadzwonisz po mnie z dołu? Wyślę Ci na
        priva dokładny adres...
        • Gość: dusia_dusia Re: wizyta na pl. Henkla-dla laminja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 17:52
          OK, odpowiedziałam na priva
          Marta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka