30.10.06, 11:02
w ostatnim czasie ktoś "szalał" po okolicy i okleił dużo budynków
tabliczkami "zabytek" - widziałam je na Żoliborzu Oficerskim i na budynkach
wzdłuż al. Wojska. ale stanęłam jak wryta, kiedy zobaczyłam taką tabliczkę na
domu na Niegolewskiego o wylotu Kochowskiego, który ktoś tak ładnie obłożył
piaskowcem ;-)
czy ktoś może orientuje się, według jakich wytycznych żoliborskie budynki
trafiają na listę zabytków???
Obserwuj wątek
    • sierzant.podsiadlik Re: zabytki 30.10.06, 11:34
      Pewnie tak, jak inne - zgłoszenie właściciela albo tzw. zgłoszenie publiczne.
    • lepus42 Re: zabytki 30.10.06, 16:49
      Mnie się wydaje,że nie przybyło zabytków na Żoliborzu tylko nareszcie ktoś
      zabytki okleił.
      A przy okazji obejrzyjcie te wille i stwierdzicie,że nie jest tak tragicznie na
      Żoliborzu:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,746,51176716,51219036.html
    • kitka20061 Re: zabytki 30.10.06, 21:46
      Z tego co wiem, bo sama mieszkam w zabytkowym budynku na Żoliborzu, to jeśli został zbudowany przed II wojną światową to jest zabytkiem. Dodam, że mieszkać w zabytku nie jest do końca przyjemnie, bo każda naprawa czy wymiana (np.rur, drzwi) musi mieć zgodę konserwatora zabytków. U nas pękła rura w pionie, to czekaliśmy miesiąc z zakręconym kaloryferem w łazience. Chyba to lekka paranoja.
      • faun Re: zabytki 01.11.06, 17:08
        kitka20061 napisała: >jeśli został zbudowany przed II wojną światową to jest
        zabytkiem.<

Wbrew powszechnej, nadal pokutujacej opinii, II wojna swiatowa nie stanowi
        zadnej cezury dezydujacej o wpisie budynku do rejestru zabytkow. Obecna ustawa o
        ochronie zabytkow z 2003 r. definiuje zabytek jako obiekt "pochodzacy z minionej
        epoki". W swietle prawa nie ma zatem zadnych przeszkod, by wpisywac do rejestru
        wybitniejsze dziela architektury powojennej, np. z lat 40., 50. czy 60 - i na
        szczescie zapadaja juz pierwsze takie decyzje. Swoja droga - w Zachodniej
        Europie prawna ochrone dziel architektury ostatnich dekad od dawna traktuje sie
        jako oczywistosc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka