bozennar 15.12.06, 15:02 Pani Agnieszko dostosuję sie do terminu spotkania. Akt wymaga takiego sformułowania aby zabezpieczał interesy członków spółdzielni a nie był dupochronką dla Zarządu. Podam esemesem swój email i przygotuje uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tatusm Re: korekta aktu notarialnego 16.12.06, 22:38 Witam szanownych sąsiadów. Właśnie wysłałem maila do notariusza zapytaniem odnośnie zapisu §5...XXX.........zobowiązują się do terminowego uiszczania opłat rocznych za użytkowanie wieczyste części gruntu, z uwzględnieniem przyszłych zmian wartości gruntu oraz opłat z tytułu kosztów eksploatacji, remontów bieżących i kapitalnych domu, proporcjonalnie do udziału w częściach wspólnych budynku i stosownie do obowiązujących w tej mierze przepisów." (Po co w akcie notarialnym takie zapisy?(czy jest to standardowy zapis przy aktach notarialnych na mieszkania budowane przez spółdzielnie mieszkaniowe?; jeśli tak, to jaka jest podstawa prawna tego zapisu ?) Na czyją rzecz mają być dokonywane te opłaty ( dlaczego w ogóle jest tu o nich mowa?) ; jeśli na rzecz spółdzielni, to gdzie jest zapis, że spółdzielnia te opłaty zobowiązuje się przeznaczać na pokrywanie kosztów eksploatacji, remontów bieżących i kapitalnych. Jest to chyba oczywiste, a jeśli tak, to powinny być zawarte obowiązki obu stron. Moim zdaniem ten zapis nie ma tu racji bytu, a jeśli się pojawił, to proszę o informację dlaczego? Czekam z niecierpliwościa na odpowiedź, a termin mam na wtorek. Mam również pytanie z innej beczki: 1.czy w obecnej sytuacji( przed aktem) można sprzedać mieszkanie (tzw ekspektatywę)? 2. jeśli tak to co z: a) podatkiem od sprzedaży nieruchomości - od nowego roku są nowe zasady podatkowe. b)czy jeśli sprzedaż( w nowym roku) bedzie przed aktem to obowiązują mnie stare zasady (10 % od wartości), a jeśli po akcie to nowe zasady( 19 % od przychodu) c.) bo jeśli zajdzie b)to by oznaczało, że terminem aktu( jego zawarciem lub nie jeszcze przed sprzedażą) możemy sobie regulować czy będą nas obowiązywałe stare czy nowe zasady. Bardzo proszę o pilną odpowiedź osoby które cokolwiek się w tym orientują Odpowiedz Link Zgłoś
bozennar Re: korekta aktu notarialnego 17.12.06, 10:49 Każdy ma obowiązek partycypowania w opłatach jakie przypadną na dany lokal. Ale problemem jest tu kwalifikacja gruntu. grunt pod budynek mieszkalny jest zaliczony pod działalność usługową ( na hotel, agencje towarzyskie). Z tego tytułu opłata za grunt jest wyższa zarówno przy zakupie jak i opłatach za użytkowanie wieczyste. Poza tym miejsce postojowe powinno być przypisane lokalowi i akt notarialny powinien również obejmować miejsce postojowe. Jeszcze nie wnikałam w treść aktu, ponieważ podpisanie aktu uzależniłam od zmiany klasyfikacji gruntu. Poza tym tak jak zaproponowałam trzeba powołać zespół z mieszkańców Kobielska 6, który uzgodni ze spółdzielnia treść projektu aktu aby zabezpieczyć interesy członków spółdzielni. Dlatego prosba o zgłaszanie się prawników. Odpowiedz Link Zgłoś
kobielszczanka Wynajęcie prawnika 18.12.06, 10:36 bozennar napisała: > Poza tym tak jak zaproponowałam trzeba powołać zespół z mieszkańców Kobielska > 6, który uzgodni ze spółdzielnia treść projektu aktu aby zabezpieczyć interesy > członków spółdzielni. > Dlatego prosba o zgłaszanie się prawników. A może zamiast czekać aż ktoś się sam zgłosi zrobimy zrzutkę na wynajęcie prawników z którejś kancelarii w celu: - wyrażenia opinii w sprawie aktu, - ewentualnej reprezentacji nas przed spółdzielnią i notariuszem w sprawie zmiany zapisów. Co Wy na to? Pozdrawiam serdecznie Kobielszczanka Odpowiedz Link Zgłoś
ala6410 Re: korekta aktu notarialnego 18.12.06, 16:57 Przekazuję informacje, że pomijając treść zapisów aktu, które zaskoczyły mieszkańców (omawiane na spotkaniu w sobote) uzyskałem informacje od prawnika że umowa jest skuteczna. Czy to jest dobra wiadomość, trudno powiedzieć, jeżeli jest tak wiele innych punktów z którymi trudno się pogodzić. Odpowiadam też, że samo wybudowanie mieszkania nie daje prawa spółdzielczego własnościowego tak jak to było kiedyś gdy takie prawo nadawane było jednostronnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ala6410 Re: korekta aktu notarialnego 18.12.06, 16:59 Pisząc słowo umowa miałem na myśli akt. Vidi wcześniejszy mój wpis. Odpowiedz Link Zgłoś
aga9690 Re: korekta aktu notarialnego 18.12.06, 19:00 dzis krótko, daję tylko sygnał o pomyśle. Propozycja jest dla tych, którzy nie chca zaakceptować aktu w przedstawionej nam formie. Piszemy pismo z zastrzeżeniami do aktu. Właściwie draft już jest. Pismo jest od mieszkańców do Spółdzielni. Nazwijmy je globalne, kto się będzie chciał podpisać to się podpisze, innego pomysłu nie mam. A co do ulgi odsetkowej, to sprawa jeszcze do sprawdzenia, ale może nie stracona, sprawdzi się jutro, póki co info mam takie, że owszem bez aktu się nie da, ale jak już ma się kredyt, to może nic nie przepada. Może tylko znów odwlecze się o rok, ale nie przepada, ale w końcu akt własności to akt własności. dziś na tyle, spadam, jak się okaże że są zainteresowani, uzgodnimy treść na żywo, oczywiście w garażu, zawsze lepiej mówić o konkretach, sprawa pilna wiec jutro lub pojutrze, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś