Gość: lubietango IP: *.carolina.res.rr.com 21.03.07, 15:21 Ciekawa jestem bo chce jedno sprzedac a jedno kupic. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: viator Re: ile kosztuje mieszkanie na Zoliborzu tak napr IP: *.crowley.pl 21.03.07, 15:45 gdzieś tak od 250 tys. do 3 milionów PLN :) Odpowiedz Link Zgłoś
rakkar5 Re: ile kosztuje mieszkanie na Zoliborzu tak napr 21.03.07, 15:49 Za 250 tys. to chyba te klitki na Wrzecionie po 18m2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viator Re: ile kosztuje mieszkanie na Zoliborzu tak napr IP: *.crowley.pl 21.03.07, 16:17 a od kiedy wrzeciono to żoliborz? Odpowiedz Link Zgłoś
rakkar5 Re: ile kosztuje mieszkanie na Zoliborzu tak napr 21.03.07, 17:24 Fakt, mea culpa. Trochę się k... zagalopowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
pimia Re: ile kosztuje mieszkanie na Zoliborzu tak napr 21.03.07, 21:38 około 8-10 tys za metr w moim bloku - stare budownictwo po wymianie rur i okien. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lubietango Re: ile kosztuje mieszkanie na Zoliborzu tak napr IP: *.carolina.res.rr.com 22.03.07, 15:16 Dzieki tak myslalam.. Wystawilismy za 11 tys za metr alle cos sie nie za bardzo sprzedaje..( 1938 rok) niezbyt ciche ale wszystko inne jest super. Blok z "klasa" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viator Re: ile kosztuje mieszkanie na Zoliborzu tak napr IP: *.crowley.pl 22.03.07, 16:27 na tak postawione pytanie (ile kosztuje mieszkanie?) nie da się odpowiedzieć precyzyjnie. cena zależy od kilku rzeczy: lokalizacji, stanu i wieku budynku, powierzchni lokalu, standardu wykończenia, położenia na piętrze. ważne też mogą być rozkład mieszkania, orientacja względem stron świata, pomieszczenia przynależne itp. poza tym coś co dla ciebie jest super wcale nie musi być super dla kupującego. jak widzisz za mało danych na precyzyjną odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz56 Re: ile kosztuje mieszkanie na Zoliborzu tak napr 22.03.07, 18:00 akurat szukamy mieszkania na Żoliborzu wię mam orientację-kamienice bo takie nas interesują -cena między 10 a 13 tyś za metr wszystko zależy od stanu budynku,klatek,mieszkania lokalizacji jedno jest pewne kupić coś fajnego , z klimatem -bo mamy takie oczekiwania-ganiczy z cudem ja szukam w konkretnych czterech budynkach w okolicy Pl Wilsona Odpowiedz Link Zgłoś
lubietango Re: ile kosztuje mieszkanie na Zoliborzu tak napr 22.03.07, 19:47 Myszo. moje mieszkanie jest niedaleko ostatniej stacji metra na Gdanskiej . Budynek z 1938 roku. Jezeli chcesz zobaczyc dam ci telefon do agenta Odpowiedz Link Zgłoś
mysz56 Re: ile kosztuje mieszkanie na Zoliborzu tak napr 24.03.07, 14:20 dzięki ale poluję na mieszkanie bezpośrednio-te agencje doją kasę za nic Odpowiedz Link Zgłoś
lubietango Re: ile kosztuje mieszkanie na Zoliborzu tak napr 24.03.07, 15:20 Myszo to nie ty placisz agenta tylko ja. Ty placisz tylko twojego ewentualnego agenta gdybys takiego miala. O czym ty mowisz? Odpowiedz Link Zgłoś
carolina80 Re: ile kosztuje mieszkanie na Zoliborzu tak napr 24.03.07, 17:19 kupując za pośrednictwem agenta płacą obie strony - o czym Ty mówisz? myślisz, że agent nie weźmie kasy od myszy, bo Ty ją mu podesłałeś?!... mylisz się, mój drogi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grodek Re: ile kosztuje mieszkanie na Zoliborzu tak napr IP: *.chello.pl 26.03.07, 06:46 Za agenta tak czy owak płaci kupujący. Przecież sprzedający nie weźmie mniej pieniędzy niż zamierzał, by zapłacić agentowi. Po prostu tą kwotę doliczy sobie do swojej ceny... Odpowiedz Link Zgłoś
lubietango Re: ile kosztuje mieszkanie na Zoliborzu tak napr 26.03.07, 02:21 Tak, tylko jezeli wlasciciel sam znajdzie klienta to on wystepuje jako wspolagent i kupujacy nic nie placi. Wlasciciel placi swoja czesc agentowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeelo Re: ile kosztuje mieszkanie na Zoliborzu tak napr IP: *.poczta-polska.pl 26.03.07, 10:34 jeżlei własciciel znajdzie sam klienta to nikt nic nie płąci agentowi no chyba że własciciel był na tyle głupi i podpisął umowę na wyłacznosć. W pzrypadku posrednictwa agencji ogaencja zarabia podwójnie. Raz dolicza sobie prowizję do ceny mieszkania ( która czesto jest ruchoma i do negocjacji) i potem jeszczce drugi raz kasuje prowizje od kupującego od całosci ceny mieszkania czyli od ceny jak chce uzyskać sprzedający powiekszonej juz raz o swoją prowizje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PKB_Riser Agenci i koszty IP: 62.148.94.* 26.03.07, 13:04 Tak czy inaczej agent czasem sie oplaci. Podczas gdy ceny rosną, warto szybciej dokonać zakupu. Agencja ułatwia znalezienie odpowiedniej oferty i pilnuje sprzedającego (dodatkowo bierze na siebie odpowiedzialność zakupu jesli chodzi o wlasnosc). Ja absolutnie nie zaluje ze wydalem 6000 zł na agenta bo przypilnowal mi inwestycji (sprzedajacy strasznie dlugo zalatwial formalnosci, i w koncu chcial odsprzedac komus innemu ze wzgledu na roznice). Dzieki temu jestem do tyłu 6000 zł za agenta i do przodu byłem w momencie kupna o okolo 40 000 zł (dzisiaj o 200 000 zł). Wiec ... wszystko zalezy od sytuacji .. ale jak sie nie ma pewnego sprzedawcy lub okazyjnego ... to agencja jak najbardziej moze byc nawet opłacalna. Czas to pieniadz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lubietango Re: Agenci i koszty 26.03.07, 17:37 Mieszkanie jest wystawione na 770 000 zl. Czy naprawde myslicie ze ten maly procent ktoremu nalezy dac agencjii z tytulu sprzedania nieruchomosci i dopilnowania wszystkich formalnosci jest taka nieprzystepna cena dla kupujacego. Tak ja dalam mu mieszkanie na wylacznosc... Nie ma zadnego papieru, jest tylko honorowa umowa.. Oni i tak wspolpracuja z innymi agentami i dziela sie procentami... Ludzie ! ZYJCIE ale DAJCIE ZYC. Ja sie z nimi umowilam ze jezelibym znalazla sama klienta to ten % im naleny dzielimy na pol... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gucio Re: Agenci i koszty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 07:50 lubietango, coś Ci poradzę, z doświadzczenia, tu nawet nie chodzi o ten procent. Masz wyobrażenie, że jak dasz mieszkanie jednej agencji, to ona już się wszystkim zajmuje a Ty sobie żyjesz, pracujesz własnym trybem. Tak powinno być w cywilizowanych warunkach, ale na razie takie wyobrażenie o profesjonaliźmie jest niestety mylne. Pani agent nie wzięła od Ciebie nawet poświadczenia na tę wyłączność, zainteresowanie mieszkaniem jest niewielkie (jak mówisz), wszystko wskazuje na to, ze twoje mieszkanie trafiło do czarnej dziury danych agencji i nikt się nim specjalnie nie przejmuje. Już zaczynasz myśleć o obniżeniu ceny, a wszystko wskazuje na to, że po prostu jeszcze tak naprawde nie wystawiłaś swojego mieszkania. Wiem na własnej skórze jak to wygląda. NIe przecze, że jest pare agencji, ktore sa naprawde OK. Ale trafić na nie z marszu jest trudno. Moje mieszkanie przeleżakowało w agencji dwa miesiące i nie zgłosił się dosłownie NIKT po pierwszym dniu dania ogłoszenia prywatnego zostało sprzedane. To chyba wyjaśnia wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
lubietango Re: Agenci i koszty 29.03.07, 13:27 Dzieki, wyslalam mojemu agentowi twoja wypowiedz... zobaczymy co mi odpowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Agenci i koszty IP: *.chello.pl 04.04.07, 23:33 Ja pracowałam w agencji nieruchomości i wiem jak jest... Jeżeli daje sie mieszkanie na wyłaczność to, agencja potrafi o nim zapomnieć bo i tak wie, że inni agenci nie sprzedadzą tego mieszkania!!!! Agencja daje ogłoszenie przez pierwszy tyzień...(może nie wszystkie, ale często tak jest) Moje zdanie jest takie: dawać dane dot. mieszkania wszystkim! Jest większe prawdopodobieństwo sprzedaży, poza tym dziwie sie, że jeszcze nie sprzedałaś mieszkania. Mieszkania sprzedają się w jeden dzień. Coś musi być nie tak... Odpowiedz Link Zgłoś
robert_zoliborz Re: Agenci i koszty 10.04.07, 14:53 W moim bloku jest kilka mieszkan na sprzedaż, wśród nich jedno stoi juz od ponad roku. Blok jest zlokalizowany w fajnym cichm miejscu z dala od głównych ulic pare minut marszu do stacji marymont i podobnie do tramwaju na broniewskiego, blok jest ocieplony windy wymienione, ale jakos chetnych w kolejce nie widać. Czasami komus uda sie zprzedac od reki, ale wiekszośc musi czekać. Mój bliski kolega sprzedawał mieszkanie prawie rok i jeszcze to było po cenach ponizej 5tyś za m2, bardzo mozliwe ze jeszcze by sprzedawał, gdyby nie fakt ze zszedł z ceną zmuszony sytuacja finansową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukka Re: Agenci i koszty IP: 217.153.207.* 10.04.07, 15:59 Jeśli na byle jaką agencję, to szkoda kasy. Ja miałem przyjemność sprzedawać i kupować z jednymi z najlepszych. Przy sprzedaży - mała, lokalna agencja, oferta na wyłączność. Kupiec znaleziony w jeden dzień, umowa przedwstępna w trzy dni, akt notarialny w trzy tygodnie. Do tej pory wysyłamy sobie kartki na święta. Kupno - ogromna pomoc. Pierwsze spotkanie i długa rozmowa o tym, jakiego mieszkania szukamy. Pierwsza propozycja - trafione, zatopione. Pomoc zarówno prawna, zwracanie uwagi na drobiazgi, o których nigdy bym nie pomyślał, jak i wzięcie na siebie negocjacji z wyjątkowo trudnym sprzedającym (marudną starą babą, za przeproszeniem). W moim banku bardzo się ucieszyli widząc, że korzystam z tej agencji, bo jako jedna z niewielu ma redagowane przez siebie bardzo dobre teksty umów, a nie ściagnięte z internetu. Do samego odebrania kluczy mogłem zawsze liczyć na to, że mój agent jest pod telefonem i albo telefonicznie, albo osobiście może pomagać albo mediować między stronami (a przydało się to bardzo). Jeśli ktoś ma doświadczenie i dokonuje zakupu/sprzedaży w jasnej dla wszystkich sytuacji, to bardzo proszę, niech załatwia wszystko sam. Ale jeśli są wątpliwości, nie wiesz, jak czytać umowy, albo po prostu nie masz czasu (ja mam taką pracę, z której nie da się "urwać" na parę godzin, żeby coś załatwiać), agent jest wart pieniędzy, które bierze (warto pamiętać, że prowizję agenta można negocjować). Aha, i cały czas mam na myśli prawdziwych agentów, a nie jakieś firmy-krzaki przepisujące ogłoszenia z gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
lubietango Re: Agenci i koszty 26.05.07, 01:57 moje mieszkanie caly czas nie sprzedane. Agent wcale sie nie odzywa.. sami zaczelismy pokazywac .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diplodok Re: ile kosztuje mieszkanie na Zoliborzu tak napr IP: 195.85.227.* 10.04.07, 14:42 Kupuj tanio, sprzedaj drogo! ;-) Ceny - około 10 tys za m2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rytoi Re: ile kosztuje mieszkanie na Zoliborzu tak napr IP: *.kprm.gov.pl 11.06.07, 13:36 te ceny sa chore. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_zoliborz Re: ile kosztuje mieszkanie na Zoliborzu tak napr 11.06.07, 14:37 Tak takie cyny sa podowane w ofertach itd, ale spróbuj sprzedac, trzeba miec duuurzo sczęscia. Znam pełno osób które chcą sprzedać ponizej 7000,- i czekaje i czekają niektórzy ponad rok. Odpowiedz Link Zgłoś
agulha A Bielany? 26.05.07, 09:31 A tak z ciekawości spytam. Mam nowe mieszkanie w nowym budynku WSM na Księgarzy (nikt nie wie, gdzie to jest, więc objaśnię: koło liceum księgarskiego, okolice Starej Baśni/Reymonta/Broniewskiego?Przybyszewskiego). Zamierzam w nim mieszkać, oczywiście, a nie sprzedawać, ale ciekawe, po ile za metr można by je wycenić (niewykończone)? To mi się może przydać w negocjacjach z bankiem ;-). Z kolei moje stare mieszkanie jest na Wrzecionie, w nieco menelskim bloku z końca lat 60, ale elewacja ocieplona i odnowiona, rury wymienione, domofon, windy wymienione (kabiny), a mieszkanie w środku jak pudełeczko - do zrobienia tylko podłoga (skrzypi mozaika). 38 metrów. Widziałam na różnych serwisach ceny od powiedzmy 180 tys. do 280 tys., ale trudno się zorientować w prawdziwej cenie, którą można by realnie uzyskać: czasami oferta jest stara i nieaktualna, sprzed zwyżki cen, a czasami z kosmosu ("marzenie sprzedającego"). Aha, to jest ta strona Wrzeciona bliżej planowanej linii metra. Czy ktoś przeprowadzał ostatnio transakcję albo badanie rynku i ma jakieś konkretne informacje? Odpowiedz Link Zgłoś
j611g Re: ile kosztuje mieszkanie na Zoliborzu tak napr 10.06.07, 00:08 w moim bloku blisko pl wilsona ponad 15 tys Odpowiedz Link Zgłoś