Dodaj do ulubionych

Włościańska

14.01.06, 17:27
Kupuję właśnie mieszkanie na ul. Włościańskiej, tak gdzieś pośrodku między
Słowackiego a Broniewskiego.

Generalnie mam już pewne rozeznanie, które zrobiłem przed decyzją o zakupie.
Tym niemniej, im więcej opinii, tym lepiej;)

Ktoś z was tam mieszka? Co sądzicie o tej okolicy? (bezpieczeństwo, itp.)
Mnie się wydało to dobrym miejscem, także ze względu na metro Marymont, które
ma być oddane pod koniec tego roku (będę miał ok. 4-5 min. na piechotę).

Czytałem wcześniej, że obok stacji metra, na Włościańskiej planuje się też
budowę parkingu i pętli autobusów. Czy te plany (głównie odnośnie
Park'n'ride) są nadal aktualne (bo widziałem, że były różne protesty)? Jak
myślicie, jak coś takiego wpłynie na jakość życia w okolicy i na wartość
miesznań?

No i co się stanie z bazarem przy hali marymonckiej? Słyszałem, że planuje
się go wyrzucić, jak uważacie, czy to dobrze, czy źle?

Ciekaw jestem waszych opinii.
Obserwuj wątek
    • katmoso Re: Włościańska 14.01.06, 23:52
      nie wierzyłabym w to metro pod koniec tego roku.
      okolica jest dość spokojna. wracam przez osiedle przy Włościańskiej czasami
      nocą do domu i jak do tej pory nie spotkałam sie z żadnymi niepokojącymi
      sytuacjami.
      ewentualnie możesz mieć problem z hałasem z trasy AK, jesli Twoje nowe
      mieszkanie jest od jej strony i wysoko.
      poza tym, mnóstwo plusów. tereny zielone, dobre na spacer, w okolicy. sklep
      Elea pod nosem. dobry dojazd (ciąg tramwajowy od Popiełuszki i od
      Broniewskiego), Pracovnia bliziutko :-) no i do metra na Wislona nie tak znowu
      daleko.
      nie jest źle...
      • balbec Re: Włościańska 15.01.06, 00:06
        dzięki:)

faktycznie trasę AK trochę słychać, ale jest to tylko mały szum (w przypadku
        otwartych okien), który mi nie przeszkadza. Nie jest na pewno to hałas
        porównywalny np. z mieszkaniem bezpośrednio przy ruchliwej ulicy.

A co do metra Marymont, to mało istotne, czy będzie skończone w grudniu czy na
        wiosnę przyszłego roku, ważne, że będzie, tzn. że jego budowa już trwa, czyli
        nie jest to jakiś tam dalekosiężny plan tylko rzecz realizowana.
        • jota.40 Re: Włościańska 15.01.06, 14:18
          Masz na myśli Sady III? Takie wieżowce, między Włościańską i Braci Załuskich? No
          cóż, nie przepadam za samym osiedlem (chociaż wieżowce ostatnio ślicznie
          odmalowali, ha, ha, ha), bo nie lubię takich mrówkowców. Ale punkt - rewelacja.
          Dokładnie tak, jak pisze Katmoso - wszędzie blisko. Pod względem komunikacji
          poprawi się jeszcze, jak będzie metro - podobno za rok ;))... W co też trochę
          wątpię. Ale już teraz jest bardzo dobrze. Elea jest bardzo porządnym i nie za
          wielkim sklepem, wszystkie inne zakupy - warzywa, wędliny, pieczywko - robię pod
          Halą i na targu przy Włościańskiej. Niestety - chodzą słuchy, że mają go
          zlikwidować. Dla mnie - fatalna nowina. Na pewno należałoby go odnowić i
          ucywilizować, ale nie wywalać. Zwłaszcza w sezonie są tam pyszne owoce, warzywa
          etc. Niemniej - są jakieś szanse, że przetrwa - podobno pojawiły sie projekty
          pogodzenia kupców i terminalu autobusowego - miałaby to być jakaś budowla, w
          stylu - pętle i autobusy na dole, a sklepy i stragany - na górze. Hm...
          • balbec Re: Włościańska 15.01.06, 16:18
            Tak, to się chyba nazywa Sady III. Szczyt piękna to oczywiście nie jest, ale
            cóż, trzeba zawsze jakoś pogodzić miejsce, wygląd, cenę, itp. Zresztą i tak to
            osiedle mi się podoba, bo budynki są dość mocno rozrzucone, nie są to
            ścieśnione blokowiska. A czy wieżowce? Też kwestia odniesienia - dotychczas
            mieszkałem w 16-piętrowym, a teraz przechodzę do 10-piętrowego;))

Też mam nadzieję, że nie zlikwidują bazaru, bo dotychczas mieszkałem na Pradze
            też koło bazarku i wiem dobrze, że to cenna rzecz. Jakość warzyw i owoców na
            bazarze a w sklepach to niebo a ziemia.
            • jota.40 Re: Włościańska 15.01.06, 18:50
              Dla mnie - jednak wieżowce, bo mieszkam w 4-piętrowym ;)).
              Trudno mi coś powiedzieć o środowisku na tym osiedlu, może nie zanadto nobliwe,
              ale też nie krańcowo menelowate. Do PracoVni - rzeczywiście - mały kroczek ;), a
              jeszcze mniejszy - na tzw. Górki, dawny fort Buraków, jeden z ostatnich dzikich
              nieużytków na Żoliborzu. Parę kroków dalej - park Sady Żoliborskie... Kupuj
              szybko i wprowadź się koniecznie przed kwietniem, kiedy zaczynają tu wszędzie
              kwitnąć drzewa owocowe ;).
          • robert_zoliborz Re: Włościańska 15.01.06, 19:01
            nie to są Sady V. III to Poli Gojawiczyńskiej.
            • balbec Re: Włościańska 15.01.06, 22:02
              na stronie spółdzielni piszą, że to jest "WSM Żoliborz III":) Ale jak to się
              potocznie nazywa to nie wiem, zresztą - jak zwał tak zwał;)
              • robert_zoliborz Re: Włościańska 16.01.06, 13:36
                Całe osiedle Sady Żoliborskie to Żoliborz III. Włościńska to kolonia V.
                Żoliborz II - Serek Żoliborski
                Zoliborz IV - Zatrasie
                • jota.40 Re: Włościańska 16.01.06, 17:24
                  Acha, a jak w takim razie nazywają się najstarsze Sady? Między Krasińskiego, a
                  parkiem? Pierwsza kolonia? Głupio, bo mieszkam tu od urodzenia, a nigdy za
                  dobrze nie wiem ;(.
                  • bartllomiej Re: Włościańska 16.01.06, 17:29
                    chyba sie nie nazywa...
                  • robert_zoliborz Re: Włościańska 16.01.06, 17:44
                    Dokładnie to jest kolonia I
                    II to te 4 duze bloki przy Stołecznej
                    III bloki przy między sadem a Poli
                    IV najbrzydsza to te duże za szkołą wzdłuż Broniewskiego
                    V WłościańskA
                    • juliusz.kublik Re: Włościańska 26.01.06, 09:43
                      Nie, to jest jeszcze inaczej!

Sady I to czteropiętrowe budynki między ulicami Broniewskiego, Krasińskiego i
                      Sady Żoliborskie;
                      Sady II to cztery dziesięciopiętrowe budynki przy skrzyżowaniu Poli
                      Gojawiczyńskiej i Stołecznej;
                      Sady III to zespół dziesięciopiętrowych budynków wzdłuż ul. Broniewskiego;
                      Sady IV to niskie, czteropiętrowe budynki, wyglądem przypominające te przy
                      Kochanowskiego, które są zbudowane wzdłuż ulicy Tołwińskiego od skrzyżowania z
                      Braci Załuskich do osiedla Sady II;
                      Sady V (alias Włościańska) to te dziesięciopiętrowe budynki, które ciągną się
                      wzdłuż Włościańskiej od Broniewskiego do Braci Załuskich, otynkowane obecnie na
                      biało, niebiesko i zielono.
                  • robert_zoliborz Re: Włościańska 16.01.06, 17:47
                    Nie martw sie ja tez tu mieszkam od urodzenia i do nie dawna nie znałem
                    numerków koloni, wiedziałem tylko ze osiedle w całosci nosi oficjalną nazwe
                    Żoliborz III
                    • jota.40 Re: Włościańska 16.01.06, 18:36
                      Dzięki, miło wiedzieć, że ja też mieszkam na jakiejś kolonii, nie będę miała
                      kompleksów wobec starego, dobrego, przedwojennego WSM-u ;))...
                      • Gość: GOSC Re: Włościańska IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 16.01.06, 23:16
                        Jak idzie Rudawkai jaka jest kolonia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka