Dodaj do ulubionych

www.zoliborz.org - komentarz

07.02.03, 10:55
Moj komentarz do sady na temat nowej trasy 157.
A konkretnie do ankiety, jak sie tam pojawila.

Zoliborz to w koncu dzielnica ze spolecznymi tradycjami, wiec w sumie cos takiego jest tu
oczywiste. Na tej samej stronie mozna poczytac o konkursie na projekt zagospodarowania
Wilsoniaka. Projekty te byly takze poddane pod glosowanie, choc nie w sieci, a w urzedzie
dzielnicy. Bardzo slusznie, ale mam zastrzezenia.

Po pierwsze: siec tak, ale nie tylko, bo dostep do sieci, chocby na osiedlu Ruda, gdzie
pomieszkuje (zbieznosc nazw moze i przypadkowa, ale ja sie z Ruda czuje zwiazany wielce
[cool]), gdzie rzeczone 157 jezdzi jest cokolwiek ograniczony, czegom przykladem. Znaczy:
nie wiem jaki procent zainteresowanych sprawa w ogole ma dostep do siec a z nich jeszcze
mniej trafi na strone i sade.
Po drugie: ta strona i to, ze wladze dzielnicy chca sie za pomoca sieci komunikowac z ludzmi
terzeba promowac.
Po trzecie: sam fakt tego, ze o ksztalcie tej trasy mogo zadecydowac mieszkancy tez
wymaga promocji. Jak i cala samorzadnosc w postaci bezposredniej - na Zoliborzu by sie to
moglo udac, ale trzeba promowac.

Swoja droga - zmiany trasy dotyczylyby nie tylko Zoliborza ale i Bielan ciekawe czy ten
podzial nie spowoduje, ze na przyklad wladze Bielan nie zgodza sie na zmiane trasy
przeglosowana przez mieszkancow Zoliborza? Nie wiem, ale jak znam nasze realia to tak
moze sie stac.

Po trzecie wreszcie: trasa tego autobusu do tej pory biegla przez Gdanska, gdzie mieszka
duzo mniej ludzi, niz na osiedlu Potok, kolo ktorego biegnie teraz. Nie dziwne wiec, ze ta
druga opcja wygrywa. Ale wcale nie wiem, czy to jest dobre, choc sam tez wolalbym taki
przebieg, bo mialbym blizej i krocej. Wszelako na Gdanskiej tez mieszkaja ludzie, to raz. Dwa
- to jest dobry dojazd z osiedla pod Hale Marymoncka, choc nie jedyny. Ale za to jedyny na
Slowackiego, gdzie pospieszne nie staja, czasem sie przydaje. Wreszcie kolo osiedla Potok, ta
trasa, ktora mialoby jechac 157, jedzie 519 i staje juz na kazdym przystanku bo to niedaleko
petli. Z drugiej strony jest 185, z trzeciej kupa pospiesznych - 508, 510, 524 oraz 112, 186,
156, 356i 345. Generalnie Potok nie moze narzekac na komunikacje, jak dodac jeszcze
tramwaj 36. A mieszkancy kilku domow przy Gdanskiej orazwszystkich domow miedzy
Podlesna i Rudzka i tak maja tylko 157 i to calkiem dpory kawalek od domu, wiec generalnie
jestem - wbrew sobie troszke - na nie, jesli idzie o ta zmiane i tak wlasnie zaglosuje.
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka