Dodaj do ulubionych

Bielany - wzrost cen mieszkań

IP: 212.160.138.* 24.11.03, 09:18
witam,
zaobserwowałem, że wreszcie zaczynaja rosnąć ceny nowych mieszkań na
Bielanach,
i tak np 2-pokojowe mieszkania z 2000-2001 roku na Wrzecionie lub
Chomiczówce, kosztuje już 4100-4300 zł za metr.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: wujek Władek pl. Wilsona IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 09:55
      po kamienicach wokół pl. wilsona krążą agenci pytaja o mieszkania do sprzedaży.
      oczywiście chodzi o stację metra... i bdb, tak trzymać!
    • j666 Re: Bielany - wzrost cen mieszkań 26.11.03, 03:04
      Chyba chcesz tam sprzedać i rozsiewasz takie plotki...
      JaC
      A może rosną dlatego, że mamy nowego wspaniałego burmistrza, i już za 40 lat
      Bielany przestaną być prowincjonalną dziurą, a zaczną jako-takim miastem ???
      ;-)
      A teraz to już idę do kina, potem na basen, a potem coś zjeść, trzeba więc
      kupić bilet co najmniej na Żoliborz albo może nowocześniej Bemowo.

> zaobserwowałem, że wreszcie zaczynaja rosnąć ceny nowych mieszkań na
      Bielanach, i tak np 2-pokojowe mieszkania z 2000-2001 roku na Wrzecionie lub
      Chomiczówce, kosztuje już 4100-4300 zł za metr.
    • Gość: tomek Re: Bielany - wzrost cen mieszkań IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 26.11.03, 14:47
      Z dnia na dzień obserwujemy wzrost cen, nie tylko w nowych, ale również w
      starych blokach.
      Na Wawrzyszewie ceny w 10-piętrowcach, przekroczyły już poziom 4000 PLN/m2.
      Na Wrzecionie są już po 3800 PLN/m2.

Do końca roku będą droższe niż nowe apartamentowce w dobrych dzielnicach.
    • kierowca.autobusu Re: Bielany - wzrost cen mieszkań 26.11.03, 16:35
      To prawda, że ceny mieszkań rosną i to nie tylko na Bielanach. Spowodowane jest
      to perspektywa wejścia w życie 22% stawki Vat w budownictwie i co za tym idzie,
      wzrostu cen nowych mieszkań. Kiedy zaś wzrosną ceny nowych mieszkań, zwiększy
      się też popyt na mieszkania z "drugiej ręki". Oczywiście zjawisko to przybiera
      już rozmiary paniki, ale cóż, nikt chyba nie spodziewał się, że rynek działa
      racjonalnie? ;)
      W zeszłym miesiącu sam kupiłem mieszkanie (stare) na Bielanach (przy
      Marymonckiej)i zapłaciłem 3700-set za metr. Na szczęście swoje poprzednie
      sprzedałem równie drogo, więc nie odczułem tego wzrostu cen zbyt boleśnie. BTW,
      słyszałem, że sytuacja ma się nieco uspokoić pod koniec przyszłego roku (takie
      sa przynajmniej przewidywania). Dlatego jeśli ktoś planuje kupno mieszkania,
      lepiej z tym trochę poczekać. Ale sprzedawac teraz warto, oj warto :)
      • Gość: control Re: Bielany - wzrost cen mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 17:26
        Pobozne zyczenia z tym wzrostem cen i raczej fakt medialny. Idź do agencji,
        połóż gotóke na stól, to zobaczysz, za ile kupisz mieszkanie - nie tylko na
        bielanach. Na razie podaż mieszkań jest wciąż zdecydowanie wieksza niż popyt.
        Agencje sztucznie nakręcają koniunkturę. Ja już od co najmniej 1,5 roku słyszę,
        jak to mieszkania szybko drożeją. I co? I tylko o tym słyszę.
        • guadalahara Re: Bielany - wzrost cen mieszkań 28.11.03, 00:29
          A ja niestety doświadczyłam tego na sobie. Ludzie powariowali! Szukam
          dwupokojowego mieszkania na Wawrzyszewie i już całkiem straciłam zapał. Cena
          metra od 3800 w górę i to do remontu!!! Chore ceny. Poczekam do stycznia. Mam
          nadzieję że rynek się ustabilizuje. A kuriozum jest to, że mieszkania w
          wielkiej płycie kosztują z metra tyle co nowe. Świat oszalał...
          • Gość: control Re: Bielany - wzrost cen mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 01:43
            No to wejdź sobie na strone ktorejś agencji i zobacz, że za tyle do remontu to
            możesz trafic i w centrum. W dodatku ceny podawane w agencjach to są ceny
            wywoławcze i należy od nich odjąć co najmniej 10% (jeżeli komuś zalezy na
            szybkiej sprzedazy i widzi, że kupiec jest zdecydowany, to cena może być
            jeszcze niższa, bo ludzie często mają tzw nóż na tzw gardle i muszą szybko
            sprzedać - to jest właśnie zaleta (dla kupujących) podaży nad popytem. Osobna
            sprawa to koszty transakcji, ale część z nich jest stała (np. opłata
            notarialna). Pośrednicy życzą sobie do 2,9%, ale tez można (trzeba) się targować
          • j666 Re: Bielany - wzrost cen mieszkań 19.12.03, 13:44
            Znajoma akurat sprzedaje przy Podleśnej niski cichy budynek parter trzypokojowe
            3400 zł/m2
            JaC

>A ja niestety doświadczyłam tego na sobie.
            >Ludzie powariowali!
            >Szukam dwupokojowego mieszkania na Wawrzyszewie i już całkiem straciłam zapał.
            >Cena metra od 3800 w górę i to do remontu!!!
            >Chore ceny.
            >Poczekam do stycznia.
            >Mam nadzieję że rynek się ustabilizuje.
            >A kuriozum jest to, że mieszkania w wielkiej płycie kosztują z metra tyle co
            nowe.
            >Świat oszalał...
    • Gość: tomek Re: Bielany - wzrost cen mieszkań IP: *.crowley.pl 10.12.03, 13:56
      Ceny z wczoraj:

- Wawrzyszew 5750 zł/m2 (9 piętro w 10-piętrowcu),

- Wrzeciono troche mniej, 5500 zł/m2 (6 piętro w bloku z 1970 roku).
      • Gość: voyto Re: Bielany - wzrost cen mieszkań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.03, 21:06
        a z jakiego źródła te ceny? moim zdaniem "troche" zawyżone (realne to jakieś
        4000-4500 za metr(budynki 1-4 letnie) i 3500-3800 starsze...
        pozdrawiem
      • Gość: goja Re: Bielany - wzrost cen mieszkań IP: 217.8.186.* 11.12.03, 09:14
        no no to widze ze i optymistow mamy na Bielanach :)))

Ale ja nie mam nic przeciwko takim cenom

Pozdrowka
      • Gość: Przemek Re: Bielany - wzrost cen mieszkań IP: *.bfg.pl 11.12.03, 09:51
        ---> Tomek
        Chyba ci się waluty pomyliły.

3100 zł za metr kwadratowy nowego mieszkania z garażem podziemnym....
        Róg Kasprowicza i Przy Agorze

2980 zł za metr kwadratowy nowego mieszkania z garażem...
        Wrzeciono 3/5.
        • Gość: tomek Re: Bielany - wzrost cen mieszkań IP: *.crowley.pl 11.12.03, 10:58
          Przecież żarty sobie robię... nie widzicie??? Kto normalny żądałby 4000 zł/m2 w
          paskudnym wieżowcu na Wrzecionie???
          • Gość: voyto Re: Bielany - wzrost cen mieszkań IP: 212.160.138.* 19.12.03, 09:52
            Przemek,
            policzmy szczerze: 3100 zł za metr - Wrzeciono 3/5 - pewnie że tak,
            ale dodajmy:
            1) czekasz rok (załóżmy że wynajmujesz w tym czasie kawalerkę - dodaj 12000
            zł)- co przy 40-metrowym mieszkaniu daje 300 za metr (jeśli nie wynajmujesz to
            i tak musisz wpłacić na mieszkanie wcześniej (lokata w banku jak masz środki
            na 6% i tak daje ci 200 za metr) - więc 200-300 do metra wychodzi jak nic
            2) wstawiasz ościeżnice, drzwi, robisz płytki, panele czy parkiet,armaturę do
            łazienki - dodaj średnio 400-500 zł na metr z robocizną - warunek niezbędny by
            zamieszkać,
            SUMA - 3100 + (200-300) + (400-500) = MINIMUM 3700 za metr, więc nikt o
            zdrowych zmysłach takiego mieszkanie nie pchnie poniżej 4000 za metr.
            Trochę więc logiki i realizmu,
            pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka