Dodaj do ulubionych

Solidarni z Jackiem

31.08.06, 13:46
Wklejam otrzymany list:

Solidarni z Jackiem Kuroniem
Jacek Kuroń był naszym nauczycielem, w najszerszym znaczeniu tego słowa.
Jeżeli, podobnie jak nas, mierzi Cię bezpodstawne kwestionowanie jego
dokonań, jeśli zakłamywanie historii dla potrzeb polityki budzi Twój
sprzeciw, prosimy: w sobotę lub niedzielę zapal lampkę lub połóż kwiaty na
grobie Jacka Kuronia w Alei Zasłużonych na Cmentarzu Wojskowym na
warszawskich Powązkach.

Chyba jesteśmy mu to winni, jako wielkiemu Żoliborzaninowi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Maja Re: Solidarni z Jackiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.06, 14:01
      Robię to stale od ponad 2 lat i NIC, co usłyszę czy przeczytam tego nie zmieni.
      I nieważne, że był żoliborzaninem czy nie. Był jedyny, wielki i bardzo mi go
      brak. Z każdym dniem dzisiejszej polskiej rzeczywistości bardziej.
      • misia007 Re: Solidarni z Jackiem 31.08.06, 14:35
        Mam nadzieję, ze ten podły atak na Jacka Kuronia, będzie ta przysłowiowa kropla,
        która przepełni czarę.Czy musimy to znosić?
        • rakkar5 Re: Solidarni z Jackiem 31.08.06, 14:58
          Dlaczego o negocjacjach z bezpieką dowiadujemy się dopiero teraz?
          • jota.40 Re: Solidarni z Jackiem 31.08.06, 16:05
            Niestety, to nie jest początek tylko dalszy ciąg. Zawsze znajdzie się menda,
            która zechce wypłynąć, plując na większych od siebie.
            Ale po prawdzie i ja myślałam, że Jacek Kuroń zostanie oszczędzony, bo trudno
            znaleźć człowieka, któremu po prostu nikt nie mógł zarzucić nieuczciwości.
            Gorzko żyć w takim kraju.
            Rakkar, co to znaczy "dopiero teraz"? Wszyscy o tym wiedzieli, bo wszystkim o
            tym mówił. To nie była żadna tajemnica. Lustratorzy zieją pasją demaskowania
            autorytetów. Dziwnym trafem jakoś nie słyszę, żeby lustrowali ubeków, wyciągali
            z ukrycia byłych katów stalinowskich... To pewnie mniej fotogeniczne zajęcia...
            • rakkar5 Re: Solidarni z Jackiem 31.08.06, 16:16
              Kapusie(nie mam na mysli Kuronia) nie są dla mnie autorytetami.
              .
              .
              .
              Trzeba w końcu głośno powiedziec, że Okrągły Stół, mówiąc najogólniej, to nic
              innego jak podział wpływów. No cóż, lepsze to niż rewolucja gdzie spadają
              NIEWINNE łby.
              • mama_basienki Re: Solidarni z Jackiem 31.08.06, 19:21
                Kuroń spędził 9 lat w więzieniu, a oni tak...."dobrze", że nie żyje i tego nie
                widzi. Żenada. Hańba. Fuj...:|
                • helga1970 Re: Solidarni z Jackiem 31.08.06, 21:11
                  taki naród.. dwa kroki do przodu i zawsze jeden w tył
                  i tak sie poruszamy w tym chocholim tancu..
                  • Gość: wypasior patrząc szerzej, to dzisiejsze schamienie "elit" IP: *.chello.pl 31.08.06, 23:57
                    jest wynikiem rewolucji społecznej, jaka dokonała się w polsce; wykształciła się
                    klasa przywódcza złożona z mieszanki prostaków-dorobkiewiczów i
                    prostaków-oszołomów, wszystko zaprawione pampersizmem (asertywność marketingowa
                    jako synonim obycia); te grupy kształtują politykę i media, telewizji prawie nie
                    da się oglądać - prostactwo prowadzących i brak szerszego spojrzenia jest nie do
                    zaakceptowania przez rozumnego widza, nawet kabarety przestały być śmieszne i
                    kabotyństwem walą po oczach

zamiast klasy inteligenckiej prowadzącej społeczeństwo tworzy się klasa
                    inteligentnych pasożytów, żerujących na jego prymitywnych instynktach

na takim gruncie rosną kwiatki typu afera gnojków z ipn - igrzyska mające
                    dostarczyć tematu dla pampersów w mediach i przy okazji wypromować jakiegoś
                    zakompleksionego historyka, któremu kumple zapewnili posadkę

nie widzę potencjału wśród prawdziwej inteligencji, żeby zdominować media,
                    politykę, ośrodki opiniotwórcze.. dlaczego? ponieważ "jajogłowy" nigdy nie wygra
                    pojedynku z zaprawionym w bojach pampersem-dorobkiewiczem
                    • jota.40 Re: patrząc szerzej, to dzisiejsze schamienie "el 01.09.06, 00:30
                      Ładnie sformulowane i jakże trafne. Dokładnie tak to widzę :((.
                    • helga1970 Re: patrząc szerzej, to dzisiejsze schamienie "el 01.09.06, 06:27
                      historia lubi sie powtarzac...
                      • Gość: pws3@gazeta.pl Re: patrząc szerzej, to dzisiejsze schamienie "el IP: *.klaudyny.net 08.09.06, 13:12
                        Jacek Kuroń wiele dokonał. Tak wiele, że nie warto w materiale o nim pisać
                        Polska przez małe p. My, ludzie, jestesmy grzeszni. Czsem jednak w popiele
                        naszych dokonań można znaleźć diamenty. Kilkka pewnie było i w tych Jacka
                        Kuronia. Sądzę, że przede wszystkim szanował swoich rozmówców. Właśnie
                        wzajemnego szacunku, szacunku do nszych dokonań często nam Polakom brakuje.
                        Może tylko, wzajemnego szacunku? Jak mją nas szanować inni, skoro nie szanujemy
                        siebie wzajemnie.
                        Ostanio pojawili się w świetle reflektorów ludzie, którzy bardzo lubią całować
                        kobiety w rekę. Rzadko jednak patrzą przy tym na nie, nie mówiąc o spojrzeniu
                        im w oczy. Pocałunek to także nieco intymne spotkanie dwojga osób, nawet, gdy
                        oficjalne. Może dlatego wiele kobiet w świecie nie lubi tego?
    • Gość: Grisza Re: Solidarni z Jackiem vs. gnidy, gnojki IP: *.bb.online.no 01.09.06, 07:47
      Opublikowano kilka dokumentow, dotyczace rekolekcji udzielanych przez
      uwiezionego polityka przesluchujacym go SB-ekom.Rekolekcji udzielano w celu
      udostepnieniu ich tresci " gorze " i w konsekwencji sklonienia " gory " do
      bezkrwawego oddania wladzy.W tych rekolekcjach mowiono o przyszlosci wowczas
      blisko 40 mln narodu.Czy nie wydaje sie naturalnym, ze ten " motloch " dzisiaj
      domaga sie na ten temat prawdy historycznej? Co jest takiego w dokumentach IPN,
      co jest tak bardzo zakazanym owocem? Zapewne cos, czego ten "durny motloch" nie
      jest w stanie zrozumiec.Czy jest to jednak prawda? Pilsudski byl dla wielu
      bardzo kontrowersyjna postacia, jednak ten beznadziejny "motloch" nie odmawia
      mu wielkosci.No bo ma o nim taka wiedze historyczna.Przekazanie wladzy przez
      sowiecka agenture w Polsce nie bylo procesem wynegocjowanym; bylo rezultatem
      twardej, bezlitosnej dla ZSRR geopolityki a w Polsce negocjowano co najwyzej
      formy tego procesu. Gdyby wowczas nie negocjowano, pozylibysmy kilka, moze
      kilkanascie miesiecy dluzej w obozie socjalistycznym, ale ludzie honoru i cala
      reszta tej bandy mieszkalaby sobie w Chile, jak nieodzalowanej pamieci Erich
      Honecker.Ale stalo sie tak, jak sie stalo i dzieki temu prawda historyczna o
      tamtych czasach jest schowana w archiwach min.IPN i kiedy niesmialo zaczyna
      byc "motlochowi" udostepniana, to najbardziej "swiatle" umysly nie cofaja sie
      przed uzywaniem inwektyw w stosunku do ludzi, ktorzy osmielaja sie zlamac
      tajemnice pieczeci.W tym wypadku, akurat w Polsce wiedza przeklada sie
      bezposrednio na pieniadze; nic nie posiadajacy "motloch" i wypasieni
      dysponenci "tajemnicy" czesciowo wywodzacy sie z PZPR i jej aparatu represji,
      kilkunastu cynikow z drugiej strony i nieco szerszego grona pozytecznych
      idiotow, ktorzy doskoczli do panskiego stolu( okraglego).Czy wszyscy tego
      chcemy, czy nie, ale wola wiekszosci( motlochu) dozylismy czasow, w ktorych
      jest szansa na powazniejsza dyskusje na temat naszej niedawnej przeszlosci i
      moze to pomoc odbudowac spoleczenstwo obywatelskie, zdolne do czynu, zdolne do
      konstruktywizmu, ktore ma szanse zastapic polswiadomych oportunisto, ktorymi z
      laski popeerelowskich zaszlosci stalismy sie. A nazywanie tego
      szambonurkowaniem, lzenie ludzi ujawniajacych te archiwa w moim przekonaniu nie
      swiadczy o kulturze i nie jest dla mnie wzorcem.Nalezy tez pamietac, ze oprocz
      negocjatorow z gornej polki, ktorzy dzialali w dobrych intencjach, byl rowniez
      dol zlozony z podlecow, ktorzy donosili na otoczenie za konkretne "dobra" lub z
      innych niskich pobudek jak np. bezgraniczna zawisc, ze Kowalski jest lepszy w
      pracy i ma ladniejsza zone.
    • Gość: Grisza Re: Solidarni z Jackiem IP: *.mnhelse.net 01.09.06, 08:32
      www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_ListNews1&news_cat_id=9&news_id=94006
      • donkej Spotkajmy się na Powązkach 01.09.06, 12:49
        Może to gest, a może nadeszły czasy, że gesty są potrzebne - może byśmy tak w
        imieniu Żoliborzan spotkali się na tych Powązkach razem?
        • katmoso Re: Spotkajmy się na Powązkach 01.09.06, 12:59

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34317,3588288.html
          to Twoja inicjatywa Donkej?
          przyjdziemy...
          • jota.40 Re: Spotkajmy się na Powązkach 01.09.06, 14:46
            Grisza, a powiedz mi, gdzie umieścisz braci Kaczyńskich, którzy - jak dobrze
            wiadomo - także siedzieli przy Okrągłym Stole? Wśród tych "kilkunastu cyników",
            czy raczej wśród "pożytecznych idiotów"?
            Zastanawiałam się nieraz, skąd u Ciebie to poparcie dla wszelkiej maści
            frustratów, ale odkąd wspomniałeś o konieczności klęczenia na grochu w
            przedszkolu - wszystko już rozumiem.
            • Gość: Grisza Jota40 oni sa ciut starsi ode mnie ale pewnie tez IP: *.mnhelse.net 01.09.06, 15:21
              chodzili do podobnego pszedszkola, a wtedy pierwsze kroki jako wychowawcy
              stawiali ludzie ZMP, ktorzy powracali na Zoliborz ze studenckich wojazy w celu
              rozkulaczenia i wyedukowania ( dla dobra wiesniakow przymusowego )wsi polskiej
              i ukazania przewagi gospodarki kolektywnej nad indywidualna.Niektorzy zakladali
              hufce harcerskie.Ich starsi bracia czesto mieli za soba juz bardziej bojowy
              okres dzialan prokuratorskich i odpowiedzialnych wyrokow na " zbrodniarzy "
              podziemia.Stad moja niechec, stad blizej mi do Kaczynskich.Poza tym, wielu z
              tych ludzi w tym bohatera tego postu poznalem ( zetknalem sie z ) wowczas
              osobiscie ( bylem w walterowcach ) i pamietajac uwczesny zapal i zaangazowanie
              ideologiczne, trudno mi uwierzyc w tak daleko idaca metamorfoze.Chodzi mi
              konkretnie o dokladnie ten sam sposob wyrazania mysli, te sama gestykulacje i
              mimike, kiedy mowilo sie o Swierczewskim pod Baligrodem w latach 50-ch i o
              zupkach dla emerytow w latach 90-ch.Z mojego punktu widzenia mam podstawy do
              watpliwosci.A nie wyobrazam sobie tez aby prawda historyczna mogla byc
              niesprawiedliwa.W kontekscie tej dyskusji zwracam uwage na Szanse Powstania
              Listopadowego Jerzego Lojka i przywolanie tamze zrodel nt. oceny dowodztwa
              wojskowego i politycznego tego powstania.Kto sie mial obronic, ten sie
              obronil.Kto bal sie oddania wladzy w rece radykalnego motlochu ten nie uzyskal
              dobrej oceny.
              PS.Ze wzgledu na pelniona profesje i nie tylko, jestem zwolennikiem nawet 10
              godz wf.I 3 godz to bylo bardzo klawo w mojej szkole z doskonala sala wf,
              trojka superfajnych nauczycieli wf i 6-o dniowym tygodniem pracy.Bywalo, ze w
              soboty mielismy 8 lekcji w tym dwie zblokowane wf.I mimo wiecej forsy na szkoly
              za rzadow SLD, pozwole sobie nie wesprzec tego ugrupowania w nadchodzacych
              wyborach samorzadowych.
              • donkej Konkretnie 01.09.06, 15:26
                Słuchajcie, oświadczam, że to nie ja jestem w gazecie, choć mam dużą pokusę,
                żeby się przyznawać...

Nawet... Wdowa mnie o to zapytała!
                Jest prośba o pomoc w sobotę na cmentarzu.
                Ludzi dobrej woli bardzo proszę o kontakt na priva - odpiszę o co chodzi, jak
                tylko się da.
                • maja9622 Re: Konkretnie 01.09.06, 20:16
                  Wysłałam Ci maila po południu. Dostałaś?
              • jota.40 Re: Jota40 oni sa ciut starsi ode mnie ale pewnie 01.09.06, 20:27
                No cóż, nie bardzo umiem z Tobą dyskutować, Grisza... Polecam lekturę "Wiary i
                winy". To był człowiek bardzo uczciwy. O walterowcach nie chce mi się gadać, po
                prawdzie. Masz rację w jednym - on był zawsze taki sam: był bowiem pasjonatem i
                wszystko, co robił, robił na sto dwa. Walterowców też.
                Twój idol, Jarosław K. w zeszłym roku mówił bardzo brzydkie rzeczy o Giertychu -
                a teraz proszę, chodzą pod rączkę. Też się zmienił, co? Czy to jakiś inny
                przypadek? A Ludwik Dorn, który podpisał lojalkę i w stanie wojennym nawoływał
                do porzucenia walki?... A teraz proszę - jedyny sprawiedliwy w Sodomie. I tak
                dalej, przykłady doprawdy leżą na ulicy.
                Tak sobie myślę, że nie mam co bronić Jacka Kuronia; on się po prostu sam broni.
                Nie lubisz go, to nie - Twoje prawo. Tylko proszę Cię o jedno - nie wywołuj
                upiorów komuny sprzed 50 lat, pomijając milczeniem wszystko to, co ten człowiek
                robił później. Bo to jest demagogiczne i nieuczciwe.
                • donkej Re: Jota40 oni sa ciut starsi ode mnie ale pewnie 01.09.06, 22:05
                  Już odpisałam.
                • walek47 Re: Jota40 oni sa ciut starsi ode mnie ale pewnie 01.09.06, 22:06
                  Przypuszczam że jestescie młodymi ludzmi i nie pamiętacie ,ale w czasie gdy był
                  ministrem pracy przyczynił się do zmiejszenia przelicznika procentowego przy
                  obliczaniu rent i emerytur dzięki temu ludzie przechodzący na renty i emerytury
                  mieli zmiejszone dochody.To samo było z zasiłkami rodzinnymi na dzieci.Przy
                  obliczaniu prawa do zasiłku, ustalił taką kwotę dochodu na osobę ,że bardzo
                  wiele rodzin straciło prawo do zasiłku rodzinnego.Po kilku latach przepraszał,
                  ale komu były potrzebne te przeprosiny.Co dobrego zrobił jako minister, oprócz
                  tego że nalewał zupę przed ustawionymi kamerami.
                  • Gość: wypasior Re: Jota40 oni sa ciut starsi ode mnie ale pewnie IP: *.chello.pl 02.09.06, 01:11
                    i co z tego? krytykując jego staliście się chociaż na chwilę równi jemu?
                    poleczyliście kompleksy? przelicznik spowodował że jesteście wielkimi
                    opozycjonistami? trzeba było za największej komuny wyjść na barykady a nie
                    szukać dziur w bohaterach
                    • Gość: wypasior Re: Jota40 oni sa ciut starsi ode mnie ale pewnie IP: *.chello.pl 02.09.06, 01:28
                      w czasach KORu tacy Kuronie byli sami przeciwko całemu światu, zapierdziali
                      krytycy typu grisza czy inni siedzieli schowani w swoich norach, cóż wart jest
                      ich gó..any sceptycyzm? poleczyli swoje kompleksy? łatwo być teoretykiem zdrady
                      narodowej z pilotem w łapie przed telewizorem a co innego jechać do radomia i
                      zmagać się z bezpieką; już nic nie piszę bo aż mnie k..wa rzuca.....
                      • Gość: lan Re: Jota40 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 01:34
                        Nie w obronie tych, którzy już bieg ukończyli, a ku refleksji wam nad sobą,
                        znaną maksymę przypominam:
                        Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość będzie świnią.
                      • Gość: pytanie Re: Jota40 oni sa ciut starsi ode mnie ale pewnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 06:22
                        Kto Ci dał prawo takiej błyskawicznej oceny ludzi? Właśnie to jest w tym
                        wszystkim najgorsze, te oceny ten był taki, może i nabroił, ale to fajnie, ten
                        był inny, nie nabroił ale i tak niefajnie. Dziwię się wam wszystkim, że nie
                        widzicie jak jesteście manipulowani. Teraz hurtem lećcie udowadniać coś
                        świeczkami. Może będzie bitwa na znicze? Zawsze na cmentarzu zapalam lampke
                        Kuklińskiemu i Kuroniowi, a inni przechodzą i na jednego plują, przy drugim sie
                        modlą. Życze powodzenia w podłaczaniu sie w taki nurt demonstracji.
                        • walek47 Re: Jota40 oni sa ciut starsi ode mnie ale pewnie 02.09.06, 07:59
                          Ciekawe czy jeżeli ktoś wam zabierze 200,300zł.miesiecznie z pensji to
                          będziecie biegać ze zniczami na jego grób.Ilu z was było przy jego grobie? ilu
                          chociasz wie w której częsci cmentarza jest jego grób?Jest waszym idolem,to
                          dlaczego nikt z was nie pamiętał o rocznicy urodzin,lub śmierci.Nie pamiętam
                          żeby z tej okazji ktoś otworzył wątek na forum.Podobnie jak Grisza,nie wierzę
                          że tak łatwo jest przejść od głoszenia myśli Świerczewskiego,zwalczania kułaków
                          do głoszenia całkiem innych treści.
                          • Gość: agata Re: Jota40 oni sa ciut starsi ode mnie ale pewnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 08:12
                            Pochodzę z Żoliborza, mieszkam teraz pod Radomiem, nie mogę być na Powązkach ale
                            będę z Wami myślami. Ja nie wiem, czy raz się pomylił, czy dziesięc razy, wiem
                            natomiast, że ten facet ryzykował podczas kiedy ja byłam bezpieczna i żyłam
                            wygodnie, nie bardzo mam więc prawo do jakiejkolwiek krytyki. Nie znam Griszy,
                            nie znam innych krytyków....mam tylko nadzieję, ze mają do tej krytyki prawo
                            moralne.
                            • walek47 Re: Jota40 oni sa ciut starsi ode mnie ale pewnie 02.09.06, 09:59
                              Bardzo rzeczowa bez niepotrzebnego patosu wypowiedż Agaty.
                          • katmoso Re: Jota40 oni sa ciut starsi ode mnie ale pewnie 02.09.06, 12:20
                            przecież tych 200-300 złotych nie zabrał do własnej kieszeni. poważnym
                            problemem naszego kraju jest patrzenie przez pryzmat swojego portfela. każdy
                            chce tylko ugrać cos dla siebie, dobro wspólne sie nie liczy.
                            jednym zabrał, innym dał. mało kto chyba pamięta, ze to Kuroń walczył w rządzie
                            Mazowieckiego o zasiłki dla bezrobotnych. i pokonał swego głównego oponenta -
                            Balcerowicza. a potem rodacy skorzystali skwapliwie z rządowej hojności.
                            zasilki przeznaczone dla osób, ktore traciły pracę w wyniku transformacji,
                            dostawały też kobiety "przy mężu", ktore nigdy nie pracowały, ci, ktorym sie
                            nie chciało przez poprzednie lata iść do pracy, osoby na utrzymaniu rodziców,
                            pracujący na czarno itd itd. pomyśl sobie czasem walek, że to oni, a nie Jacek
                            Kuroń zabrali ci, czy twoim bliskim te pieniądze. kiedy kołderka jest krotka,
                            czyjeś nogi muszą wystawać...
                            • misia007 Re: Jota40 oni sa ciut starsi ode mnie ale pewnie 02.09.06, 13:29
                              Jacek Kuroń jet dla mnie bohaterem naszych czasów i wiele razy zapalałam lampke
                              na Jego grobie.Moze sa ludzie, którym bohaterowie nie sa potrzebni ale ja do
                              nich nie należe.Pójde tam jutro, bo uwazam za skandal szarganie Jego imienia, za
                              skandal brak odpowiedniej reakcji ze strony premiera i prezydenta.Co to ma byc
                              stwierdzenie, że "LPR żadając odebrania Kuroniowi orderu Orła Białego poszła za
                              daleko"Jak mamy to rozumieć.Mam nadzieję, ze ten atak na Jacka Kuronia bedzie tą
                              kropla, która przepełni czarę i coś sie zmieni.
                      • Gość: Grisza Swojego zycia 1980-89 nie musze sie wstydzic IP: *.bb.online.no 04.09.06, 06:53
                        przeciwnie wrecz.Twoja wypowiedz jest nie na miejscu.
                        • Gość: Grisza Re: Swojego zycia 1980-89 nie musze sie wstydzic IP: *.bb.online.no 04.09.06, 06:54
                          To bylo do Wypasiora.
    • Gość: Kmicic Retoryka wzgórz Golan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.06, 14:25
      Najbardziej mnie bawiło jak po pijaku na Kępie Potockiej spadł z roweru,
      nasz "Wielki Nuczyciel", nie należy brać każdego jedną miarą. Dla mnie nie był
      nikim ważnym. O zmarłych źle się nie mówi, ale Krzyż na Powązkach Wojskowych mu
      się nie należy. Co prawda w kwaterze obok leżą towrzysze co jak żony ich
      umierały to miały już Ś.P, więc każdy może sobie krzyż postawić, ale nasi
      starsi bracia w wierze na macewach krzyży nie mają.
      • helga1970 Re: Retoryka wzgórz Golan 02.09.06, 15:48
        nie wiem co w tym zabawnego , ze pol narodu pije
        I po co ten sarkazm? dobiegasz osiemdziesiatki?
        • ap77 Re: Retoryka wzgórz Golan 02.09.06, 16:53
          i wiecie co? Swiat na nas patrzy i sie smieje, rzadko kiedy przechodza bezkarnie
          teksty w stylu Maciarewicza i Giertycha a u nas nic... Smutne to.
          • Gość: Agata Re: Retoryka wzgórz Golan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 17:15
            :) ja to nazywam "przypadek Broniewskiego" chociaż oddaje właściwie dość
            powszechnie znaną prawidłowość, ale ładnie pisał o tym Wat w "Moim wieku" -
            kiedy ich razem zamknęli, Broniewski nic nie jadł, nie pił, nie mówił, tylko
            śpiewał. Pieśni rewolucyjne śpiewał, wiedział, że jak przestanie - przegra. Nie
            bał się kary, nie mogli go złamać. A potem złamały go pochwały i nagrody. Tak
            samo jest z tymi Macierewiczami, Kaczyńskimi i innymi, tyle, że Broniewski nawet
            po złamaniu bronił się talentem. Dla nich nie widzę szansy :)
            • helga1970 Re: Retoryka wzgórz Golan 03.09.06, 10:52
              no to ładuje dzieci i wyruszam.
              Do zobaczenia u Jacka
              • jota.40 Re: Retoryka wzgórz Golan 03.09.06, 16:57
                Dziki tłum był. Miło jest przyjść i przekonać się, że jest tyle osób, które
                myślą tak samo, jak ja.
                • Gość: z zapartym tchem Re: Retoryka wzgórz Golan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 17:04
                  No jak dziki tłum, to super, na pewno znowu ktoś załapie na migawke do tv, albo
                  znów z zapartym tchem skomentuje zdjęcie w gazecie. W końcu to jest
                  najważniejsze, że znow poczuc sie w jakiejś kupie. Tak samotnie kontemplując bez
                  oprawy medialnej to juz nie to samo.
                  • helga1970 Re: Retoryka wzgórz Golan 03.09.06, 17:33
                    Nie przesadzaj. Po prostu jakos tak sie składa, ze od lat grupa myślących
                    inaczej spotyka sie juz tylko na Powazkach wojskowych. Tak było na pogrzebie
                    jacka Kaczmarskiego, Jacka Kuronia i im podobnych. Zmoknięty tłum raczej
                    zamyslony niz zadny fleszy.I kiedy tam stałam moknąc pomyslałam: czy ja całe
                    zycie będę w opozycji?
                  • jota.40 Re: Retoryka wzgórz Golan 03.09.06, 18:35
                    Oprawy medialnej nie widziałam. Czytaj ze zrozumieniem. Chyba, że cię krew
                    zalewa na myśl o tym, że jeszcze komuś chcialo się wyjść w takim, a nie innym
                    celu z domu i stać tam w strugach deszczu?
                    A w kupie - owszem, zawsze raźniej.
                    • jota.40 Re: Retoryka wzgórz Golan 03.09.06, 18:37
                      To nie było do Ciebie, Helga, jeno do przedmówcy ;).
                      • Gość: no nie mów Re: Retoryka wzgórz Golan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 19:15
                        No nie mów, nie było oprawy? Te materiały tv to w takim razie archiwum.. i w
                        jednym tłumie z Kwaśniewskim. No świetnie, takie to autentyczne, zupełnie nikt
                        sie nie dał wmanipulować...takie zagrywki, w dodatku przy grobie, chyba już
                        nawet szkoda słów, aby to nazywać po imieniu.
                        • jota.40 Re: Retoryka wzgórz Golan 03.09.06, 19:51
                          Cóż, Kwas nie jest politykiem moich marzeń, ale parę ostatnich miesięcy
                          pokazało, że chyba bliżej mi do niego, niż do Giertycha i Leppera. Ja go nie
                          widziałam, bo przyszłam z lekkim opóźnieniem.
                          Lubię takich sardonicznych mędrków, jak ty... Co budzi w tobie taką agresję?
                          Zagrywki przy grobie, manipulacja?... Współczuję ci takiej ponurej wizji świata.
                          Spiski, wszędzie spiski, co?... I dla bezpieczeństwa lepiej się nie logować, bo
                          jeszcze cię wsadzą, bohaterze... Pełna konspira.
                        • Gość: helga1970 Re: Retoryka wzgórz Golan IP: *.aster.pl 03.09.06, 20:00
                          Kto chciał przyjsc i pomedytowac przyszedł wczesniej. Tłoczno tak naprawde było
                          o 12.Swoja drogą nie masz nic innego do roboty jak pisac głupie komentarze?
                          jezeli ktos przybyl tam dla fleszy to tylko politycy bo istnieja dzieki nim.
                          ja zwykła zjadaczka chleba poszłam tam ze zwykłej przyzwoitości. bo takiej
                          dawki jadu i głupoty jak mamy teraz to juz dawno w tym biednym kraju nie było.
                          • walek47 Re: Retoryka wzgórz Golan 03.09.06, 20:39
                            Jacek Kuroń nie żyje już ponad dwa lata.Ilu z was piszących na tym forum było w
                            tym czasie choć raz na jego grobie.Czy końieczne są apele podające dzień i
                            godzinę kiedy trzeba uczcić jego pamięć.Jutro znikną wypalone znicze i znowu
                            będzie długo pusto przy jego grobie.Do ponownego apelu o liczne przybycie.
                            • katmoso Re: Retoryka wzgórz Golan 03.09.06, 22:35
                              hmm, ja przez te dwa lata pojawiałam sie tam regularnie - lubie chodzic na
                              Powązki, mam niedaleko. zawsze stawiam świeczki na kilku grobach, na grobie
                              Kuronia też. i zawsze jest tam trochę płonących zniczy, czyli inni też
                              przychodzą :-)
                          • Gość: cytaty Re: Retoryka wzgórz Golan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 20:43
                            "głupie komentarze" - własnie o to chodzi, krytykując zianie jadem innych
                            popadasz w swój jad. I tak w kółko. I na cmentarzu. I do kamery. I "donkej czy
                            to twoje zdjęcie?". Róbcie tak dalej. To wasza bajka. Wasza huśtawka, która
                            dajecie huśtać komu innemu. Powodzenia.
                            • helga1970 Re: Retoryka wzgórz Golan 03.09.06, 21:00
                              a ty uwazasz, ze nie uczestniczysz w tych igrzyskach, ze niby gdzie jestes
                              kiedys historia wrzuci nas do wspolnego worka, niestety
                              • walek47 Re: Retoryka wzgórz Golan 03.09.06, 21:11
                                helga70.Ile razy w ciągu 2lat ładowałaś dzieci i jechałaś do Jacka? I kiedy
                                znowu załadujesz dzieci i pojedziesz do Jacka?
                                • helga1970 Re: Retoryka wzgórz Golan 03.09.06, 22:38
                                  jestem tam dwa razy w tygodniu, lubie Powazki
                                  wychowalam sie na Kaczmarskim, pracowalam troche z Kotanem
                                  wiec czasami ich odwiedzam
                                  zawsze dziecmi, niech sie ucza
                                  • helga1970 Re: inna rzecz, ze mieszkam rzut beretem 03.09.06, 22:38

• helga1970 Re: inna rzecz, ze mieszkam rzut beretem 03.09.06, 22:42
                                      dwojke z trojki moich dzieci wychowalam na piaskachi i codziennie chodzilam z
                                      nimi na spacer wlasnie na Powazki. to piekne miejsce, sa ławki, cisza.
                                      naprawde znam powazki dobrze. poza tym jestem krakowianka i mam potrzebe
                                      obcowania z kultura. Ktorej mało na bielanach. wiec Powazki mi to
                                      rekompensuja:) zadowolony?
                                      • donkej Dyskusja nie ma sensu 03.09.06, 23:53
                                        Ludzie małego formatu węszą u innych niskie pobudki. Ludzie wielkiego formatu w
                                        każdym widzą dobro.
                                        I taki był J.K.
                                        • Gość: Kmicic Format IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.06, 13:52
                                          Co do formatu, to już mieliśmy taki okres historyczny, gdzie każdy Obywatel
                                          miał tak samo mysleć. Retoryka politbiura się kłania Pani Donato. Jak się komuś
                                          ktos nie podoba, nie należy go zmuszać, żeby Go polubił. MARSZAŁEK Piłsudski by
                                          powiedział w du...ach im się poprzewracało, demokracja zas....ana.
                        • katmoso Re: Retoryka wzgórz Golan 03.09.06, 22:40
                          tłum był taki, że własciwie nie bylo widać żadnych "sław". za to mnóstwo
                          zwyklych ludzi, myslisz, że oni wszyscy przyszli po to, żeby potem przy
                          obiedzie mówić " a ja to stałem obok Kwasniewskiego a potem powiedziałem trzy
                          słowa do Gronkiewicz-Waltz".
                          ale przyjemnie było w tym tłumie, mimo deszczu. kolega wspomniał czasy, gdy
                          bojkotowano Dziennik TV, o 19.30 ludzie wychodzili na ulice. nie trzeba było
                          rozmawiać, wszyscy wiedzieli dlaczego sie przez pół godziny plączą zbiorowo po
                          osiedlu.
                          • grisza14 Jasnogrod wlasnie sie okreslil, 04.09.06, 07:39
                            wspolnie z Olejniczakiem,Kwasniewskim,Szmajdzinskim, Borowskim oraz UP bedzie
                            teraz budowal Polske Kuronia.Mielismy Polske Piastow, Polske Jagiellonow to
                            teraz przychodzi kolej na Polske Kuronia.Ciekawe, co to moze oznaczac?
                            • nascendi Re: Jasnogrod wlasnie sie okreslil, 04.09.06, 08:24
                              grisza14 napisał:

> .... kolej na Polske Kuronia.Ciekawe, co to moze oznaczac?

Być może to, że
                              - próbuje się tworzyć coś pożytecznego zamiast siać destrukcję (vide słynne
                              zdanie o paleniu komitetów),
                              - dyskutuje się na argumenty, a nie na inwektywy i "czarny PR",
                              - o oponencie nie mówi pod jego nieobecność, choć jest to bardzo kuszące i
                              często skuteczne.

Przykład takiego podejścia dawał Jacek Kuroń. Był maj 1989 r. Mecenas Siła-
                              Nowicki zdecydował się kandydować przeciw niemu w wyborach. Kilka debat i
                              spotkań przedwyborczych, które pamiętam, były wspaniałą, niezapomnianą lekcją
                              czystej, demokratycznej rywalizacji.
                              Kuroń zawsze ucinał pytania o nieobecnego kontrkandydata. Wolał mówić o
                              problemach, nie o personaliach. I choć robił to bez wzajemności, to wygrał w
                              cuglach.

Dziś tacy ludzie znikli ze sceny politycznej, ale dzięki tamtym lekcjom Jacka
                              przynajmniej wiemy, że można inaczej. Możemy nadal czuć satysfakcję z udziału i
                              wygranej 4 czerwca wbrew dezawuującym tę datę.
                            • Gość: fizia Re: Jasnogrod wlasnie sie okreslil, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 08:28
                              Każde użycie cmentarza do agitki jest właśnie skrajnym przykładem takich niskich
                              pobudek. Uwazam, ze cała ta sytuacja została zaaranżowana skrajnie cynicznie.
                              Nigdy nie wybrałabym sie na cmentarz DLA DEMONSTRACJI. Mozna pojsc na
                              Krakowskie, pod Ministerstwo Edukacji. Tam tez można powspominać czarno-białe
                              telewizory i kartki na mięso i poczuć przyjemniosc bycia w tłumie. Cmentarz to
                              sfera inna, sfera ponadczasowego sacrum. Wyciszenia ponad wszystkim. Uwazam, ze
                              uszanowanie tego to własnie kwestia wyczucia i kultury (niezaleznie z ktorego
                              miasta Polski wywiezionej).
                              • Gość: Grisza14 Re: Jasnogrod wlasnie sie okreslil, IP: *.mnhelse.net 04.09.06, 08:37
                                Ano wlasnie, dokladnie tak.Ten cmentarz jest juz i tak bardzo poraniony, a
                                Aleja Zasluzonych szczegolnie.Nie twierdze, ze Kuroniowi Aleja sie nie nalezy,
                                ale, ze cala sprawa zostala wykorzystana do dechy przez sily Swiatlosci.Niech
                                tak zostanie, chociaz to ciekawe, jak ladnie znow tworzy sie jakas
                                nowomowa.Skrotow myslowych nie wynalazl A.Macierewicz, ale wlasnie Jasnogrod;
                                no bo kto wynalazl skrot nastepujacy: patriota, katolik, majacy inne zdanie na
                                temat najnowszej historii=homofob=antysemita=ksenofob? Takie prawie juz
                                synonimy.
                                • jota.40 Re: Jasnogrod wlasnie sie okreslil, 04.09.06, 11:05
                                  Ano właśnie, Grisza, ciekawe - dlaczego?... Może dlatego, że bardzo często
                                  okazuje się, że jak dany patriota zaczyna mówić "A", to dziwnym trafem potem
                                  leci "B" i "C". Nie zawsze, to prawda, ale jakże często.
                                  A cmentarze i groby bywały już nie raz miejscem demonstracji, głównie w czasach,
                                  kiedy nie było wielu możliwości. Zachowując wszelkie proporcje - byłam na
                                  przykład na pogrzebie ks. Jerzego i Grzesia Przemyka, tłumy były niezmierne; czy
                                  wtedy też należało ofukać ludzi, że nie szanują ciszy i skupienia? i że zbyt
                                  licznie przybyli? I że pokazano ich w mediach, zdjęć było bez liku?

To, co się teraz dzieje w naszym kraju, jest dla mnie obrzydliwe. Nie dla
                                  wszystkich, rzecz jasna. Ci, którzy przyszli - chcieli pokazać, że się buntują.
                                  Tak to widzę. I mam silne przekonanie, że nie zmąciło to spokoju duszy Jacka
                                  Kuronia, ani nikogo innego.
                                  • Gość: Grisza Re: Jasnogrod wlasnie sie okreslil, IP: *.mnhelse.net 04.09.06, 11:38
                                    Chodzilo mi o " uroczystosc " zawiazywania koalicji do wyborow samorzadowych,
                                    podczas ktorej nazwiskiem Jacka Kuronia wycieral sobie twarz nawet p.
                                    Olejniczak.Jeszcze raz podkreslam, ze takimi " synonimami " to najpierw zaczela
                                    poslugiwac sie strona Oswiecona.Takie np. niewinne skroty myslowe-oksymorony
                                    "prawicowy nazista " - a przeciez NSDAP to byla partia jak najbardziej
                                    narodowo-socjalistyczna i lewicowa.Taki prosty chwyt propagandowy i
                                    jednoczesnie policzek wymierzony ludziom myslacym.I jak zla mantra zawsze
                                    wraca: ... Jak My ukrasc krowe, dobry uczynek, jak Nam ukrasc krowe, zly
                                    uczynek ...- w powszechnym uzyciu, niezaleznie od " miasta " pochodzenia.
                                    • Gość: fizia Re: Jasnogrod wlasnie sie okreslil, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 15:29
                                      Jacek Kurski rzuca: liberałowie! - zamykaczelodówek! - NiemiecTusk!, ludzie
                                      szybciutko z poczuciem misji patriotycznej idą zmieniać sondaże.
                                      Za chwile inny patriota rzuca: Kurońzagorożony!- szownizmfaszyzm! , ludzie
                                      świeczki w garść i jadą.
                                      Mowisz jednym i drugim: zmanipulowali Was do własnych niskich celów. Mniej
                                      słabi zastanawiają się, może rzeczywiście w jakiejś częsci, nastepnym razem
                                      trzeba w niektorych momentach uwazac. Inni z całym impetem nie chca nic widziec.
                                      Tłumacza coraz bardziej absurdalne historie, bo chca miec to poczucie "wspólnoty
                                      w racji". I poki tych(po obydwu stronach), ktorzy za ten komfort beda chciec
                                      płacic cene samodzielnego myslenia i krytycyzmu bedzie wiekszosc, poty nasz kraj
                                      ciagle bedzie wkraczał w dorosłosc.
                                      Teraz powiem cos o obrzydliwosci i cmentarzach: Jezeli ktos potrafi wykonać
                                      wolte od grobu męczennika Popiełuszki, do zbliżenia się do zataczającego
                                      Kwaśniewskiego na grobie Polskości, to z taka osoba trudno mowic wlasnie o
                                      jakichś nieprzekraczalnych granicach (za ktorymi ten wiec miał byc tesknotą).
                                      • magga4 Re: Jasnogrod wlasnie sie okreslil, 04.09.06, 16:16
                                        Fiziu jak zwykle zgadzam sie z Toba...
                                        • donkej . 05.09.06, 10:39
                                          Bardzo dziękuję tym, którzy oferowali swoją pomoc :-)

I szykujcie się na "Święto Latawca" - początek października.
                                          • anmanika Re: . 06.09.06, 13:30
                                            www.solidarnizjackiem.pl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka