Gość: mp IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.03, 17:20 moze ktos tam chodził Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
antena80 Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te 13.11.03, 16:44 Ja chodzilam, ale 80/90. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kl_audio Re: szko3a podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te 13.11.03, 22:50 ja z rocznika '72 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dg Re: szko3a podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: 195.94.206.* 16.11.03, 15:32 Ja chodziłam rocznik '71 - było miło Pozdrawiam wszystkich z osiedla Ruda Była mieszkanka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mp Re: szko3a podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.03, 12:16 to tak jak ja . Ja chodziłem do klasy "a" wychowawcą była chyba Chorosinska jesli sie nie myle pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dg Re: szko3a podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: 62.233.164.* 18.11.03, 08:18 Ja chodziłam do c - wychowawczyni Czerwińska od 4 klasy pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fester Adams Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: 217.17.46.* 18.11.03, 09:36 > moze ktos tam chodził Czy chodzi o podstawówkę na os. Ruda (im. Gen. Zaruskiego) ? Byłem tam ale w latach 80'. Chyba nie ma drugiej tak popie...nej podstawowki w tej dzielnicy. Dobrych nauczycieli była garstka. Niestety większość kadry do matoły bardziej zajęte szczuciem na siebie i wygryzaniem się ze stołków niż uczeniem. Mnóstwo plotkarstwa, intryg i wzajmenych niedomówień. Pamiętacie WF'istę Madeja? Ta menda została dyrektorem szkoły w połowie lat 80'. Mały zakompleksiony rozmodlony móżdżek, z wykszatłceniem z AWF'u. O nieobecności belfrów w szkole nie informowano w ogóle i bachory czekały wielokrotnie po kilka godzin pod salami na przyjście nauczyciela. Był to czas rosnącej indoktrynacji religijnej - wielokrotnie bez zapowiedzi wyprowadzano dzieciaki z lekcji na rekolekcje. Jak popatrzę z perspektywy wielu lat to sam się dziwię jak tam wytrzymałem. Odpowiedz Link Zgłoś
anyaw73 Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te 18.11.03, 21:24 Ja roczniko 73' 1-4 P. Szczudlowska Odpowiedz Link Zgłoś
remislanc Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te 18.11.03, 21:48 Mój syn jest w 1C - podyskutuje za parę lat....................:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cirrus Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.11.03, 22:15 Domyślam się, że usprawiedliwiasz braki w mózgownicy? Skrzywdzono Ciebie w dzieciństwie? A może brak dostosowania w środowisku młodzieży? Wszystko wskazuje na to, że choroba się pogłębia..............Rodzice mogli zapisać Cię do szkoły na Paska. Czytałem,że skutecznie leczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cirrus Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.11.03, 22:17 To było oczywiście do Fosters Adamsa - czy jakoś tam..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fester Adams Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: 217.17.46.* 19.11.03, 08:26 > Domyślam się, że usprawiedliwiasz braki w mózgownicy? Skrzywdzono Ciebie w [ciach] Jak nie masz argumentow do dyskusji to nie zabieraj głosu! Nie wiem jak funkcjonowała szkoła w latach 70' ale w 80' to była kompletna porażka. Niekompetentna dyrekcja, kadra nauczycielska pochłonięta intrygami i wzajemnym 'podgryzaniem się'. Nauka bachorów była na szarym końcu. FA. Odpowiedz Link Zgłoś
antena80 Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te 22.11.03, 15:51 Gość portalu: Fester Adams napisał(a): > ale w 80' to była > kompletna porażka. Niekompetentna dyrekcja, kadra nauczycielska > pochłonięta intrygami i wzajemnym 'podgryzaniem się'. > Nauka bachorów była na szarym końcu. Ja zaczelam w '87. Moim zdaniem bylo fajno. A nauczycieli mialam wymagajacych, wiec nie wie, o co Ci chodzi. Co, moze taka pani Osowska nie byla wymagajaca, co? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mp Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.11.03, 15:48 oj muzyczka muzyczka pamietamy pania Osowską Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dg Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: 62.233.164.* 24.11.03, 12:23 Obowiązkowe sprawdzanie tarczy i ustawianie się w pary przed lekcją muzyki, ja śpiewałam w chórze więc miałam luzy. Gdyby inni nauczyciele byli takimi pedagogami jak Pani A. Osowska to byłaby to szkoła geniuszy Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
antena80 Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te 27.11.03, 14:12 Gość portalu: dg napisał(a): > Obowiązkowe sprawdzanie tarczy i ustawianie się w pary przed lekcją muzyki, ja > śpiewałam w chórze więc miałam luzy. Gdyby inni nauczyciele byli takimi > pedagogami jak Pani A. Osowska to byłaby to szkoła geniuszy > Pozdrawiam, A pamietacie numerowanie stron w zeszycie i dorabianie dodatkowych linii? A jak sie pisalo temat lekcji i on byl dluzszy niz jedna linijka, to nie wolno bylo pod wyrazem "temat" pisac, tyko z wcieciem takim. Inaczej ocena za zeszyt leciala. No i oczywiscie trzeba bylo temat podkreslac. Aha, zapomnialabym... data na zewnetrznej stroni kartki... eh te czasy... Ale wiecie, kobitka byla niesamowita... bylo nas chyba z 35 osob w klasie... i ona kazdego pojedynczo z cymbalek odpytywala i mowila ocene. Po czym na koniec zajec wpisywala do dziennika 35 ocen i w ani minusiku sie nie pomylila (sic!). Odpowiedz Link Zgłoś
adasko Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te 15.01.04, 21:02 jakich cybałek to są dzwonki chromatyczne ty nieuku. za mojej kadencji-rocznik 81 w dobrym tonie było mieć uwagę najlepiej w dzienniku klasowym następującej treści:XXX śpiewa na lekcji muzyki" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: *.acn.pl 15.06.04, 17:46 Pani Osowska uczyla moja mama kiedy ta byla w osmej klasie podstawowki, (teraz ma 52 lata) a mnie jeszcze 4 lata temu....Wlasnie. Niby glupia muzyka, a pedagog genialny, i chyba lepszego nigdy nie mialam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polo Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: *.chello.pl 10.06.04, 21:59 No ja pania osowska i jej kartkowki z uzy doskonale pamietam! Ale pana madeja i wypady na rekolekcje do kosciola przy trasie tez! Odpowiedz Link Zgłoś
domi_nika1 Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te 24.11.03, 18:46 Ja '74. Czyli też nie te lata co trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mp Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.03, 12:34 to zaczełas cztery lata pózniej niz ja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pszcz Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: 129.130.54.* 29.11.03, 01:01 A ja rozpoczalem w 69. Ossowska (nie Osowska) to rzeczywiscie byla dobra nauczycielka. Do dzis potrafie rospisac kolo kwintowe. Odpowiedz Link Zgłoś
antena80 Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te 29.11.03, 14:49 Gość portalu: pszcz napisał(a): > A ja rozpoczalem w 69. Ossowska (nie Osowska) to rzeczywiscie byla dobra > nauczycielka. Do dzis potrafie rospisac kolo kwintowe. Łorany... a co to takiego? Mnie to chyba ominelo. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrys01 Moją ćoreczkę 15.01.04, 23:27 Moją ćoreczkę ś.p. Justynkę uczyła ok roku 86-87 Pani Jola Herman którą wspominam jako nauczycielkę naprawdę kochającą dzieci. Justynka Pikuła zginęła pod kolami pirata drogowego w Nowej Hucie 29 października 2001. Dwa lata wstecz, będąc w tej szkole zobaczyłem - na głownej klatce schodowej wisiała tablica poświęcona olimpijczykom z tej szkoły. Pomimo, ze Justynki już nie było między żywymi to widok jej na fotografii na szkolnej tablicy miło mnie połechotał. Tak naprawdę to już nie pamietam w jakiej olipiadzie międzyszkolnej brała udział. Teraz Justysia śpi snem wiecznym na cmentarzu prawosławnym na Woli (Al 93 kw. 38) i prosi o westchnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
antena80 Re: Moją ćoreczkę 16.01.04, 00:21 tygrys01 napisał: > Moją ćoreczkę ś.p. Justynkę uczyła ok roku 86-87 Pani Jola Herman którą > wspominam jako nauczycielkę naprawdę kochającą dzieci. Anna Herman ;-) Mnie tez uczyla. Zreszta... uczyly mnie 2 Anny Herman ;) P.S. Jesli chodzi o coreczke... wspolczuje :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Osowska, nie Ossowska IP: *.klaudyny.waw.pl / 195.116.48.* 08.12.03, 13:18 za to nie umiesz napiszac słowa ''roZpisać''. i jest to Osowska, nie Ossowska, nie wiem, skęd Ci to przyszło do głowy. (jestem rocznik '85 więc mam świeższe wieści ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
antena80 Re: Osowska, nie Ossowska 08.12.03, 22:40 Gość portalu: Ania napisał(a): > (jestem rocznik '85 więc mam świeższe wieści ;))) A umiesz rozpisac kolo kwintowe? Chyba Osa tego nie uczyla, prawda? W kazdym razie ja kompletnie tego nie pamietam... a akurat z muzyki stosunkowo duzo mi w glowce zostalo :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pszcz Re: Osowska, nie Ossowska IP: 129.130.54.* 09.12.03, 23:46 Coz, sprawdzilem, obie macie racje. Na swoje usprawiedliwienie - nie uzywam polskiego na codzien od kilkunastu lat, w Polsce nie bylem od kilku. Literowka wkradla sie przypadkiem. Zwykle ich nie robie. W SP53 dobrze uczyli polskiego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cuba Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: *.tele2.pl 17.01.04, 21:21 Heja! Jestem rocznik '72 Chodziłem do tej szkoły od 5 do 8 klasy m.in z Alkiem Jachowiczem, Anią Barszcz ...Mieszkałem w bloku przy Klaudyny 30 .To była bardzo fajna podstawówka,ah te dyskoteki na sali gimnastycznej... Odpowiedz Link Zgłoś
dominika8 Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te 20.07.04, 12:47 No to chodziliśmy (chodziłyśmy) do jednej klasy-Inez Karkowska, do dzisiaj mieszkam na Gwiaździstej, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: *.tele2.pl 02.02.04, 20:43 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: *.pkobp.pl 20.02.04, 12:30 wow, ja tez chodzilam do tej podstawowki. az sie lza w oku kreci... nazywam sie monika tomaszewska, rocznik 72. klasa chyba d a na samym koncu edukacji c. do mojej klasy chodzila beata bielakowska, agnieszka kowalska, pawel rytel, mikolaj dowgielewicz, ania malinowska, bartek wodzicki. kurcze chyba wiecej nie pamietam. moze ktos sie odezwie i zorganizujemy jakies spotkanie. na klaudyny juz dawno nie mieszkam, troche podupadlo to osiedle delikatnie mowiac;((( teraz zagladam tam do rodzicow, ale juz niedlugo, bo tez zamierzaja sie w koncu wyprowadzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Moniki Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: 195.94.206.* 21.02.04, 11:35 Cześć Monika, Co porabiasz odezwij się na dgalan@gazeta.pl Pozdrawiam, Daria Galan(kiedyś Cecot) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: *.tele2.pl 01.03.04, 19:44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: 62.233.164.* 27.03.04, 19:21 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borys SP53 - lata 79-82 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.04, 23:19 Ahoj! Chodzilem do 53 w tych latach, 6-8 klasy. Wtedy wlasnie nadano szkole imie Generala Zaruskiego, zamordowanego przez Sowietow. Pani Osowska na zawsze pozostanie w mej pamieci. Podobnie jak pani Chudy, moja wychowawczyni. Pani Surdel-Nykiel podobno nadal uczy, ale w tym roku po raz ostatni. Podejrzewam, ze moznaby na podstawie SP53 w latach 70-tych napisac potezna ksiege naukowa - jak to szkola dla slumsowej zuli zmienila sie, po tym gdy doszly dzieci z powiekszonego rejonu (az po Marymoncka, po przerobieniu SP21 na sportowa - przez to ganialem codzienie conajmniej 2km) oraz z nowo wybudowanego osiedla. Zapamietalem taka piramide: klas 7-8 - po dwie, klas 5-6 po trzy, a tych nizszych to sie naliczyc nie moglem. Po szesc? Bylem wtedy w 6-tej. Borys Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Re: SP53 - lata 79-82 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 18:43 Borys czy ty przypadkiem nie mieszkałes na Marymonckiej .? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borys Jam to IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 21:49 Ahoj! Mieszkalem. I nadal mieszkam. Borys Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Re: Jam to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 13:46 mieszkasz na V od awf ? a ja na mieszkałem na X (piękne to były czasy panie Borysie). pozdr.jak masz gg to mozemy pogadac prv Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borys Re: Jam to IP: *.pentor.com.pl 15.06.04, 17:34 Ahoj! Nadal na V, ale juz od Marymonckiej. Adam ... Adam ... w tej chwili nie kojarze ... gralismy razem w kapsle? Gadu gadu nie mam. Borys Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Jam to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 19:16 Paweł nie Adam .Mieszkałem na X piętrze . Pewnie gralismy w kapsle choc wydaje mi sie ze jesteś kapke młodszy . I tak prawie wszyscy z osiedla chodzili do 53 a tylko nieliczni do 21 (sportowej) . Szczupły (dawniej długie włosy) :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borys WIEM! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.04, 22:10 Ahoj! Juz sobie ciebie przypomnialem. Duza kichawa? Tak, w kapsle z powodu przepasci wieku 4? 5? 6? nie gralismy. Jak zona i dziecko, bo jedno pamietam? Ja zas tez juz krotko obciety, dla wygody. A tusza prawie dorownuje Staskowi/Henkowi Wozniewiczowi - V od Podlesnej 52. Jego starszy brat byl pewnie twoim rowniesnikiem. Dal dyla do Szwecji, hen w latach 80-tych. Borys Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Re: WIEM! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 10:52 Dziecko jest juz dorosłe (19) .Wozniewicza znałem mało . ale z mojego rocznika był Janek Dędys (+) który przygląda sie na ten swiat juz z innej perspektywy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack Re: SP53 - lata 79-82 IP: 195.94.193.* 15.06.04, 14:09 > Chodzilem do 53 w tych latach, 6-8 klasy. Wtedy wlasnie nadano szkole imie > Generala Zaruskiego, zamordowanego przez Sowietow. Ja z tego samego rocznika. Pamiętam jak na tej uroczystości stałem w białej koszuli w szpalerze na korytarzu. W koszulę miałem wpięty znaczej Matki Boskiej na b-cz tle (takie to były czasy, facet, co nosił ten znaczek w klapie, mieszkał wówczas sam pod strażą w Arłamowie...) Zastanawiałem się, czy mnie nie wywalą ze szkoły, a tymczasem jedna z "szych" wizytujących przybiła mi piątkę ;- ))) > Pani Osowska na zawsze pozostanie w mej pamieci. W mojej też, niestety in minus, jako ilustracja kawałka floydów z The Wall "There were certain teachers who would Hurt the children in any way they could" Jack Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 17:22 Byłam ostatnio w tej szkole... Nie wiem, czy ona zawsze była w środku taka pusta??? Na korytarzach całe białe sciany...w kalsach troche lepiej. Ludzie, przeciez to podstawówka, tam uczą sie małe dzieci, a na pewno byłoby im przyjemniej gdyby jakos te gołe sciany zagospodarowano. Owszem, szkoła zadbana, czysta, ale mimo wszystko trochę kolorów życia w niej by sie przydało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: *.acn.pl 15.06.04, 17:57 Remont zrobiono - o ile dobrze pamietam - w latatch 1999-2000. Ogolocono sciany, podlogi wylozono panelami dzieki czemu uzyskano szpitalny nastroj, szatniary z Szefowa i pania Krysia na czele ganialy za brak ochraniaczy na butach, boksy zamieniono na jadowicie zielone szafki od ktorych siagle gubiono kluce, zrobiono poczekalnię i domofon dla rodzicow chcacych odebrac swoje dzieci ze szkoly. Najmilej wspominam pania Osowska, Nykę, pana Kakieta (do tej pory jedyny porzadny nauczyciel matmy ktorego udalo mi sie napotkac w ciagu moich 10 lat edukacji) ....i Piętkę, ktory ciagle jest moim sasiadem ;D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yakuza Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 23:12 Julka, a gdzie chodziłaś do gimn.? ( o ile chodziłaś) Odpowiedz Link Zgłoś