Dodaj do ulubionych

szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.03, 17:20
moze ktos tam chodził
Obserwuj wątek
    • antena80 Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te 13.11.03, 16:44
      Ja chodzilam, ale 80/90.
      Pozdrawiam
    • kl_audio Re: szko3a podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te 13.11.03, 22:50
      ja z rocznika '72
      • Gość: dg Re: szko3a podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: 195.94.206.* 16.11.03, 15:32
        Ja chodziłam rocznik '71 - było miło
        Pozdrawiam wszystkich z osiedla Ruda
        Była mieszkanka
        • Gość: mp Re: szko3a podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.03, 12:16
          to tak jak ja . Ja chodziłem do klasy "a" wychowawcą była chyba Chorosinska
          jesli sie nie myle
          pozdr
          • Gość: dg Re: szko3a podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: 62.233.164.* 18.11.03, 08:18
            Ja chodziłam do c - wychowawczyni Czerwińska od 4 klasy
            pozdrawiam,
    • Gość: Fester Adams Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: 217.17.46.* 18.11.03, 09:36
      > moze ktos tam chodził

Czy chodzi o podstawówkę na os. Ruda (im. Gen. Zaruskiego) ?
      Byłem tam ale w latach 80'. Chyba nie ma drugiej tak popie...nej
      podstawowki w tej dzielnicy.
      Dobrych nauczycieli była garstka. Niestety większość kadry do
      matoły bardziej zajęte szczuciem na siebie i wygryzaniem się ze
      stołków niż uczeniem. Mnóstwo plotkarstwa, intryg i wzajmenych niedomówień.
      Pamiętacie WF'istę Madeja? Ta menda została dyrektorem szkoły
      w połowie lat 80'. Mały zakompleksiony rozmodlony móżdżek,
      z wykszatłceniem z AWF'u.
      O nieobecności belfrów w szkole nie informowano w ogóle i bachory czekały
      wielokrotnie po kilka godzin pod salami na przyjście nauczyciela.
      Był to czas rosnącej indoktrynacji religijnej - wielokrotnie
      bez zapowiedzi wyprowadzano dzieciaki z lekcji na rekolekcje.

Jak popatrzę z perspektywy wielu lat to sam się dziwię jak tam
      wytrzymałem.
      • anyaw73 Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te 18.11.03, 21:24
        Ja roczniko 73' 1-4 P. Szczudlowska
        • remislanc Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te 18.11.03, 21:48
          Mój syn jest w 1C - podyskutuje za parę lat....................:)))))
      • Gość: cirrus Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.11.03, 22:15
        Domyślam się, że usprawiedliwiasz braki w mózgownicy? Skrzywdzono Ciebie w
        dzieciństwie? A może brak dostosowania w środowisku młodzieży? Wszystko
        wskazuje na to, że choroba się pogłębia..............Rodzice mogli zapisać Cię
        do szkoły na Paska. Czytałem,że skutecznie leczą.
        • Gość: cirrus Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.11.03, 22:17
          To było oczywiście do Fosters Adamsa - czy jakoś tam.....
        • Gość: Fester Adams Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: 217.17.46.* 19.11.03, 08:26
          > Domyślam się, że usprawiedliwiasz braki w mózgownicy? Skrzywdzono Ciebie w
          [ciach]

Jak nie masz argumentow do dyskusji to nie zabieraj głosu!
          Nie wiem jak funkcjonowała szkoła w latach 70' ale w 80' to była
          kompletna porażka. Niekompetentna dyrekcja, kadra nauczycielska
          pochłonięta intrygami i wzajemnym 'podgryzaniem się'.
          Nauka bachorów była na szarym końcu.
          FA.

• antena80 Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te 22.11.03, 15:51
            Gość portalu: Fester Adams napisał(a):
            > ale w 80' to była
            > kompletna porażka. Niekompetentna dyrekcja, kadra nauczycielska
            > pochłonięta intrygami i wzajemnym 'podgryzaniem się'.
            > Nauka bachorów była na szarym końcu.

Ja zaczelam w '87.
            Moim zdaniem bylo fajno.
            A nauczycieli mialam wymagajacych, wiec nie wie, o co Ci chodzi.
            Co, moze taka pani Osowska nie byla wymagajaca, co? ;-)
            • Gość: mp Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.11.03, 15:48
              oj muzyczka muzyczka pamietamy pania Osowską
              • Gość: dg Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: 62.233.164.* 24.11.03, 12:23
                Obowiązkowe sprawdzanie tarczy i ustawianie się w pary przed lekcją muzyki, ja
                śpiewałam w chórze więc miałam luzy. Gdyby inni nauczyciele byli takimi
                pedagogami jak Pani A. Osowska to byłaby to szkoła geniuszy
                Pozdrawiam,
                • antena80 Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te 27.11.03, 14:12
                  Gość portalu: dg napisał(a):
                  > Obowiązkowe sprawdzanie tarczy i ustawianie się w pary przed lekcją muzyki,
                  ja
                  > śpiewałam w chórze więc miałam luzy. Gdyby inni nauczyciele byli takimi
                  > pedagogami jak Pani A. Osowska to byłaby to szkoła geniuszy
                  > Pozdrawiam,

A pamietacie numerowanie stron w zeszycie i dorabianie dodatkowych linii?
                  A jak sie pisalo temat lekcji i on byl dluzszy niz jedna linijka, to nie wolno
                  bylo pod wyrazem "temat" pisac, tyko z wcieciem takim. Inaczej ocena za zeszyt
                  leciala. No i oczywiscie trzeba bylo temat podkreslac. Aha, zapomnialabym...
                  data na zewnetrznej stroni kartki... eh te czasy...
                  Ale wiecie, kobitka byla niesamowita... bylo nas chyba z 35 osob w klasie... i
                  ona kazdego pojedynczo z cymbalek odpytywala i mowila ocene. Po czym na koniec
                  zajec wpisywala do dziennika 35 ocen i w ani minusiku sie nie pomylila (sic!).
                  • adasko Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te 15.01.04, 21:02
                    jakich cybałek to są dzwonki chromatyczne ty nieuku. za mojej kadencji-rocznik
                    81 w dobrym tonie było mieć uwagę najlepiej w dzienniku klasowym następującej
                    treści:XXX śpiewa na lekcji muzyki"
                    • Gość: Julka Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: *.acn.pl 15.06.04, 17:46
                      Pani Osowska uczyla moja mama kiedy ta byla w osmej klasie podstawowki, (teraz
                      ma 52 lata) a mnie jeszcze 4 lata temu....Wlasnie. Niby glupia muzyka, a
                      pedagog genialny, i chyba lepszego nigdy nie mialam.
            • Gość: polo Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: *.chello.pl 10.06.04, 21:59
              No ja pania osowska i jej kartkowki z uzy doskonale pamietam! Ale pana madeja i
              wypady na rekolekcje do kosciola przy trasie tez!
    • domi_nika1 Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te 24.11.03, 18:46
      Ja '74. Czyli też nie te lata co trzeba.
      • Gość: mp Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.03, 12:34
        to zaczełas cztery lata pózniej niz ja
    • Gość: pszcz Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: 129.130.54.* 29.11.03, 01:01
      A ja rozpoczalem w 69. Ossowska (nie Osowska) to rzeczywiscie byla dobra
      nauczycielka. Do dzis potrafie rospisac kolo kwintowe.
      • antena80 Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te 29.11.03, 14:49
        Gość portalu: pszcz napisał(a):

> A ja rozpoczalem w 69. Ossowska (nie Osowska) to rzeczywiscie byla dobra
        > nauczycielka. Do dzis potrafie rospisac kolo kwintowe.

Łorany... a co to takiego?
        Mnie to chyba ominelo.
        • tygrys01 Moją ćoreczkę 15.01.04, 23:27
          Moją ćoreczkę ś.p. Justynkę uczyła ok roku 86-87 Pani Jola Herman którą
          wspominam jako nauczycielkę naprawdę kochającą dzieci. Justynka Pikuła zginęła
          pod kolami pirata drogowego w Nowej Hucie 29 października 2001. Dwa lata
          wstecz, będąc w tej szkole zobaczyłem - na głownej klatce schodowej wisiała
          tablica poświęcona olimpijczykom z tej szkoły. Pomimo, ze Justynki już nie
          było między żywymi to widok jej na fotografii na szkolnej tablicy miło mnie
          połechotał. Tak naprawdę to już nie pamietam w jakiej olipiadzie
          międzyszkolnej brała udział. Teraz Justysia śpi snem wiecznym na cmentarzu
          prawosławnym na Woli (Al 93 kw. 38) i prosi o westchnienie.
          • antena80 Re: Moją ćoreczkę 16.01.04, 00:21
            tygrys01 napisał:

> Moją ćoreczkę ś.p. Justynkę uczyła ok roku 86-87 Pani Jola Herman którą
            > wspominam jako nauczycielkę naprawdę kochającą dzieci.

Anna Herman ;-)
            Mnie tez uczyla.
            Zreszta... uczyly mnie 2 Anny Herman ;)

P.S. Jesli chodzi o coreczke... wspolczuje :(
      • Gość: Ania Osowska, nie Ossowska IP: *.klaudyny.waw.pl / 195.116.48.* 08.12.03, 13:18
        za to nie umiesz napiszac słowa ''roZpisać''. i jest to Osowska, nie Ossowska,
        nie wiem, skęd Ci to przyszło do głowy. (jestem rocznik '85 więc mam świeższe
        wieści ;)))
        • antena80 Re: Osowska, nie Ossowska 08.12.03, 22:40
          Gość portalu: Ania napisał(a):
          > (jestem rocznik '85 więc mam świeższe wieści ;)))

A umiesz rozpisac kolo kwintowe?
          Chyba Osa tego nie uczyla, prawda?
          W kazdym razie ja kompletnie tego nie pamietam... a akurat z muzyki stosunkowo
          duzo mi w glowce zostalo :-)
          • Gość: pszcz Re: Osowska, nie Ossowska IP: 129.130.54.* 09.12.03, 23:46
            Coz, sprawdzilem, obie macie racje. Na swoje usprawiedliwienie - nie uzywam
            polskiego na codzien od kilkunastu lat, w Polsce nie bylem od kilku. Literowka
            wkradla sie przypadkiem. Zwykle ich nie robie. W SP53 dobrze uczyli polskiego.

Pozdrawiam
    • Gość: Cuba Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: *.tele2.pl 17.01.04, 21:21
      Heja!
      Jestem rocznik '72 Chodziłem do tej szkoły od 5 do 8 klasy m.in z Alkiem
      Jachowiczem, Anią Barszcz ...Mieszkałem w bloku przy Klaudyny 30 .To była
      bardzo fajna podstawówka,ah te dyskoteki na sali gimnastycznej...
      • dominika8 Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te 20.07.04, 12:47
        No to chodziliśmy (chodziłyśmy) do jednej klasy-Inez Karkowska, do dzisiaj
        mieszkam na Gwiaździstej, pozdrawiam
    • Gość: m Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: *.tele2.pl 02.02.04, 20:43
      • Gość: monika Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: *.pkobp.pl 20.02.04, 12:30
        wow, ja tez chodzilam do tej podstawowki. az sie lza w oku kreci... nazywam sie
        monika tomaszewska, rocznik 72. klasa chyba d a na samym koncu edukacji c. do
        mojej klasy chodzila beata bielakowska, agnieszka kowalska, pawel rytel,
        mikolaj dowgielewicz, ania malinowska, bartek wodzicki. kurcze chyba wiecej nie
        pamietam. moze ktos sie odezwie i zorganizujemy jakies spotkanie.
        na klaudyny juz dawno nie mieszkam, troche podupadlo to osiedle delikatnie
        mowiac;((( teraz zagladam tam do rodzicow, ale juz niedlugo, bo tez zamierzaja
        sie w koncu wyprowadzic.
        • Gość: do Moniki Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: 195.94.206.* 21.02.04, 11:35
          Cześć Monika,
          Co porabiasz odezwij się na dgalan@gazeta.pl
          Pozdrawiam,
          Daria Galan(kiedyś Cecot)
    • Gość: v Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: *.tele2.pl 01.03.04, 19:44
      • Gość: i Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: 62.233.164.* 27.03.04, 19:21
    • Gość: Borys SP53 - lata 79-82 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.04, 23:19
      Ahoj!
      Chodzilem do 53 w tych latach, 6-8 klasy. Wtedy wlasnie nadano szkole imie
      Generala Zaruskiego, zamordowanego przez Sowietow. Pani Osowska na zawsze
      pozostanie w mej pamieci. Podobnie jak pani Chudy, moja wychowawczyni. Pani
      Surdel-Nykiel podobno nadal uczy, ale w tym roku po raz ostatni.
      Podejrzewam, ze moznaby na podstawie SP53 w latach 70-tych napisac potezna
      ksiege naukowa - jak to szkola dla slumsowej zuli zmienila sie, po tym gdy
      doszly dzieci z powiekszonego rejonu (az po Marymoncka, po przerobieniu SP21 na
      sportowa - przez to ganialem codzienie conajmniej 2km) oraz z nowo wybudowanego
      osiedla.
      Zapamietalem taka piramide: klas 7-8 - po dwie, klas 5-6 po trzy, a tych
      nizszych to sie naliczyc nie moglem. Po szesc? Bylem wtedy w 6-tej.

Borys
      • Gość: paweł Re: SP53 - lata 79-82 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 18:43
        Borys czy ty przypadkiem nie mieszkałes na Marymonckiej .?
        • Gość: Borys Jam to IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 21:49
          Ahoj!
          Mieszkalem. I nadal mieszkam.

Borys
          • Gość: paweł Re: Jam to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 13:46
            mieszkasz na V od awf ? a ja na mieszkałem na X (piękne to były czasy panie
            Borysie). pozdr.jak masz gg to mozemy pogadac prv
            • Gość: Borys Re: Jam to IP: *.pentor.com.pl 15.06.04, 17:34
              Ahoj!
              Nadal na V, ale juz od Marymonckiej.
              Adam ... Adam ... w tej chwili nie kojarze ... gralismy razem w kapsle?
              Gadu gadu nie mam.

Borys
              • Gość: Paweł Re: Jam to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 19:16
                Paweł nie Adam .Mieszkałem na X piętrze . Pewnie gralismy w kapsle choc wydaje
                mi sie ze jesteś kapke młodszy . I tak prawie wszyscy z osiedla chodzili do 53
                a tylko nieliczni do 21 (sportowej) . Szczupły (dawniej długie włosy) :).
                • Gość: Borys WIEM! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.04, 22:10
                  Ahoj!
                  Juz sobie ciebie przypomnialem. Duza kichawa?
                  Tak, w kapsle z powodu przepasci wieku 4? 5? 6? nie gralismy.
                  Jak zona i dziecko, bo jedno pamietam?

Ja zas tez juz krotko obciety, dla wygody. A tusza prawie dorownuje
                  Staskowi/Henkowi Wozniewiczowi - V od Podlesnej 52. Jego starszy brat byl pewnie
                  twoim rowniesnikiem. Dal dyla do Szwecji, hen w latach 80-tych.

Borys
                  • Gość: paweł Re: WIEM! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 10:52
                    Dziecko jest juz dorosłe (19) .Wozniewicza znałem mało . ale z mojego rocznika
                    był Janek Dędys (+) który przygląda sie na ten swiat juz z innej perspektywy
      • Gość: jack Re: SP53 - lata 79-82 IP: 195.94.193.* 15.06.04, 14:09
        > Chodzilem do 53 w tych latach, 6-8 klasy. Wtedy wlasnie nadano szkole imie
        > Generala Zaruskiego, zamordowanego przez Sowietow.

Ja z tego samego rocznika. Pamiętam jak na tej uroczystości stałem w białej
        koszuli w szpalerze na korytarzu. W koszulę miałem wpięty znaczej Matki Boskiej
        na b-cz tle (takie to były czasy, facet, co nosił ten znaczek w klapie,
        mieszkał wówczas sam pod strażą w Arłamowie...) Zastanawiałem się, czy mnie nie
        wywalą ze szkoły, a tymczasem jedna z "szych" wizytujących przybiła mi piątkę ;-
        )))

> Pani Osowska na zawsze pozostanie w mej pamieci.
        W mojej też, niestety in minus, jako ilustracja kawałka floydów z The Wall
        "There were certain teachers who would
        Hurt the children in any way they could"

Jack
    • Gość: marta Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 17:22
      Byłam ostatnio w tej szkole... Nie wiem, czy ona zawsze była w środku taka
      pusta??? Na korytarzach całe białe sciany...w kalsach troche lepiej. Ludzie,
      przeciez to podstawówka, tam uczą sie małe dzieci, a na pewno byłoby im
      przyjemniej gdyby jakos te gołe sciany zagospodarowano. Owszem, szkoła zadbana,
      czysta, ale mimo wszystko trochę kolorów życia w niej by sie przydało.
      • Gość: Julka Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: *.acn.pl 15.06.04, 17:57
        Remont zrobiono - o ile dobrze pamietam - w latatch 1999-2000. Ogolocono
        sciany, podlogi wylozono panelami dzieki czemu uzyskano szpitalny nastroj,
        szatniary z Szefowa i pania Krysia na czele ganialy za brak ochraniaczy na
        butach, boksy zamieniono na jadowicie zielone szafki od ktorych siagle gubiono
        kluce, zrobiono poczekalnię i domofon dla rodzicow chcacych odebrac swoje
        dzieci ze szkoly. Najmilej wspominam pania Osowska, Nykę, pana Kakieta (do tej
        pory jedyny porzadny nauczyciel matmy ktorego udalo mi sie napotkac w ciagu
        moich 10 lat edukacji) ....i Piętkę, ktory ciagle jest moim sasiadem ;D.
        • Gość: yakuza Re: szkoła podstawowa nr 53 na RUDZKIEJ lata 70te IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 23:12
          Julka, a gdzie chodziłaś do gimn.? ( o ile chodziłaś)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka