IP: *.crowley.pl 09.12.03, 09:03
Czy ktoś ma dokładny opis jak ma wyglądać modernizacja trasy AK?
Czy gdzieś jest jakiś plan tego przedsięwzięcia - w internecie?
Jak będą wygladały wjazdy i zjazdy (Broniewskiego, Powązkowska) Co tu się
zmieni?
Obserwuj wątek
    • Gość: Tylżycka Re: trasa AK IP: *.chello.pl 11.12.03, 18:56
      Ten chory plan pomimo naszego zdecydowanego sprzeciwu { nie wiadomo jaki będzie
      dokładny wynik na Bielanach) za sprawą bufona kaczyńskiego, który w obronie
      Warszawy nie raczył postawić się głupkom z GDDKiA, najprawdopodobniej zostanie
      zrealizowany. Choć nie wolno tracic nadziei. Podobno naczelny szkodnik wojciech
      dąbrowski powiedział na posiedzeniu Komisji Infrastruktury Sejmu, że po tej
      trasie nie będzie mogła kursowac komunikacja miejska. Informacje : mój e-mail
      gben@op.pl albo najlepiej do radnego Dzielnicy Żoliborz Jerzego Lipki na dyżur
      lub telefon 695530287. W internecie tych planów nie raczyli zamieścić.
      • garma Re: trasa AK 11.12.03, 21:46
        Radny Jerzy Lipka zachęca mieszkańców do napisania wniosków do Wojewody
        Mazowieckiego (Pl. Bankowy 3/5, 00-950 Warszawa)o następującej treści:

"W związku z powzięciem wiadomości o wszczęciu postępowania w sprawie
        podniesienia do kategorii drogi ekspresowej Trasy Armii Krajowej zgłaszam
        udział na prawach strony w tym postępowaniu na podstawie ratyfikowanej przez RP
        Konwencji z Aarhus o dostępie do informacji, udziale społeczeństwa w
        podejmowaniu decyzji oraz o dostępie do sprawiedliwości w sprawach dotyczących
        środowiska (Dz.U. z 2003r. Nr 78, poz 706 i poz 707) oraz na podstawie art. 28
        Kodeksu postępowania administracyjnego.

Uzasadnienie:

Przysługuje mi spółdzielcze własnościowe prawo do mieszkania, zatem uprawnienia
        strony przyznaje mi wykładnia precedensowego wyroku NSA z dnia 22.09.1999r.
        sygn. akt IV SA 2326/96:
        Fakt, że nie nastąpiło dotychczas przewłaszczenie na rzecz skarżących nie
        ma znaczenia jako argument uzasadniający odmowę przyznania uprawnień
        strony w postępowaniu administracyjnym. Nie można w ocenie interesu prawnego
        skarżących pomijać, iż także sama ekspektatywa co do przeniesienia własności
        budynku i gruntu nie jest bez znaczenia. Uzasadniony jest bowiem pogląd,
        iż obecnie występując jako strona skarżący winni mieć wpływ na ukształtowanie
        przedmiotu własności i jego ochrony przed trudnymi do odwrócenia lub wręcz
        nieodwracalnymi skutkami.

Mieszkam w bezpośrednim sąsiedztwie trasy AK, która po zmodernizowaniu i
        dostosowaniu jej do kategorii drogi ekspresowej przyjmie ruch z autostrad: A-2
        oraz Via Baltica, w tym tranzyt ciężarowy.
        Skala inwestycji, jej konsekwencje naruszają moje żywotne interesy i dobra
        osobiste ponieważ:
        - drastycznie pogorszy warunki życia,
        - pogorszy stan zdrowia (hałas, zwiększona emisja zanieczyszczeń),
        - spowoduje obniżenie wartości nieruchomości, której - w swojej części - jestem
        współwłaścicielem."
        • garma Re: Trasa AK 11.12.03, 22:11
          Tylżycka napisał(a):

>Ten chory plan pomimo naszego zdecydowanego sprzeciwu { nie wiadomo jaki
          >będzie dokładny wynik na Bielanach) za sprawą bufona kaczyńskiego, który w
          >obronie Warszawy nie raczył postawić się głupkom z GDDKiA, najprawdopodobniej
          >zostanie zrealizowany.

Już o tym w innym wątku napisała, ale jeszcze raż powtórzę:
          W maju 2003r. weszła w życie ustawa z dnia 10.04.2003r. o szczególnych zasadach
          przygotowania i realizacji inwestycji w zakresie dróg krajowych (Dz. U. Nr 80,
          poz. 721). Ustawa ta (a raczej "specustawa") pozwala w przyspieszonym tempie
          załatwiać wszystkie formalności związane z wydaniem decyzji o ustaleniu
          lokalizacji drogi. Decyzję tę wydaje wojewoda (czyli w przypadku omawianej tu
          Trasy AK Wojewoda Mazowiecki - Pan Leszek Mizieliński, a nie Prezydent m.st.
          Warszawy Pan Kaczyński)i ma na to 3 miesiące.
          Mimo, że autostrady i drogi ekspresowe zaliczane są do przedsięwzięć mogących
          znacząco oddziaływać na środowisko, które wymagają przeprowadzenia postępowania
          w sprawie oceny oddziaływania na środowisko (i związanym z tym postępowania
          przed społeczeństwem) w trybie ustawy - Prawo ochrony środowiska, to
          ta "specustawa" pozwala, że drogi krajowe będzie się budować z ominięciem
          procedur wynikających z Prawa ochrony środowiska.

Ciekawe jest też to, że w art. 45 tej "specustawy" zapisano, że traci ona moc z
          dniem 31.12.2007r.

Jakiś czas temu o autostradowym stanie wojennym alarmowała Federacja Zielonych.
          Na stronie:
          www.ore.most.org.pl/aktualnosci.html
          znajduje sie treść projektu ustawy, opinia prawna dotycząca tego projektu, oraz
          treść Apelu do Posłanek i Posłów na Sejm Rzeczpospolitej Polskiej (w wersji dla
          osób indywidualnych i organizacji).
      • tygrys01 Re: trasa AK 11.12.03, 22:18
        Gość portalu: Tylżycka napisał(a):

> Ten chory plan pomimo naszego zdecydowanego sprzeciwu { nie wiadomo jaki
        będzie
        >
        > dokładny wynik na Bielanach) za sprawą bufona kaczyńskiego, który w obronie
        > Warszawy
        ==============Dwie sprawy. 1/ Na początku był Piskorski i Kozak a dopiero potem
        Kaczor ktory farsy nie potrafil przerwac. 2/Ja to bylo z podpisami pod lista
        protestacyjna ktora Lipka wykladal do podpisu przed sklepem na POTOKu i przed
        koSciołem ? Nawet przy takich udogodnieniach ilosc podpisow byla skandalicznie
        znikoma. Pisalem o tym na forum POTOK ZOLIBORSKI jak rowiez na niniejszym. Tu
        mi wisizm (przepraszam za kolokwializm) jest przerażający. Pozdrawiam
        ==Tygrys==
        • Gość: trasa Re: trasa AK IP: *.chello.pl 11.12.03, 23:24
          > Nawet przy takich udogodnieniach ilosc podpisow byla skandalicznie znikoma.
          > Pisalem o tym na forum POTOK ZOLIBORSKI jak rowiez na niniejszym. Tu mi
          > wisizm (przepraszam za kolokwializm) jest przerażający.

To nie tumiwisizm, tylko zdrowy rozsądek, bo kto patrzy normalnie na p. Lipkę
          i jego głupawe akcje, które choć trwają od dawna, niczego nie wnoszą, bo
          wnieść nie mogą. Opanujcie się ludzie! Ta trasa już jest, smrodzi nam i
          hałasuje. Możecie sobie protestować, słać bzdurne pisma o konwencji z czegoś
          tam, a korki będą tylko coraz większe, bo nikt się za tę trasę nie zabierze,
          żeby ją przykryć, dopóki nie sranie się drogą ekspresową. To zadanie dla p.
          Lipki, a nie wystawanie pod sklepem i kościołem, co mu na razie najlepiej
          wychodzi.
      • Gość: lukasz-pl Re: trasa AK IP: 62.233.175.* 12.12.03, 14:15
        Ty i inni, jakie wy bzdury piszecie! Gosć się was pytał, jak będą wyglądały
        węzły drogowe na Trasie AK po jej modernizacji, a wy zamiast pisać na temat,
        piszecie w kółko "chory plan, trzeba protestować, chory plan, trzeba
        protestować..." i tak w kółko. Jak nie potraficie odpowiedzieć sensownie na
        zadane pytanie, to nie piszcie nic. Proste?
    • Gość: tomek Re: trasa AK IP: *.crowley.pl 12.12.03, 15:05
      Najprawdopodobniej nic się nie zmieni, przybędzie oznaczeń.
      • Gość: tylżycka Re: trasa AK IP: *.chello.pl 13.12.03, 14:48
        zmieni się bardzo wiele, oczywiście na niekorzyść, bo trasa miejska stanie się
        trasą europejską, tranzytową. Żyjemy w Polsce, tu nikt nie myśli w perspektywie
        daldzej niż do własnej emerytury. Napchać portfel, ustawić własne dzieci i po
        nas choćby potop
        • roody102 Re: trasa AK 13.12.03, 17:03
          Ja właśnie myślę, że w perspektywie mojej emerytury dobrze by było, żeby
          pieniacze przestali blokować potrzebne inwestycje i zmiany. Pieniecz z
          Żoliborza, z Ursynowa i zewsząd, gdzie się pochowali i wychylają, jak ktoś
          chce miasto do przodu ruszyć.

A na temat, oczywiście, nadal nic do powiedzenia? Bo sam jestem ciekaw jak to
          będzie wyglądało dokładnie.

Poprawcie, k...a, logowanie!
    • Gość: komagane Re: trasa AK IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.03, 00:56
      Dokładny opis trasy znajdziesz w internecie na stronach GDDPiA.

Jedno trzeba podkreslić mocno: to nie będzie trasa miejska, dla ułatwienia
      mieszkańcom poruszania sie po mieście. Trasa szybkiego ruchu ma byc trasa t r a
      n z y t o w ą, o czym świadczy fakt, że nie będzie po niej jeździc komunikacja
      miejska (!!!), a zjazdy i wjazdy mają byc co kilka kilometrów.
    • Gość: bassPL Re: trasa AK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 17:24
      właśnie otwarto obwodnicę Ostrowii Mazowieckiej, Sochaczewa niedawno, Poznań ma
      ją mieć. A Warszawie niepotrzebna - jak to jest ?
      • Gość: tylżycka Re: trasa AK IP: *.chello.pl 16.12.03, 20:52
        Obwodnica jest bardzo potrzebna, ale oczywiście kosztowna. Rozpatrywanie
        problemu lotniska bez sprawy drugiego lotniska poza Warszawą jest dowodem braku
        myslenia Obwodnica, którą powinna być A2 może przebiegać bardzo blisko którejś
        z proponowanych lokalizacji lotniska. Niezbędne są połączenia autostrady z
        miastem, z obwodnicą wewnętrzną. Trasa AK jako trasa miejska jest jej częścią i
        taką rolę powinna pełnić nadal. Jest dla naszego osiedla bardzo uciążliwa, ale
        przecież nie będziemy jej rozbierać. Domagamy się prawdziwego jej
        zabezpieczenia (dzisiaj jest to prowizorka) przy zachowaniu jej dotychczasowej,
        tak potrzebnej miastu funkcji. Przekształcanie jej w gigantyczną trasę
        tranzytową jest wobec tysięcy mieszkańców, najdelikatniej mówiąc,
        nieuczciwością.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka