Gość: nowy_rodzaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.10, 09:03 Nowy typ, rodzaj, a nie gatunek. Co za wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kk Tablety, czyli komputer na dotyk IP: *.kpwig.gov.pl 08.01.10, 09:08 ale o co chodzi? taki sprzęt już jest od jakiegoś czasu, wystarczy spojrzeć na ofertę firmy Archos, to fajne urządzenia, szkoda że w Polsce chyba niedostępne oficjalnie. Problem tylko w tym, że firm ma bardzo słaby serwis, i jest dużo negatywnych opinii, nie tyle o samych produktach, co o dużych trudnościach z naprawami itd. Odpowiedz Link Zgłoś
kufel78 Re: Tablety, czyli komputer na dotyk 08.01.10, 12:21 Archos przez jakis czas byl dostepny wylacznosciowo w Erze. NAwet widzialem pare osob go uzywajacych. Mysle ze producenci nie do konca wiedza co zrobic zeby sprzedawac, dlatego po omacku podaja rozne rozwiazania. Vide to co napisalem pare dni temu, a jest zbyt dlugie do cytowania tutaj: kufel.bloog.pl/id,5338962,title,Mobilnosc-wczoraj-dzis-i-jutro-smartfony-netbooki-ebooki-a-teraz-Lenovo-U1,index.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajtek Gatunek może być np. sera ale nie komputera. IP: *.bredband.comhem.se 08.01.10, 10:11 Zenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ichi autor analfabeta. IP: 109.243.13.* 08.01.10, 10:31 "tableta" to autor może sobie rozbić najwyżej na głowie. Co to za wyraz w tym zdaniu? "Szef Microsoftu pokazał prototyp nowego tableta z systemem Windows 7" Nawet automatyczna korekta FFoxa rozpoznaje "tableta" jako błąd. Poprawna forma to "Szef Microsoftu pokazał prototyp nowego - kogo czego - tabletu" Autorze z której jesteś zabitej dechami wsi i dla czego nie zdałeś matury? Odpowiedz Link Zgłoś
cpt.xyzzy Tablety, czyli komputer na dotyk 08.01.10, 10:34 Autorze ! Latitude XT2 jest juz od dluzszej chwili na rynku i Dell nad nim z pewnoscia w tym momencie nie pracuje. Weryfikacja merytoryczna tego co sie pisze jest obowiazkiem autora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Tablety, czyli komputer na dotyk IP: *.zax.pl 08.01.10, 10:41 A wystarczyło zrobić coś takiego images.google.com/images? hl=en&source=hp&q=tablet&btnG=Search+Images&gbv=1 I już mozna zobaczyć, że tablety są na rynku i to od dawna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: be Nowy?!?!?!? IP: 213.17.202.* 08.01.10, 10:52 Pierwszego tableta HP przywiozłem ze Stanów w 2001... Przestańcie się ośmieszać. Minimalne przygotowanie przed przetłumaczeniem/napisaniem artykułu nie boli... To naprawdę żenada, że nie wiecie o czym piszecie... Odpowiedz Link Zgłoś
adam_mich Re: Nowy?!?!?!? 08.01.10, 11:08 Przed iPhonem też było mnóstwo telefonów komórkowych z ekranem dotykowym, ale Apple sprzedał stary pomysł na nowo. Tak samo tablety były od zawsze, ale nie podbiły rynku. Teraz jest rzeczywiście szansa na przełom. Odpowiedz Link Zgłoś
dwabe Re: Nowy?!?!?!? 08.01.10, 11:11 nie było mnóstwo, tylko dwa modele SE i dwa hp. oba miały oprócz tego standardowe klawisze. apple jako pierwszy odważył się zrobić telefon tylko z wirtualną klawiaturą, dodając obsługę gestów (np. powiększanie dwoma palcami) - coś, czego do dziś nikt inny nie proponuje. tablety są używane od dawna. widać to podczas różnych konferencji np. prelegenci używają tabletów do prezentacji - mają możliwość rysowania na pokazywanych slajdach. to nie nowość, tylko odgrzewany kotlet, bo nie było o czym pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rollo_T. Re: Nowy?!?!?!? IP: 212.87.25.* 08.01.10, 12:08 @dwabe Bynajmniej nie byly to 3 modele. W dodatku wspomniana "masa" chodzila pod bardzo roznymi systemami operacyjnymi: pod palm osem (wiele rodzajow treo produkowanych poczawszy od 2002), Jesli chodzi o tylko wirtualna klawiature to wczesniej na rynku dostepny byl chociazby HTC Magician z systemem WM2002... Z reszta producentow komorek pod WM z dotykowym ekranem tez bylo calkiem sporo chocby Fujitsu-Siemens, Asus, Eten itp. Prawie kazdy kto produkowal pockety mial tez linie zmyslnych komorek z dotykowym ekranem. Trzeba tez wspomniec o symbianie, pod ktorego rowniez powstawaly komorki z dotykowym ekranem przyklad. Jesli chodzi o obsluge gestow, to pierwszym szeroko znanym tego typu systemem bylo Grafitti zastosowane w PalmOSie (wbrew temu co pisze wikipedia sluzylo tez do obslugi systemu). Czyms co wymyslil iphone jest "palczastosc" systemu i multitouch. Ma to tez jak wiadomo swoje wady - jak np wklepywanie dluzszych tekstow, ktore rysikiem lub klawiatura qwerty pomyslu palma lub htc bylo wygodniejsze, przetluszczajacy sie ekran itp. Nieprawda jest, ze nikt inny nie stosuje multitoucha - jest on dostepny chociazby w palm pre, a nawet w G1 googla choc nieoficjalnie. Z pewnoscia Iphone zmyslnie zestawil wiele istniejacych uprzednio wynalazkow i doprawil to znaczna dawka PR. Jednak stwierdzenie, ze apple wymyslil cos nowego odkrywczego, niepodobnego do niczego wczesniej na rynku jest krzywdzace dla innych producentow. Inna sprawa, ze gdy sie zamieszcza autorytatywny komentarz warto sprawdzic wczesniej swoje wiadomosci w google ;P Odpowiedz Link Zgłoś
dwabe Re: Nowy?!?!?!? 08.01.10, 11:16 ciekawe czemu zniknęła moja poprzednia odpowiedź... nie było mnóstwo tylko 2 modele SE (pierwszy to 910i) i 2 HP. oba miały oprócz tego standardowe klawisze. apple jako pierwszy wypuścił telefon bez klawiszy, dodatkowo z obsługą gestów... a tablety są używane od lat. na przykład podczas prezentacji - można wtedy rysować po slajdach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glypo Tablety -- nigdy takich nie było... IP: 67.159.45.* 08.01.10, 11:03 Rewolucja - odpinana klawiatura... Chyba sprzed 6 lat przynajmniej :) l@@k here: tr.im/JLZQ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radzę najpierw tab radzę najpierw tabletki potem tablety IP: 195.117.255.* 08.01.10, 11:51 radzę najpierw tabletki potem tablety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aeolo nie wszystkie nowinki się przyjmują IP: 109.243.63.* 08.01.10, 11:55 nie każde rozwiązanie jest godne uwagi, szczególnie istotne są koszty takich nowinek. Z punktu widzenia firmy liczy się planowany koszt całkowity i planowana oszczędność. Akurat w tym wypadku jestem sceptykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZWO To najgłupszy pomysł dziesięciolecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.10, 12:04 Tablet PC z wielkim cyrkiem pokazał już Bill Gates w 2002. I był to pomysł już wtedy kompletnie durny i bez sensu. Taki był też jego sukces. Miał pozwolić na ręczne wprowadzanie tekstu i M$$ opracował program do rozpoznawania. Tylko, że nikt tego nie chciał, bo: Pisanie z klawiatury jest szybsze i wygodniejsze. Korekta tekstów trwa 3-4 razy dłużej. Komputer jest nieporęczny i wymaga twardej okładki, z którą niema co robić. Do czytania mamy dzisiaj E-Booki. To urządzenie między telefonem i e-czytnikiem, tylko niech ktoś z niego spróbuje zadzwonić. Do celów specjalnych jak rejestracja danych czy wypełnianie formularzy istnieją już dawno wyspecjalizowane przyrządy. Nowe liczniki prądu odczytywane są zdalnie bez wchodzenia do mieszkania i Windows 7 do tego niepotrzebne. Prawdziwie genialnym nowym urządzeniem jest na CES e-Reader firmy Entourage z dwoma ekranami, składany jak książka, gdzie 1 ekran jest kolorowy i służy też do notatek, a drugi, oszczędny, do czytania. Tablet PC w porównaniu to przestarzały śmieć bez żadnych innowacji. Nie przekroczy 4 godzin użytkowania i współczuję studentom, którzy by chcieli na nim robić notatki. Wieczory spędzą na korygowaniu notatek. Myślę, że i Apple się na nim przejedzie (nie pierwszy raz). Dla mnie jedyne zastosowanie to internet w tramwaju dla okularników jak ja. Tylko, że ja tramwajem nie jeżdżę. Czekam, żeby mi ktoś pokazał "killer aplication" dla Tablet PC. Bez tego nie przekroczą 1% rynku. Osobiście nie odczuwam najmniejszej potrzeby jego posiadania. Może jakiś przedstawiciel handlowy? Całe CES ryje ze śmiechu bo Ballmer pokazał brak pomysłów. Firma całkowicie bez innowacyjności. Nie wiem, skąd podziw w artykule? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Tablety, czyli komputer na dotyk IP: *.piastlan.net 08.01.10, 12:13 Tak...nowy gatunek, to ciekawe dlaczego od kilku lat korzystam z komputerow tego typu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raaz jaki nowy? tablety są od prawie 10 lat.... IP: *.chello.pl 08.01.10, 12:18 tablety są dostępne od prawie 10 lat u każdego wielkiego producenta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ptys Kolejny bzdet dla gadżeciarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.10, 14:06 Ciekawe co oni robią z tymi kupionymi, rok, dwa, trzy,....,lata temu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tet Tablety, czyli komputer na dotyk IP: 83.1.85.* 09.01.10, 00:52 Żenujący artykuł i jeszcze bardziej żenujący poziom wiedzy autora. Ale to nie dziwi, taki poziom wiedzy reprezentuje większość fanbojów Microsoftu. Bo dziwne jest to, że w dziale technologii pojawiło się już bodajże 3 art. nt. prezentacji tabletu prze Balmera(?) Czyżby art. sponsorowane? Tablety są znane od wielu lat, tutaj Microsoft nic nadzwyczajnego nei pokazał (na targach są ciekawsze rzeczy), a od dwóch dni wałkuje się ten sam temat. Podobnie było z Windows 7, jaki to super system, a ja już na własne oczy widziałem niebieski ekran w tym systemie. Ale co tam, wystarczy na poszukać na forach jakie problemy ludzie mają z tym systemem: obniżenie wydajności w grach, duże zapotrzebowanie na pamięć, problemy z uruchamianiem starszych programów itp. Czyli te same problemy co z Vistą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bsod Jeśli ten pajac w czerwonym sweterku ma z tym... IP: *.icpnet.pl 09.01.10, 17:45 ...cokolwiek wspólnego - to ja z góry dziękuję ;) Odpowiedz Link Zgłoś