Dodaj do ulubionych

korekta aktu notarialnego

15.12.06, 15:02
Pani Agnieszko dostosuję sie do terminu spotkania.
Akt wymaga takiego sformułowania aby zabezpieczał interesy członków
spółdzielni a nie był dupochronką dla Zarządu.
Podam esemesem swój email i przygotuje uwagi.
Obserwuj wątek
    • tatusm Re: korekta aktu notarialnego 16.12.06, 22:38
      Witam szanownych sąsiadów.
      Właśnie wysłałem maila do notariusza zapytaniem odnośnie zapisu
      §5...XXX.........zobowiązują się do terminowego uiszczania opłat rocznych za
      użytkowanie wieczyste części gruntu, z uwzględnieniem przyszłych zmian wartości
      gruntu oraz opłat z tytułu kosztów eksploatacji, remontów bieżących i
      kapitalnych domu, proporcjonalnie do udziału w częściach wspólnych budynku i
      stosownie do obowiązujących w tej mierze przepisów."

(Po co w akcie notarialnym takie zapisy?(czy jest to standardowy zapis przy
      aktach notarialnych na mieszkania budowane przez spółdzielnie mieszkaniowe?;
      jeśli tak, to jaka jest podstawa prawna tego zapisu ?) Na czyją rzecz mają być
      dokonywane te opłaty ( dlaczego w ogóle jest tu o nich mowa?) ; jeśli na rzecz
      spółdzielni, to gdzie jest zapis, że spółdzielnia te opłaty zobowiązuje się
      przeznaczać na pokrywanie kosztów eksploatacji, remontów bieżących i
      kapitalnych. Jest to chyba oczywiste, a jeśli tak, to powinny być zawarte
      obowiązki obu stron. Moim zdaniem ten zapis nie ma tu racji bytu, a jeśli się
      pojawił, to proszę o informację dlaczego?

Czekam z niecierpliwościa na odpowiedź, a termin mam na wtorek.

Mam również pytanie z innej beczki:
      1.czy w obecnej sytuacji( przed aktem) można sprzedać mieszkanie (tzw
      ekspektatywę)?
      2. jeśli tak to co z:
      a) podatkiem od sprzedaży nieruchomości - od nowego roku są nowe zasady
      podatkowe.
      b)czy jeśli sprzedaż( w nowym roku) bedzie przed aktem to obowiązują mnie stare
      zasady (10 % od wartości), a jeśli po akcie to nowe zasady( 19 % od przychodu)
      c.) bo jeśli zajdzie b)to by oznaczało, że terminem aktu( jego zawarciem lub
      nie jeszcze przed sprzedażą) możemy sobie regulować czy będą nas obowiązywałe
      stare czy nowe zasady.

Bardzo proszę o pilną odpowiedź osoby które cokolwiek się w tym orientują

• bozennar Re: korekta aktu notarialnego 17.12.06, 10:49
        Każdy ma obowiązek partycypowania w opłatach jakie przypadną na dany lokal.
        Ale problemem jest tu kwalifikacja gruntu. grunt pod budynek mieszkalny jest
        zaliczony pod działalność usługową ( na hotel, agencje towarzyskie). Z tego
        tytułu opłata za grunt jest wyższa zarówno przy zakupie jak i opłatach za
        użytkowanie wieczyste.
        Poza tym miejsce postojowe powinno być przypisane lokalowi i akt notarialny
        powinien również obejmować miejsce postojowe.
        Jeszcze nie wnikałam w treść aktu, ponieważ podpisanie aktu uzależniłam od
        zmiany klasyfikacji gruntu.
        Poza tym tak jak zaproponowałam trzeba powołać zespół z mieszkańców Kobielska
        6, który uzgodni ze spółdzielnia treść projektu aktu aby zabezpieczyć interesy
        członków spółdzielni.
        Dlatego prosba o zgłaszanie się prawników.
        • kobielszczanka Wynajęcie prawnika 18.12.06, 10:36
          bozennar napisała:

> Poza tym tak jak zaproponowałam trzeba powołać zespół z mieszkańców Kobielska
          > 6, który uzgodni ze spółdzielnia treść projektu aktu aby zabezpieczyć interesy
          > członków spółdzielni.
          > Dlatego prosba o zgłaszanie się prawników.

A może zamiast czekać aż ktoś się sam zgłosi zrobimy zrzutkę na wynajęcie
          prawników z którejś kancelarii w celu:
          - wyrażenia opinii w sprawie aktu,
          - ewentualnej reprezentacji nas przed spółdzielnią i notariuszem w sprawie
          zmiany zapisów.
          Co Wy na to?

Pozdrawiam serdecznie
          Kobielszczanka
    • ala6410 Re: korekta aktu notarialnego 18.12.06, 16:57
      Przekazuję informacje, że pomijając treść zapisów aktu, które zaskoczyły
      mieszkańców (omawiane na spotkaniu w sobote) uzyskałem informacje od prawnika
      że umowa jest skuteczna. Czy to jest dobra wiadomość, trudno powiedzieć, jeżeli
      jest tak wiele innych punktów z którymi trudno się pogodzić. Odpowiadam też, że
      samo wybudowanie mieszkania nie daje prawa spółdzielczego własnościowego tak
      jak to było kiedyś gdy takie prawo nadawane było jednostronnie.

• ala6410 Re: korekta aktu notarialnego 18.12.06, 16:59
        Pisząc słowo umowa miałem na myśli akt. Vidi wcześniejszy mój wpis.
        • aga9690 Re: korekta aktu notarialnego 18.12.06, 19:00
          dzis krótko, daję tylko sygnał o pomyśle. Propozycja jest dla tych, którzy nie
          chca zaakceptować aktu w przedstawionej nam formie. Piszemy pismo z
          zastrzeżeniami do aktu. Właściwie draft już jest. Pismo jest od mieszkańców do
          Spółdzielni. Nazwijmy je globalne, kto się będzie chciał podpisać to się
          podpisze, innego pomysłu nie mam.
          A co do ulgi odsetkowej, to sprawa jeszcze do sprawdzenia, ale może nie
          stracona, sprawdzi się jutro, póki co info mam takie, że owszem bez aktu się
          nie da, ale jak już ma się kredyt, to może nic nie przepada. Może tylko znów
          odwlecze się o rok, ale nie przepada, ale w końcu akt własności to akt
          własności. dziś na tyle, spadam, jak się okaże że są zainteresowani, uzgodnimy
          treść na żywo, oczywiście w garażu, zawsze lepiej mówić o konkretach,
          sprawa pilna wiec jutro lub pojutrze,
          pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka