09.06.06, 00:21
A może korzystając z faktu, że Google wreszcie obfotografował Żoliborz i
umożliwa tworzenie mapek z własnymi znacznikami zrobić 'konsumenckie' mapki
cukierni, szewców, fryzjerów, kultowych sklepów itd razem z opiniami o nich.
Trochę wątków w rodzaju tego rodzaju 'szukam cukierni, fitnesu czy ginekologa
wątków pojawia się na forum.

Jak mogłoby to wyglądać można zobaczyć na:
wsm-zoliborz.waw.pl/googlemaps/index.html
Ma ktoś ochotę pobawić się w coś takiego?

q
Obserwuj wątek
    • liloom Re: Mapki 09.06.06, 09:49
      super pomysl, a dlaczego nikogo to nie interesuje?
      • sierzant.podsiadlik Re: Mapki 09.06.06, 10:28
        Daj ludziom szansę :-) Kto powiedział, że nie interesuje???
        • donkej Re: Mapki 09.06.06, 11:19
          Ej, no co Wy!
          Kuba, wreszcie realizuje zamysł dawny.
          Super. Rozumiem, że liczysz na jakiś współudził. A jak go sobie dokładniej
          wyobrażasz?
          Prezydentowi Wilsonowi dopisałabym też pierwsze imię.
          • q22 Re: Mapki 09.06.06, 13:27
            > Kuba, wreszcie realizuje zamysł dawny.
            właśnie tak

> Super. Rozumiem, że liczysz na jakiś współudził.
            tak

> A jak go sobie dokładniej wyobrażasz?
            od strony technicznej już praktycznie wszystko zostało zrobione, teraz trzeba
            nakarmić te mapki danymi. To jest dużo większa część pracy i tu rzeczywiście
            liczę na pomoc. Robienie tego jednoosobowo to nie jest dobry pomysł.
            Zachęcam do:
            1. przysyłania pomysłów na nowe mapki (co jeszcze bankomaty? urzędy pocztowe?)
            2. przysyłania lokalizacji obiektów i ich opisów - najbardziej pasowałby mi taki
            format współrzędne - info - opinia np:
            52.27006138301895,20.982298851013184 - Klub Kojot - polecam Błękitną Lagunę
            współrzędne można odczytać ze strony
            wsm-zoliborz.waw.pl/googlemaps/wspolrzedne.html
            metodą:
            klikamy w wybranym miejscu (pojawi się 'pinezka')
            klikamy na 'pinezkę' (wyskoczy dymek)
            kopiujemy współrzędne
            3. przysyłania dodatkowych informacji o istniejących już obiektach: godzinach
            otwarcia, miłych i niemiłych wrażeniach, specjalnościach itp.

Najwięcej pracy wymaga punkt 2.

Nie wiem czy lepszym miejscem na wrzucanie tego będzie ten wątek czy moja
            skrzynka na gazecie, to już jak kto woli.

> Prezydentowi Wilsonowi dopisałabym też pierwsze imię.
            czy ja wiem? chyba jeszcze nie słyszałem żeby ktoś umawiał się na Placu Tomasza
            Wilsona, nawet spiker w metrze nie mówi imienia. Użyłem sformułowania 'Plac
            Wilsona' jako przyjętego identyfikatora miejsca, a nie oficjalnej nazwy placu.

• donkej Re: Mapki 09.06.06, 13:30
              Na planie prezydent ma tylko drugie imię!
              • donkej Re: Mapki 09.06.06, 13:35
                A może zróbmy listę kategorii?
                Np. w tym wątku?
                Co proponujecie jeszcze?
                cukiernie,
                szewcy,
                fryzjerzy,
                krawcy,
                kultowe sklepy
                fitnessy
                baseny
                lekarze
                dentyści
                urzędy pocztowe
                przedszkola
                ???

• rakkar5 Re: Mapki 09.06.06, 15:07
                  ...agencje towarzyskie.
                  • Gość: fizia Re: Mapki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 16:59
                    przedszkola z podziałem na prywatne i publiczne
                    • jota.40 Re: Mapki 09.06.06, 18:36
                      szkoły podstawowe
                      gimnazja
                      uczelnie
                      urząd żoliborski dzielnicowy (na Słowackiego)
                      sklepy nocne
                      • q22 Re: Mapki 11.06.06, 13:14
                        Cieszę się z odzewu i odpowiedzi na punkt pierwszy.
                        Dodałem:
                        - poczty (nie wiem czy tę na Broniewskiego zaznaczyłem dokładnie)
                        - przedszkola - ostatnio jestem na bieżąco, ale raczej w tych bliższych - nie
                        udało mi się np. zlokalizować przedszkola przy placu Henkla
                        - nocne (sztuk dwa)
                        Bardzo proszę o podawanie lokalizacji i opisów.
                        Całą wartość takich mapek widzę w tym, że byłyby one sumą wiedzy mieszkańców
                        (niekoniecznie wszystkich, ale więcej niż jednego) o instytucjach z których
                        korzystają.
                        • donkej Re: Mapki 11.06.06, 13:32
                          naprawy rtv/agd
                          warsztaty rowerowe
                          bary mleczne
                          pizzerie
                          • jota.40 Re: Mapki 11.06.06, 18:44
                            Kuba, wysyłam Ci tymczasem współrzędne przedszkola. Jak przy okazji pomożesz mi
                            usprawnić technikę, to mogę szukać dalej. Chwilowo wrzucam te dane tutaj:
                            przedszkole nr 109, pl. Henkla: 52. 15'56.64'' N - 20. 58'46.75''
                • Gość: szalkowski Re: Mapki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 23:49
                  Moge sie troche podroczyc? Bo ostatnio znowu moze troche wieje nuda.

Czy myslisz, ze ludzie szukajacy obiektow na mapach komputerowych/internetowych,
                  to ludzie, ktorzy szukaja szewcow, krawcow i barow mlecznych? :)
                  Czy ludzie, ktorzy odpalaja Google Earth albo Google Maps w ogole wiedza, co to
                  i kto to jest krawiec albo szewc i czy kiedykolwiek byli w barze mlecznym?...

(ja sobie bardzo chwale pierogi ruskie w barze na marymonckiej - zeby nie bylo).

Mysle, ze to taki zoliborski folklor - zeby probowac te przezytki reanimowac - i
                  to rozumiem. Sentymenty itp. No ale z drugiej strony: turysta z Francji oglada
                  mape Zoliborza i czyta: szewc, krawiec i bar mleczny. Nie trąci troche 19. wiekiem?
                  Jesli juz nie mamy restauracji, teatrow i starczyc nam musi Las Bielanski, to
                  moze nie warto tego rozsiewac na zewnatrz - moze sie troche zawstydzic...
                  • donkej Re: Mapki 13.06.06, 00:25
                    > turysta z Francji oglada
                    > mape Zoliborza i czyta: szewc, krawiec i bar mleczny. Nie trąci troche 19. wiek
                    > iem?

A skąd taka pewność, że turyści z Francji nie szukają dziewiętnastowiecznych
                    smaczków?
                    To mi przypomina tych wszystkich "nowoczesnych", którzy boją się, o to, "co
                    sobie turysta amerykański pomyśli" :-P
                    • sierzant.podsiadlik Re: Mapki 13.06.06, 02:56
                      Smaczki, nie smaczki, ja tam mam gdzieś zagramanicznego turystę. Po pierwsze,
                      mapka chyba nie w lengłidżu (czy tam innym fhrrran...coś tam) będzie, więc i tak
                      mu info na kija, a wreszcie może skończą się pytania na forum "gdzie najbilższy
                      ???!!!" krawiec/ fryzjer/zegarmistrz/bar mleczny/dziura w chodniku (niepotrzebne
                      skreślić).

(no dobra, wiem, że i tak się takie pytania pojawiać będą. Ale przynajmniej link
                      do mapki Roody będzie mógł przyszpilić, więc może przynajmniej ich ilość będzie
                      ograniczona :-))
                  • lylika Re: Mapki 13.06.06, 09:48
                    Gość szalkowski napisał: >Czy ludzie, którzy odpalają Google Earth albo Google
                    Maps w ogole wiedza, co to i kto to jest krawiec albo szewc i czy kidedykolwiek
                    byli w barze mlecznym?...<
                    To jest forum lokalne i mapka ma służyć przede wszystkim mieszkańcom. Jeśli jednak zajrzy do tej mapki jakiś turysta /dlaczego akurat Francuz?/ to może
                    dzięki niej uzupełnić swoją edukację, zakładając, że nie wie co to jest krawiec, szewc czy bar mleczny. A wogóle to największą atrakcją turystyki jest folklor i "przeżytki". Nawet dla Francuza. Pas vrai?
                    • z-o-s-i-a Re: Mapki 13.06.06, 10:52
                      Niby ma to być mapka na użytek lokalny, ale kto wie, może i na stronie POT ją
                      kiedyś zamieszczą :) W końcu Francuzi znają już naszego hydraulika, to może
                      chęć poznania naszych szewców czy krawców przyciągnie ich do Polski i na
                      Żoliborz ;)
                  • q22 Re: Mapki 13.06.06, 11:09
                    > Moge sie troche podroczyc?
                    jasne, chętnie odpowiem, chociaż sierżant i lylika napisały już to co najważniejsze

> Czy ludzie, ktorzy odpalaja Google Earth albo Google Maps w ogole wiedza, co to
                    > i kto to jest krawiec albo szewc i czy kiedykolwiek byli w barze mlecznym?...
                    nie chodzi o to żeby wchodząc na GE czy GM trafiać na szewca, tylko o to żeby
                    szukając szewca użyć możliwości oferowanych przez Googla.

> No ale z drugiej strony: turysta z Francji oglada (...)
                    tak jak napisała lylika mapka będzie głównie do użytku wewnętrznego, jak widać
                    na forum ciągle znajduje się ktoś kto chce dowiedzieć gdzie są fryzjerzy,
                    cukiernie, sklepy z butami dla dzieci itp., a widzimy tylko tych, którzy tworzą
                    nowe wątki, choć mam nadzieję że są i tacy, którym wystarcza przeszukanie
                    forumowego archiwum. Sądzę, że link do opowiedniej mapki jest lepszą odpowiedzią
                    niż "15 wątków niżej".
                    Inną grupą docelową są ci, którzy nie mieszkają na Żoliborzu od zawsze (a, o
                    zgrozo, tacy też są) i jeszcze słabo się tu orientują.

> Jesli juz nie mamy restauracji, teatrow i starczyc nam musi Las Bielanski (...)
                    Nie jest tak źle, Cytadela jest ciekawa nawet jeśli można tylko się wokół niej
                    przespacerować, grób i muzeum ks. Popiełuszki już jest 'stabilnym' miejscem
                    pielgrzymkowym, a po procesie beatyfikacyjnym jego atrakcyjność na pewno
                    wzrośnie, Mirosław pokazał że interesujący może być zwykły spacer brzegiem Wisły
                    zakończony inhalacją nad kolektorem, mam nadzieję że muzeum sportu zostanie
                    przeniesione do Centrum Olimpijskiego, teraz są tam tylko czasowe ekspozycje. To
                    tylko z tych większych rzeczy. A jest sporo drobnicy, która umyka uwadze. O tym,
                    że na Żoliborzu mieszkał Rajewski - jeden z łamaczy Enigmy wiem tylko dlatego,
                    że tablicę mam po drodze do pracy.
                    Jeśli chodzi o restauracje to wczoraj słyszałem, że Amicus jest miłym miejscem,
                    ale jeszcze nie sprawdzałem.
                    Myślę że spokojnie możnaby zrobić plan jednodniowej ciekawej wycieczki po
                    Żoliborzu dla rodziny z spoza Warszawy, warszawiaka właściwego, czy cudzoziemca.
                    To nie jest podstawowy cel tej strony, ale może przy okazji się uda.

Tylko żeby rzecz się udała potrzeba aby informacje były kompletne i obejmowały
                    jak nawięcej kategorii.
                    Na razie tylko jota pomogła mi zlokalizować przedszkole przy pl. Henkla, ale
                    obiecała, że po powrocie z urlopu podeśle coś więcej.
                    Pomożecie?

• roody102 Re: Mapki 16.06.06, 14:22
                    > Czy myslisz, ze ludzie szukajacy obiektow na mapach
                    > komputerowych/internetowych,
                    > to ludzie, ktorzy szukaja szewcow, krawcow i barow mlecznych? :)

Skoro ciagle szukaja na forum, to czemu nie mieliby kliknac w link do mapy?
                    • Gość: szalkowski Re: Mapki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.06, 17:56
                      Jesli to ma byc link wewnetrzny, to przepraszam.

A czemu wspominaliscie o szewcach i krawcach akurat? To mnie ciekawi. Tzn.
                      dlaczego akurat tak rzemieslniczo-19. wiecznie? Czemu nie np. sklep zoologiczny
                      albo fitness?

Ja u szewca bylem 2 razy w zyciu, w monopolowym gdzies tak 29 razy. U krawca 0,
                      a na basenie 376 razy.

Czy to jest tak, ze herbatnik wstaje rano, idzie do pracy, wracajac wstepuje do
                      szewca, ew. do krawca, porozmawia z sasiadem, idzie do baru mlecznego na
                      pierogi, potem zaglada do kusnierza, bo ma tam futro do odebrania. Ladnie ubrany
                      ale znow glodny zaglada do p. Krysi do spozywczaka (ale nie do supermarketu!),
                      gdzie przeplaci 2 razy ale mniejsza z tym.

No to czemu ten szewc i krawiec?

(Nie bierzcie tego zbyt serio i do siebie.)

• z-o-s-i-a Re: Mapki 17.06.06, 18:32
                        Gość portalu: szalkowski napisał(a):
                        > A czemu wspominaliscie o szewcach i krawcach akurat? To mnie ciekawi. Tzn.
                        > dlaczego akurat tak rzemieslniczo-19. wiecznie? Czemu nie np. sklep
                        >zoologiczny albo fitness?

Mam wrażenie jakbyś czytał co drugie zdanie w co trzecim poście w tym wątku ;)
                        "q22" napisał na samym początku o co chodzi i że mają to być "mapki cukierni,
                        szewców, fryzjerów, kultowych sklepów itd razem z opiniami o nich. Trochę
                        wątków w rodzaju tego rodzaju 'szukam cukierni, fitnesu czy ginekologa wątków
                        pojawia się na forum." Później jeszcze wspominał o bankomatach, pocztach,
                        sklepach nocnych itp. Czyli to, czego ludzie często szukają na forum. Nie wiem
                        dlaczego myślisz, że mają to być tylko krawcy, kuśnierze, szewcy i bary mleczne.
                        A zajrzałeś chociaż na stronę podlinkowaną przez "q22"?
                        wsm-zoliborz.waw.pl/googlemaps/index.html
                        To chyba powinno bardziej obrazowo wyjaśnić o co chodzi.

Mnie się wydaje, że jest to przydatne, szczególnie jak doda się również godziny
                        otwarcia. Wtedy taki herbatnik będzie mógł sprawdzić gdzie w sobotę wieczorem
                        może sobie kupić herbatę, bo właśnie mu się skończyła. A w niedzielę rano
                        sprawdzi czy jest blisko niego jakaś otwarta apteka, żeby kupić sobie jakieś
                        ziółka leczące skutki przedawkowania tej herbatki minionego wieczoru ;)
                        • Gość: szalkowski Re: Mapki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.06, 00:13
                          Drocze sie :)

(dalej mysle, ze szewc pojawia sie, a i krawiec tez - niewspolmiernie czesto w
                          stosunku do zapotrzebowania. wyczuwam tu nute sentymentalismu herbacianego -
                          stad sie tak uczepilem :)

----------------------
                          blogtomika.blogspot.com/
                          • z-o-s-i-a Re: Mapki 18.06.06, 00:35
                            aby nie zabrakło nikogo, to ja jeszcze kowali dorzucę - może się znajdzie jakiś
                            w okolicy
                            • Gość: szalkowski Re: Mapki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.06, 00:21
                              No! Kowali! :)
                              Ciocie mam Kowalską.

--------------------
                              tomikablog.blogspot.com
                    • Gość: szalkowski Sygnaturka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.06, 17:58
                      Roody,

Ile jest odniesienia (a moze nie ma) do Gazety Wyborczej w Twojej sygnaturce?
                      ;)
    • lylika Re: Mapki 12.06.06, 20:40
      Do listy kategorii proponuję dodać "ciekawe miejsce" lub "warto zajrzeć" /nazwę
      można wymyślić inną/. To miejsca gdzie jest coś ciekawego do obejrzenia, posłu-
      chania czy wykonania. Jakaś galeria, klub, nietypowy sklepik, rzemiślnik wykonujący oryginalne wyroby lub usługi itp. Na początek do tej kategorii proponuję miejsce, które jest nazwane "Szafa w zaułku". To całkiem nietypowy
      sklep z fajnymi ciuszkami, biżuterią i różnymi dodatkami ale są też i bibeloty
      a nawet książki. I to nie wszystko. Jest fryzjer i stylista, można wypić kawę
      lub herbatę, poczytać czekając w kolejce do fryzjera. Przychodzi też wróżka.
      W piątki są spotkania z projektantami mody i plastykami. To naprawdę fajne
      miejsce, jedyne takie na Żoilborzu. Czynne jest codziennie od 12-tej do 20-tej.
      Mieści się w podwórku na Mickiewicza 18 D.
      • donkej Re: Mapki 12.06.06, 22:49
        Aaaa - no popatrz Santakasiu!
        To kiedy?
        ;-)))

• z-o-s-i-a Re: Mapki 13.06.06, 10:57
      A może powiększymy ten obszar chociaż trochę na północ? Dałoby radę?
      Ja mogę pomóc w zbieraniu danych.
      • q22 Re: Mapki 13.06.06, 11:18
        > A może powiększymy ten obszar chociaż trochę na północ? Dałoby radę?
        ale on nie jest w żaden sposób ograniczony, mapkę można dowolnie przesuwać i
        zmieniać skalę. Dla każdej mapki można dowolnie ustalić początkowy punkt
        centralny i skalę. Wszystkie przykładowe są wyśrodkowane na Placu Wilsona ale to
        raczej tak symbolicznie i w razie potrzeby można od tego odejść.
        Zastanawiałem się czy przyjąć jakieś ograniczenia obszaru, jest trochę 'za' i
        'przeciw', ale to może nie na tym etapie. Najwyżej będzie podział na 'Żoliborz
        właściwy' i 'okolice'.

> Ja mogę pomóc w zbieraniu danych.
        z góry dziękuję
        • z-o-s-i-a Re: Mapki 13.06.06, 14:33
          Chyba niezbyt jasno się wyraziłam. Nie chodziło mi o sprawy techniczne, tylko
          to było takie pytanie do innych forumowiczów, bo sama nie dam rady :) Ja mogę
          się Rudą zająć.

Fajnie by było, jakby kiedyś udało się stworzyć taką mapkę, obejmującą cały
          administracyjny obszar Żoliborza i Bielan.
          • tommy_girl Re: Mapki 13.06.06, 18:28
            dobra nie wiem o co chodzi z tymi wspolrzednymi, ale moge podac cukiernie na
            pld. cz. ul. mickiewicza bodajze mickiewicza 19? cukiernia "warszawska" pn-pt:7-
            19 sb: chyab od 8-18 ndz:chyba od 8-17(wspol.
            52.262589318920895,20.99208354949951). jest czesc z wyrobami cukierniczymi w
            pobliskich sklepach: albert (7-23) (wspol.
            52.261381063754364,20.991568565368652) i costcutter (pn-pt: 7-22 w sobte tez
            czynny ale nie wiem jakie godz.)(wspol. 52.261656864029064,20.993757247924804),
            jest kilka sklepow cukierniczych na bazarkach itp. ale to chyba nie o to nam
            chodzi;}
            przedszkole : na ul.smialej 20 (wspol. 52.26331162965542,20.99360704421997)
            sklep calodobowy: mini europa na mickiewicza 27
            (wspol.52.26843313189604,20.985474586486816)
            kawiarnie: 'kareta' (12-23)(wspol. 52.26268125003146,20.991579294204712); 'cafe
            obok' (9-21) (wspol. 52.26234635721119,20.991976261138916)
            • q22 Re: Mapki 13.06.06, 19:09
              brawa dla pierwszej osoby, która zdecydowała się publicznie podać współrzędne
              kilku miejsc. O to właśnie chodziło. Dzięki.

Przedszkole, kawiarnie i cukiernia dodane, mini europę już mieliśmy, a o
              stoiskach cukierniczych w sklepach to chyba będzie informacja przy opisie
              sklepu, jak już będzie opisany każdy spożywczak.

Karetę sam chciałem dodać ale ten budynek jest dość długi i wygląda monotonnie i
              nie miałem pojęcia w którym miejscu jest Kareta.
              Przy okazji z podawanych miejsc można się domyślić w której części Żoliborza
              ktoś mieszka.

• wilson05 Re: Mapki 13.06.06, 20:24
                To moze ja sprobuje ze sklepami nocnymi (w tym temacie sie orientuje, w
                odroznieniu od przedszkoli, zlobkow itp. ;)
                52.26839702081024,20.98513126373291 - mini europa - duzy wybor zagranicznych piw
                52.26630909347056,20.975502133369446 - sklep - jest Slaskie Ksiazece i Ciechan
                52.27029117170869,20.97387135028839 - sklep - standard
                52.275559571350875,20.98164439201355 - sklep -
              • wilson05 Re: Mapki 13.06.06, 20:28
                i jeszcze knajpy:
                52.268876311008135,20.978570580482483 - Monetti - klimat oldschoolowy, w
                weekendy dancingi
                52.27118405359688,20.962520241737366 - Gniazdo Piratow - szanty
                • donkej Re: Mapki 13.06.06, 21:12
                  52.27002199055255,20.974445343017578 - DRINK-BAR 15 - taki "bar na rogu"
                  52.273350530475625,20.97467064857483 - Krawiec - w podwórzu
              • tommy_girl Re: Mapki 13.06.06, 21:04
                Dodam
                - pub 'Żagielek' 52.275326527656816,20.994422435760498
                - pub 'Arab' (raczej to bielany lub krance zoliborza)
                52.28746942635358,20.97935914993286
                - pizzeria 'Parma' (tanie ceny, znizka z karnetem, otwarta do 22)
                52.276744464700776,20.98485231399536
                - knajpa 'Stary Młyn' cyt.: 'jedzenie niezłe, choć do tanich nie należy i piwo
                z metra, często muzyka na żywo (szanty??)'; 'Idealne miejsce na wypad
                większą bandą:)))(smacznie, duzo, tanio;)' 52.270455305757835,20.998413562774658

• tommy_girl Re: Mapki 13.06.06, 21:06
                  Zla lokazlizacje podalam "Starego Młyna" poprawna:
                  52.275326527656816,20.994422435760498
              • z-o-s-i-a Re: Mapki 13.06.06, 21:10
                q22 napisała:
                > brawa dla pierwszej osoby, która zdecydowała się publicznie podać współrzędne
                > kilku miejsc. O to właśnie chodziło. Dzięki.

To wolisz, żeby wklejać te dane do wątku, a nie wysyłać na skrzynkę? Trochę
                tego mam i po wklejeniu tutaj, będzie to mało przejrzyste.
                • liloom Re: Mapki 14.06.06, 08:32
                  przeciez jota pierwsza zaczela!;)
                  liceum SEMPOLOWSKA N 52.26458549445877, E 20.976204872131348
                  bar sady ;) N 52.265084524301976, E 20.97101211547851

ale moze bedzie mial zapchana skrzynke...

• liloom Re: Mapki 14.06.06, 08:40
                    KINO WISLA N 52.26952301628154, E 20.98654747009277
                    NAPRAWA ROWEROW 52.26797353406335,20.98491668701172
                    POCZTA PL INWALIDOW 52.26490067185527,20.99148273468017
                    POCZTA PL GRUNWALDZKI 52.26274691499375,20.978736877441406
                    PRZYCHODNIA LEKARSKA ZDROWIE 52.26450669975957,20.970067977905273

w zasadzie to przychodzi mi do glowy czy ktos to jeszcze bedzie
                    sprawdzal/korygowal etc ? czy zakladamy ze a) nikt sie nie pomyli b)nie bedzie
                    sie to zmieniac w najblizszej przyszlosci;)
                    • sierzant.podsiadlik Re: Mapki 14.06.06, 10:08
                      52.26786848246119,20.98461627960205 - szewc - prawdę o butach Ci powie ;)
                      52.267618983908406,20.983822345733643 - kościół św.Stanisława Kostki
                      52.26712983135516,20.980533957481384 - sklep z tkaninami
                      52.26869575708986,20.977696180343628 - wypożyczalnia nr 16, czytelnia naukowa,
                      pracownia komputerowa z tanim dostępem do internetu
                      52.270100775450366,20.983092784881592 - Urząd Dzielnicy
                      52.267527063035025,20.983028411865234 - ujęcie wody oligoceńskiej
                      • q22 Re: Mapki 14.06.06, 15:26
                        dziękuje za wszystkie namiary,
                        - pododawałem knajpy, sklepy nocne
                        - zmieniłem trochę stronę indeksową, w najbliższych dniach zmienię ją jeszcze
                        bardziej

wszystkie nadesłane współrzędne razem z opisami zapisałem sobie, na razie nie
                        tworzę mapek na których znalazłby się jeden czy dwa obiekty danego typu.

z-o-s-i-a podesłała plik z wieloma namiarami na różnorakie instytucje, dzięki,
                        będę to powoli wrzucał.

przez najbliższe cztery dni nie będę miał dostępu do internetu.
                      • liloom Re: Mapki 15.06.06, 19:13
                        sierzancie czy to ta oligocenska na Sadach, czy jest gdzies jeszcze jakas,
                        ktorej nie znam?
                        no i wypozyczalnia - czy to MDK???

sierzant.podsiadlik napisała:

> 52.26786848246119,20.98461627960205 - szewc - prawdę o butach Ci powie ;)
                        > 52.267618983908406,20.983822345733643 - kościół św.Stanisława Kostki
                        > 52.26712983135516,20.980533957481384 - sklep z tkaninami
                        > 52.26869575708986,20.977696180343628 - wypożyczalnia nr 16, czytelnia naukowa,
                        > pracownia komputerowa z tanim dostępem do internetu
                        > 52.270100775450366,20.983092784881592 - Urząd Dzielnicy
                        > 52.267527063035025,20.983028411865234 - ujęcie wody oligoceńskiej
                        • donkej Re: Mapki 15.06.06, 19:45
                          Zaraz, chyba nie ma jeszcze:
                          52.270172994817024,20.981569290161133 - cukiernia "Landrynka"

Tylko, że my "publikując" współrzędne tutaj możemy się dublować z tymi, którzy
                          przesylają współrzędne do Kuby mailem...
                          • roody102 Re: Mapki 16.06.06, 14:23
                            A przy okazji ten lub ow nauczy sie, co to wspolrzedne geograficzne ;)
                            • liloom Re: Mapki 19.06.06, 00:14
                              na googlu sa calkiem dobre mapy, fajnie byloby zobaczyc cos naszego, ech
                              rozczulilam sie (pewnie dlatego ze jestem daleko ;))
    • Gość: Elka Re: Mapki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.06, 00:14
      Na mapce zauważyłam błąd - na Żoliborzu nie nie ma "Placu Wyspiańskiego". Ulica
      Niegolewskiego kończy się Pl. Henkla (nieoznaczonym na mapce). Oznaczony na
      mapce Plac Wyspiańskiego, to ulica Wyspiańskiego. Na tej ulicy znajdują się dwa
      przedszkola (nie podam namiarów, bo nie mam bladego pojęcia jak to zrobić, ha).
      Dla ułatwienia Waszej pracy podaję, że Urząd Dzielnicy wydał niedawno dokładną
      mapę na której oznaczono m.in. przedszkola, szkoły, kościoły, szpitale,
      pomniki, restauracje, bary itp.
      Pozdrawiam entuzjastów.
      • liloom Re: Mapki 19.06.06, 00:20
        Gość portalu: Elka napisał(a):

> Na mapce zauważyłam błąd - na Żoliborzu nie nie ma "Placu Wyspiańskiego". Ulica
        >
        > Niegolewskiego kończy się Pl. Henkla (nieoznaczonym na mapce). Oznaczony na
        > mapce Plac Wyspiańskiego, to ulica Wyspiańskiego. Na tej ulicy znajdują się dwa
        >
        > przedszkola (nie podam namiarów, bo nie mam bladego pojęcia jak to zrobić, ha).
        >
        > Dla ułatwienia Waszej pracy podaję, że Urząd Dzielnicy wydał niedawno dokładną
        > mapę na której oznaczono m.in. przedszkola, szkoły, kościoły, szpitale,
        > pomniki, restauracje, bary itp.
        > Pozdrawiam entuzjastów.

Elka, Q22 podal w pierwszym poscie jak to zrobic, sprobuj po kolei...
        A tu jeszcze mapka googlowa
        maps.google.com/
        dobrej nocy.
      • q22 Re: Mapki 19.06.06, 00:32
        Gość portalu: Elka napisał(a):

> Na mapce zauważyłam błąd - na Żoliborzu nie nie ma "Placu Wyspiańskiego".Ulica
        ponieważ to już trzeci sygnał o błędach na mapce to kilka słów wyjasnienia:
        Niestety usunięcie tych błędów nie leży w moich możliwościach.
        To wygląda tak:
        zdjęcia satelitarne oraz nałożone na nie plany są udostępniane przez firmę
        Google. Nie dysponuję technicznymi możliwościami ingerencji ani w zdjęcia, ani w
        plany (rysunki i nazwy ulic, granice dzielnic itd.). Google umożliwia jedynie
        dodanie do mapek pewnych elementów.
        Jedyny nasz wkład w mapki polega na naniesieniu i opisaniu punktów oznaczonych
        'pinezkami'. Czyli błędem, który mógłbym poprawić byłoby nieprecyzyjne
        umieszczenie 'pinezki' czy błędny jej opis.
        Szukałem też adresu, pod który możnaby zauważone błędy przesłać, niestety wyniki
        poszukiwań nie nastrajają optymistycznie, jedyne co udało mi się znaleźć to:
        maps.google.com/support/bin/answer.py?answer=26083&topic=1495
        > Dla ułatwienia Waszej pracy podaję, że Urząd Dzielnicy wydał niedawno dokładną
        > mapę na której oznaczono m.in. przedszkola, szkoły, kościoły, szpitale,
        > pomniki, restauracje, bary itp.
        jeśli to była mapka wydana we współpracy z policją i dystrybuowana bezpłatnie
        wśród mieszkańców Żoliborza to mam ją i z niej korzystam, a jeśli inna to
        chętnie dowiem się jak ją zdobyć.

q
        • anakonda47 Re: Mapki 19.06.06, 00:49
          Moja mapka to ta, która była dystrybuowana bezpłatnie. Nie posiadam innej.
          • Gość: MNemonic Re: Mapki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 00:44
            ja zauważyłem dziwny przebieg ulicy Mickiewicz od placu Inwalidów do ulicy Mierosławskiego.Mam wrażenie ze dane mają sprzed II Wojny światowej ;)
    • z-o-s-i-a Re: Mapki 21.06.06, 17:36
      Dodaje kolejne punkty (bielańskie i marymonckie) do mapki „Kluby, kawiarnie,
      puby, knajpy”:
      1. "Karuzel Bielański" – restauracja, ul. Kasprowicza 65, tel. 0-22 834 76 66,
      czynna codziennie 11-23, (52.28224182409089,20.947778820991516 )

2. Herbaciarnia „Ganders Tea Room”, ul. Kasprowicza 48, tel. 0-22 834 07 94,
      czynna codziennie 11-21, (52.28107348716161,20.951743125915527 )

Cukiernie:
      3. "Promyk" - cukiernia, coctail bar, bar sałatkowy, ul.Klaudyny 26a, czynna
      pon-pt 10-19, sob 9-17:30, niedz 9-16:30, (52.28272424636506,20.97336709499359 )

4. Cukiernia – Mariola Ziółek, ul.Klaudyny 26, tel 0-503 44 95 14, czynna pon-
      pt 10-19, sob 9-15, (52.282609384395215,20.972562432289123 )

Apteki:
      5. „Apteka Bielańska”, ul. Kasprowicza 48, tel. 0-22 834 11 03, czynna pon-pt 8-
      20, sob 8-15, (52.28143449343395,20.951126217842102 )

6. „Apteka Gdańska”, ul. Gdańska 2, tel. 0-22 833 07 81, czynna pon-pt 8-20,
      sob 8-15, (52.27209004771832,20.974300503730774 )

Sklepy zielarsko-medyczne:
      7. „Ziółko” - leki i kosmetyki zielarskie, ul. Kasprowicza 48, tel. 0-22 834-40-
      69, czynny pon-pt 10-19, sob 9-14, www.ziolko.medserwis.pl
      (52.28167406870027,20.95144271850586 )

8. "Herbafarm" - zioła, leki, ul.Klaudyny 26a, tel. 0-600 32 95 04, czynny pon-
      pt 11-19, sob 10-14, (52.28302616783729,20.973308086395263 )
      • z-o-s-i-a Promyk - cukiernia 21.06.06, 17:44
        uzupełnienie punktu nr 3. -> tel. 0-22 832 18 30
        • liloom Re: Promyk - cukiernia 21.06.06, 18:47
          no prosze, i od razu wiadomo gdzie kto bywa ;)
          • z-o-s-i-a Re: Promyk - cukiernia 21.06.06, 18:57
            albo którędy przechodzi :)

Ale rzeczywiście wygląda to tak, jakbym się obżarła w cukierniach, a później
            ziółek potrzebowała ;)
            • donkej Re: Promyk - cukiernia 21.06.06, 22:40
              No to punkt czwarty zapewnia Ci dwa w jednym...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka