Dodaj do ulubionych

pl. Wileński

19.02.04, 12:06
Ile razy jeżdżę koło 4 śpiących to widzę, jak bardzo przydałoby się
rozbudowanie i unowocześnienie przejść podziemnych na tym placu. Przecież
zwiększenie bezpieczeństwa i płynności ruchu byłoby oczywiste, a w
przejściach, tak jak przy rotundzie i centralnym, mogłyby być całkiem fajne i
bezpieczne sklepy, nie mówiąc już o toaletach...
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: pl. Wileński 19.02.04, 15:25
      Ostatnia przebudowa tego skrzyżowania miała miejsce w roku 1970, o tym że była
      udana świadczy w miarę poprawna płynność ruchu (biorąc pod uwagę ówczesne
      natężenie ruchu - a obecne). W czasie tej przebudowy powstało przejście między
      pocztą, a dworcem. Obawiam się, że w najbliższym czasie włodarze miasta nie
      zdecydują się na taką inwestycję. Oprócz braku pieniędzy jest jeszcze aspekt
      techniczny związany z rozkopaniem newralgicznego punktu komunikacyjnego.
      Ewentualnie jeśli będzie budowana II linia metra, wówczas to miejsce z
      pewnością się zmieni.
      • aktywista13 Re: pl. Wileński 20.02.04, 07:53
        To, co jest robione razem z metrem, to widać przy już istniejących stacjach,
        gdzie nie zrobiono nawet na Świętokrzyskiej przejścia podzeimnego. Ja uważam,
        że ten problem prawie każdy zna i uważa się się "sam" rozwiąże, bo wszyscy go
        znają i uważają za uciążliwy...
        • sloggi Re: pl. Wileński 20.02.04, 08:15
          To prawda, z drugiej jednak strony przy budowie przejść podziemnych trzeba
          zamknąć biegnące nad nimi ulice (przynajmniej częściowo). Od lat planuje się
          budowę Nowojagiellońskiej i Al.Tysiąclecia - póki one nie powstaną o zamykaniu
          Targowej możemy zapomnieć.
          • tytus.de.zoo Re: pl. Wileński 20.02.04, 11:26
            > Od lat planuje się budowę Nowojagiellońskiej i Al.Tysiąclecia
            Tez słyszałem o tej budowie, czy możesz napisać jak się plany, gdzie ona ma
            przegiegać.
            Swoją drogą to wczoraj wieczorem byłem w okolicy dworca Wilenskiego. Ostatnio
            czesciej tam bywalem jeszcze przed budowa CH. Ciekawe, ze wtedy, gdy wokół było
            pełno bazarowych budek nie widać (ja nie zauważałem :) daszku nad wejściem do
            przejścia podziemnego. Wczoraj czekając przyjrzałem mu się uważniej i powiem
            szczerze, że to całkikem ciekawa konstrukcja. Dwa bardzo długie daszki podparte
            tylko w części środkowej. Jakby je odnowił, wyczyścił to mogą stanowić nawet
            ozdobę tego placu.
            • thomasch Re: pl. Wileński 20.02.04, 12:32
              tytus.de.zoo napisał:

> > Od lat planuje się budowę Nowojagiellońskiej i Al.Tysiąclecia
              > Tez słyszałem o tej budowie, czy możesz napisać jak się plany, gdzie ona ma
              > przegiegać.
              > Swoją drogą to wczoraj wieczorem byłem w okolicy dworca Wilenskiego. Ostatnio
              > czesciej tam bywalem jeszcze przed budowa CH. Ciekawe, ze wtedy, gdy wokół
              było
              >
              > pełno bazarowych budek nie widać (ja nie zauważałem :) daszku nad wejściem do
              > przejścia podziemnego. Wczoraj czekając przyjrzałem mu się uważniej i powiem
              > szczerze, że to całkikem ciekawa konstrukcja. Dwa bardzo długie daszki
              podparte
              >
              > tylko w części środkowej. Jakby je odnowił, wyczyścił to mogą stanowić nawet
              > ozdobę tego placu.

Ozdobę? Te przedpotopowe daszki kryte papą trącą prowincją na kilometr. Swoją
              drogą - po latach zaniedbań ucywilizowano przejścia podziemne w Centrum. Te
              praskie (przy Ząbkowskiej, pod rondem Waszyngtona) cały czas wyglądają jak za
              PRL-u: wściekle zielone ściany pomalowane farbą olejną, a za posadzkę służy
              zwykły beton.
              • aktywista13 Re: pl. Wileński 20.02.04, 15:42
                Niezależnie od wszystkiego należy zrobić z tym porządek: dla bezpieczeństwa,
                dla płynności ruchu, dla nowych miejsc małego handlu w pawilonach pod
                przejściem oraz dla porządku. A kasę może wyłożyć nie tylko miasto, ale wszyscy
                zainteresowani, np. spółka celowa. To nie jest sprzedaż gruntu, na której kogoś
                można oszwabić, tylko tworzenie czegoś z niczego. Więc chyba nawet Kaczor się
                zgodzi. Bo Piskorski na pewno by miał w takiej spółce udziały:-))) No, może
                przez żonę albo wujka)))
                • sloggi Re: pl. Wileński 20.02.04, 17:01
                  Tam jest potrzebna kompleksowa przebudowa.
                  Jedyna relacja, której nie da się wybudować to Cerkiew - Poczta. Narożnik pod
                  pocztą jest zbyt blisko jezdni.
                  • Gość: aga Re: pl. Wileński IP: 217.96.10.* 23.03.04, 20:15
                    narożnik "pod zegarem" też...
            • Gość: Amnesiak Re: pl. Wileński IP: *.man.polbox.pl 20.02.04, 19:38
              Nowojagiellońska - ma połączyć Zamoyskiego z Al. Solidarności (jak stara
              Jagiellońska), przecinałaby Okrzei, Kłopotowskiego i Floriańską. Tam - zdaje
              się - miałby się przenieść ruch z Targowej, m.in. autobusy. Zgodnie z planem
              miejscowym, część NJ przebiegać ma w tunelu (by nie "rozbijać" zabytkowych
              kwartałów w tej części Pragi). To sporo kosztuje, więc pewnie ulica nie
              powstanie prędko. :(
              • Gość: Szarik Re: pl. Wileński IP: *.trybunal.gov.pl 23.02.04, 12:24
                No to nalezy zrobić to, co już jest możliwe, czyli dostosować obecne przejścia
                i ew. dorobić projekty na przyszłośc w porozumieniu z metrem, i innymi władzami
                i użytkownikami, takimi jak MPWIK. Czy ktoś z Was wie, jakie są ustalenia
                miejscowego planu zagospodarowania w tym zakresie?
    • Gość: potwór Re: pl. Wileński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.04, 17:58
      Byle by tylko babiny z pańską skórką nie zabrakło po rewitalizacji, zaopatruję
      sie u niej !
      A plombom na pohybel...
      • aktywista13 Re: pl. Wileński 24.02.04, 07:41
        A u której kupujesz?
    • pbd2 Re: pl. Wileński 28.02.04, 14:56
      Mam w domu przewodnik turystyczny pt. "Trzy dni w Warszawie", z roku 1964.
      Otóż tam jest napisane, przy okazji opisu skrzyżowania Solidarności (wtedy:
      Świerczewskiego)z Targową, że "za kilka lat ruch usprawnią tutaj dwa wiadukty
      nad ulicą Targową".
      Jest rok 2004. Ja się pytam: gdzie one są?!
      • Gość: Mat Re: pl. Wileński IP: 5.5R* / *.nokia.com 29.02.04, 14:50
        Wiaduktów nie ma i nie będzie bo nie ma na nie miejsca. Ktoś kto pisał coś
        takiego musiał być kompletnym debilem.

Rozwiązaniem problemów komunikacyjnych w tym rejonie jest so-called trasa
        tysiąclecia, czy tam cokolwiek innego co przeniesie ruch z Targowej a nie
        dalsza rozbudowa tego już i tak dużego skrzyżowania.
        • postkeeper Re: pl. Wileński 29.02.04, 19:26
          może w roku 1964 ten pomysł był do zrealizowania - teraz zapewne nie jest to
          już możliwe.
          Wizja Tragowej zaczynająca się od Placu Zamoyskiego a kończąca się na Placu
          Wileńskim, Targowej odciążonej od ruchu samochodowego poprzez budowę Trasy
          Tysiąclecia i Nowo-Jagiellońskiej, Targowej z pasem zieleni wzdłuż torowisk -
          taka wizja jest bardzo ponętna. Oby kiedyś ciałem się stała :-)
          • pbd2 Re: pl. Wileński 06.03.04, 12:21
            No tak, teraz z wiaduktami byłby problem, zbudowano tzw. Centrum Handlowe
            Dworzec Wileński, przy okazji bardzo niewygodnie odsuwając sam dworzec od
            skrzyżowania, przejść podziemnych, przystanków MZA itp. (za to konkurencję dla
            PKP w postaci przystanku PKS i linii prywatnych zamiejscowych ulokowano tuż
            przy wejściu na dworzec, zgodnie z "logiką" alla polacca), ale może dałoby się
            choiciaż poszerzyć to nieszczęsne skrzyżowanie, np. usuwając "czterech
            śpiących" tam, gdzie ich miejsce, czyli na cmentarz żołnierzy rosyjskich na
            Rakowcu? Pomnik zajmuje dużo miejsca, jest co i rusz oblewany farbą przez
            jakichś zajadłych antykomunistów, straszy swoim wyglądem, bo go nikt nie
            odnawia i nie czyści... W większości miast takie pamiątki PRL zostały już
            usunięte. Choć z drugiej strony to też jest element praskiego klimatu - takie
            pewne zatrzymanie czasu. Tuż przed wprowadzeniem Miejskiego Systemu Informacji
            na rogu Jagiellońskiej trzymały się całkiem dobrze tabliczki z
            napisem "Świerczewskiego"...
            • sloggi Re: pl. Wileński 06.03.04, 13:07
              A ja uważam, ze ten pominik jest doskonale dopasowany do otoczenia.
              Nie patrzę na niego z politycznego punktu, tylko jako na postument i rzeźby.
              Co to za skrzyżowanie bez "śpiących" - to już tradycja.
              • pbd2 Re: pl. Wileński 06.03.04, 13:18
                Tyz prowda...
                A może by tak zmienić jakoś jego wymowę? Może mam problem mentalny, ale
                mieszkałem przez wiele lat po lewej stronie rzeki. Tam przed wojną było jedno z
                najpiękniejszych secesyjnych śródmieść w Europie. I oto teraz, mieszkając na
                Targówku, muszę codziennie mijać pomnik wystawiony ludziom, którzy stali i
                patrzyli, jak się to miasto zamienia w kupę kamieni. Nie mówię o konkretnych
                osobach, tylko o zbiorowości. Przez nich ja tego miasta nie zobaczyłem i nie
                zobaczę.Ale może na Pradze się na to inaczej patrzy, bo oni tu jednak przyszli
                na czas i dzielnica przetrwała. To zresztą dla mnie jedne z najciekawszych
                miejsc w mieście - Praga, Grochów, Targówek...
                W każdym razie obojętnie, czego byśmy z tym pomnikiem nie zrobili, jest sprawa
                podstawowa: WYCZYŚCIĆ! Bo on jest po prostu, całkowicie apolitycznie brudny!
                Szmata by się przydała, trochę preparatu do usuwania osadów z powierzchni
                betonowych czy jakichś tam... Rzeżbiarsko jest to bowiem rzeczywiście obiekt
                udany i dobrze wkomponowany w otoczenie.
                pzdr.
                • sloggi Re: pl. Wileński 06.03.04, 14:40
                  Wyczyścić obowiązkowo.
                  Dla mnie jest to pomnik, który nie pozwala zapomnieć jak z wyzwalaniem Warszawy
                  było tak naprawdę.
                  • Gość: glory Targowa! IP: *.prem.tmns.net.au 07.03.04, 13:36
                    Dla mnie osobiscie to powinno sie rozpieprzyc ten smutek po komunie w drobny
                    mak.
                    Az mi sie nie chce wierzyc ze "czterech" jeszcze stoi.
                    Zolnierze armi czerwonej maja swoje miejsce na cmentarzach. Kto chce niech
                    zapali sobie swieczke i pomodli sie za dusze niewierzacych czerwonych.
                    Ale na cmentarzu.
                    Obsrany, zapomniany pomnik na czesc wyzwolicieli.
                    Dobre.
                    Pieprzona ruska zaraza.
                    Zabijali, kradli, gwalcili, wywozili na biale niedzwiedzie i beszczelnie kazali
                    sobie stawiac pomniki.
                    Dla mie osobiscie to miejsce jest smutne.
                    Jak mozne cos tak obrzydliwego stac w miescie ktore slynie z bohaterstwa i
                    honoru!.
                    I jeszcze zebysmy sie dobrze czuli stoi tam chyba dwoch naszych.
                    Te za duze kapoty i brudne buty. Smutne miny.
                    Nawet nie patrza sie nam w oczy.
                    Tylko trzymaja te zardzewiala pepesze i sie gapia w swoje za duze rozmiarem
                    kamasze.
                    Wstyd !!.

• sloggi Re: glory 07.03.04, 19:08
                      Z tym bohaterstwem i honorem to trochę pojechałeś...
                      • glory Re: sloggi. 08.03.04, 07:43
                        Moze faktycznie,
                        ale chodzilo mi tak ogolnie - Warszawa bohaterskie miasto naszych ojcow -
                        Powstanie Listopadowe, Powstanie Warszawskie i,... eee zaraz , co tam jeszcze
                        w Wawie powstawalo?. Acha juz wiem!. Teraz to mamy w Warszawie na przyklad
                        wiecej centrum handlowych niz w takim Paryzu!.
                        • aktywista13 4 śp. 08.03.04, 10:21
                          Wróćmy do tego, że i tak nikt do tego pomnika chyba się nawet nie fatyguje, aby
                          go obejrzeć, bo dojście do niego to ryzyko przejścia po pasach, na których
                          grasują samochody (nawet przy zielonym dla pieszych) - ostatnio widziałem, jak
                          potrącił tam pieszego samochód z gnojkami. Poza tym wydaje mi się, że możnaby
                          przeciągnąć pod Al. Solidarności tramwaj, który jechałby dalej Jagiellońską do
                          centrum Starej Pragi i dojeżdżał do pozostałych linii przy Powszechnym. Przy
                          braku dobrego skomunikowania tej części miasta oraz wielu zaletach tego
                          ekologicznego pojazdu uważam, że jest to dobry pomysł nawet na tramwaj
                          turystyczny:-0
                          • sloggi Re: 4 śp. 08.03.04, 10:29
                            aktywista13 napisał:

> Poza tym wydaje mi się, że możnaby przeciągnąć pod Al. Solidarności tramwaj,
                            > który jechałby dalej Jagiellońską do
                            > centrum Starej Pragi i dojeżdżał do pozostałych linii przy Powszechnym. Przy
                            > braku dobrego skomunikowania tej części miasta oraz wielu zaletach tego
                            > ekologicznego pojazdu uważam, że jest to dobry pomysł nawet na tramwaj
                            > turystyczny:-0

Koszt budowy takiej inwestycji jest horrendalny. A plany Nowojagiellońskiej są
                            chyba póki co - abstrakcyjne.
                            • aktywista13 Re: 4 śp. 10.03.04, 10:01
                              Trzeba od czegoś zacząć. Bez pomysłu wydanie nawet złotówki jest nonsensem. A -
                              wracając do źródeł - uważam, że przejścia podziemne przy wileńskim są niezbędne!
                            • chaladia I tak, i nie... 23.03.04, 20:29
                              sloggi napisał:
                              >
                              > > Poza tym wydaje mi się, że możnaby przeciągnąć pod Al. Solidarności
                              tramwaj, który jechałby dalej Jagiellońską do centrum Starej Pragi i dojeżdżał
                              do pozostałych linii przy Powszechnym.

> Koszt budowy takiej inwestycji jest horrendalny.

Jednostowa robota na kilkuste metrach mogłaby sie okazać dość droga, ale myślę,
                              że gdyby ktoś opracował metodę wykonywania tramwaju podziemnego z tunelu ze
                              ścianek szczelionwych to byłaby to ciekawa opcja wobec upiornie drogiego
                              mtera... A Jagiellońska od Teatru Powszechnego do Ronda Starzyńskiego aż się
                              prosi o taką inwestycję.
                              • aktywista13 Tramwaj nasz praski 24.03.04, 09:25
                                Jak to miło dostać poparcie tak miłego i poważanego forumowicza! Jednak uważam,
                                że metro metrem, a tramwaj tramwajem. Jeśli uda się wykroić metro, to nic nie
                                stoi na przeszkodzie, aby je zbudować))) Jednak tramwaj wydaje mi się bardziej
                                racjonalny. Szkoda, ze zaniechano jego rozwoju na Pradze. Już parę lat temu
                                była wspólna inicjatywa Targówka i Pr. Pn. Aby przedłużyć linię tramwajową w
                                kierunku Targówka mieszkaniowego pod nasypem linii kolejowej, ale sprawa się
                                rypła(. Podobno wynikało to z niechęci działkowców i PKP. Wiecie coś więcej o
                                tej sprawie?
                                • palker Re: Tramwaj nasz praski 24.03.04, 09:44
                                  Sprawa przebicia Stalowej pod nasypem jest tak stara, jak same Nadwiślańskie
                                  Koleje Skarbowe. Wszystkie plany rozwojowe, zarówno przed-, jak i powojenne
                                  przewidywały takie rozwiązanie. Był ten projekt nawet w osławionym Planie
                                  Pabsta "Warschau die neue deutsche Stadt".
                                  Zamiast realizacji były i są słowa, słowa, słowa....
                                  • garma Re: Tramwaj nasz praski 26.03.04, 21:13
                                    Glory napisał:
                                    >Dla mnie osobiscie to powinno sie rozpieprzyc ten smutek po komunie w drobny
                                    >mak.

Widać nie mamy na to czasu :-)
                                    Niedawno się dowiedziałam, że w Kozienicach jest nadal, jakby nigdy nic, ulica
                                    Świerczewskiego i ulica Manifestu Lipcowego. Sama nie wiem czy śmiać się czy
                                    pomstować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka